Пълен детокс на тялото: 9 начина за подмладяване на тялото ви

Детокса – или детоксикацията – е популярна модна дума.

В тази подробна статия, базирана на научни прочувания, ще Ви научим, как да постигнете пълен детокс на тялото.

9 стъпки за подмладяване на тялото Ви!

Какво е това пълен детокс на тялото?

Обикновено предполага спазване на конкретна диета или използване на специални продукти, които твърдят, че изхвърлят тялото ви от токсини, като по този начин подобряват здравето и насърчават загубата на тегло.

детоксикация на тялото

За щастие, тялото ви е добре сработено за елиминиране на токсините и не се нуждае от специални диети или скъпи добавки за това.

Това показва, че можете да подобрите естествената система за детоксикация на тялото си.

Тази статия обяснява някои често срещани погрешни схващания за детоксикация, както и девет основани на доказателства начин за подмладяване на системата за детоксикация на тялото ви.

Чести заблуди относно детоксикацията

За диетокс диетите се казва, че премахват токсините от тялото ви, подобряват здравето и насърчават загубата на тегло.

Те често включват използването на слабителни, диуретици, витамини, минерали, чайове за отслабване и други храни, за които се смята, че имат детоксикиращи свойства.

Някои от тези неща обаче, наистина помагат.

Терминът „токсин“ в контекста на детокс диети е дефиниран грешно. Обикновено включва замърсители, синтетични химикали, тежки метали и преработени храни – които всички влияят негативно на здравето.

Според клинично проучване, популярните детокс диети рядко идентифицират специфичните токсини, които целят да премахнат, или механизма, по който уж ги елиминират.

Освен това, няма доказателства в подкрепа на използването на тези диети за елиминиране на токсините или устойчива загуба на тегло (надежден източник).

Вашето тяло има сложен начин за елиминиране на токсините, който включва черния дроб, бъбреците, храносмилателната система, кожата и белите дробове.

И все пак само когато тези органи са здрави, те могат ефективно да елиминират нежеланите вещества.

Докато детокс диетите имат съблазнителна привлекателност, тялото ви е напълно достатъчно, за да премахни токсини и други нежелани вещества.

1. Ограничете алкохола

Повече от 90% от алкохола се метаболизира в черния ви дроб, според Националната клиника на САЩ.

Чернодробните ензими метаболизират алкохола до ацеталдехид, известен химикал, причиняващ рак .

Разпознавайки ацеталдехида като токсин, черният ви дроб го превръща в безобидно вещество, наречено ацетат, което по-късно се елиминира от тялото ви.

Докато клиничните проучвания показват, че ниската до умерена консумация на алкохол е полезна за здравето на сърцето, прекомерното пиене може да причини множество здравословни проблеми.

Прекомерното пиене може сериозно да увреди чернодробната ви функция, причинявайки натрупване на мазнини, възпаление и белези.

Когато това се случи, черният ви дроб не може да функционира адекватно и да изпълнява необходимите си задачи – включително филтриране на отпадъци и други токсини от тялото ви.

По този начин ограничаването или въздържането изцяло от алкохола, е един от най-добрите начини да поддържате силната система за детоксикация на тялото си.

Здравните власти препоръчват да се ограничи приема на алкохол до едно питие на ден за жени и две за мъже. Ако понастоящем не пиете, не трябва да започвате с по-малки дози, които препоръчват доктори (изследване).

Консумацията на твърде много алкохол намалява способността на черния ви дроб да изпълнява нормалните си функции, като детоксикация.

2. Съсредоточете се върху съня

Осигуряването на адекватен и качествен сън всяка вечер е задължително за поддържане на здравето и естествената система за детоксикация на тялото.

Сънят позволява на мозъка ви да се самоорганизира и презарежда, както и да отстранява токсичните отпадни продукти, които са се натрупали през деня .

Един от тези отпадни продукти е протеин, наречен бета-амилоид, който допринася за развитието на болестта на Алцхаймер (надеждно проучване).

При лишаване от сън тялото ви няма време да изпълнява тези функции, така че токсините могат да се натрупат и да повлияят на няколко аспекта на здравето.

Лошият сън е свързан с краткосрочни и дългосрочни последици за здравето, като стрес, тревожност, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване ..

Трябва редовно да спите седем до девет часа на нощ, за да насърчите доброто здраве.

Ако имате затруднения да заспите през нощта, промените в начина на живот като придържане към графика на съня и ограничаване на синя светлина – излъчвана от мобилни устройства и компютърни екрани – преди лягане са полезни за подобряване на съня .

Сънят позволява на мозъка ви да се реорганизира, презарежда и елиминира токсините, които се натрупват през целия ден.

