Черен оман: 5 Лечебни свойства на черен оман

Черен оман се използват в традиционната медицина вътрешно (като билков чай или тинктура) или външно (като мехлем, компреси, или алкохолен смилане) за лечение на различни разстройства,  включително често като лечение за намаляване на болката при остеоартрит .

В тази статията ще предоставим информация, която се позовава на изследвания за употребата на черен оман. 

Прочетете статията до край и научете за начина му на употреба,   противопоказания и приложение.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Лечебни свойства на черен оман

Народът го нарича още голям кокеш или черен оман.

Това лечебно растение спада към нашите незаменими и най-добри билки, с които природата ни дарява.

информация как действа билката черен оман

То расте по мокри поляни и полски синори, във влажни ями и край води. Срещаме го да цъфти и край огради и по сметища през цялото лято.

Коренът и листата на растението се използват в традиционната медицина в много части на света.

В Япония растението се добива и се използва като традиционно лечение за повече от 2000 години.

Първоначално се е наричала „плетена кост“ и хората са я използвали за лечение:

  • мускулни навяхвания
  • натъртвания
  • изгаряния
  • ставни възпаления


Европейците също са използвали черния оман за лечение на възпалителни състояния, като артрит и подагра. Някои традиционни лечители го използват и за лечение на диария и други заболявания на стомаха

Като дълбоко кореноплодно, зарастличето трудно се изкоренява. Корените се изравят през пролетта или есента. Те трябва да се подхванат отдолу с остра лопата.

Прясната билка се събира преди и по време на цъфтенето.

Тъй като зарастличето в народния език се нарича и черен корен, то не бива да се бърка с испанския черен корен, който се отглежда в зеленчуковите градини и е предназначен за готвене.

Тинктурата черен оман  

Тинктурата от зарасличе, която човек лесно може сам да си приготви, крие в себе си чудесна сила.

Болни, които дълги години са били лекувани от ревматизъм и отичания на ставите с всевъзможни отлични средства и не са оздравели, намират в тинктурата от зарастличе бърза помощ.

Но и листата от зарастличе, попарени и наложени като топла каша върху схванати крайници, помагат през нощта, ако болките са предизвикани от пренатоварване, изкълчване, навяхване или апоплектичен удар.

Корени на зарасличе

От корените може да се приготви също така чай за вътрешна употреба при бронхит, увреждания на храносмилателната система, стомашни кървения и плеврити.

Денем се пият от две до четири чаши на глътки. При стомашни язви се препоръчва смесен чай от 100г зарастличе, 50 г невен и 50 г пача трева.

Някои клинични изследвания подкрепят твърдението, че то има лечебни способности при рани.

Например, проучване, публикуван в списанието „Комплементарни терапии в медицината“, намери някои доказателства, че черен оман може да помогне за заздравяването на рани от абразия.

Използване на лисата на черен оман

Листата на зарастличето не се използуват само за налагане, но и като прибавка към водата за баня на цялото тяло при ревматични оплаквания, подагра, болки в костите, смущения в оросяването и увреждания на интервертебралния хрущял.

Но при смущения в оросяването на краката, при разширени вени и за допълнително лечение на костни счупвания се правят бани на половината тяло.

В някои краища се слагат листа от зарастличе в тесто за омлет и се изпичат. По този начин полезните вещества на това лечебно растение идват добре дошли на цялото семейство.

Мехлем    

Предназначен за успокояващ и тонизиращ масаж на врата, раменете, гърба, кръста и крайниците. 

Активните съставки са екстракт от корен на черен оман, ментол и камфор. Приятно охлажда и създава усещане за комфорт на цялото тяло.

Черен оман за щитовидна жлеза

Компреси с черен оман. Смила се корен от черен оман с електрическа кафемелачка и се смесва с вазелин или свинска мас или с някакъв мехлем.

За проблеми на щитовидната жлеза, прочетете нашата статия Подута и Увеличена щитовидна жлеза.

Например с благ мехлем, който се продава в аптеките. Намазва се зоната на щитовидната жлеза и се покрива с подходящ тънък вълнен плат.

Покрива се с целофан и се закрепва с подходщяща превръзка, примерно бинт. Добре е така да се преспи.
Да се прилага 10-20 дни.

Противопоказания на черен оман

Черен оман не се препоръчва за вътрешна употреба поради увреждане на черния дроб, причинено от неговите пиролизидин алкалоиди.

Пациентите със свръхчувствителност или алергични реакции към растението също трябва да избягват външна употреба.

Определено не използвайте по време на бременност или кърмене, с кърмачета и ако имате чернодробни или бъбречни заболявания.

Обикновено се счита за опасен, с много токсикологични ефекти при животни и хора.

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button