Болестта на Хашимото – Какво представлява?

Най-общо, Вашият лекар може да ви тества за болестта на Хашимото, ако се чувствате все по-уморени или по-бавни, имате суха кожа, запек и дрезгав глас или сте имали проблеми с щитовидната жлеза или гуария.

Диагнозата на болестта на Хашимото се основава на вашите признаци и симптоми и резултатите от кръвните тестове, които измерват нивата на тиреоиден хормон и тироид-стимулиращ хормон (TSH), продуциран в хипофизната жлеза. ( клинично проучване )

Какво е заболяването хашимото?

Болестта на Хашимото е автоимунно състояние, при което имунната ви система атакува щитовидната жлеза – малка жлеза в основата на шията под адимската ви ябълка. ( проучване)

Тироидната жлеза е част от вашата ендокринна система, която произвежда хормони, които координират много от функциите на тялото ви.

Прочетете за причините за тиреоидит на Хашимото и симптоми, които включват умора, депресия и чувствителност към студ, повишаване на теглото, мускулна слабост,
Прочетете за причините за тиреоидит на Хашимото и симптоми, които включват умора, депресия и чувствителност към студ, повишаване на теглото, мускулна слабост,

Възпалението от болестта на Хашимото, известен също като хроничен лимфоцитен тиреоидит, често води до недостатъчна активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

Болестта на Хашимото е най-честата причина за хипотиреоидизъм в България.

Той засяга предимно жени на средна възраст, но също така може да се появи при мъже и жени на всякаква възраст и при деца.

Лекарите тестват функцията на щитовидната жлеза, за да помогнат за откриването на болестта на Хашимото.

Лечението на болестта на Хашимото с подмяна на тиреоиден хормон обикновено е лесна и ефективна.

Симптоми на Хашимото

Може да не забележите отначало признаци или симптоми на болестта на Хашимото, или може да забележите подуване в предната част на гърлото.

Болестта на Хашимото обикновено прогресира бавно в продължение на години и причинява хронично увреждане на щитовидната жлеза, което води до спад на нивата на тиреоидния хормон в кръвта Ви.

Признаците и симптомите са главно тези на недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм).

Признаците и симптомите на хипотиреоидизъм включват:

 • Умора и застой
 • Повишена чувствителност към студа
 • запек
 • Бледа, суха кожа
 • Изпушено лице
 • Широки нокти
 • Косопад
 • Разширяване на езика
 • Неудовлетворено увеличение на теглото
 • Мускулни болки, нежност и скованост
 • Болка и скованост на ставите
 • Мускулна слабост
 • Прекомерно или продължително менструално кървене (менорагия)
 • депресия
 • Паметта изчезва

Прочуването е въз основа на здравната лаборатория на САЩ

Кога да посетите лекар ?

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако развиете тези признаци и симптоми:

 • Умора без видима причина
 • Суха кожа
 • Бледд, пухкаво лице
  запек

Ще трябва да посетите и Вашия лекар за периодично тестване на функцията на щитовидната жлеза, ако:

 • Имали сте операция на щитовидната жлеза
 • Имали сте лечение с радиоактивни йодни или анти-щитовидните лекарства
 • Имали сте радиационна терапия на главата, шията или горната част на гръдния кош

Ако имате висок холестерол в кръвта, говорете с Вашия лекар дали хипотиреоидизъм може да бъде причина.

И ако приемате хормонална терапия за хипотиреоидизъм, причинен от болестта на Хашимото, насрочете последващи посещения толкова често, колкото препоръчва вашият лекар.

Важно е да се уверите, че получавате правилната доза лекарство.

С течение на времето, дозата, необходима за адекватно заместване на функцията на щитовидната жлеза, може да се промени.

Причини за Хашимото

Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване, при което имунната ви система създава антитела, които увреждат щитовидната жлеза.

Лекарите не знаят какво причинява имунната ви система да атакува щитовидната жлеза.

Някои учени смятат, че вирусът или бактерията могат да предизвикат отговора, докато други смятат, че може да има генетичен недостатък.

Прочетете също и нашата обширна статия за Разлика между хашимото и хипотиреоидизъм

Комбинацията от фактори, включително наследствеността, пола и възрастта, може да определи вероятността от развитие на нарушението.