3. Пий повече вода

Водата прави много повече от утоляването на жаждата ви. Той регулира телесната ви температура, смазва ставите, подпомага храносмилането и усвояването на хранителни вещества и детоксикира тялото ви, като премахва отпадните продукти.

Клетките на тялото ви трябва непрекъснато да се регулярат, за да функционират оптимално и да разграждат хранителните вещества, които тялото ви да използва като енергия.

Тези процеси обаче отделят отпадъци – под формата на урея и въглероден диоксид – които причиняват вреда, ако се оставят да се натрупат в кръвта ви (26Trusted Source).

Водата транспортира тези отпадни продукти, като ги отстранява ефективно чрез уриниране, дишане или изпотяване. Така че поддържането на правилно хидратирано е важно за детоксикацията.

Адекватният дневен прием на вода е 125 унции (3,7 литра) за мъже и 91 унции (2,7 литра) за жени.

Може да се нуждаете от повече или по-малко в зависимост от вашата диета, къде живеете и нивото на вашата активност (графика базирана на изследване) .

В допълнение към множеството си роли в тялото, водата позволява на детоксикационната система на тялото да премахва отпадъчните продукти от кръвта ви.

4. Намалете приема на захар и преработени храни

Смята се, че захарта и преработените храни са в основата на днешните кризи в общественото здраве.

Високата консумация на захарни и силно преработени храни е свързана със затлъстяването и други хронични заболявания, като сърдечни заболявания, рак и диабет.

Тези заболявания пречат на способността на тялото ви да се детоксикира по естествен начин, като вреди на органи, които играят важна роля, като например черния ви дроб и бъбреците.

Например, голямата консумация на захарни напитки може да причини мазен черен дроб, състояние, което влияе отрицателно върху функцията на черния дроб .

Консумирайки по-малко нездравословна храна, можете да поддържате здравната система за детоксикация на тялото си.

Можете да ограничите нежеланата храна, като я оставите на рафта на магазина. Това, че нямате такава в кухнята си, отнема изцяло изкушението.

Замяната на нежелана храна с по-здравословен избор като плодове и зеленчуци също е здравословен начин за намаляване на консумацията.

Прекомерната консумация на нежелана храна е свързана с хронични заболявания като затлъстяване и диабет. Тези състояния могат да причинят вреда на органите, важни за детоксикацията, като черния дроб и бъбреците.

5. Яжте храни, богати на антиоксиданти

Антиоксидантите защитават вашите клетки от увреждане, причинено от молекули, наречени свободни радикали. Оксидативният стрес е състояние, причинено от прекомерното производство на свободни радикали.

Вашето тяло естествено произвежда тези молекули за клетъчни процеси, като храносмилането. Въпреки това, алкохолът, тютюневият дим, неправилната диета и излагането на замърсители могат да предизвикат прекомерни свободни радикали.

Като причиняват увреждане на клетките на тялото си, тези молекули са замесени в редица състояния, като деменция, сърдечни заболявания, чернодробни заболявания, астма и някои видове рак.

Яденето на диета, богата на антиоксиданти, може да помогне на тялото ви да се бори с оксидативния стрес, причинен от излишните свободни радикали и други токсини, които увеличават риска от заболяване.

Съсредоточете се върху получаването на антиоксиданти от храната, а не добавките, които всъщност могат да увеличат риска от определени заболявания, когато се приемат в големи количества.

Примерите за антиоксиданти включват витамин А, витамин С, витамин Е, селен, ликопен, лутеин и зеаксантин.

Ягоди, плодове, ядки, какао, зеленчуци, подправки и напитки като кафе и зелен чай имат едни от най-високите количества антиоксиданти.

Консумирането на храни, богата на антиоксиданти, помага на тялото ви да намали щетите, причинени от свободните радикали и може да намали риска от заболявания, които могат да повлияят на детоксикацията.

6. Яжте храни с високо съдържание на пребиотици

Здравето на червата е важно за поддържането на вашата детоксикационна система здрава. Чревните ви клетки имат система за детоксикация и екскреция, която защитава червата и тялото ви от вредни токсини, като химикали.

Доброто здраве на червата започва с пробиотици, вид фибри, които захранват добрите бактерии в червата ви, наречени пробиотици.

С пребиотиците вашите добри бактерии са в състояние да произвеждат хранителни вещества, наречени късоверижни мастни киселини, които са полезни за здравето.

Добрите бактерии в червата ви могат да се уравновесят с лошите бактерии от употребата на антибиотици, лоша зъбна хигиена и качество на диетата.

Следователно, тази нездравословна промяна в бактериите може да отслаби имунната ви система и детоксикация и да увеличи риска от заболяване и възпаление, според изследване в САЩ.

