Апластична анемия: симптоми, излседвания и лечение

Апластичната анемия е състояние, което се появява, когато тялото Ви спре да произвежда достатъчно нови кръвни клетки

Така Вие се чувствате по уморени и сте по-податливи на инфекции и неконтролирано кървене.

В тази статия, която се основава на надежни научни проучвания и мнения на лекари, ще разкажем всичко за състоянието, както и ще отговорим на най-честите въпроси.

Рядко и сериозно състояние, апластична анемия може да се развие на всяка възраст. 

Може да възникне внезапно или може да се появи бавно и да се влоши с времето. Тя може да има лека или тежка форма.

Симптоми на Апластична анемия

Апластичната анемия може и да няма симптоми. Когато са налице, признаците и симптомите могат да включват:

 • Умора
 • Задух
 • Бърз или неправилен пулс
 • Бледа кожа
 • Чести или продължителни инфекции
 • Кървене от носа и кървене на венците
 • Продължително кървене от порязвания
 • Кожен обрив
 • Замайване
 • Болки в областта на главата
 • Треска

 🔥Апластичната анемия може да бъде краткотрайна или да стане хронична. Тя може да бъде тежка и дори фатална, констатират няколко научни проучвания, които може да намерите тук.

Лечение на Апластична анемия

⚕️ Лечението на апластична анемия, ще зависи от тежестта на вашето състояние и възрастта ви, може да включва наблюдение, кръвопреливане, лекарства или трансплантация на костен мозък

Тежката апластична анемия, при която броят на кръвните Ви клетки е изключително нисък, е животозастрашаваща и изисква незабавна хоспитализация.

Преливане на кръв

Въпреки че не е лек за апластична анемия, кръвопреливането може да контролира кървенето и да облекчи симптомите, като осигури кръвни клетки, които вашият костен мозък не произвежда. 

Може да получите:

 • Червени кръвни телца. Те повишават броя на червените кръвни клетки и помагат за облекчаване на анемията и умората.
 • Тромбоцити. Те помагат за предотвратяване на прекомерно кървене.

Въпреки че обикновено няма ограничение за броя на кръвопреливанията, които можете да направите, понякога могат да възникнат усложнения при многократни кръвопреливания. 

С течение на времето тялото ви може да развие антитела към трансфузирани кръвни клетки, което ги прави по-малко ефективни за облекчаване на симптомите. 

💊Трансплантация на стволови клетки

Трансплантацията на стволови клетки за възстановяване на костния мозък със стволови клетки от донор може да бъде единствената успешна възможност за лечение на хора с тежка апластична анемия

Трансплантацията на стволови клетки, наричана още трансплантация на костен мозък.

Ако се намери донор, болният ви костен мозък първо се маха с лъчева или химиотерапия.

 Здравите стволови клетки от донора се филтрират от кръвта. 

Здравите стволови клетки се инжектират интравенозно в кръвния поток, където навлизат към кухините на костния мозък и започват да създават нови кръвни клетки.

Процедурата изисква продължителен престой в болница. След трансплантацията ще получите лекарства, за да предотвратите отхвърлянето на дарените стволови клетки.

Имуносупресори

За хора, които не могат да се подложат на трансплантация на костен мозък или за тези, чиято апластична анемия се дължи на автоимунно разстройство, лечението може да включва лекарства, които променят или потискат имунната система (имуносупресори).

Лекарства като циклоспорин (Gengraf, Neoral, Sandimmune) и антитимоцитен глобулин потискат активността на имунните клетки, които увреждат костния мозък. 

Това помага на вашия костен мозък да се възстанови и да генерира нови кръвни клетки. Циклоспорин и антитимоцитен глобулин често се използват заедно.

Кортикостероиди, като метилпреднизолон (Medrol, Solu-Medrol), често се използват с тези лекарства.

Стимуланти на костния мозък

Някои лекарства – включително колониистимулиращи фактори, като сарграмостим (Leukine), филграстим (Neupogen) и пегфилграстим (Neulasta), епоетин алфа (Epogen / Procrit) и елтромбопаг (Promacta) – спомагат за стимулиране на костния мозък да произвежда нови кръвни клетки. 

Растежните фактори често се използват с имуносупресиращи лекарства.

Изброението методи, може да отркиете в клиничните изследвания на Scott A. Peslak.

Излседвания на Апластична анемия

Следните Излседвания могат да помогнат за диагностициране на апластична анемия:

 • Кръвни тестове. Обикновено нивата на червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцитите остават в определени граници. При апластична анемия и трите нива на тези кръвни клетки са ниски.
 • Биопсия на костен мозък. Лекарят използва игла, за да вземе малка проба костен мозък, като например оттазобедрената кост. Пробата се изследва под микроскоп, за да се изключат други заболявания, свързани с кръвта. При апластична анемия костният мозък съдържа по-малко кръвни клетки от нормалното. 

