Притеснявате се от коронавирус? 10 съвета за безопасност

В тази статия, събрахме най-достоверната информация за съвети при коронавирус, базирана на качествените световни източници.

✅ Някои от тези съвети са прости предпазни мерки, като физическо дистанция, носене на маска, проветряване на помещения, избягване на тълпи, почистване на ръцете и др.

В статия ще получиче и 5 съвета за запазване на психичното здраве при COVID 19.

Кои са научно доказаните съвети при коронавирус?

Много държави започнаха да се отварят отново по време на пандемията на глобалния коронавирус (COVID-19), обаче редица лекари в сферата на здравеопазването казват, че най-добрият начин за предотвратяване на заболявания е да се избегне излагането на този вирус.

🔥 Нека разгледаме първите съвети при COVID 19, които дават от „Червеният кръст„:

1. Мийте ръцете

Мийте ръцете си често със сапун и вода в продължение на поне 20 секунди, особено след като сте били на обществено място или след издухване на носа, кашляне или кихане.

 • Ако сапунът и водата не са лесно достъпни, използвайте дезинфектант за ръце с поне 60% алкохол.
 • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си с немити ръце.

2. Избягвайте контакт с болни

Избягвайте близък контакт с болни хора. Някои хора без симптоми може да са в състояние да разпространят вируса.

 • Останете вкъщи колкото е възможно повече и избягвайте пътувания, които не са жизненоважни.
 • Имайте социално дистанциране, като бъдете поне на 2 метра – около две дължини на ръка – далеч от другите, ако трябва да излизате публично.
 • Поддържайте връзка с близки чрез видео и телефонни обаждания, текстови съобщения и социални медии.

3. Носете маска

Покрийте устата и носа си с покривало за лице, когато сте около други хора и когато трябва да излезете на обществено място, например в хранителен магазин. 

Маските N95 са добър вариянт:

 • НЕ поставяйте маски за лице върху малки деца под 2-годишна възраст без да сте до него, всеки, който има затруднения с дишането или е в безсъзнание, неспособен или по друг начин не може да премахне маската без помощ.
 • Освен това НЕ използвайте маска за лице, предназначена за здравен работник.
 • Маската за лице не е заместител на дистанцията, която трябва да спазвате.

🔥 Ето какви съвети при коронавирус дават от Министерство на здравеопазването в България :

съвети при коронавирус от министерство на здравеопазването

Какви са съветите на World Health Organization при covid 19?

Ето основните съвети на Световната здравна организация:

 • Поддържайте поне 1 метър разстояние между себе си и другите, за да намалите риска от инфекция, когато кашлят, кихат или говорят. Поддържайте още по-голямо разстояние между себе си и другите, когато сте на закрито. Колкото по-далеч, толкова по-добре.
 • Направете носенето на маска нормална част от това да сте в близост до други хора.

Спазвайте основна хигиена, като:

 • Редовно и старателно почиствайте ръцете си с алкохолна основа или ги измивайте с вода и сапун. Това елиминира микробите, включително вирусите, които може да са в ръцете ви.
 • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си. Ръцете докосват много повърхности и могат да хванат вируси. Веднъж замърсени, ръцете могат да пренесат вируса в очите, носа или устата. Оттам вирусът може да попадне в тялото ви и да ви зарази.
 • Покрийте устата и носа си с огънат лакът или тъкан, когато кашляте или кихате . След това изхвърлете използваната тъкан веднага в кош и измийте ръцете си. Следвайки добра „дихателна хигиена“, вие предпазвате хората около вас от вируси, които причиняват настинки, грип и COVID-19 .
 • Почиствайте и дезинфекцирайте повърхности често, особено тези, които редовно се докосват, като дръжки на врати, кранове и екрани на телефони.

Съвети при корона вирус за запазване на психочното здраве

Ето какво съветва най-големия здравен сайт в Англия, NHS:

Тези съвети могат да помогнат за подобряване на вашето психично здраве и благосъстояние, ако се притеснявате от огнището на коронавирус. 

Можете също така да прочетете нашите съвети за поддържане на психическото си състояние, ако сте вкъщи .

1. Поддържайте връзка с хората

Поддържането на здравословни взаимоотношения с хора, на които имаме доверие, е важно за нашето психично зраве.

Ако можете, посетете или се срещнете с приятели и семейство лично, но следвайте последните правителствени насоки за социално дистанциране, когато го направите.

Ако не можете да се срещнете лично, защото един от вас трябва да остане вкъщи, правете го по телефона, видео разговори или социални медии.

Всички ние трябва да се чувстваме все още свързани, така че поддържайте връзка – независимо дали става въпрос за хора, които обикновено сте виждали често, или за повторна връзка със стари приятели.

 2. Говорете за притесненията си

Нормално е да се чувствате притеснени, уплашени или безпомощни от настоящата ситуация.

 Запомнете: Добре е да споделяте притесненията си с други хора, на които имате доверие – и това може да помогне и на тях.

Ако не можете да говорите с някой, когото познавате, или ако това не е помогнало, има много линии за помощ, сред които е денонощно на телефонен номер 02 807 87 57 на Министерството на здравеопазването.

3. Подкрепете и помогнете на другите

Помагането на някой друг може да бъде от полза както за вас, така и за тях, затова се опитайте да разберете малко по-добре тревогите, притесненията или поведението на други хора в този момент.

Опитайте се да мислите за неща, които можете да направите, за да помогнете на околните. 

Има ли приятел или член на семейството наблизо, с когото искате да се видите? Ако не можете да се срещнете, можете да им се обадите или да им изпратите съобщение.

Ако все пак излизате, за да предложите подкрепа или помощ на други хора, винаги следвайте указанията за социално дистанциране, когато сте извън дома си.

4.Чувствайте се подготвени

Тъй като огнището продължава и развитието на коронавирус е тук, трябва да четете на тази тема, за да се чувствате по-подготвени и по-малко загрижени.

Използвайте времето да развивате себе си.

5. Фокусирайте се върху настоящето

Фокусирането върху настоящето, вместо да се тревожите за бъдещето, може да помогне при тези емоции и да подобри нашето благосъстояние.

Техниките за релаксация също могат да помогнат на някои хора да се справят с чувството на безпокойство.

Надяваме се тези съвети за коронавирус да са били от полза, на Вас и семейството Ви.

По темата прочети също:

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button