Как се излекувах от Шум в ушите ?

Постоянният шум в главата – като шум в ушите – рядко показва сериозен здравословен проблем, но това сигурно може да бъде досадно. Ето как да го сведете до минимум.

Често срещан проблем, шумът в ушите засяга около 15 до 20 процента от хората.

Шумът в ушите не е сам по себе си – това е симптом на основното състояние, като свързана с възрастта загуба на слуха, нараняване на ухото или нарушение на кръвоносната система.

Шум в ушите е медицински термин за звънене или бръмчене в ушите. Повечето хора наричат шум в ушите като „звънене в ушите“. Ако имате шум в ушите, може да чуете и:

 • рев
 • бръмчащ
 • свирещ звук
 • съскащ звук

Въпреки че чувате звуци в ушите си, то няма външен източник на звук.

Това означава, че няма нищо близо до главата ви, което да издава звуците, които чувате. Поради тази причина звуците на шум в ушите понякога са известни като фантомни звуци.

Какво е шум в ушите ?

шум-в-ушите-какво-е-това

Понякога звуците, които чувате, могат да попречат на чуването на истински звуци около вас.

Шум в ушите може да възникне при депресия, тревожност и стрес, според клинично проучване на университета Харвард.

Може да изпитате шум в ушите в едната или и двете уши.

Хората от всички възрасти могат да развият шум в ушите, но това е по-често при по-възрастните хора.

Шум в ушите може да бъде обективен или субективен. Обективният шум в ушите означава, че вие и други хора можете да чуете определени шумове в ушите си.

Това обикновено се дължи на необичайни кръвоносни съдове в и около ушите ви. Когато сърцето ви бие, вие можете да чуете различен пулсиращ звук.

Обективният шум в ушите е рядък.

Субективният шум в ушите е много по-често срещан. Само вие можете да чуете бученето, звъненето и други звуци на субективния шум в ушите.

Какво причинява шум в ушите?

Увреждането на средното или вътрешното ухо е често срещана причина за тинитус.

Вашето средно ухо улавя звуковите вълни и тяхното провеждане подсказва вътрешното ухо да предава електрически импулси към мозъка ви.

Само след като мозъкът ви приеме тези сигнали и ги преведе в звуци, можете да ги чуете. Понякога вътрешното ви ухо може да има нараняване, променяйки начина, по който мозъкът ви обработва звука.

Увреждането на тъпанчетата или малките кости.

Това може да попречи на правилното провеждане на звука. Туморите в ухото или на слуховия нерв също могат да причинят звънене в ушите.

Излагането на много силни звуци

Редовно излагане на силни звуци може да предизвика шум в ушите при някои хора.

Тези, които използват чукове, верижни триони или друго тежко оборудване, е по-вероятно да имат шум в ушите. Слушането на силна музика чрез слушалки или на концерт може да предизвика и временни симптоми на шум в ушите.

Употребата на лекарства също може да предизвика тинитус и увреждане на слуха, наричано ототоксичност, при някои хора.

Лекарствата, които могат да причинят шум в ушите, включват:

 • много големи дози аспирин, като повече от 12 дози дневно за продължителен период от време
 • диуретични медикаменти, като например буметанид
 • антималарийни лекарства, като хлорохин
 • някои антибиотици, като еритромицин и гентамицин
 • някои противоракови лекарства, като винкристин

Други заболявания, които могат да създадат звънене в ушите ви включват:

 • свързана с възрастта загуба на слуха
 • мускулни спазми в средното ухо
 • Болестта на Мениер, която е състояние на вътрешно ухо, което засяга слуха и баланса
  високо кръвно налягане

Как се диагностицира тинитус?


Вашият лекар ще прегледа ушите ви и ще проведе тест за слух, за да диагностицира шум в ушите. Аудиологът ще предава звуци през набор слушалки на едното ухо наведнъж. Ще реагирате видимо, като вдигнете ръка или направите подобен жест, когато чуете всеки звук.

