Ползи от тай-чи – намаляване на стреса и отслабване

Тай Чи или Тай Чи Чуан (Тайдзицюан) е бойно изкуство създадено преди повече от 350 години в Китай.

В наши дни, то се практикува от стотици милиони хора по целия свят, поради доказаното положителното въздействие върху здравето на човека.

Какво е тай-чи ?

Уникалността му идва от това, че съчетава в себе си освен бойните системи на фамилията Чън и много древни системи за развитие и самоусъвършенстване.

Едни от тези системи са Даоин и Туна с над 2000 години история. Това са серия от упражнения и техники за дишане целящи подобряване на здравето и култивиране на жизнената енергия. 

Комбинирайки тези техники с теорията на И дзин (Книга на промените) и учението за меридианите на традиционната китайска медицина, те са създали бойна система с перфектен баланс между вътрешна и външна тренировка.

Поради това, всички позиции и движения са структурирани според биологичните принципи на човешкото тяло и природни закони.

Тай Чи се препоръчва от медицинското училище в Харвард като една от най-добрите системи за упражнение с положителен ефект върху здравето.

Ползи за здравето

Поради това, всички позиции и движения са структурирани според биологичните принципи на човешкото тяло и природни закони.

Тай Чи се препоръчва от медицинското училище в Харвард като една от най-добрите системи за упражнение с много ползи за здравето.

1. За редуциране напрежение в мускулите

Движенията в Тай Чи се изпълняват в пълна координация със съзнанието и дишането, подчинени на определени принципи.

Бавните, плавни движения изпълнени с лекота и следващи естествените кръгови движения, водят до подобряване на циркулацията на кръв в човешкото тяло, разтягане на сухожилията и редуциране напрежение в мускулите.

Координирането на движенията подобряват значително фината моторика и баланса на тялото, като прави тялото по-стабилно и намалява вероятността от падания и последващи фрактури.

2. Насищането на кръвта с кислород

Дълбокото дишане в Тай Чи подпомага използването на пълния капацитет на белите дробове като по този начин води до подобряването на насищането на кръвта с кислород и подобряване на храненето на вътрешните органи.

3. За редуциране на стреса

В днешно време изключително много се говори за стрес и психическо напрежение като едни от основните причинители на редица заболявания.

Бавния и ритмичен начин на изпълнение на упражненията в Тай Чи, свързани със спокойно съзнание и концентрация му, и дълбоко дишане, водят до значително редуциране на стреса, балансиране на емоциите и подобряване на настроението.

На темата, препоръчваме горещо да прочетете статията ни Как да се справя със Стреса.

Поради това Тай Чи има невероятен ефект върху здравето на организма  и подобряване на качеството му на живот.

При някой хора е необходимо само едно или няколко занимания, за да се усети положителния ефект върху тялото.

Винаги е добра идея да добавите чай за релаксация, преди лягане, след добра тренировка.

При други, ще е нужно повече време, но така или иначе ефекта няма да се забави.

Обобщение

Колкото по-често практикувате, толкова по-добър ефект ще има за здравето ви. Постоянството е изключително важно за дълготрайния ефект, но ако го правите за здраве, тогава не се насилвайте.

Оставете естествения ход на нещата и се наслаждавайте на движенията.

След време може да вложите по-големи усилия в практикуването и бавно, постепенно да увеличите времето за вашата практика.

Съответно и ефекта от Тай Чи, ще е по-добър, ако по-дълго тренирате и имате постоянство.

Може да практикувате вкъщи, навън, в зала за Тай чи в София или на всяко място където има малко повече пространство, за да направите няколко стъпки.

Не очаквайте чудеса, въпреки че ако имате здравословен проблем, който е в началото и не е засегнал сериозно организма, можете да усетите подобряване на състоянието си почти веднага след няколко занимания.

Но за по-сигурно се въоръжете с търпение и отдайте нужното време за практикуване.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button