Здравословен живот

5 научно доказани ползи от Зехтин

Зехтинът е признат за своите ползи за здравето.

Той може да се похвали с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и дори може да помогне за предпазване от определени хронични заболявания.

Макар че обикновено се използва като масло за готвене и овкусяване, някои хора вярват, че пиенето му ще ви позволи да извлечете максимални ползи.

Тази статия разглежда научно доказаните ползи на зехтина!

Защо хората пият зехтин?

Някои хора в средиземноморския регион пият 1/4 чаша (60 мл) зехтин всяка сутрин.

Всъщност това може да е един от начините да се използват многобройните му потенциални противовъзпалителни и превантивни свойства.

Анекдотичните истории твърдят, че пиенето на маслиново масло може да детоксикира тялото ви, да успокои стомаха ви и дори да помогне за отслабване.

Някои хора вярват, че пиенето на зехтин осигурява повече ползи от използването му в храната. Въпреки това няма изследвания, които да подкрепят това твърдение.

Потенциални ползи от зехтина?

Проучванията сочат, че пиенето на зехтин може да има няколко ползи за здравето.

1. Доставя полиненаситени мастни киселини

Повечето хора ядат достатъчно обща мазнина, но малко от тях получават достатъчно полиненаситени мастни киселини (PUFA) и мононенаситени мастни киселини (MUFA), които се съдържат в определени масла, ядки, семена и други растителни източници.

Диетичните насоки препоръчват да получавате 20–35% от калориите си от мазнини, главно от PUFA и MUFA.

Зехтинът е един от най-богатите растителни източници на MUFA и консумацията му може да ви помогне да задоволите нуждите си от този вид мазнини.

MUFA са особено полезни за здравето на сърцето и могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

MUFA се срещат в някои животински продукти, но проучванията сочат, че най-големите им ползи за здравето се постигат чрез консумация на растителни източници на тази мазнина.

Пиенето на няколко супени лъжици зехтин дневно може да ви помогне да спазите препоръчителното количество от тази мазнина, ако получавате недостатъчни количества от храната си.

Свързана статия: 12 Доказани ползи за здравето от авокадо: За отслабване и лечение

2. Може да облекчи запек

Консумацията на зехтин може да облекчи запека, който засяга приблизително 34% от възрастните над 60-годишна възраст.

В 4-седмично проучване, даването на около 1 чаена лъжичка (4 ml) зехтин дневно на 50 пациенти със запек на хемодиализа води до значително подобрение.

Освен това е установено, че консумацията на зехтин е толкова ефективна, колкото минералното масло – също често използвано при запек.

Друго проучване при 414 души над 50-годишна възраст установява, че 97,7% от хората с повече от 3 движения на червата за една седмица имат голям прием на зехтин.

Въпреки че тези открития са обещаващи, са необходими още изследвания, за да се разбере по-добре как пиенето на зехтин може да помогне за облекчаване на запек.

3. Може да има ползи за сърцето

Зехтинът отдавна е признат за съдържанието си на здравословни мазнини.

Едно съединение, за което се смята, че играе роля в поддържането на здравето на сърцето, е олеиновата киселина, вид мононенаситени мазнини, съдържащи се в големи количества в зехтина.

Всъщност Администрацията по храните и лекарствата (FDA) твърди, че замяната на мазнини и масла с по-високо съдържание на наситени мазнини, с 1,5 супени лъжици (22 мл) масла с високо съдържание на олеинова киселина дневно може да намали риска от сърдечни заболявания.

За да постигнете тази полза обаче, калориите от олеиновата киселина не трябва да надхвърлят общия брой калории, които изяждате на ден.

Също така, проучване при 7 477 души установило, че тези, които консумират поне 4 супени лъжици (60 мл) зехтин дневно, имат 30% по-малка вероятност да развият сърдечно заболяване, в сравнение с тези, които следват диета с ниско съдържание на мазнини в продължение на 5 години.

Нещо повече, много други изследвания показват, че тези, които консумират повече зехтин, са изложени на по-малък риск от сърдечни заболявания.

Въпреки че има доста изследвания за зехтин и сърдечни заболявания, са необходими още изследвания, които да подкрепят идеята за пиене на зехтин за подобряване на здравето на сърцето.

Свързана статия: Глог – лек при висок холестерол и проблеми със сърцето и още

Недостатъци

Докато пиенето на маслиново масло може да предложи няколко потенциални ползи за здравето, има някои недостатъци, които също трябва да се разгледат.

Високо съдържание на калории, което може да доведе до напълняване

Зехтинът е с високо съдържание на калории, съдържа 120 калории на супена лъжица (15 мл.).

Въпреки че връзката между приема на калории и наддаване на тегло е сложна и зависи от много фактори, добре е установено, че консумацията на повече калории, отколкото изгаряте, води до увеличаване на теглото.

Освен това, неотдавнашно проучване установи, че увеличеният прием на MUFA също увеличава телесното тегло, което предполага, че зехтинът може да допринесе за напълняване, ако се консумира в повече.

Поради тази причина е важно да контролирате приема на калории, независимо от източника на калории

Други съображения

Важно е да имате предвид следното, когато обмисляте да пиете зехтин:

  • Осигурява повече ползи, когато се консумира с храна. Например консумацията на зехтин с доматените продукти значително увеличава усвояването на антиоксидантите в доматите.
  • Може да измести здравословните храни. Въпреки че зехтинът е здравословен източник на мазнини, той не е толкова питателен като пълноценните храни. Консумацията на твърде много може да ви попречи да консумирате други здравословните храни, като други мазнини, зеленчуци и протеини.
  • Потенциален алерген. Макар и рядък, маслиновият прашец е потенциален алерген, а зехтинът може да причини контактен дерматит при засегнатите индивиди.
  • Много ползи не са подкрепени от изследвания. Много от предполагаемите ползи от пиенето на зехтин не се подкрепят от изследвания, а вместо това са одобрени от компании, продаващи зехтин или лични анекдоти.

Трябва ли да пиете зехтин?

Зехтинът може да бъде част от здравословната ви диета, като предоставя много ползи за здравето.

Не е ясно обаче дали пиенето на големи количества зехтин би осигурило ползи извън тези, свързани с приема на препоръчителните количества.

Много изследвания са документирали ползите от спазването на диета, богата на зехтин, но изследванията в подкрепа на пиенето на това масло са ограничени.

Освен това, пиенето на твърде много зехтин може да измести здравословните храни във вашата диета.

И последно, количеството, което консумирате, трябва да е такова, че да не надвишавате препоръките за дневен прием на мазнини или калории.

Свързана статия: 11 Доказани ползи от зехтинът

Беше ли полезна статията за теб?

Back to top button