Яденето на храни, богати на пребиотици, може да поддържа имунната и детоксикационната система здрава. Добрите хранителни източници на пребиотици включват домати, артишок, банани, аспержи, лук, чесън и овес.

Храненето на диета, богата на пребиотици, поддържа храносмилателната система здрава, което е важно за правилната детоксикация и имунното здраве.

7. Намалете приема на сол

За някои хора детоксикацията е средство за премахване на излишната вода.

Консумацията на твърде много сол може да накара тялото ви да задържа излишната течност, особено ако имате състояние, което засяга бъбреците или черния дроб – или ако не пиете достатъчно вода.

Това натрупване на излишна течност може да причини подуване на корема и да направи дрехите неудобни. Ако установите, че консумирате твърде много сол, можете да се детоксикирате от допълнителното водно тегло.

Въпреки че може да ви звучи противоположно, увеличаването на приема на вода е един от най-добрите начини да премахнете излишното водно тегло от консумацията на твърде много сол.

Това е така, защото когато консумирате твърде много сол и не достатъчно вода, тялото ви освобождава антидиуретичен хормон, който ви пречи да уринирате – и следователно детоксикира.

Увеличавайки приема на вода, тялото ви намалява секрецията на антидиуретичния хормон и увеличава уринирането, елиминирайки повече вода и отпадни продукти.

Увеличаването на приема на храни, богати на калий – което уравновесява някои от ефектите на натрий – също помага. Храните, богати на калий, включват картофи, тиква, бъбреци, банани и спанак.

Консумацията на твърде много сол може да увеличи задържането на вода. Можете да премахнете излишната вода – и отпадъците – като увеличите приема на вода и богати на калий храни.

8. Бъдете активни

Редовното упражнение – независимо от телесното тегло – е свързано с по-дълъг живот и намален риск от много състояния и заболявания, включително диабет тип 2, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и някои видове рак ( изследване ).

Въпреки че има няколко механизма за ползите за здравето от упражненията, намаленото възпаление е ключов момент.

Докато е необходимо възпаление за възстановяване от инфекция или заздравяване на рани, твърде голяма част от него отслабва системите на тялото ви и насърчава заболяването.

Чрез намаляване на възпалението, упражненията могат да помогнат на системите на вашето тяло – включително неговата система за детоксикация – да функционират правилно и да предпазват от болести.

Препоръчва се да правите поне 150–300 минути седмично упражнения с умерена интензивност – като бързо ходене – или 75–150 минути седмично с физическа активност с интензивна интензивност – като бягане.

Други полезни съвети за детоксикация

Въпреки че няма настоящи доказателства в подкрепа на използването на детокс диети за отстраняване на токсините от тялото ви, някои промени в диетата и начина на живот може да помогнат за намаляване на натоварването с токсини и да подпомогнат системата за детоксикация на тялото ви.

  • Яжте храни, съдържащи сяра. Храни с високо съдържание на сяра, като лук, броколи и чесън, засилват отделянето на тежки метали като кадмий (61Trusted Source).
  • Изпробвайте хлорела. Хлорела е вид водорасли, които имат много хранителни ползи и могат да засилят елиминирането на токсини като тежки метали, според проучвания върху животни.
  • Ароматизирайте ястия с кинза. Cilantro засилва отделянето на някои токсини, като тежки метали като олово и химикали, включително фталати и инсектициди.
  • Подкрепя глутатиона. Яденето на богати на сяра храни като яйца, броколи и чесън помага за засилване на функцията на глутатиона, основен антиоксидант, произвеждан от тялото ви, който участва активно в детоксикацията.
  • Преминете към натурални почистващи продукти. Изборът на естествени почистващи продукти като оцет и сода за хляб над търговските почистващи препарати може да намали излагането ви на потенциално токсични химикали (66Truted Source).
  • Изберете естествена грижа за тялото. Използването на естествени дезодоранти, гримове, овлажнители, шампоани и други продукти за лична хигиена също може да намали излагането ви на химикали.
  • Макар и обещаващи, много от тези ефекти са показани само в проучвания върху животни. Затова са необходими изследвания при хора, за да се потвърдят тези открития

Най-важното, което да запомните

За детокс диетите се казва, че премахват токсините, от своя страна подобряване на здравето и насърчаване на загуба на тегло.

Но тези диети, макар и съблазнителни, не са необходими, тъй като тялото ви има собствена, високоефективна система за детоксикация.

Това показва, че можете да подобрите естествената система за детоксикация на тялото си и да подобрите цялостното си здраве, като останете хидратирани, консумирате по-малко сол, активирате се и спазвате богата на антиоксиданти диета.

Към всичко това, може да добавите билкови чайове, под формата на смеси.

[saswp-review id=“review“]

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button