Вашият лекар може да може да диагностицира причината за вашия шум в ушите, като сравнява това, което можете да чуете с това, което хората от вашата възраст и пол трябва да могат да чуят.

Вашият лекар може също да използва тестове за образна диагностика, като КТ или ЯМР сканиране, за да провери дали имате увреждания или увреждания на ушите.

Какви са възможностите за лечение на шум в ушите ?

Вашият лекар ще лекува всички основни заболявания, причиняващи тинитус.

Вашият лекар ще реши лекува нарушения на кръвоносните съдове и ще отстрани излишната ушна кал. Ако медикаментите допринасят за вашия шум в ушите, Вашият лекар може да включи други  лекарства, за да възстанови нормалния слух.

1. Медикаментозна терапия

Медикаментозната терапия също може да помогне за намаляване на звуците, които чувате в ушите си.

Трицикличните антидепресанти и анти-тревожните медикаменти, включително Ксанакс, амитриптилин и нортриптилин, в някои случаи могат да намалят звуците на ушите.

Въпреки това, не всички отговарят на медикаментозната терапия и страничните ефекти могат да бъдат досадни.

Страничните ефекти на лекарствата, използвани за лечение на тинитус, могат да включват:

В редки случаи тези лекарства също могат да причинят сърдечни проблеми.

2. Домашно лечение

Шумопотискащите машини могат да помогнат за притъпяване на звъненето, бръмчене или рев, като осигуряват релаксиращи шумове, за да прикрият звуците на ушите ви.

Можете също да опитате маскиращо устройство, подобно на слухов апарат, и да поставите в ухото си.

3. Промени в начина на живот

Можете също да предприемете стъпки за управление на шум в ушите, като намалите стреса. Стресът не предизвиква тинитус, но може да го влоши.

Започнете някой вид спорт или говорете с доверен приятел или член на семейството, за да намалите стреса в живота си. Също така трябва да избягвате излагането на силен шум, за да намалите тежестта на вашия шум в ушите.

4. Слухови апарати

Слуховите апарати могат да бъдат полезни за някои хора с тинитус. Звуковото усилване може да помогне на тези, които имат проблеми с чуването на нормални шумове поради техния шум в ушите.

Как мога да предотвратя шум в ушите?

Защитете ушите си от силни звуци, за да предотвратите шум в ушите. Следете внимателно нивата на силата на звука на вашия телевизор, радио и личен музикален плейър.

Носете ушна защита около шумовете са по-силни от 85 децибела, което е нивото, свързано със средния силен шум.

Също така покрийте ушите си, ако сте заобиколени от силна музика или шум от строителството, а подходяща защита за ушите, като например тапи за уши, не се предлага.

Вие също трябва да избягвате лекарства, които могат да причинят симптомите на тинитус, за да повторите и да планирате редовни тестове за изслушване с Вашия лекар, за да откриете незабавно всички проблеми със структурата на Вашето вътрешно и средно ухо.

Рискови фактори

Всеки може да изпитва шум в ушите, но тези фактори могат да повишат риска:

 • Силно и често подлагане на шум. Продължителното излагане на силен шум може да повреди малките сензорни космени клетки в ухото ви, които предават звук на мозъка ви. Хората, които работят в шумна среда – като фабрични и строителни работници, музиканти и войници – са особено изложени на риск.
 • Възраст. С напредване на възрастта броят на функциониращите нервни влакна в ушите ви намалява, което може да доведе до проблеми със слуха, често свързани с шум в ушите.
 • Пол. Мъжете са по-склонни да изпитват шум в ушите.
 • Пушенето. Пушачите имат по-висок риск от развитие на шум в ушите.
 • Сърдечно-съдови проблеми. Условия, които влияят на кръвния ви поток, като високо кръвно налягане или стеснени артерии (атеросклероза), могат да повишат риска от шум в ушите.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти. 

 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button