Корен от Джинджифил: Как се консумира суров джинджифил

Корен от Джинджифил е ползван, като кулинарна и медицинска подправка в много традиционни култури. Той също така е много мощен лекарствен продукт с многобройни доказани ползи за здравето.

Има над 10 000 клинични проучвания в САЩ, заради ползи му за здравето: от намаляване на гаденето и симптомите на PMS за борба с възпалението и подсилване на тестостерона.

Прочетете нататък, за да научите повече за всичките му ползи за здравето, дозирането и страничните ефекти.

Какво е корен от джинджифил?

Джинджифилът е подправка, произхождаща от коренища от растението Zingiber officinale. Той се използва често в много азиатски, аюрведически и средноизточни ястия.

В действителност, джинджифил е един от най-често консумираните хранителни подправки в света.

Използването на джинджифил датира отпреди 3000 години в Индия. Той се използва от хиляди години като лекарство за различни здравни проблеми, като настинка, гадене, болка в ставите, артрит, мигрена и високо кръвно налягане.

Като силен антиоксидант джинджифил също бори микробите и намалява възпалението.

Джинджифилът е роднина на куркума  и кардамон, тъй като всички те принадлежат към едно и също семейство растения.

Джинджифила и неговите метаболити се натрупват в червата. Ето защо най-често се използва за стомашно-чревни проблеми.

Активни съставки в джинджифилов корен

Над 100 активни съставки са идентифицирани в джинджифил, пресни или изсушени! ( надежден източник )

Гингерол са основните съставки в пресен джинджифил и по-малко в сухия джинджифил.

Джинджифил също съдържа цинерон, зерумбон, пикантни олеорезини, някои терпеноиди и флавоноиди.

Всички тези съединения са антиоксиданти, докато някои от тях имат противотуморни, противовъзпалителни, болкоуспокояващи, антимикробни и чернодробни протективни свойства.

Но що се отнася до добавките на корен от джинджифил, последният анализ на 10 добавки, произволно закупени в здравни заведения, показва, че активните им съставки значително се различават.

Една добавка е висока в един активен компонент и ниска в друга, докато за следващата добавка това е обратното.

Плюс това, добавките от джинджифил все още не са стандартизирани до определено количество от една от активните съставки.

Какво лекува джинджифила?

Корен-от-Джинджифил-19-Ползи-за-здравето

Ето 19 най-добрите ползи събрани на едно място:

1) Джинджърът намалява възпалението

Според голям анализ от 9 клинични проучвания джинджифил силно намалява С-реактивен протеин в кръвта. Дозата варира от 1 до 3 грама на ден, допълнена за 2-3 месеца.

Подобно на НСПВС (аспирин и Advil), джинджифилът блокира ензимите COX, причиняващи възпаление и болка.

По този начин джинджифил намалява производството на възпалителни химикали (наречени левкотриени и простагландини) в клетките.

Джинджифилът спира освобождаването на възпалителни цитокини в имунните клетки. Той би могъл да намали важните причиняващи възпаление TNF-алфа, както и IL-1 бета.

Някои други ползи за джинджифил, изброени по-долу – като намаляване на болката, спазмите и артрита – също са тясно свързани с тази ключова противовъзпалителна активност.

2) Корен от джинджифил е естествен болкоуспокояващо

Джинджифилът е ефективен и безопасен природен обезболяващ препарат, според анализ на 7 проучвания, насочени към спортистите (SR на RCTs).

Дозата джинджифил приблизително 2 g / ден може  да намали мускулната болка при тежки тренировки, ако се приема поне за 5 дни.

Джинджър има и болкоуспокояващо действие, доказано в проучване на 43 души (RCT). Участниците взимали екстракт от джинджифил (340 mg) в продължение на 4 седмици. За разлика от диклофенака, джинджифилът не уврежда стомашната лигавица или причинява стомашен дискомфорт.

3) Джинджифил помага с менструални спазми

Джинджифил намалява PMS и менструалната болка в 6 проучвания (RCTs). То е много по-ефективна от плацебо и е толкова ефективно, колкото болкоуспокояващо, обичайно използвано за менструални спазми.

Всички проучвания използват прахообразната форма на джинджифил при 750 mg – 2000 mg / ден. Най-често се използва през първите 3 дни на менструацията.

4) Джинджифил може да помогне с остеоартрит

Джинджифил подобри симптомите на остеоартрит в някои проучвания.

В едно голямо проучване на 261 души с остеоартрит, екстракт от джинджифил намалил симптомите в продължение на 6 седмици.

Екстрактът е безопасен и причинява само леко стомашно разстройство.

Прочетете нашата статия на тема артрит : Артрит – причини, лечение

В друго проучване на 75 души с остеоартрит, джинджифил бил ефективен само в краткосрочен план, но ползите не се запазват.

Разминаването може да се дължи и на използваните различни екстракти от джинджифил.

