7 последници от Недохранване:

Недохранването се отнася до получаването на твърде малко или твърде много от определени хранителни вещества.

Това може да доведе до сериозни здравни проблеми, включително забавен растеж, очни проблеми, диабет и сърдечни заболявания.

Недохранването засяга милиарди хора по целия свят.

В някой части на света имат висок риск от развитие на определени видове недохранване в зависимост от тяхната среда, начин на живот и ресурси.

Тази статия обхваща видовете, симптомите и причините за недохранване и предоставя информация за превенцията и лечението.

Колко деца умират от глад?

Цифите, които ще прочетета са наистина срякащи, но ще ги цетираме:

Недохранването е основната причина за смъртта на най-малко 3,1 милиона деца, което представлява 45% от всички смъртни случаи сред деца на възраст под пет години и задържащ растеж сред още 165 милиона, според набор от доклади.

Дете умира на всеки три секунди в световен мащаб поради лишаване от храна – 10 000 деца всеки ден – но въпреки че цифрите показват подобрение в детския глад на световно ниво, то се влошава в някои части на Африка , където проблемът е до голяма степен въпрос на политика.

Какво е недохранване?

какво-представлява-недохранването

Недохранването е състояние, което е резултат от недостиг на хранителни вещества или прекомерна консумация.

Видовете недохранване включват:

 • Недохранване: Този вид недохранване е резултат от липсата на достатъчно протеини, калории …
 • прехранване. Количеството хранителни вещества надвишава необходимото количество за нормален растеж, развитие и метаболизъм.

Прехранване: Голямото потребление на определени хранителни вещества, като белтъчини, калории или мазнини, също може да доведе до недохранване. Това обикновено води до наднормено тегло или затлъстяване.
Хората, които са недохранени, често имат недостатъци във витамини и минерали, особено желязо, цинк, витамин А и йод .

Въпреки това недостатъците на микроелементи могат да възникнат и при недохранване.

Възможно е да имате наднормено тегло или затлъстяване поради прекомерна консумация на калории, но не и да получавате достатъчно витамини и минерали в същото време.

Това е така, защото храни, които допринасят за недохранване, като пържени и захарни храни, са с високо съдържание на калории и мазнини, но ниско с други хранителни вещества

Какви са симптомите на Недохранване?

Признаците и симптомите на недохранване зависят от вида.

Да бъдеш в състояние да разпознаеш ефектите от недохранването може да помогне на хората и доставчиците на здравни услуги да идентифицират и третират проблеми, свързани с недостатъчно или прекомерното хранене.

На кавко се дължи Недохранването?

Обикновено се дължи на недостиг на достатъчно хранителни вещества във вашата диета.

Това може да причини:

 • Отслабване
 • Загуба на мазнини и мускулна маса
 • Кухи бузи и потънали очи
 • Подут стомах
 • Суха коса и кожа
 • Забавено заздравяване на рани
 • умора
 • Затруднено концентриране
 • раздразнителност
 • Депресия и тревожност

Хората с недохранване могат да имат един или няколко от тези симптоми.

Прехранване

Основните признаци на прехранването са наднорменото тегло и затлъстяването, но това може да доведе до недостиг на хранителни вещества.

Изследванията показват, че хората с наднормено тегло или със затлъстяване имат по-голяма вероятност да имат неадекватен прием на някои витамини и минерали в сравнение с тези с нормално тегло.

Едно проучване при 285 юноши установи, че кръвните нива на витамините А и Е при затлъстели хора са с 2 до 10% по-ниски от тези на участниците с нормално тегло.

Това вероятно се дължи на факта, че наднорменото тегло и затлъстяването могат да се дължат на прекомерна консумация на вредни и преработени храни, които имат високо съдържание на калории и мазнини, но са с ниско съдържание на други хранителни вещества.

Проучване при над 17 000 възрастни и деца установи, че тези, които ядат храна за бързо хранене, имат значително по-ниски приема на витамини А и С и по-висока консумация на калории, мазнини и натрий, отколкото тези, които се въздържаха от този вид храна

Оценка на недохранването

Симптомите на недохранване се оценяват от доставчиците на здравни услуги, когато Ви прегледат:

Инструментите, които се използват за идентифициране на недохранването, включват диаграми за загуба на тегло и индекс на телесна маса (BMI), кръвни тестове за състояние на микроелементи и физически преглед.

