Шест ползи на Мента глог и Валериан – Научно обосновани

Лечебните качества на Валериана са били известни на човека още в зората на новата ера, описани от древните гърци.

Много хора по света го използват за лечение на безсъние и тревожност.

Билката е позната и използвана у нас от векове, известна и с народните наименования дивдилянка, мача трева, кочо биле, милянка, чармакливо биле.

Защо хората приемат Мента глог и Валериан?

Редица проучвания сочат, че валериана, ментата и Глог наистина помага при безсъние. Изглежда дава на хората по-качествен сън. Това също може да им помогне да заспят по-бързо.

Научните доказателства са смесени по въпроса дали валерианата помага при симптоми на безпокойство.

В статията ще научите кои нейни свойства са доказани, чрез проучвания.

Как действа ?

Коренът и таблетките от валериана съдържа редица съединения, които могат да насърчат съня и да намалят тревожността.

Те включват валеренова киселина, изовалеринова киселина и различни антиоксиданти.

Валериана получава силното си внимание от учени, заради взаимодействието си с гама-аминомаслена киселина (GABA), химически пратеник, който помага за регулиране на нервните импулси в мозъка и нервната система.

Изследователите са показали, че ниските нива на GABA, свързани с остър и хроничен стрес, са свързани с тревожността и нискокачествения сън (Проучване).

Установено е, че валеренова киселина инхибира разграждането на GABA в мозъка, което води до чувство на спокойствие и спокойствие. По същия начин работят анти-тревожните лекарства като Valium и Xanax (изследване).

Коренът на валериана съдържа също антиоксидантите хесперидин и линарин, които изглежда имат успокоителни и подобряващи съня свойства (изследване).

Много от тези съединения могат да инхибират прекомерната активност в амигдалата, част от мозъка, която отговаря за страх и силни емоционални реакции на стрес.

Едно проучване установи, че лечението на мишки с валериана подобрява реакцията им на физически и психологически стрес, като поддържа нивата на серотонин, мозъчен химикал, участващ в регулирането на настроението .

Коренът на валериана може да ви помогне да се отпуснете

6 ползи на валериан, базирани на проучвания

Да останете спокойни, докато сте под стрес, може да бъде трудно.

Изследванията показват, че коренът на валериана може да помогне за облекчаване на тревожните чувства, които възникват в отговор на стресови ситуации (проучване).

В едно проучване, плъхове, лекувани с корен на валериана преди експеримент с лабиринт, показват значително по-малко тревожно поведение, отколкото плъхове, получаващи друго лечение.

Проучване при възрастни, подложени на предизвикателни психични тестове, установи, че комбинация от валериана и маточина намалява тревожността. Въпреки това, изключително висока доза от добавката всъщност повишава тревожността .

В допълнение към намаляването на тревожността в отговор на остър стрес, валериановият корен може да помогне и при хронични състояния, характеризиращи се с тревожно поведение, като генерализирано тревожно разстройство или обсесивно-компулсивно разстройство.

Таблетките Валериан може да ви помогнат да спите по-добре

Нарушенията на съня са изключително чести.

Изчислено е, че около 30% от хората изпитват безсъние, което означава, че им е трудно да заспят или да постигнат висококачествен възстановителен сън.

Изследванията показват, че приемането на корен на валериана може да намали времето, необходимо за заспиване, както и да подобри качеството и количеството на съня .

В контролирано проучване на 27 млади и средни възрастни хора със затруднения със съня, 24 души съобщават за подобрен сън, а 12 от тези съобщават за „перфектен сън“ след приемане на 400 mg корен на валериана.

Дълбокият сън, е важен за презареждането на тялото ви, така че да се събудите, чувствайки се добре отпочинали и енергични.

Едно проучване при възрастни с безсъние установи, че една доза валериана им позволява да постигнат дълбок сън с 36% по-бързо. Освен това, времето, прекарано в дълбок сън, се е увеличило по време на 14 дни от приема на валериана.

