Ползи за здравето от Аюрведа: принципи и терапии

Аюрведа е древна индийска система за холистично здраве, която се фокусира върху цялостното здраве на човека.

Това включва физическото, психическото, емоционалното и духовното здраве.

Основната идея на Аюрведа , е че здравето е състояние на баланс между тялото, ума и духа. Когато този баланс е нарушен, могат да възникнат заболявания.

Аюрведа е една от най-старите медицински системи в света. Тя датира от преди повече от 5000 години и е записана в древните ведически текстове, които са най-старите писмени текстове в света.

Аюрведа е била практикувана в Индия 1Лад В. Аюрведа, Науката за самолечение: Практическо ръководство. 2-ро изд. Ню Делхи: Lotus Press; 1987. [ Google Scholar ] [ Ref list ] в продължение на хиляди години и все още е широко разпространена в днешно време.

Основни принципи на Аюрведа

Аюрведа вярва, че цялата вселена е съставена от пет елемента: Vayu (Въздух), Jala (Вода), Aakash (Космос или етер), Prithvi (Земя) и Teja (Огън).

Смята се , че тези пет елемента (наричани Панча Махабхута в Аюрведа) формират трите основни вещества на човешкото тяло в различни комбинации.

Всеки дисбаланст води до здравословни заболявания 2Индийски медицински системи: кратък профилAfr J Tradit Complement Altern Med , 3 ( 2007 ) , стр. 319 – 337 Scopus .

Тридоша

Един от основните принципи на Аюрведа е концепцията за Тридоша.

Какво представлява системата на тридоша в Аюрведа и как може балансът им да повлияе на здравето ми ?

Тридоша са три основни енергии, които съставят нашето тялото и ум:

 • Вата е енергията на движението. Тя е свързана с умствените процеси, като мислене, учене и памет, както и с физическите процеси, като дишане, храносмилане и изхождане.
 • Пита е енергията на трансформацията. Тя е свързана с храносмилането, метаболизма и топлината.
 • Капха е енергията на съхранението. Тя е свързана с телесните тъкани, като кожа, мускули, кости и органи.

Всяко човешко същество се ражда с уникална пропорция от Тридоша. Тази пропорция се нарича пракрити.

Когато пракрити е в баланс, човекът е здрав. Когато пракрити е нарушена, могат да възникнат заболявания.

Панчамахабута

Друг основен принцип на Аюрведа е концепцията за Панчамахабута. Панчамахабута са петте елемента, от които се състои Вселената:

 • Пространство
 • Въздух
 • Огън
 • Вода
 • Земя

Тези елементи са в основата на всички физически и психически процеси в тялото.

Принцип на баланс

Аюрведа вярва, че здравето е състояние на баланс между Тридоша и Панчамахабута. Когато този баланс е нарушен, могат да възникнат заболявания.

Аюрведичните терапии и практики са насочени към възстановяването на баланса в тялото и ума.

Те могат да помогнат за подобряване на физическото, психическото, емоционалното и духовното здраве.

Аюрведа обяснява, че ако балансът между Тридоша не се поддържа, отпадъчните продукти от тялото не се елиминират ефективно и това води до допълнителни усложнения 3С. Герсон -Самостоятелен задочен курс по аюрведична медицинаНационален институт по аюрведична медицина , Ню Йорк ( 2009 г. )Google Наука, като диария, запек, астма, ревматоиден артрит и подобни други усложнения.

Аюрведични терапии и практики

Аюрведични терапии и практики

Аюрведа използва метода “ Панча карма “ в своите терапии. Панча карма терапията прилага различни процеси за подмладяване на тялото, прочистване и увеличаване на дълголетието.

Основно Панча карма се състои от 3 стъпки, т.е. Poorva karma (подготвителен процес на тялото за терапия), Pradhan karma (основният процес на терапия) и Paschat karma (състоящ се от режими, които трябва да се следват за възстановяване на храносмилането и други абсорбционни процедури на тялото, обратно към нормалното състояние).

Кои са основните аюрведични терапии и как можем да ги интегрираме в ежедневния си живот за подобряване на общото здраве?

Аюрведичните терапии и практики са насочени към възстановяването на баланса в тялото и ума. Те могат да помогнат за подобряване на физическото, психическото, емоционалното и духовното здраве.

Детоксикация и очистване (Панчакарма)

Панчакарма е система от детоксикационни и очистващи процедури, които могат да помогнат за премахване на токсините от тялото и ума.

Панчакарма се състои от пет основни процедури:

 • Вибхуткарма: Процедура за почистване на кожата и мускулите.
 • Шамана: Процедура за почистване на червата.
 • Пичулика: Процедура за почистване на кръвта.
 • Рактимокша: Процедура за кръвопреливане.
 • Васан: Процедура за почистване на синусите и носа.

Панчакарма се извършва под наблюдението на аюрведичен лекар. Процедурата е интензивна и може да изисква няколко дни или седмици.

Йога и медитация

Йогата и медитацията са ефективни практики за намаляване на стреса и подобряване на благосъстоянието. Йога може също да помогне за подобряване на гъвкавостта, баланса и силата.

Йогта се основава на серия от пози и движения, които се изпълняват бавно и съзнателно. Медитацията е практика за фокусиране на вниманието и осъзнаването 4К. Джина , Е. Ким , К. Тери , Дж. СинтияПовече, отколкото очаквах: възприеманите ползи от йога практиката сред по-възрастните хора, изложени на риск от сърдечно-съдови заболяванияComplement Ther Med , 21 ( 2013 ) , стр. 14 – 28 Google Наука

Йога и медитация могат да бъдат практикувани от хора от всички възрасти и способности.