Необходими са повече изследвания, за да се определи дали самият джинджифил може да помогне на хората, страдащи от остеоартрит.

5) Корен от Джинджифил може да помогне за алергии и астма

Джинджифилът е полезен за хора с доминантност на Th2.

Зерумбонде, активна съставка в джинджифил, усилва Th1 и намалява Th2, при тест на животни.

Той намалява производството на различни Th2 имунни субстанции, спомагайки за ребалансиране на имунната система и намаляване на алергиите.

Мишките, третирани с джинджифил, имат астматични симптоми, слуз и белодробно възпаление.

6) Джинджифил помага при екзема

6-шогаол, съединение на джинджифил, намалена екзема при мишки. TNF-алфа играе роля при симптомите на екзема, като зачервяване и кожни обриви.

Интересното е, че екземата в теста е смесена и джинджифил успява да запази всички възпалителни имунни вещества под контрол.

Например, TNF-алфа, който обикновено е Th1 вещество, е висок при хора с екзема. Екземата е пример за състояние Th2 с някои Th1 характеристики.

Джинджифилът може да намали нивата на TNF-алфа заедно с други Th2 продукти.

7) Джинджър предпазва стомаха

Джинджифил увеличи защитните простагландини в стомашната лигавица при 43 пациенти с остеоартрит, които използват дългосрочно НСПВС (РСТ).

НСПВС причиняват увреждане на стомаха чрез намаляване на простагландините в стомаха, които иначе спомагат за поддържането на здрава стомашна слуз.

Тъй като това е голям проблем при употребата на дългосрочно на НСПВС, джинджифилът може да бъде безопасна и ефективна алтернатива.

Предлагаме да се запознаете с пълната ни статия за Болки в корема

Клетъчните изследвания потвърждават, че джинджифилът намалява увреждането на стомаха. Антиоксидантите в джинджифил блокираха растежа на Хилори пилори причиняващ язва на стомаха, главно чрез борба със свободните радикали.

8) Джинджифилов корен помага при гадене и повръщане

Джинджифилът е прекрасно, натурално лекарство за сутрешно гадене по време на ранна бременност. И според преглед на 6 проучвания (СРТ), около 1 g / ден намалява сутрешното гадене, ако се използва поне 4 дни поред.

Ефектът на джинджифила върху гаденето е свързан с вулгарния нерв, активирането на което обикновено е полезно.

Обаче, прекаленото активиране на някои серотонинови рецептори (5НТЗ) , предизвиква гадене и повръщане [R].

Джинджифил намалява гаденето и повръщането, вероятно като блокира излишъка от активиране на серотонин и вагусния нерв в стомаха и червата, въз основа на тъканни и клетъчни изследвания.

Много лекарства за химиотерапия причиняват гадене чрез увеличаване на серумния серум, на който джинджифил може безопасно да противодейства.

ХИВ-медикаментите също предизвикват гадене. Джинджифилът (1 g / ден), приложен преди медикаментите, може да подобри както леко, така и тежко гадене в проучване на 105 ХИВ позитивни след 2 седмици .

9) Джинджифил намалява стомашния дискомфорт

Джинджифилът има дълга история на употреба за храносмилателни разстройства.

Той може едновременно да увеличи  добрата флора на червата, за да стимулира храносмилането и да облекчи болезнените спазми на стомаха.

Джинджифил помага при лошо храносмилане. При 126 души с нарушено храносмилане (DB-RCT), комбинацията от джинджифил и артишок подобрява храносмилането, гаденето, подуване и болки в корема след 4 седмици.

Джинджифил подобрява храносмилането, увеличава антиоксидантните ензими и намалява кортизола при плъхове с синдром на раздразнените черва.

Най-активните компоненти в джинджифил подобряват храносмилането в проучванията върху животни.

Тъй като джинджифил има над 100 активни съставки, някои от тях биха могли също така да отпуснат червата и да помогне при болезнени стомашни спазми.

Джинджифил вероятно не помага при проблемите на жлъчния мехур. Той не е имал ефект върху жлъчния мехур в малко проучване на 19 души.

10) Джинджър Защитава черния дроб

Джинджър предпазва от лекарства и тежки метали.
Джинджифил (500 мг / ден) спомага за предпазването на черния дроб от токсични лекарства против туберкулоза в проучване на 60 души с туберкулоза.

Джинджифил помогна за забавянето на свързаното с възрастта увреждане на черния дроб при стари плъхове. Той е сравнен с алфа-липоева киселина, която има дори по-силни ефекти.

Джинджифил може да се предпази от вредните ефекти на тежките метали и лекарства върху черния дроб.

Той защитава както черния дроб, така и бъбреците от кадмиева токсичност. Той също така предотврати увреждането на черния дроб и действието от болкоуспокояващи, като пироксикам при мишки.