Други ползи от приемате на Валериан

Има по-малко публикувани изследвания за въздействието върху други заболявания. Някои проучвания обаче предполагат, че коренът на валериана може да осигури ползи за:

 • Менопауза: Едно проучване при жени в менопауза установи значително намаление на тежестта на горещите вълнми а и умерено намаление на честотата на тези вълни през осем седмици лечение със 765 mg валериана дневно (изследване).
 • Проблеми с менструацията: Жените, които страдат от предменструален синдром (ПМС) или болезнена менструация, могат да се възползват от валериана. Едно проучване установи, че подобрява физическите, емоционални и поведенчески симптоми на ПМС ( проучване).
 • Синдром на неспокойните крака: Осемседмично проучване при хора със синдром на неспокойни крака показа, че приемането на 800 mg на ден подобрява симптомите и намалява дневната сънливост.
 • Болест на Паркинсон: Проучване установи, че лечението на мишки с болестта на Паркинсон с екстракт от валериана води до по-добро поведение, намаляване на възпалението и повишаване на нивата на антиоксиданти.

Препоръчителна доза на корен от валериан за сън

Безсънието, невъзможността да заспите, засяга около една трета от всички възрастни поне веднъж през живота си. Това може да окаже дълбок ефект върху вашето благосъстояние и ежедневието ви.

Въз основа на наличните изследвания вземете 300 до 600 милиграма (mg) корен на валериана 30 минути до два часа преди лягане. Това е най-доброта доза при безсъние или проблеми със съня. За чай накиснете 2 до 3 грама изсушен корен от валериана в 1 чаша гореща вода за 10 до 15 минути.

Изглежда, че валериановият корен действа най-добре, след като го приемате редовно в продължение на две или повече седмици.

Не приемайте корен на валериана повече от месец, без да говорите с Вашия лекар.

Има ли странични ефекти?

Доказано е, че Валериан е изключително безопасен за повечето хора.

Проучванията са установили, че тя не причинява неблагоприятни промени в ДНК, нито пречи на терапията на рака при пациенти, които го приемат за облекчаване на тревожността и насърчаване на съня (проучване).

Освен това изглежда, че не се отразява на умствената или физическата ефективност, когато се използва според указанията.

Едно проучване не установи разлика в сутрешното реакционно време, бдителност или концентрация при хора, които са приемали валериана вечерта преди това .

За разлика от много лекарства против тревожност или сън, изглежда, валерианата не създава проблеми със зависимостта от редовна употреба.

Въпреки че нежеланите реакции са рядкост, за няколко случая се съобщава, че валерианата причинява главоболие, стомашни болки и замаяност. По ирония на съдбата дори се съобщава за безсъние, въпреки че това е рядкост.

Ако имате чернодробно заболяване или друго сериозно медицинско състояние, важно е да говорите с Вашия лекар дали е безопасно да приемате валериана.

За какво друго се приема валериан мента и глог ?

Вътрешно приложение: лекува сърдечни заболявания (нарушение на сърдечния ритъм, сърдечна невроза, сърцебиене), повръщане; лекува коремните колики при възрастните (болки); бронхиална астма; безсъние; бъбречни колики; борба със стомашни глисти, диария;

Коренът и коренищата на растението се използват в смес с други растения за лечение на: ангина пекторис, атеросклероза, диспептични синдроми (анацидитет и хипоацидитет), хиперациден гастрит, язва на стомаха, метеоризъм, чернодробни и жлъчни колики, смущения в менструацията.

 Валериан на капки

Екстрактът от Валериан е основен компонент на много от съвременните препарати за лечение на безсъние и неврози. Днес предвид неговото „меко“ действие и почти никакви странични ефекти, Валериан е основно предпочитано средство с бърз успокояващ ефект при средно тежки форми на неврози, безпокойство, тревожност, страх, безсъние.

Валериана на капки – билката на спокойствието

Прави съня по-дълбок и спокоен. Отпуска нервната система, премахва тревогата и напрежението. Връща вътрешното равновесие и усещане за спокойствие и хармония.

 • Екстракт от Валериана.
 • Под формата на тинктура /капки/ за перорален прием.
 • Подобрява съня.
 • Успокоява нервната система.
 • Отпуска и релаксира.
 • Благотворно въздействие върху сърдечно-съдовата система.
 • Не е подходящ за деца, бременни и кърмещи жени.
 • Хранителна добавка.
 • Производител – България.

