Защо да изберете семеен стоматолог

Ползите от посещението на един кабинет от цялото семейство

Стоматологът не е случаен човек, който от време на време отстранява кариеси или се бори с други сериозни проблеми на устната кухина. Той е специалист, запознат отблизо с цялостното здравословно състояние на пациентите си. Изграждайки връзка с всеки един отделен човек, зъболекарят е в състояние да добие цялостна картина и да проследи онези неуловими подробности, касаещи здравето ни.

Генът се наследява

Често се срещат наследствени обременявания по отношение на проблемите със зъбите.  Ако повече от един член на семейството посещава стоматологичния кабинет, това е предпоставка за подробна клинична картина. Не винаги сме в състояние да предвидим кой аспект би имал значение за правилното лечение, но зъболекарят го знае.

Дългият процес на лечение и скъпоструващите процедури могат да бъдат намалени до минимум. Вашият семеен стоматолог може оптимално да съобрази и да планира сроковете на възстановяване след денталните процедури и да определи удачния метод на лечение.

[mks_highlight color=”#dd3333″]  Не е за пренебрегване и следенето на развитието при децата ни. Зъбите и състоянието им се променят с годините, както и техните нужди. Ненавременната намеса може да причини дълготрайни проблеми и скъпоструващи лечения.[/mks_highlight]

Превантивни мерки

Освен редовните посещения и адекватна намеса на специалистите, важно е да полагате ежедневни грижи за зъбите си, за да запазите дълго тяхното здраве. Приемът на напитки, които са склонни да оцветяват зъбите, трябва да се сведе до минимум. Това не означава да спрете да се наслаждавате на любимото си кафе, но е добре да не прекалявате. Ако усещате дискомфорт обаче, при консумирането на твърде горещо или твърде студено, това е знак да потърсите помощ.

Огромните количества сладкиши няма да навредят само на теглото. Те не са препоръчителни като цяло за организма, в това число и за зъбите. Ограничете появата на кариеси, до колкото е възможно. Високата киселинност, съдържаща се в някои плодове, също може да ви изиграе лоша шега. Миенето на зъбите след храна не винаги е решение, но високата хигиена може да забави появата на някои болежки.

Не твърде разпространено, но реално застрашаващо зъбите, е непочистването на езика. Не се чудете за какво служи обратната грапава страна на четката за зъби. Езикът може да задържа и способства развитието на бактерии. Водата за уста също е едно много добро решение за елиминирането им.

Електрическите четки биха могли да се справят по-успешно от механичните. Отстраняването на плаката играе съществена роля в запазване на доброто здраве на зъбите. Последователната грижа няма как да не даде желания резултат.

Доктор Софиен Риахи – семеен стоматолог. 10 кратен носител на наградата „Усмивка на годината“!

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button