Болки в рамото и ръката: 8 причини и начини за лечение

Какво причинява болка в рамото и ръката?

Рамото и ръката има широк и гъвкав обхват на движение. Болка в рамото и ръката може да затруднява способността ви да се движи свободно и може да предизвика много болка и дискомфорт.

Ако ръката ви боли, първата Ви мисъл може да е, че сте наранили ръката си. Но болката в една част на тялото понякога може да произхожда другаде. Болка в ръката може да означава, че имате ставна травма, ударен нерв или проблем със сърцето си.

Рамото е шарнирно съединение, което има три основни кости: раменната кост (кост на дългите рамене), ключицата (ключицата) и нокът (известен също като рамото). Тези кости са уплътнени от слой хрущял. Има две основни стави. Акромиоклавикуларното съединение е между най-високата част на върха и ключицата. Гленумеруалната става е съставена от горната част на раменната кост и външния ръб. Тази връзка е известна още като раменна става.

Рамото и ръката са най-мобилните съединение в тялото. Те отговарят за движението на цялата ръка.

Може да имате болка или трудно да вдигнете ръката си над главата си, ако сухожилията или костите около ротационния маншет са повредени или подути.

Къде другаде може да се крие причината за болка в ръката и рамото?

причина-за-болка-в-ръката-и-рамото

Има много причини, поради които може да имате болка в ръката и рамото, включително усложнения от артрит и други хронични заболявания. От просто нараняване до сърдечен проблем. Ето няколко причини:

Редица фактори и условия могат да допринесат за болка в рамото и ръката. Най-разпространената причина е тендинитът на ротационния маншет (за рамото). Това е състояние, характеризиращо се с възпалени сухожилия.

Понякога болката в рамото и ръката, е резултат от нараняване на друго място в тялото ви, обикновено на врата или бицепса. Посочената болка обикновено не се влошава, когато местите рамото си и ръката си.

Други причини за болка в рамото включват няколко форми на артрит, разкъсан хрущял или разкъсан маншет на ротатора. Подуването на бурсовите торбички (които предпазват рамото) или сухожилията може също да причини болка. Някои хора развиват костни шипове, които представляват костни заболявания, които се развиват по краищата на костите.

На ваше разположение и нашата подробна статия за болки само в рамото: 12 причини, поради които имате болки в рамото

Друга причина, която често се пренебрегва може да бъде липсата на физическа дейност, която сковава ръцете и рамото.

Как се диагностицира причината за болка в рамото и ръката?

Вашият лекар ще иска да разбере причината за болката в рамото и ръката. Те ще проучат Вашата история и ще направят физически преглед. Също така ще оценят вашия диапазон на движение и ставна стабилност. Тестовете за изображения, като рентгеново или магнитно резонансно изображение, могат да представят подробни снимки на рамото и ръката ви, за да ви помогнат при диагностицирането.

Вашият лекар може също да зададе въпроси, за да определи причината. Бъдете готови да отговорите на следните въпроси:

  • Дали болката е в едното рамо и ръка или в двете?
  • Тази болка започна ли изведнъж? Ако е така, какво правите?
  • Дали болката се движи в други части на тялото ви?
  • Можете ли да определите областта на болката?
  • Боли ли ви, когато не се движите?
  • Дали имате по-силна болка при различна позиция на тялото?
  • Дали това е остра болка или тъпа болка?
  • Дали е червено, горещо или подуто?
  • Дали те държи буден през нощта?

Какви са възможностите за лечение на болка в рамото и ръката?

болка-в-рамото-и-ръката
Може да масажирате зоната на снимката при болка в рамото и ръката

Лечението ще зависи от причината и тежестта на болката в рамото и ръката. Някои опции за лечение включват физическа или професионална терапия, раздвижване, а понякога и операция. Вашият лекар може също да предпише медикаменти като нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) или кортикостероиди. Кортикостероидите са мощни противовъзпалителни лекарства, които вашият лекар може да инжектира в рамото или ръката Ви.

Ако имате сърдечно заболяване, лечението може да включва лекарства, облекчаване на симптомите и здравословни промени в начина на живот. Ако имате тежки сърдечни заболявания, понякога е необходима хирургична операция за изчистване или заобикаляне на блокираните артерии.

Някои леки болки в рамото и ръката могат да се лекуват у дома. Потискането на рамото за 15-20 минути три или четири пъти на ден в продължение на няколко дни може да помогне за намаляване на болката. Използвайте торбичка за лед или увийте лед в кърпа, защото поставянето на лед директно върху кожата ви може да причини измръзване и да изгори кожата.

Избягване на движения, които могат да причинят болка, може да бъде полезно. Ограничете работата или дейностите си на вън. Други домашни лечение включват използването на нестероидни противовъзпалителни лекарства без рецепта, за да се намали болката и възпалението.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button