Мента глог и валериан

Мента глог и валериан се прилага при състояния на неврогенни смущения на сърдечната дейност, след физическо и психическо натоварване, при нервно напрежение, безсъние, напрегнатост, нарушения на вегетативната нервна система с прояви на спазми на гладката мускулатура на коремните органи, климактериум, за облекчаване на някои симптоми от страна на храносмилателната система.

Прием: Приемат се по 20 капки върху чаена лъжичка или бучка захар с малко течност 2- 3 пъти на ден. Препоръчван дневен прием: общо 60 капки.

Предупреждения: Да не се превишава препоръчания дневен прием. Да не се използва от бременни жени и лица под 16 години. Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Валериан и хмел

Хранителната добавка от валериана и хмел допринася за спокойният и здравословен сън.

Свойството на валериана да се бори с безсънието и безпокойството се дължи на факта, че в корена се съдържат летливи масла, които допринасят за успокоението на организма. Валерианът прави съня по-дълбок и по-спокоен.

Цветът от хмел е познат със своето успокоително и болкоуспокояващо действие. Прилага се при нервна възбуда, при безсъние, чувство на безпокойство. Най-често хмелът, в комбинация с валериана, е перфектната комбинация за една хранителна добавка, която благоприятно повлиява функцията на нервната система, като облекчава стреса и депресията.

Силно се препоръчва при безсъние и тревожност, вследствие на нервно изтощение и умствена преумора.

Валериан на таблетки

Оказва бързо успокояващо въздействие върху възбудената нервна система и нормализира сърдечната дейност. Тонизира сърдечната мускулатура, понижава стойностите на кръвното налягане и холестерола в кръвта. Това му свойство го прави подходящо за прием при сърдечна невроза, исхемична болест на сърцето и атеросклероза.

Подходящ за прием при:

– нервна възбуда

– тревожност и необоснована напрегнатост

– усещане за безпричинен страх

– сърдечна невроза, исхемична болест и атеросклероза

– безсъние, провокирано от стрес и тревожни мисли

Валериана на капки (тинктура)

Валериана тинктура произведени под формата на прозрачна течност червено-кафяв или жълто-червен цвят, има приятен пикантен вкус.

Успокоява нервната система, газогонно, стимулира храносмилането. Комбинираният прием на валериана, глог и мента има широко установена практика, с доказан ефект за облекчаване на симптомите и като профилактика при нарушения в дейността на нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната системи.

Течната форма има бързо и ефективно действие.

Домашната валерианова тинктура се прави от част стрит корен+4 части алкохол. Двете съставки престояват седмица на тъмно. Трикратно от прецеденият алкохолен извлек могат да се пият между 15 и 30 капки.

Воден плеврит

Два часа след ядене за засилване на сърцето да взема 1 су­ пена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) смес от 200 г лимонов сок, 200 г чист маслинен зехтин, 12 г тинктура от глогов цвят, 12 г тинктура от валериана (чиста), 1 г камфор на прах (разтворен настрана с няколко капки ракия) и 10 г олио от мента.

Свързана статияКои са най-ефективните билки при плеврит

При кръвно

Филм таблетките валериан са чудесно допълнение към терапията на вашия кардиолог. За да има траен ефект, приемът на валериан трябва да е продължителен, защото ефектът му настъпва след натрупване на активната субстанция.

При тахикардия

При тахикардия се препоръчва курс на лечение с отвара от корени на валериана. 2 чаени лъжички сушени корени се заливат с половин чаша вода. Сместа се слага да ври 10-15 минути. Приема се по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден преди ядене.

Болки в сърцето

В 1,5 литра вода се слагат по 5 г от следните билки: корен от валериан, глог, лайка, мента, корени от зърника, корен от аир, блатен бутрак, момина сълза, шипка, дяволска уста. Оставят се да заврят. Билките врят 5 минути, след което се оставят да киснат 8 часа и се прецеждат. Пие се по 100 г 3 пъти на ден 30 минути преди ядене. Лечението продължава до пълно излекуване.

