Травми Във Футбол: 3-те най-често срещани

Честотата на конкретни травми и усложнения в професионалния футбол изобщо не е малка, като малцина са футболистите, които могат да се похвалят, че не са страдали от някаква травма през своята кариера.

Кои са най-честите Травми Във Футбола?

Тези от вас, които следят този спорт отблизо вероятно са ставали свидетели на ужасящи травми по време на конкретен мач.

 Затова днес ще се спрем на 3-те най-често срещани травми в света на професионалния футбол.

Снимка: pixabay

Макар и далеч от най-травматичния спорт на света, футбола все пак крие конкретни здравни проблеми, които биха могли да се проявят.

Контузия В Глезена

Глезените на един професионален футболист са изложени на огромни натоварвания в следствие на тежката тренировъчна програма и изтощителните мачове.

Натоварването върху глезена, което произлиза от множеството техники във футбола, включително и самото изпълнение на ударите понякога води до навяхвания.

 Затова доста често срещана травма в професионалния футбол е навяхване на глезена, което само по себе си не изисква особено много време до пълно възстановяване.

Истинските проблеми за един футболист обаче идват, когато конкретната травма в глезена хронифицира.

Тогава може да става дума за хронични състояние, включително плантарен фасциит и тендинит, което от своя страна изисква много повече време за възстановяване.

 Именно от пателарен тендинит страдаше Кристиано Роналдо преди няколко години, като португалската мегазвезда все пак успя да се възстанови от тази коварна травма.

Контузия В Подбедрицата

Снимка: Pixabay

Подбедрицата е едно от частите в тялото на един футболист, които са под постоянно напрежение.

Спринтирането, рязкото спиране и смята на посоката са неизменна част от най-гледания спорт, но всичко това крие конкретни рискове за здравето на футболистите.

Съответно, прасеца например е мускул, който е подложен на големи количества натоварване, като мускулните влакна в тази зона могат да бъдат разкъсани при определени обстоятелства.

Освен това, счупване на тибията е друга възможна контузия на подбедрицата, с която футболистите трябва да се справят.

Едно от хроничните състояние, които съпътстват подбедрицата се нарича периостит на табията, което също е сериозно. 

Пример за футболист, който често страда от контузии в своята кариера, и който е страдал от травма в подбедрицата е Гарет Бейл, чийто отбор Реал Мадрид продължава да е сред фаворитите при конкретните футболни залози за предстоящия сезон.

Контузии В Коляното

Както вероятно се досещате, коляното е една от най-силно натоварваните части от тялото във футбола.

Без значение дали става дума за травма в следствие на удар от противников играч или друг вид удар, проблемите с колената изобщо не са редки при футболистите.

В някои случая даже може да става дума и за разкъсване предни кръстни връзки или дори разкъсване на медиалната колатерална връзка.

Холандския ветеран Ариен Робен е идеален пример за играч, който е страдал от контузии в коляното в не малка част от професионалния си път, като футболист.

Един от често срещаните хронични травми свързани с колената на футболистите пък включват бурсит и хронична болка в капачките на колената.

И ако изключим травми в коляното в следствие на някакъв удар, то самото натоварване, на което те са подложени в следствие на години тежки мачове и сериозен тренировъчен режим, са достатъчна предпоставка за евентуални проблеми. 

Също така, не са редни случаите, при които контузиите в коляното са комибинирани с травма в менискуса и по-конкретно разкъсване.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button