Здравословен живот

Как да бъдем здрави праз зимата?

Знаехте ли, че настинката може да заеме над 250 дни в живота на един човек?

Причините за тази доста депресираща статистика не са лесни за установяване и за разлика от това, което мнозина вярват, нямат нищо общо с студа във въздуха.

Как да останем здрави през зимата?

И макар, че това е най-честата болест сред хората, това не се случва в резултат на мокра коса, стрес, промяна в температурата, студени крака или лошо време.

Фактът е, че когато прогнозата за времето е ниски температури, нашата имунна система е отслабена, което ни прави по-податливи на настинки.

Не позволявайте настинките и грипът да ви спрат тази зима. Следвайте тези съвети и съвети и ще може да се радвате на добро здраве през зимата.

Съвети за ръцете:

 • Ръцете са описани като фабрика на бактерии, поради някаква причина, така че не забравяйте да миете ръцете си няколко пъти през целия ден, като използвате санитарен дезинфекционен разтвор.
 • Докато топъл сапун и вода също работят добре, уверете се, че не миете ръцете си грешни, измийте ръцете си поне 20 секунди, за да убиете всички микроби.
 • Използвайте хартиена кърпа, за да изсушите ръцете си и да затворите крана, така че да не дойдете отново в контакт с микроби, след като ги измиете.
 • Дръжте ръцете си далеч от носа и устата си, когато е възможно, така че те да не привличат допълнителни микроби. И ако се налага да кихате, опитайте се да го направите с ръка на устати, така че микробите на ръцете ви да не влизат в контакт с носа ви.
 • Опитайте се да ядете с нож и вилица, така че микробите да не се прехвърлят от ръцете ви в храната ви.

Допир до повърхности:

 • Болестите през зимата и грипът се разпространяват от вируси, които лесно могат да се разпространят от повърхността на човек и човек на човек. Поради тази причина е добра идея да носите със себе си препарат за почистване, за да стерилизирате всякакви повърхности, за които смятате, че излагат на риск вашето здраве.
 • Антисептичните кърпички също трябва да се използват за редовно почистване на настолни компютри и телефони.
 • Винаги изхвърляйте използваните кърпички, тъй като те са крайните носители на микроби.

Как да укрепим имунитета за зимата?

сокове-за-имунна-система
 • Упражнение за изграждане на имунитета ви. Изследванията показват, че като тренирате, така укрепвате имунната си система.
 • Ако вече сте болни, общото правило е, че можете да продължите да го правите, ако симптомите се проявяват, като запушен нос и възпалено гърло. Ако обаче имате температура и изпитвате болки  в тялото си, трябва да си починете и пропускате тренировки.
 • Не се притеснявай, бъди щастлив. Това е добре известен факт, че позитивното отношение може да стимулира имунната ви система.

Яжте и почивайте

 • Получете поне осем до десет часа сън една нощ, за да предпазите имунната система от отслабване.
 • Храненето с големи количества пресни плодове и зеленчуци поддържа вашата имунна система, затова се уверете, че вашата диета е създадена, за да ви предпази.
 • Бъдете предпазливи да споделяте чипс и всякаква храна с приятелите си, тъй като те могат да приютят нежелани микроби.

Как да сме здрави през зимата

Следвайте тези съвети за начина на живот, ако искате да бъдете здрави през зимата.

1. Насладете се на предимствата на киселото мляко

Тя е кремообразна гладка, пълна с полезни бактерии храна – и може би е чудесна храна, която сте жадували. Изследванията показват, че тя е полезна за:

 • Помагат за предотвратяване на остеопорозата
 • Намалете риска от високо кръвно налягане
 • Помощните стомашно-чревни състояния като възпалителна болест на червата и запек

Готови ли сте да вземете вкъщи няколко кисели млека? Когато купувате мислите за ниско съдържание на мазнини, уверете се, че киселото мляко съдържа активни култури и витамин D и проверявайте съдържанието на захар.

2. Освободете се от стреса

Лошото време, зимен сезон, работата: Ако това време от годината Ви кара да сте депресирани, може да е време да затворите очите си, да дишате … и да промените нещо в денят си.

Повторението е в основата на успокояващата сила на медитацията. Премахнете негативните мисли, фокусирайки се върху дишането си и повтаряйки една дума или фраза, която възбужда естествения отговор на релаксацията на тялото ви.

А медитацията може да направи повече от успокояване на стреса. Изследванията показват, че това може да помогне за понижаване на кръвното налягане, да повиши имунитета, да намали симптомите на PMS, дори да помогне бременни жени или майки.

Беше ли полезна статията за теб?

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button