7 начина за цялостно пречистване на организма

Получинехме редица въпроси от наши читали с един основен въпрос – кои са най-добрите начина за цялостно пречистване на организма?

Детоксикацията на цялото тяло е практика, която според някои хора може да елиминира токсините от тялото. Това може да включва спазване на определена диета, гладуване, приемане на добавки или използване на сауна.

Детоксикациите могат да насърчат навици, които могат да подобрят нормалните процеси на детоксикация на организма, като здравословна диета, достатъчно физическо натоварване и поддържане на хидратация.

Съществуват обаче и рискове и някои продукти за детоксикация могат да бъдат вредни.

Тази статия разглежда какво включва детоксикацията на цялото тяло, потенциалните ползи и рискове и как да следваме детоксикацията безопасно.

Какво е цялостно пречистване на организма?

Цялостното пречистване на организма започва в черния дроб. Въпреки че това е сложен процес, черният дроб по същество прави това на две фази. Първо, той превръща токсичните вещества в силно реактивни метаболити и след това отделя тези токсини. Бъбреците, белите дробове и дори червата също играят роля при детоксикацията.

Токсините могат да повлияят тези органи както остро, така и кумулативно. По-опасни са устойчивите нискокачествени токсини като остатъци, които консумирате редовно върху конвенционално отглеждани плодове и зеленчуци. 

Реакциите не са незабавни и затова може да не видите връзката между хроничната нискостепенна токсичност и борбата със загубата на тегло.

Начини за цялостно пречистване на организма

Здравословната диета е най-важният начин за детоксикация. Първо премахнете храни, които пречат на детоксикацията или добавят повече токсичност в организма.

 Сред тях са фруктозата, която се съдържа в содата (като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза или HFCS), но също така и в плодовите сокове и търговските сокови препарати.

Изследванията показват, че тази проста захар може да се превърне в ключов фактор за хроничните заболявания, включително затлъстяването . Фруктозата увеличава проблемите, включително хронично възпаление и оксидативен стрес, които допринасят за затлъстяването.

Естественото прочистване включва също избягване на трансмазнини и увредени мазнини. Тези мазнини са в преработени храни с „частично хидрогенирани“ в съставките – дори ако на предния етикет пише „ниско съдържание на мазнини“. Бърканите яйца са пример за вредни мазнини, където мазнините са се окислили – пропуснете ги.

Хранителната чувствителност може също да спре загубата на тегло и да изостри токсичността, като направи червата ви по-пропускливи и позволи на токсините да навлязат в кръвта. Глутенът, млечните продукти, соята и царевицата са сред често срещаната чувствителност към храните. Когато обмисляте детоксикация, опитайте да елиминирате тези храни за 3 до 4 седмици.

„Използването на фокус върху храната в подкрепа на изключително сложните процеси на детоксикация и биотрансформация е мъдрият подход“, казва д-р Джон Клайн. „Ако една ябълка съдържа поне 700 различни фитохимикала, по-добре е да ядете ябълката като една от разнообразните храни, отколкото да се опитвате да възпроизведете нейните ползи с единични хранителни добавки.“

Ето и нашите 7 начина за цялостно пречистване на организма, чрез храна:

1. Мазнини и масла

Натуралните мазнини и масла като екстра върджин зехтин и органично кокосово масло осигуряват енергия за процесите на детоксикация и биотрансформация.

2. Ядки и семена

Опитайте бадеми, слънчогледови семки, орехи и ленени семена за здравословна закуска. Ядките и семената са отлични източници на фибри, които помагат за правилното отделяне и елиминиране.

3. Протеини

Протеинът е от решаващо значение за правилната функция на двата основни пътя за детоксикация в чернодробните клетки – наречени фаза 1 и фаза 2 пътища за детоксикация . Изберете органично говеждо месо, хранено с трева, и морски дарове, уловени в див вид.

4. Бобови растения

Фасулът, лещата и други бобови растения са добър източник на разтворими и неразтворими фибри, както и на различни аминокиселинни прекурсори.

5. Плодове

Плодовете съдържат голямо разнообразие от фитонутриенти, като бета-каротин, лутеин и антоцианини, които имат защитни антиоксидантни свойства. Те също така са добър източник на разтворими и неразтворими фибри и са с високо съдържание на вода.

6. Зеленчуци

Сред хранителните си вещества, нишестените зеленчуци осигуряват голямо разнообразие от фитохимикали и фибри.

По същество диетата за почистване на тялото включва много хранителни продукти с по-ниско съдържание на захар и растителни храни с високо съдържание на фибри, както и отлични източници на протеини и здравословни хранителни мазнини. Това би премахнало повечето преработени храни, включително възпалителните мазнини и вместо това ще се съсредоточи върху цели, непреработени, истински храни.

Винаги, когато е възможно, избирайте органични растителни храни. Работната група по околна среда или EWG изчислява, че конвенционалните продукти съдържат 178 пестициди !

7. Вода

Детоксикацията без течност, е невъзможна. Приемането на достатъчно количество вода, е стъпката, която ще даде най-много ползи на тялото, за правилната детоксцикация.

Опитайте се всеки ден, да приемате поне 2.5 литра вода. Не заменяйте водата със сокове и подобни течности, добра идея е билков чай, но не и сокове.

Защо да използваме 7-ъе начина за цялостно пречистване на организма?

Детоксикацията на цялото тяло или пречистването е план, който хората следват в усилията си да елиминират токсините от тялото.

Токсините, като отрови или замърсители, са вещества, които влияят негативно на здравето. Тялото вече може самостоятелно да елиминира тези вещества чрез черния дроб, бъбреците, храносмилателната система и кожата.

Привържениците на детоксикациите твърдят, че детоксикацията може да помогне в този процес. Няма единна дефиниция за това какво включва детоксикацията на цялото тяло, но може да се наложи човек да:

  • спазвайте специфична диета
  • бърз
  • пийте повече вода или сокове
  • използвайте добавки
  • използвайте напояване на дебелото черво, клизми или лаксативи
  • използвайте сауна
  • намаляване на излагането на токсини в тяхната среда

🤓 zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации при създаването на всяка една своя статия.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button