10 причини за болки в горната част на корема

Стомашните болки са често срещано оплакване при деца и възрастни.

Горната част на стомаха съдържа няколко жизнено важни структури, включително горните черва, жлъчния мехур, черния дроб и панкреаса.

Въпреки че много проблеми, свързани с болки в горната част на стомаха, като например газ или стомашен вирус, не са причина за безпокойство, други могат да изискват медицинско лечение.

Няколко състояния могат да причинят болки в горната част на корема.

Според проучване mayoclinic, много случаи едно условие може да доведе до друго. Например, язви могат да причинят стомашно разстройство, или камъните в жлъчката могат да причинят чернодробна дисфункция.

В тази статия ще научете за десет възможни причини за болки в горната част на стомаха, както и за възможностите за лечение и кога да отидете на лекар.

Свързана статия : Защо стомахът ме боли?

Причините за болки в горната част на стомаха могат да включват:

Понякога тази бокла може да се дължи и на Мускулни болки

Сега ще разгледаме най-честите 10 причини за болки в стомаха, които са доказани научно:

1. Газовете

Газовете се среща естествено в червата и храносмилателния тракт. Когато този газ се натрупва, той може да предизвика усещане за натиск, подуване или пълнота.

Инфекция, вирус, диария или запек могат да предизвикат силна интензивност на газовата болка.

Газът може да бъде виновник, ако:

 • Болката идва на вълни.
 • Болката причинява набъбване на стомаха.
 • Усеща се, че нещо се движи в стомаха.
 • Има оригване или преминаване на газ.
 • Човек има диария или запек.

Болката от казове обикновено не е сериозна, а лекарствата, отпускани без рецепта, могат да помогнат.

Човек може също да опита по-бавно да се храни, за да избегне поглъщането на въздуха и да предотврати влошаването на газа.

Някои хора забелязват, че някои храни, като броколи, са по-склонни да причиняват газови болки.

Газът обикновено изчезва, без лечение, в рамките на няколко часа. Ако се случи с висока температура, неконтролирано повръщане или интензивна болка, най-добре е да се обърнете към лекар.

2. Храносмилане

Храносмилането е усещане за парене в горния стомах, а понякога и в устата или гърлото. Болката може също да се почувства като тя произтича от гърдите.

Медицинският термин за нарушено храносмилане е диспепсия. Обикновено се появява, когато в стомаха има прекалено много киселина, което може да се случи след хранене на силно кисели храни.

По-рядко, храносмилането може да е резултат от стомашна язва, киселинен рефлукс или дори рак на стомаха.

Може да прочетете пълната ни статия за Какво да правим при болки в корема

Честото разстройство, което е много болезнено или се проявява с необяснима загуба на тегло, може да бъде признак за по-сериозно безпокойство.

Лекарствата без рецепта са много ефективни при управление на временно храносмилане. Идентифицирането на тригерите, като например някои храни, може да помогне на човек да направи здравословни промени в начина на живот.

Хората с чести или тежки нарушения на храносмилането може да пожелаят да говорят с лекар за справяне със симптомите или диагностициране на основна причина.

3. Гастрит

Гастритът кара стомашната лигавица да стане подута и болезнена.

Остър гастрит се появява в краткосрочен план и се появява бързо, обикновено поради бактериална инфекция, като например с бактерии Helicobacter pylori.

Според голямо проучване на mayoclinic, някои състояния дразнят лигавицата на стомаха, причинявайки хроничен гастрит.

Причините за хроничен гастрит са:

Антибиотиците обикновено могат да лекуват бактериални инфекции. Когато гастритът е хроничен, диагностицирането и лечението на основната причина може да помогне.

За много хора намаляването на стомашната киселина чрез консумация на по-малко кисела диета или приемането на лекарства също може да помогне.

Болкоуспокояващи могат да помогнат при симптомите, докато лекарствата, които предпазват стомашната лигавица, могат да предотвратят влошаване на симптомите.

Свързана статия : Може ли билките да ни излекуват от тежък гастрит?

4. Стомашни вируси

Гастроентеритът е стомашен вирус, който може да причини гадене, повръщане и диария, в допълнение към горната болка в стомаха. Хората със стомашен вирус могат също да имат главоболие, мускулни болки и ниска енергия.

Някои хора наричат гастроентерит стомашен грип, но всъщност не е вид грип.

За повечето хора симптомите изчезват сами след няколко дни. Избягването на тежка храна и пиенето само на чисти течности може да помогне на човек да спре повръщането.

От жизненоважно значение е да се избегне обезводняване, затова помислете за пиене на нещо, което възстановява електролитите, като спортна напитка, докато симптомите не преминат.

Някои хора може да се нуждаят от медицинско лечение, за да се избегне дехидратация, включително тези с отслабена имунна система, бебета и много малки деца, както и хора със сериозни здравословни проблеми, като рак.

5. Мускулна болка

Много мускули се простират до горния стомах. Болка от леко нараняване на мускулите или спазми може да предизвика временна болка в горната част на корема.

Болката често се подобрява с лек масаж и почивка. Някои хора намират облекчение и при използване на студени и горещи опаковки.

Ако мускулната болка е интензивна или не се подобри след няколко дни, посетете лекар за оценка.

6. Апендицит

Апендицитът е инфекция на апендикса. Без лечение, това може да доведе до скъсване на апендикса и състоянието може да стане животозастрашаващо.

Проучване направено в лаборатория в САЩ за острата болка в стомаха, съобщава следното:

В ранните стадии на апендицит, човек може да забележите тъпа болка около корема си, но тази болка може да излъчва до горния стомах. Тъй като инфекцията се влошава, болката се премества в долната дясна страна.