Рискови фактори

Тези фактори могат да допринесат за риска от развитие на болестта на Хашимото:

 • Пол. Жените имат много по-голяма вероятност да получат болестта на Хашимото.
 • Възраст. Болестта на Хашимото може да се появи на всяка възраст, но по-често се случва по време на средна възраст.
 • Наследственост. Имате по-висок риск от болестта на Хашимото, ако други в семейството ви имат тироидни или други автоимунни заболявания.
 • Други автоимунни заболявания. Ако имате друго автоимунно заболяване – като например ревматоиден артрит, диабет тип 1 или лупус – увеличавате риска от развитие на болестта на Хашимото.
 • Радиационна експозиция. Хората, изложени на прекомерни нива на радиация в околната среда, са по-податливи на болестта на Хашимото.

Усложнения

Оставена нелекувана, недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм), причинена от болестта на Хашимото, може да доведе до редица здравословни проблеми, според проучване:

 • Гуша. Постоянното стимулиране на щитовидната жлеза, за да се освободят повече хормони, може да доведе до уголемяване на жлезата – състояние, известно като гуша.
 • Хипотиреоидизмът е една от най-честите причини за заболяване. Въпреки че като цяло не е неудобно, голям гърч може да повлияе на външния ви вид и може да попречи на гълтането или дишането.
 • Сърдечни проблеми. Болестта на Хашимото също може да бъде свързана с повишен риск от сърдечни заболявания, главно защото високи нива на холестерол с ниска плътност („лош холестерол“) могат да се появят при хора с недостатъчна активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм). Ако не се лекува, хипотиреоидизмът може да доведе до разширено сърце и вероятно сърдечна недостатъчност.
 • Проблеми с психичното здраве. Депресията може да се появи в началото на болестта на Хашимото и може да стане по-тежка с течение на времето. Болестта на Хашимото също може да доведе до намаляване на сексуалното желание (либидо) както при мъжете, така и при жените и може да доведе до забавено психическо функциониране.
 • Микседа (микро-у-DEE-muh). Това рядко, животозастрашаващо състояние може да се развие поради дълготрайния хипотиреоидизъм в резултат на нелекуваната болест на Хашимото. Неговите признаци и симптоми включват сънливост, последвана от дълбока сънливост и безсъзнание.

Диагноза

Най-общо, Вашият лекар може да тества болестта на Хашимото, ако се чувствате все по-уморени или по-бавни, имате суха кожа, запек и дрезгав глас или сте имали предшестващи проблеми с щитовидната жлеза или гуша.

Диагнозата на болестта на Хашимото се основава на вашите признаци и симптоми и резултатите от кръвните изследвания, които измерват нивата на тиреоиден хормон и тироид-стимулиращ хормон (TSH), продуциран в хипофизната жлеза. Те могат да включват:

 • Хормонен тест. Кръвните тестове могат да определят количеството хормони, продуцирани от щитовидната и хипофизната жлеза. Ако щитовидната жлеза е неактивна, нивото на хормона на щитовидната жлеза е ниско. В същото време нивото на TSH е повишено, защото хипофизната жлеза се опитва да стимулира щитовидната жлеза да произвежда повече тиреоиден хормон.
 • Тест за антитела. Тъй като болестта на Хашимото е автоимунно разстройство, причината е свързана с производството на анормални антитела. Кръвен тест може да потвърди наличието на антитела срещу тироидната пероксидаза (TPO антитела), ензим, който обикновено се намира в щитовидната жлеза и играе важна роля в производството на тиреоидни хормони.

В миналото лекарите не са били в състояние да открият ниско активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм), основен индикатор за болестта на Хашимото, докато симптомите не са били доста напреднали.

Но с помощта на чувствителния TSH тест, лекарите могат да диагностицират нарушения на щитовидната жлеза много по-рано, често преди да получат симптоми.

Лечение на хашимото

Лечението на болестта на Хашимото може да включва наблюдение и употреба на лекарства.

Ако няма данни за хормонален дефицит и щитовидната жлеза функционира нормално, Вашият лекар може да Ви предложи подход за изчакване.

Ако имате нужда от медикаменти, има вероятност да имате нужда от това за остатъка от живота си.

Синтетични хормони

Ако болестта на Хашимото причини недостиг на тиреоиден хормон, може да се нуждаете от заместваща терапия с тиреоиден хормон.