Ако имате анамнеза за загуба на тегло и други симптоми, свързани с недохранване, Вашият лекар може да направи допълнителни тестове за идентифициране на недостиг на микроелементи.

Определянето на недостига на хранителни вещества, което е резултат от недохранването, от друга страна, може да бъде по-трудно.

Ако сте с наднормено тегло или със затлъстяване и ядете предимно преработени и бързо храни, може да не получите достатъчно витамини или минерали. За да разберете дали имате недостиг на хранителни вещества, обмислете да поговорите за хранителните си навици с Вашия лекар.

Дългосрочни ефекти

Графика на най-засегнатите страни от недохранване

Недохранването може да доведе до развитие на болести и хронични здравни условия.

Дългосрочните ефекти на прехранването включват по-висок риск от затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет.

Проучване установи, че 21% от подрастващите, които имат прехранване, са имали високо кръвно налягане, в сравнение с по-малко от 10% от подрастващите.

Изследователите подозират, че детското недохранване води до промени в метаболизма, които могат да доведат до по-голяма вероятност от развитие на хронични заболявания по-късно в живота.

Недохранването може да допринесе и за развитието на определени здравни проблеми.

По-специално, децата с наднормено тегло или със затлъстяване имат по-висок риск от сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Общи причини за недохранване

Недохранването е световен проблем, който може да бъде резултат от екологични, икономически и медицински условия.

Според СЗО над 460 милиона възрастни и 150 милиона деца са недохранени, докато повече от два милиарда възрастни и деца са с наднормено тегло или със затлъстяване.

Общите причини за недохранване включват:

 • Липса на достъп до достатъчна и достъпна храна: Изследванията свързват също това и с съдържанието на храните.
 • Храносмилателни проблеми и проблеми с абсорбцията на хранителни вещества: Условията, които причиняват малабсорбция, като болестта на Крон и бактериален свръхрастеж в червата, могат да причинят недохранване.
 • Прекомерна консумация на алкохол: Тежката употреба на алкохол може да доведе до неадекватен прием на протеини, калории и микронутриенти.
 • Нарушения на психичното здраве: Депресията и други психични заболявания могат да увеличат риска от недохранване. Едно проучване установи, че разпространението на недохранването е било 4% по-високо при хора с депресия в сравнение със здрави индивиди

Превенция и лечение на недохранване

Предотвратяването и лечението на недохранването включва решаване на основните причини.

Държавните агенции, независимите организации и училищата могат да играят роля в предотвратяването на недохранването.

Изследванията показват, че някои от най-ефективните начини за предотвратяване на недохранването включват предоставяне на добавки с желязо, цинк и йод, хранителни добавки на хора изложени в риск.

Освен това интервенциите, които насърчават избора на здравословна храна и физическата активност на деца и възрастни, застрашени от преяждане, могат да помогнат за предотвратяване на наднорменото тегло и затлъстяването.

Също така можете да предотвратите недохранването, като ядете храни, които включват достатъчно въглехидрати, протеини, мазнини, витамини, минерали и вода.

Лечението на недохранването, от друга страна, често включва по-индивидуализирани подходи.

Ако подозирате, че вие ​​или някой, на когото познавате, имате недохранване, говорете с лекар възможно най-скоро.

Доставчикът на здравни услуги може да оцени признаците и симптомите на недохранване и да препоръча интервенции, като например работа с диетолог, за да разработи схема за хранене, която може да включва и добавки.

Обобщение

Недохранването бива два вида: недохранване и прехранване.

Хората, които са недохранени, могат да претърпят загуба на тегло, умора и промени в настроението или да развият недостиг на витамини и минерали. Прехранването може да доведе до наднормено тегло, затлъстяване и недостатъчно приемане на микроелементи и недостатъци.

И двата вида могат да доведат до проблеми със здравето, ако не се лекуват.

Ако смятате, че вие или някой, който познавате, може да бъде недохранен,   говорете с лекар възможно най-скоро.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button