След като получите диагноза апластична анемия, може да се нуждаете от други тестове, за да установите причината.

За да разберете всичко на тема Анемия, този здравен хъб на тема Анемия е за Вас.

Причини

Стволовите клетки в костния мозък произвеждат кръвни клетки – червени клетки, бели клетки и тромбоцити. 

При апластична анемия стволовите клетки се увреждат. 

 🔥В резултат на това костният мозък е или празен (апластичен), или съдържа малко кръвни клетки (хипопластичен).

Най-честата причина за апластична анемия е от имунната ви система, която атакува стволовите клетки в костния мозък. 

Други фактори, които могат да наранят костния мозък и да повлияят на производството на кръвни клетки, включват:

 • Лъчева и химиотерапевтична терапия. Докато тези терапии за борба с рака убиват раковите клетки, те също могат да увредят здравите клетки, включително стволови клетки в костния мозък. 
 • Излагане на токсични химикали. Токсичните химикали, като някои използвани пестициди и инсектициди, и съставки в бензина, са свързани с апластична анемия. Този тип анемия може да се подобри, ако избягвате многократно излагане на химикалите, които са причинили вашето заболяване.
 • Употреба на определени лекарства. Някои лекарства, като тези, използвани за лечение на ревматоиден артрит и някои антибиотици, могат да причинят апластична анемия.
 • Автоимунни нарушения. Автоимунно разстройство, при което имунната ви система атакува здрави клетки, може да включва стволови клетки в костния мозък.
 • Вирусна инфекция. Вирусните инфекции, които засягат костния мозък, могат да играят роля в развитието на апластична анемия. Вирусите, свързани с апластична анемия, включват хепатит, Epstein-Barr, цитомегаловирус, парвовирус В19 и ХИВ.
 • Бременност. Вашата имунна система може да атакува костния мозък по време на бременност.

Често задавани въпроси

Тук ще отговорим на най-честите въпроси по темата, задавани във форуми и мнения от пациенти:

Какво се случва с кръвта ми, когато имам апластична анемия?

Кръвта се състои от кръвни клетка, формени елементи и плазма . Тя също така включва соли, протеини, хормони, минерали, витамини и други хранителни вещества и химикали, от които се нуждае вашето тяло.

Кои са 3-те основни типа кръвни клетки?

 • Червените кръвни клетки (червените кръвни клетки) също се наричат ​​еритроцити. Те съставляват почти половината кръв. Червените кръвни клетки са пълни с протеина хемоглобин, който улавя кислорода в белите дробове и го доставя до клетките по цялото тяло.
 • Белите кръвни клетки (WBC) също се наричат ​​левкоцити. Те се борят с болестите и инфекциите, като атакуват и убиват микробите, които попадат в тялото. Има няколко вида бели кръвни клетки, всеки от които се бори с различен вид микроби.
 • Тромбоцитите се наричат ​​още тромбоцити. Те са малки парченца клетки, които помагат на кръвосъсирването и спират кървенето.

Как се образуват кръвни клетки?

Процесът на образуване на кръвни клетки се нарича хематопоеза . 

Костният мозък съдържа кръвообразуващи стволови клетки, които правят копия от себе си, за да създадат и трите вида кръвни клетки. 

Когато кръвните клетки са напълно зрели и функционират, те напускат костния мозък и навлизат в кръвта. 

Здравите хора имат достатъчно стволови клетки, за да произведат всички необходими им кръвни клетки.

Какво е недостатъчност на костния мозък ?

Неизправността на костния мозък се случва, когато костният мозък не произвежда достатъчно червени клетки, бели клетки или тромбоцити или пък когато произведените кръвни клетки са повредени или дефектни. 

Това означава, че тялото не може да се снабди с кръвта, от която се нуждае. 

Апластичната анемия , MDS и PNH са заболявания на костния мозък.

🤓 Здpaвe + изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Πpoчeтeтe нaшaтa Peдaĸциoннa пoлитиĸa, зa дa нayчитe пoвeчe зa тoвa ĸaĸ пpoвepявaмe фaĸтитe и пoддъpжaмe cъдъpжaниeтo cи тoчнo и нaдeжднo.

Използвана научна литература:

https://www.aamds.org/research-article/haploidentical-hematopoietic-stem-cell-transplantation-aplastic-anemia-systematic-0

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button