При аритмия

Сутрин, обяд и вечер, половин час преди ядене вземайте по една супена лъжица от следната смес: 500 г чист нектарен мед, 12 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми и 10 ядки от праскови /счукани в дървен хаван/, 3 месести лимона /смели на ситно, заедно с корите без семките/, 1 чаена лъжичка канела на прах и по 12 г чиста валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят. ( изследване )

Валериана за деца

Приемът на валериан зависи от оплакванията. При безсъние той се приема вечер – половин до един час преди лягане. Валерианът не се препоръчва при деца под 3-годишна възраст.

При деца от 3 до 12 години е достатъчна 1/3 до 3/4 от дозата за възрастни. При стрес и безпокойство се препоръчва освен вечерната доза да се добави и една сутрешна.

Продукти, в които можем да открием валериана

 • инфузия, накисване на студено, комбинирана инфузия, прах, тинктура (не се прилага лечение повече от 6 седмици, за да не се появят нежелани реакции);
 • прах – за успокояване на нервните състояния, лекуване на нервно- вегетативните заболявания (не се съхранява повече от 10 дни, понеже си губи терапевтичните качества);
 •  инфузия от изсушен корен – за седативен ефект, успокояващ, спазмолитичен, приспивателен (дозата за сутринта се оставя да се накисне от вечерта, а тази за вечерта се оставя да се накисне от сутринта, ако се консумира по време на деня, може да предизвика сънливост);
 •  тинктура:
 •  използва се смес от билки за борба с безсънието, истерията (дилянка, хмел, лавандула, липов цвят, маточина); против сърдечни заболявания (дилянка, глог, дяволска уста); против стомашни разстройства от нервно естество (жълт кантарион, дилянка, сребролистна липа).

Приготвяне на чай от сухи корени валериана

2 чаени лъжички сухи наситнени корени от валериана се заливат с 250 мл вода и се варят 3 мин.

След това отварата се оставя около 15 мин., за да се охлади и след прецеждане чаят е готов за пиене. Това е дозата за един човек. Ако ви е трудно да го изпиете наведнъж , пийте на глътки вечерно време един час преди лягане.

През деня също ще ви успокои, но може да намали концентрацията и работоспособността ви. По-добре е да редувате видовете чай, защото дори и към валерианата може да се развие пристрастяване.

Дума на внимание

Бременост и кърмене; не се прилага по време на шофиране, поради хипнотичните ефекти, които упражнява върху нервната система; взаимодейства си с други лекарства, потенцира ефектите на барбитурати и бензодиазепини, причина, поради която употребата на дилянка е добре да се извършва само при съвет на лекаря, когато има и други свързани лекарства (особено антидепресанти, транквиланти); при приемането с дълга продължителност може да се появи смущение, безсъние, мидриаза, сърдечни нарушения.

 • Забележки: Може да се използва и вида Valeriana sambucifolia Mjkan, който има въздушни пълзящи стъбла, а листата имат 2-4 чифта по-дебели жили

Отглеждане на валериана в домашни условия

Семената могат да се засеят и в оранжерии или в топли и студени парници.

Най-благоприятни срокове за засяване на семената в оранжерии и топли парници са в началото на януари, като разсадът е готов за изнасяне в края на март.

В студените парници семената започват да кълнят 15-20 дни по-рано от засетите на открито и разсадът се получава с 20-30 дни по-рано. При всички случаи обаче мястото за производство на разсад трябва предварително да се подготви.

Да е защитено от ветрове, по възможност без наклон, с добре обработена, пропусклива и чиста от плевели почва. През лятото семената се сеят в студени лехи, а през пролетта и предзимно – в топли лехи. За удобство лехите се правят по 1 м ширина и 10-15 м дължина.

Изисквания към влагата

Видът е силно влаголюбиво растение. За максимално развитие в култура растенията се нуждаят от добро овлажняване. Сушата и суховеите смущават развитието й и намаляват добивите.

Изисквания към почвата

Дилянката с успех се отглежда върху различни почвени типове. Най-добри почви за развитието й са структурните черноземи с лек механичен състав и ливадно-блатните почви, с по-лек механичен състав, но с достатъчно мощен хумусен слой,с високо съдържание на хранителни вещества, добре обработени и аерирани, с неутрална или слабо алкална реакция.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Актуализация на статията на 11 септември 2019 година !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button