Това обикновено включва ежедневна употреба на синтетичния тироиден хормон левотироксин (Levoxyl, Synthroid, други).

Синтетичният левотироксин е идентичен с тироксина, естествената версия на този хормон, направена от щитовидната жлеза.

Устното лекарство възстановява адекватни хормонални нива и обръща всички симптоми на хипотиреоидизъм.

Може да посетите различни форуми в, който да намерите също полезна информация на тема хашимото

Лечението с левотироксин обикновено е през целия живот, но тъй като необходимата Ви доза може да се промени, Вашият лекар вероятно ще проверява нивото на TSH около на всеки 12 месеца.

Необходима ли е комбинация от хормони?

Левотироксинът е синтетичната форма на естествения Т-4. Т-4 се превръща в Т-3 в тялото. Докато повечето хора се лекуват успешно само с левотироксин, някои хора не се чувстват напълно нормални на левотироксина.

Изследователите са проучили дали регулирането на стандартното лечение на хипотиреоидизъм, което да замести някои Т-4 с малки количества Т-3, може да предложи полза.

Но по-голямата част от проучванията са установили, че добавянето на Т-3 не предлага предимство пред третирането само с Т-4.

Има известни доказателства, че Т-3 може да предложи полза за определени подгрупи от хора, като например хора, които са премахнали хирургично тироидната жлеза (тироидектомия). Изследванията са в ход.

Т-3 може да се прилага самостоятелно като лиотиронин (Cytomel) или в комбинация с Т-4 като лиотрикс (Thyrolar).

Приемането на комбинация Т4 и ТЗ завършва с производството на по-високи от нормалните нива на Т3, особено скоро след приемането на лекарството. Това може да предизвика бърз сърдечен ритъм, тревожност и проблеми със съня.

Но за тези, които не са получили достатъчно облекчение само от Т-4, добавянето на Cytomel към стандартно лечение с левотироксин за три- до шестмесечно  е достатъчно дълъг период, за да видите дали комбинацията ви помага.

Може да прочетете също и начините на приемане на T-3 и T-4 в линка.

Алтернативна медицина

Стандартното лечение на болестта на Hashimoto е левотироксин, синтетичната форма на тироксин (Т-4).

Въпреки това, има налични екстракти, съдържащи тиреоиден хормон, получен от щитовидната жлеза на прасета. Тези продукти – Armor Thyroid, например – съдържат левотироксин и трийодотиронин (Т-3).

Лекарите имат редица притеснения относно екстрактите на хормона на щитовидната жлеза като Armor Thyroid, включително:

Балансът на Т-4 и Т-3 при животни не е същият като при хора.
Точното количество Т-4 и Т-3 във всяка партида от естествен екстракт може да варира, което води до непредвидими нива на тези хормони в кръвта Ви.

Има ли специална диета при  Хашимото?

Хората с тиреоидит на Хашимото не се нуждаят от специална диета. Няма данни, които да показват, че конкретните храни оказват влияние върху влошаването или подобряването на състоянието.

Каква е прогнозата за болен от  Хашимото?

Прогнозата за някой с тиреоидит на Хашимото е отлична с правилното лечение. Възстановяването на нивата на тиреоидния хормон с медицинско лечение ще обърне признаците и симптомите на хипотиреоидизъм.

Без лечение, хипотиреоидизмът може да се влоши в продължение на години, което може да доведе до увреждане на органите и тежки заболявания.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

Референции и източници :

 • Goldman L, et al., eds. Thyroid. In: Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2016. http://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 12, 2016.
 • Davies TF. Pathogenesis of Hashimoto’s thyroiditis (chronic autoimmune thyroiditis). http://www.uptodate.com/home. Accessed Oct. 4, 2016.
 • Melmed S, et al. Hypothyroid and thyroiditis. In: Williams Textbook of Endocrinology. 12th ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2011. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 4, 2016.
 • Тиреоидит на Хашимото. Американска асоциация на щитовидната жлеза http://www.thyroid.org/hashimotos-thyroiditis/. 12 октомври 2016 г.
 • Nippoldt TB (експертно мнение). Клиника Майо, Рочестър, Мин. 19 юни 2019 г.
[/bg_collapse]

Актуализация на статия на 12.08.2019 година

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button