Здравни проблеми

Язва на стомаха: Причини, симптоми и лечението с билки

Стомашни язви са рани в лигавицата на стомаха или тънките черва. Те се появяват, когато защитната слуз и става неефективна.
Стомахът произвежда силна киселина, която помага за смилането на храната и предпазва от микроби.
За да защити тъканите на тялото от тази киселина, тя също така отделя дебел слой от слуз.
Ако слизестият слой е износен и спре да функционира ефективно, киселината може да увреди стомашната тъкан, причинявайки язва.
Приблизително един на всеки десет души в западните страни ще има язва в стомаха или тънките черва в даден момент от живота си. Стомашните язви са относително лесни за лечение, но могат да причинят значителни проблеми, ако не се лекуват.

 

Бързи факти за стомашните язви

Ето някои ключови въпроси за стомашните язви. По-подробна информация и помощна информация е в главната статия.

 • Стомашните язви са често срещани сред българите и лесни за лечение, но могат да станат сериозни.
 • Най-честите причини са бактериите и употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).
 • Класическият симптом на язва на стомаха е лошо храносмилане.
 • Лечението на стомашни язви обикновено се фокусира върху отстраняването на причината.

Кой са другите симптоми освен диспепсия?

симптоми_на_стомашна_язва
Ето кои са най-честити симптоми на язва:

Класическият симптом на стомашна язва е лошо храносмилане, наричано още диспепсия.

Храносмилането причинява болка или дискомфорт в областта на стомаха. Този симптом може да се обърка с киселини, които могат да се появят по едно и също време.

Свързана статияЗащо стомахът ме боли? 

Киселини могат да бъдат причинени от киселинен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Той се появява малко по-високо от стомаха и се усеща в долната част на гръдния кош.

Симптомите на стомашната язва са по-различни от киселини, но симптомите все още могат да бъдат неясни.

Язвата има тенденция да причини изгаряща или тъпа болка в областта на стомаха. Тази болка понякога се описва като „ухапване“ или „гнойна“ болка.

Другите симптоми включват:

 • отслабване
 • гадене и повръщане
 • нежелание за хранене
 • оригване
 • подуване на корема
 • болката може да се облекчи чрез ядене, пиене или приемане на антиациди

Някои стомашни язви остават незабелязани и не показват типични болки. Тези язви са по-рядко срещани и са диагностицирани след, като язвата е започнала да кърви. Някои язви могат да причинят дупка в стомашната стена. Това е известно като перфорация и е сериозно състояние.

Нужна ли е диета при язва ?

Диетичните промени могат да помогнат за предотвратяване на развитието на стомашни язви.

Хората, изложени на риск от стомашни язви, трябва да включват повече от следните хранителни вещества в диетата си:

 • Плодове и зеленчуци: Храненето на разнообразие от плодове и зеленчуци е ключът към здравословен храносмилателен тракт. Тези храни са богати на антиоксиданти, инхибират киселинната секреция и съдържат цитозащитни и противовъзпалителни свойства. Изследване от 2017 г. показва, че всички те са важни фактори за предотвратяване и лечение на язви.
 • Фибри: Диетите с високо съдържание на разтворими фибри намаляват риска от развитие на язви на стомаха.
 • Пробиотици: Храната, която съдържа активно бактериално съдържание, като пробиотично кисело мляко, може да помогне за намаляване на инфекцията с Хеликобактери пилори. Известно е, че пробиотиците леко подобряват симптомите на лошо храносмилане и страничните ефекти на антибиотиците.
 • Витамин С: Този мощен антиоксидант може да бъде ефективен в подпомагането за премахване на Пилори бактерията, особено когато се приема в малки дози за продължителен период от време. Плодовете, бобовите растения и зеленчуците, като портокали и домати, съдържат високи нива на витамин С.
 • Цинк: Този микроелемент е важен за поддържането на здрава имунна система и заздравяването на рани. Стридите, спанакът и говеждото месо съдържат високи нива на цинк.
 • Селен: Това може да намали риска от усложнения при инфекция и може също така да насърчи заздравяването.
 • Избягването на алкохол и кофеин също може да помогне за намаляване на риска, тъй като и двете причиняват на организма да произвежда повече стомашна киселина. Това може да доведе до язви на стомаха.

Важно е да се използват правилните храни, за да се подкрепи плана за лечение за най-ефективния резултат, за разлика от разчитането само на диета.

Причини

причини-за-язва-на-стомаха
Един клас болкоуспокояващи, известни като НСПВС, може да увеличи риска от стомашни язви.

Двете основни причини за язви на стомаха и тънките черва са:

 • Хеликобактери пилори
 • клас на болкоуспокояващи, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

По-рядко срещаните причини за стомашни язви включват:

 • Прекомерна киселинност на стомаха или хиперактивност: Това може да се случи поради редица причини, включително генетика, тютюнопушене, стрес и някои храни.
 • Синдром на Zollinger-Ellison: Това е рядко заболяване, което причинява излишък на стомашна киселина.

Рисков фактор за развитие на язва е пушенето, но не само:

Някои поведения и фактори увеличават шансовете за развитие на язва на стомаха.

Те включват:

 • често използване на стероиди
 • пушене
 • свръхпроизводство на калций или хиперкалциемия
 • генетика
 • често употребяващи алкохол

Стомашните язви са по-чести при лица над 50-годишна възраст. Хората могат да развият язва на стомаха на всяка възраст, но те са много по-редки при децата. Рискът при децата е по-висок, ако родителите им пушат.