В повечето случаи лекарят лекува апендицит, като премахва апендикса.

7. Жлъчни камъни

Жлъчните камъни са твърди форми на холестерол или билирубин, които могат да се развият в жлъчния мехур. Те не винаги причиняват проблеми, но понякога блокират жлъчния канал.

Блокирането от жлъчния камък може да причини силна болка в горния десен стомах, както и повръщане, умора и изтощение. Това е доказано, чрез проучване на Cleveland клиник.

Нелекуваните камъни в жлъчката могат да повлияят на функционирането на черния дроб и панкреаса.

Когато това се случи, човек може да изпита жълтеница, която е пожълтяване на кожата и очите или може да се развие сериозна инфекция на панкреаса.

В повечето случаи лекарят лекува камъни в жлъчката, като премахва жлъчния мехур и човек може да живее редовно без този орган. Или, лекар може да предпише лекарства за разтваряне на камъните.

Ако камъните в жлъчката преминат самостоятелно, лекарят може да препоръча промени в начина на живот, като например повече упражнения или диета с по-ниско съдържание на мазнини, за да намали риска от повторно появяване на камъните.

8. Проблеми с черния дроб или панкреаса

Черният дроб, панкреасът и жлъчката работят заедно за подпомагане на храносмилането. И трите органа са в горната дясна част на стомаха.

Понякога нелекуваните жлъчни камъни блокират жлъчните пътища, причинявайки болка в черния дроб или панкреаса.

Заболявания на черния дроб, като хепатит, могат да причинят чернодробна болка. Панкреатит, който е възпаление на панкреаса, може също да причини болка. Някои други причини, като рак на черния дроб или панкреаса, са по-малко вероятни.

Допълнителни симптоми на чернодробни или панкреасни проблеми са:

 • жълти очи или кожа
 • тъмна урина
 • много бледи или бели движения на червата
 • гадене
 • повръщане
 • болка, която става все по-лоша

Правилното лечение зависи от основната причина. Хората с панкреатит може да се наложи да останат в болницата за течности и наблюдение.

Заболяванията на черния дроб изискват лекарства, а чернодробна трансплантация може да лекува напреднало чернодробно заболяване.

Рак на черния дроб и панкреаса може да изисква химиотерапия, радиация или операция.

Независимо от причината за болка в черния дроб или панкреаса, бързата диагноза може да бъде животоспасяваща.

9. Обструкция на червата

Чревното запушване блокира червата, което прави трудно или невъзможно да премине нещо. Това може да предизвика интензивна болка, запек и затруднено усвояване и усвояване на храната.

В допълнение към стомашната болка, симптомите на чревна непроходимост включват:

 • повръщане на жлъчката, зеленикаво-жълто вещество
 • подут стомах
 • невъзможност за преминаване на газ или движение на червата
 • интензивни спазми

Обструкцията на червата е спешна медицинска помощ, тъй като червата могат да се разкъсат или да се заразят сериозно. Лекарства, течности и болкоуспокояващи често помагат. В някои случаи хирургът може да се наложи да премахне запушването.

10. Дивертикуларно заболяване

Малки торбички, наречени дивертикули, могат да се появят в червата, особено в дебелото черво. Когато тези торбички станат възпалени или заразени, човек може да развие интензивна коремна болка.

Местоположението на болката зависи от това къде са дивертикулите. Докато дивертикулите са по-чести в долните черва, те могат да се появят и в горните черва, причинявайки болка в горния стомах.

Дивертикулитът може да повлияе и на функцията на червата, причинявайки симптоми като запек и диария.

Пробиотиците и диетата с високо съдържание на фибри често помагат за лечение на дивертикулит.

Ако инфекцията се влоши или не изчезне, лекарят може да извърши операция за отстраняване на дивертикулата или част от червата.

мъж-с-болка-в-стомаха

Кога да отидеш на лекар?

В повечето случаи е безопасно да се чака и да се види дали болките в горната част на стомаха изчезват без лечение. Ако болката продължава или се влошава, най-добре е да се обърнете към лекар.

Потърсете лекар в рамките на 24 часа, ако:

 • Повръщането продължава повече от 12 часа.
 • Има треска заедно с коремна болка.
 • Коремната болка възниква след нараняване, като удар в стомаха.
 • Човек развива коремна болка след приемане на ново лекарство.
 • Болка в стомаха се появява при някой с отслабена имунна система, дължаща се на ХИВ, химиотерапия или имуносупресори.

Според проучване на mayoclinic.org за увеличен далак също може да бъде причина за болки и трябва да се посети лекар.

Отидете в спешното отделение или потърсете спешна помощ, ако:

 • Има силна болка в горната дясна част на корема.
 • Стомашната болка е непоносима.
 • Има болка в стомаха и бяло или бледо изпражнение.
 • Бременна жена развива тежка коремна болка.
 • Човек развива признаци на тежка дехидратация, като например не уриниране, напукани устни, много суха кожа, объркване, замаяност или потънали очи.
 • Новороденото има продължително повръщане или висока температура.

Свързана статия : Мента – мощната билка за стомаха, нервите и още куп болести

Обобщение:

Коремната болка може да бъде незначително неудобство или толкова интензивно, че прави функционирането трудно. Важно е да се обърне внимание на други симптоми, преди да се реши дали е необходима медицинска помощ.

В много случаи, особено тези, дължащи се на леки инфекции или газ, горната болка в стомаха ще изчезне след няколко часа или дни.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

[/bg_collapse]

Актуализация на статията на 29.9.2019 година!

Back to top button