Синя Метличина – Шест Научно обосновани Ползи-

 Сияната метличина е нещо повече от билка.

Има редица ползи за здравето и употребата й, като за лечение на различни симптоми, но главно болки в очите и мускулите.

Произхожда от Южна Европа, расте в зърнените култури (особено в пшеницата и ръжта), покрай пътищата, из сухи и каменисти места, в полето и по хълмовете, по цялата територия на страната. Използвана част: цветовете.

Топ ползи за здравето от Метличина

Хвърлете няколко цветове във ваната, за омекотяване и успокояване на кожата.

Метличината отдавна се използват за успокояващия си ефект, според проучване във САЩ.

Ако сте прекалили с упражнението, можете да си вземете вана с метличина, за да облекчите болката. Като алтернатива използвайте топъл компрес. За ревматична болка стръмнете цветята във вряща вода в продължение на 5 минути и оставете да изстине.

Нанесете върху проблемната зона като домашни птици – дръжте го толкова топъл, колкото можете да се справите. Това също е добро лекарство, ако сте сковани и болки от упражнения.

Най-често известната от ползите за здравето и употребата на Метличината е способността да помогне за уморените очи и облекчаване на напрежението на очите.

Можете да използвате този чай като промивка за очи или като компрес. Отпуснете се и позволете на ползите за здравето на Метличната да помогне.

Традиционни приложения на Синя Метличина

 • Инфузията се използва за лечение на запек, воднянка, бъбречни заболявания и изплакване на уста при язви, както и кървене на венците.
 • Измиването на очите, приготвено от цветове на метличина при конюнктивит, очни заболявания и уморени, напрегнати или подпухнали очи.
 • Подобрява устойчивостта към инфекции.
 • Чаят се използва за насърчаване на храносмилането и също така детоксикира черния дроб.
 • Настойката от цветни пъпки се използва за лечение на инфекции на пикочните пътища.
 • Когато се използва вътрешно като чай помага за предотвратяване на обикновена настинка.

Терепевтични свойства

Планинската Метличина или Centaurea montana (латински), на които се приписват храносмилателни и диуретични свойства.

Наистина, цветята на Метличината са известни с това, че стимулират и укрепват човешкото тяло, като засилват имунната система, чернодробната дейност и облекчават храносмилането.

Синята Метличина или Centaurea cyanus (отново на латиница), използвани за лечение на ежедневни заболявания като възпаление на лигавицата и тъканите, възпаление на кожата, болка и конюнктивит.
В тези случаи това, което е ефективно, е успокояващата му активност, която е благоприятна за ревматизъм и инфекции или очно дразнене (стий, конюнктивит).
Обикновено се появява като съставка в капки за очи и лосиони за очи.

Нещо повече, полевата флорална вода (или билков дестилат от Метличина) помага за облекчаване на слънчевите изгаряния, дразнене на очите и дори кожни разстройства.

Химичен състав: антоциаозиди и протоцианозиди, гликозирани бифлавоноиди, флавони, горчиви съставки: сесквитерпенов лактон (кницин); танин; калиеви и магнезиеви соли; клейове.

Указания и приложения:

Метличината се използва като естествено средство за лечение на: заболявания на бъбреците и на пикочния мехур;

лечение на бъбречни и чернодробни заболявания, като диуретик; дразнене на очите; лечение на набръчканите клепачи;

тонизиране на мускули, загубили еластичността си (под формата на компреси); хемороиди, чревни заболявания и инфекции; нарушено храносмилане, анорексия; екземи, 21 диария; тъмни кръгове около очите, чревни и стомашни клиники при кърмачетата; запекът може да се пребори с помощта на тинктури от метличина и алое.

Други приложения

Вътрешно приложение. За лечение на диспепсии, нарушено храносмилане, цистити, бъбречни заболявания, диария. Козметика: за тонизиране тена на кожата и предотвратяване сбръчкването на клепачите.

Тинктура от метличина

1. Вземете една чаена лъжичка суха суровина Vasylkova, залейте с чаша вряла вода. Оставете един час .  Прецедете тинктура, вземат  се 50  милилитра 3-4 пъти на ден преди хранене (петнадесет минути).

2. Две супени лъжици сухи цветя метличина се сваряват в чаша воа. Оставете инфузия в продължение на два часа. Приема се  преди хранен,е три пъти на ден в по  две супени лъжици.

3. Вземете десет сухи цветя метличина, слагате чаша гореща вода. Покривате с капак и оставяте 30 минути така. Взима се между храненията по 50 милилитра.

За укрепване на косата

Една супена лъжица изсушена метличина слагате половин литър по равно вода и оцет. Вари се за около 15 минути. Сместа трябва да се държи на тъмно помещение. Използвайте като я  втривате в корените на косата два пъти на ден. Преди лягане изплакнете косата с обикновена вода.

Свързана статияТоп 6 витамини за растежа на косата(# 2 е от съществено значение)

Метличина чай

В една чаша вряла вода, псе поставя една чаена лъжичка метличина . Трябва да се запари за около 10 минути. Чайят трябва да се консумира до първите 12 часа след варенето му (2-3 часа).

Противопоказания и предпазни мерки

Възможна чувствителност към Asteraceae.

Продукти  от метличина

 • чай, заедно с: живовляк, слез, исландски лишей, ела; по-силен ефект за гръдните болести, чревните заболявания; повишава диурезата; срещу бъбречни заболявания;
 • инфузия: бъбречни заболявания и заболявания на пикучния мехур, хемороиди;
 • катаплазми: заболяване на очите, блефарит, катаракта в ранен стадий;
 • тинктура от пресни или сухи цветове: анорексия, мускулна атония, бронхити, диария, дизурия, гнойни екземи, хемороиди – разклаща се, после се изоплзва външно, при рани или вътрешно – пие се вместо питейна вода;
 • прахче: мускулна атония, бронхити, диспепсия, течащи екземи, хемороиди;
 • отвара : компреси, прилагани за тъмни кръгове около очите, чревни и стомашни колики при кърмачетата

Най-важното за билката

Има много ползи от Метличината, използвайки сушените цветя, които включват:

 • Инфекции с дрожди
 • Гръдни задръствания
 • запек
 • Треска
 • Менструални нарушения
 • Нарушения на черния дроб
 • Нарушения на жлъчния мехур
 • Болка стомах или за храносмилателни разстройства
 • Успокойте безпокойството


Цветята на Метличината се използват за много здравословни проблеми Царевицата има противовъзпалителни свойства и успокояващи свойства.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Фитохимична характеристика на Синя Метличина ( септември 2019 ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31285027

Микроструктурен и хистохимичен анализ на Centaurea cyanus ( 2019) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31515607

Актуализация на статията на 17 септември 2020 година !

Back to top button