Как да излекуваме тялото с аюрведична медицина?

Аюрведа медицина („Аюрведа“ за кратко) е една от най-старите холистични („цяло тяло“) лечебни системи в света. Тя е разработена преди повече от 3000 години в Индия.

Тя се основава на убеждението, че здравето и уелнесът зависят от деликатния баланс между ума, тялото и духа. Основната му цел е да насърчава доброто здраве, а не да се бори с болестите. Но лечението може да бъде насочено към специфични здравословни проблеми.

В България тя се счита за форма на допълваща и алтернативна медицина (CAM).

Какво е Аюрведа?

Какво е Аюрведа

Аюрведа диета и начини на живот, включително като лечение с билки и добавки и практикуване на йога, може да бъде от полза за хората, живеещи с ревматоиден артрит (RA). Изследванията показват, че след аюрведа се облекчава възпалението, облекчаване на симптомите на RA и ограничаване на възпаленията. Но изследванията все още са в ход.

Резултатите могат да се различават значително от човек на човек. Говорете с Вашия лекар, за да определите дали аюрведичната медицина е безопасна за вашето здраве.

Каква е Аюрведа диета и кои храни се приемат ?

Аюрведа диета обикновено се основава на три неща: Vata (въздух), Pitta (огън), и Kapha (вода и земята). Доша е основен елемент или енергия, която съществува в тялото.

Масажите са значителна част от Аюрведа, а за тях може да прочетете в статията ни 11 вида масаж.

Препоръчителната диета за тези, които живеят с RA, е подобна на тази на аюрведа амавата. Амавате се отнася до заболяване на ставите и причинява подобни симптоми на RA.

Примерите за храна за хранене по тази диета включват:

 • зърна: лесно смилаеми зърна като варени овес, ориз и сметана от пшеница
 • бобови растения: леща, дал, мюнг боб, мишо и тофу
 • хладка вода или вода, варена с корен от джинджифил, за да помогне с храносмилането и да премахне
 • токсините
 • зелени, листни зеленчуци
 • горски плодове
 • подправки: джинджифил, куркума и чесън, които са противовъзпалителни и подпомагат
 • храносмилането
 • мътеница
 • диво животно месо
 • вино в умерени количества

Аюрведа и вашата жизнена енергия

Учениците от CAM терапията вярват, че всичко във вселената – мъртва или жива – е свързано. Ако вашият ум, тяло и дух са в хармония с Вселената, вие имате добро здраве.

Когато нещо наруши този баланс, се разболявате. Сред нещата, които могат да разстроят това равновесие са генетични или дефекти, наранявания, климат и сезонни промени, възраст и емоции.

Те се комбинират в човешкото тяло, за да формират три жизнени сили или енергии, наречени doshas. Те контролират как тялото ви работи. Те са Вата доша (пространство и въздух); Pitta dosha (пожар и вода); и Каша доша (вода и земя).

Всеки наследява уникална комбинация от трите доша. Но един обикновено е по-силен от другите. Всеки контролира друга функция на тялото. Смята се, че шансовете ви да се разболеете и здравните проблеми, които развивате, са свързани с баланса на вашите доши.

1. Вата Доша

Тези, които практикуват Аюрведа, вярват, че това е най-мощното от всичките три доши. Той контролира много основни функции на тялото, като например как клетките се делят. Той също така контролира съзнанието ви, дишането, притока на кръв, сърдечната функция и способността да се отървете от отпадъците през червата. Нещата, които могат да я разстроят, включват яденето  , страх, скръб и др.

Ако вата Доша е основната ви жизнена сила, има по-голяма вероятност да развиете условия като тревожност, астма, сърдечни заболявания, кожни проблеми и ревматоиден артрит.

2. Пита Доша

Тази енергия контролира храносмилането ви, метаболизма (колко добре разграждате храни) и някои хормони, които са свързани с апетита ви.

Нещата, които могат да я разстроят, ядете кисели .

Ако това е основната ви жизнена сила, по-вероятно е да развиете условия като болестта на Крон, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и инфекции.

3. Кафа Доша

Тази сила на живот контролира растежа на мускулите, силата и стабилността на тялото, теглото и имунната ви система.

Можете да го разрушите, като спите през деня, ядете твърде много сладки храни и ядете или пиете неща, които съдържат твърде много сол или вода.

Ако това е основната ви жизнена енергия, може да развиете астма и други дихателни нарушения, рак, диабет, гадене след хранене и затлъстяване.

Общи съвети за хранене

Като цяло, храни като плодове и зеленчуци трябва да бъдат задушени или варени преди да ги ядете. Потърсете сладки плодове и зеленчуци като:

 • скуош
 • сладки картофи
 • варени или накиснати стафиди
 • варени ябълки

Ограничете по-трудните за смилане плодове и зеленчуци като сурови ябълки, броколи и брюкселско зеле.

Подправките са важна част от аюрведа, но нито една от вашите ястия не трябва да бъде гореща. Ограничете подправките като лют червен пипер и прах от чили, които пакетират топлина. Заменете ги с подправки, като канела, индийско орехче и куркума.

Други промени в начина на живот

Други аюрведични практики, които могат да помогнат за Вашите симптоми на RA включват:

 • билки и други добавки
 • специализирана петролна терапия
 • ритуали за пречистване
 • билкови пасти
 • рициново масло
 • студен компрес
 • гореща терапия, като например използване на сауна

Можете да намерите специалист във вашата област, който практикува аюрведична медицина. Те могат да препоръчат практики за начин на живот, които могат да облекчат симптомите ви.

Забележка: Никога не опитвайте нищо ново без да се консултирате с Вашия лекар. Проучванията са ограничени относно ефикасността на тези практики. И ако приемате лекарства за симптоми на RA, някои от тези практики могат да повлияят на дневния Ви прием. Вашият лекар може да ви помогне да определите какво е безопасно за вас.

Какво да не правим

Аюрведа насърчава нежните упражнение като йога и тай чи. Избягвайте разтърсващи движения и движения с голямо въздействие, като например силови тренировки. Също така избягвайте да пиете алкохол, с изключение на случая с чаша вино.

Важно е да не използвате аюрведични практики вместо обикновените си лекарства или да замените конвенционалните грижи.

Говорете с Вашия лекар за това как един аюрведов начин на живот може да се побере в обичайния Ви план за лечение.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button