НСПВС лекарства и стомашни язви

Група болкоуспокояващи, известни като НСПВС, носи риск от стомашни язви. Двете най-известни НСПВС са аспирин и ибупрофен.

Рискът от язви се увеличава, ако лекарствата се приемат във високи дози или редовно за дълго време.

По-силните НСПВС, като тези, които се нуждаят от рецепта, са по-рискови за стомашни язви, отколкото тези, които могат да се купят извънборсово.

Хората винаги трябва да проверяват етикетите и да говорят с фармацевт или лекар за всякакви опасения, свързани с употребата на болкоуспокояващи. Те могат да препоръчат алтернатива като ацетаминофен.

Има общо 3-ри вида язви

Стомашните язви са един вид пептични язви.

Има и други два вида: язви на хранопровода и дванадесетопръстника. Язви на хранопровода се образуват вътре в хранопровода, а язви на дванадесетопръстника се появяват в най-горната част на тънкото черво, известно като дуоденума.

Язвите имат сходни характеристики, но се идентифицират от тяхното местоположение в тялото.

Какво е лечение на язва на стомаха: лекарства и билки

Ако лекарят смята, че има язва на стомаха, може да се опита да отстрани причината, като:

 • промяна на вида на болкоуспокояващия, ако се смята, че причината е НСПВС
  опитвайки метода „test-and-treat“, ако се смята, че причината е бактерия от H. pylori
 • След като причината бъде отстранена, симптомите на стомашни язви могат да бъдат лекувани чрез защита на язвата от киселина, докато тя се лекува.

След като причината бъде отстранена, симптомите на стомашни язви могат да бъдат лекувани чрез защита на язвата от киселина. Лекарствата, които може да предпише лекар, включват:

 • инхибитори на протонната помпа (PPI), които блокират клетките, продуциращи киселина
 • H2-рецепторни антагонисти, които пречат на стомаха да произведе излишна киселина
 • антиациди или алгинати. Те са достъпни за закупуване извън търговската мрежа или онлайн.
 • лекарства, които защитават стомашната лигавица, като Pepto-Bismol, достъпни за покупка онлайн.

Симптомите често се понижават бързо след лечението. Въпреки това, лечението трябва да продължи, особено ако язвата се дължи на инфекция с H. pylori. Също така е важно да се избягва консумацията на алкохол, тютюн за пушене и всякакви задействани храни по време на лечението.

Хирургично лечение

В някои случаи хирургията може да е опция. Например, ако язвата продължава да се връща,  кърви или не позволява на храната да напусне стомаха.

Хирургията може да включва:

 • премахване на язвата
 • затваряне на кръвоносни съдове
 • шиене на тъкан
 • намаляване на нерва, който контролира производството на стомашна киселина

Усложненията от стомашни язви като кървене или перфорация са редки. Всяко от тези усложнения изисква спешна медицинска помощ.

Билки и домашно лечение на язва

Конвенционалното лечение против язви обикновено се основава на медикаменти, които могат да причинят негативни странични ефекти като главоболие и диария.

Поради тази причина интересът към алтернативните средства за защита непрекъснато нараства и се препоръчва,  както от медицински специалисти, така и от хора с язви. Ето няколко добри решения:

1) Зелев сок

Зелев сок е популярно средство за лечение на естествени язви. Според лекарите се използва десетилетия преди да са били на разположение антибиотици, които да помогнат за излекуването на стомашни язви.

Той е богат на витамин С, антиоксидант, показан за предотвратяване и лечение на инфекции с H. pylori. Тези инфекции са най-честата причина за стомашни язви.

В действителност, няколко изследвания на животни показват, че сокът от зеле е ефективен при лечението и предотвратяването на широк спектър от храносмилателни язви, включително тези, засягащи стомаха.

2) Женско биле

Женско биле е подправка, произхождаща от Азия и Средиземноморието.

Той идва от сухия корен на растението Glycyrrhiza glabra и е популярно традиционно билково лекарство, използвано за лечение на много състояния.

Някои изследвания съобщават, че коренът му може да има свойства за предотвратяване на язви и за борба с язвата.

Например, женско биле може да стимулира стомаха и червата, за да произведе повече слуз, което помага за защита на стомашната лигавица. Допълнителната слуз може също така да спомогне за ускоряване на лечебния процес и да помогне за намаляване на болката, свързана с язви .

3) Пчелен мед

Медът е богата на антиоксиданти храна, свързана с разнообразни ползи за здравето. Те включват подобряване на здравето на очите и намален риск от сърдечни заболявания, инсулт и дори някои видове рак.

Медът също така предотвратява образуването и насърчаването на лечението на много рани, включително язви.

Свързана статия по темата20 + билки за лечение на язва

Учените вярват, че антибактериалните свойства на меда могат да помогнат за борбата с H. pylori, една от най-честите причини за стомашни язви.

Видео: Начин за лечение на язва

Може да прегледате и това интересно видео, което ние от Билка Бг открихме:

Винаги се консултирайте с лекар и обсъдете лечението си с него!

Кога да посетите лекар?

Всеки, който мисли, че може да има язва в корема, трябва да се консултира с лекаря си. Всички симптоми на стомаха, които траят повече от няколко дни или продължават да се случват, се нуждаят от оценка и лечение.

Бавноклетъчна язва може да бъде сигнализирана от симптоми на анемия, като например умора и задух. По-сериозното кървене е спешен медицински проблем и може да бъде сигнализирано, ако имаме кръв при повръщане, или изпражненията са черни и лепкави.

Беше ли полезна тази статия за вас ?

Тагове

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на bilkabg.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button
Close
Close

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "бисквитки". Повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close