11) Джинджифилът е антиоксидант

Много активни компоненти в джинджифила и етеричното масло, като гингол и шогаол, са мощни антиоксиданти.

Те могат да изчистят свободните радикали в цялото тяло и да ги неутрализират –  решаващо значение за предотвратяване на множество хронични заболявания.

Тази антиоксидантна активност, е в основата на имунно-балансиращите и болкоуспокояващи ползи от джинджифила, демонстрирани при проучвания върху животни.

Nrf2 – в мозъчните клетки, което потенциално може да се предпази от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

12) Джинджър може да се бори с рака

Активните съставки в джинджифила могат при някои видове рак, тествано при животинските и клетъчните изследвания.

Клиничните проучвания все още не потвърждават тези ефекти.

Съединения от специален екстракт от джинджифил, дестилиран с пара, причиняват смърт на раковите маточни клетки (чрез апоптоза). Този екстракт намалява активността на гените, причиняващи рак Bcl2, с 90% и увеличава активността на гени за борба с рака.

Зерумбоне, друга съставка в джинджифил, предизвиква клетъчна смърт на рак на панкреаса.

Той може също така да подобри ефектите от радиацията, като направи колоректалните ракови клетки по-чувствителни към него.  ( изследване )

13) Корен от джинджифил защитава ДНК-то

Джинджър защитава сперматозоиди ДНК срещу оксидативно увреждане в проучване на 100 безплодни мъже (DB-RCT).

Всички мъже са приемали 500 mg джинджифил на прах дневно в продължение на 3 месеца, след което качеството на сперматозоидите им значително се е увеличило.

Действията на Джинджър за защита на ДНК не са само за плодородието. Етеричното масло от джинджифил също намалява увреждането на ДНК от (афлатоксин В1) в клетките.

14) Джинджър предпазва сърцето

Джинджифилът може да намали важния маркер за възпаление (CRP), да увеличи HDL и да намали триглицеридите, според изследване на 9 клинични проучвания (SR).

Това означава, че джинджифилът може да защити сърцето и да предотврати сърдечните заболявания.

Той също така понижава кръвното налягане при плъхове чрез отпускане на кръвоносните съдове.

Той, също може да предпази клетките на кръвоносните съдове от оксидативен стрес, което може да помогне за предотвратяване на втвърдяването на артериите.

15) Джинджър подобрява нивата на кръвната захар

Преглед на 9 клинични проучвания разкри, че джинджифил може да намали кръвната загар на гладно и HbA1c, маркер на дългосрочните нива на глюкозата.

16) Джинджърът може да предотврати увеличаване на теглото

Джинджифилът може да помогне за отслабването.

Подобрява изгарянето на мазнините и подобрява издръжливостта, при упражняване чрез активиране на PPAR.

17) Джинджифил се бори с микроби

Джинджифилът може да убива вируси и бактерии, според много клетъчни изследвания.

Клиничните проучвания ще трябва да потвърдят безопасността и ефективността на джинджифила за различни видове инфекции.

Джинджифил подобри ефектите на лекарствата против туберкулоза при хора, но все още не са направени клинични проучвания като самостоятелно лекарство.

18) Джинджифил при мъжете за повишаване на тестостерона

Преди повече от 20 години учените откриха връзката между джинджифил и тестостерон. Оттогава изследванията са разпръснати в научната литература.

Според скорошен преглед джинджифилът е в състояние да повиши нивото на тестостерона при мъжете, особено при тези, които са под оксидативен стрес.

На тази тема прочетете нашата статия:  Лекове при полова слабост

В едно ново проучване на 75 безплодни мъже, тримесечното добавяне на джинджифил увеличи тестостерона с 17%.

Той също така увеличава хормоните, повишаващи тестостерона, броя на сперматозоидите и подвижността на сперматозоидите. Някои параметри са се увеличили с 50% .

19) Джинджърът може да помогне за паметта

Екстрактът от джинджифил засилва познавателната и работеща памет в проучване на 60 жени на средна възраст (DB-RCT). Всички жени са взели 400-800 мг от екстракта за 2 месеца.

Джинджър рискове и странични ефекти

Дозировката на джинджифила варира между 400 mg-2 g дневно, в зависимост от предназначението и формулировката.

Джинджър изглежда има малко или никакви странични ефекти. Имайте предвид обаче следното:

  • Някои хора са чувствителни към джинджифила.
  • Джинджифил може да влоши киселините.
  • Джинджифил може да намали съсирването на кръвта, затова се консултирайте с Вашия лекар, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта.
  • Ефектите от дългосрочното допълване не са известни.

Джинджифилът може да намали активността на чернодробните ензими, които разграждат хранителните вещества и лекарствата. Консултирайте се с Вашия лекар за всички лекарства, които приемате.

Важно: Статия е написана на база изследвания на Национален център за биотехнологична информация на САЩ ( nih.gov)

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 14 Октомври, 2019 !

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button