Аюрведични масажи

Аюрведичните масажи използват масла, билки и други естествени средства за облекчаване на болката, подобряване на кръвообращението и намаляване на стреса.

Има много различни видове аюрведични масажи, всеки със свои собствени предимства. Някои от най-често срещаните видове аюрведични масажи включват:

 • Абхьянга: Топъл маслен масаж, който помага за отпускане на мускулите и подобряване на кръвообращението.
 • Широдхара: Процедура за напояване на главата с течност, която помага за успокояване на ума и подобряване на концентрацията.
 • Набхипани: Процедура за загряване на стомаха с топли масла, която помага за подобряване на храносмилането и храносмилането.
 • Сарпанг: Процедура за обвиване на тялото с топли компреси, която помага за облекчаване на болката и сковаността.
 • Удвартан: Процедура за масаж на тялото с масла и билки, която помага за подобряване на кръвообращението и лимфния дренаж.

Аюрведичните масажи могат да се извършват от аюрведичен масажист или от самия човек.

Здравословна храна и диета

Здравословната аюрведична диета се основава на консумацията на сезонни, пресни и органични храни.

Храната трябва да бъде приготвена на умерена температура и да се приема с достатъчно течности.

Лечебни растения и билки

Лечебните растения и билки са използвани от хилядолетия за лечение на различни заболявания и подобряване на цялостното здраве и благосъстояние. Тези естествени средства са богати на активни съставки, които могат да имат различни ползи за здравето.

Кои са най-ефективните аюрведични билки и растения за поддържане на имунната система и противодействие на стреса?

Тулси (Свещен босилек)

Тулси е растение, което расте в Индия и се използва в аюрведичната медицина от векове. То е известно със своите антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тулси може да помогне за:

 • Подобряване на имунната система
 • Намаляване на кръвното налягане и холестерола
 • Предотвратяване на инфекции
 • Подобряване на храносмилането

Ашваганда (Зимен черен бил)

Ашваганда е растение, което расте в Индия и Китай. То е известно със своите антиоксидантни, противовъзпалителни и адаптогенни свойства. Адаптогените са вещества, които помагат на тялото да се адаптира към стреса. Ашваганда може да помогне за:

 • Намаляване на стреса и тревожността
 • Подобряване на когнитивната функция
 • Укрепване на имунната система

Трипхала (Три плода)

Трипхала е комбинация от три плода: черни сливи, индийски плод и амла. Тези плодове имат различни свойства, които могат да помогнат за:

 • Детоксикация на тялото
 • Подобряване на храносмилането
 • Понижаване на нивата на кръвната захар
 • Подобряване на сърдечното здраве

Нийм (Индийска маслина)

Нийм е растение, което расте в Индия. То е известно със своите антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Нийм може да помогне за:

 • Лечение на кожни инфекции
 • Намаляване на нивата на кръвната захар
 • Подобряване на здравето на сърцето

Важно е да се отбележи, че лечебните растения и билки не са заместител на традиционната медицина. Ако имате някакви здравословни проблеми, важно е да се консултирате с лекар, преди да започнете да използвате лечебни растения или билки.

Как да приемате лечебни растения и билки?

Лечебните растения и билки могат да се приемат под различни форми, включително:

 • Чайове
 • Тинктури
 • Капсули
 • Таблетки
 • Мехлеми

Важно е да следвате инструкциите на производителя, когато приемате лечебни растения и билки.

Аюрведа и здраве

В Аюрведа леченията се формулират по холистичен начин след изследване на текущото състояние на дисбаланс на пациента.

Това включва подробно изследване на медицинската и психологическа история на пациента.

Индивидуален подход към лечението

Аюрведа приема, че всеки човек е уникален и има индивидуални нужди и изисквания.

Затова аюрведичните лечения са индивидуализирани и се основават на редица фактори, включително конституция, възраст, пол, начин на живот и здравословни проблеми.

Предупреждение на болести

Аюрведа не се фокусира само върху лечението на заболявания, но и върху тяхното предотвратяване.

Аюрведичните практики, като йога, медитация и здравословна храна, могат да помогнат за поддържане на баланса в тялото и ума и за намаляване на риска от заболяване.

Поддържане на психофизически баланс

Аюрведа вярва, че здравето е състояние на баланс между тялото и ума. Затова аюрведичните терапии се фокусират върху цялостното благосъстояние на човека, включително физическото, психическото и емоционалното.

История и произход на Аюрведа

Аюрведа е древна индийска система за холистично здраве, която се фокусира върху цялостното благосъстояние на човека, включително физическото, психическото, емоционалното и духовното.

Аюрведа има вековна история от 2-ри век пр.н.е.

Основите на Аюрведа са положени от древните школи на индуистките философски учения, наречени Вайшешика , и училището по логика, наречено Няя .

Дори преди тези школи да бъдат създадени, а също и днес, произходът на Аюрведа се смята за божествен, от индуисткия Бог Брахма, който се нарича създател на вселената 5Б. ХейнАюрведа: Древното индийско изкуство за естествена медицина и удължаване на живота, вътрешни традицииБеър и Ко , Върмонт ( 1990 ) Google Наука.

Древна индийска медицина

Аюрведа е една от най-старите системи за холистично здраве в света.

Тя е съществувала в Индия в продължение на хиляди години и е била предавана от поколение на поколение през устната традиция.

Ведически текстове

Първите писмени доказателства за Аюрведа са намерени във Ведическите текстове, които са едни от най-старите религиозни и философски текстове в света.

Ведите са написани през 2-ро хилядолетие пр.н.е. и съдържат обширна информация за Аюрведа, включително нейните принципи, практики и терапии.

Развитие на Аюрведа през времето

Аюрведа е продължавала да се развива и да се усъвършенства през вековете. През 1-во хилядолетие пр.н.е. са написани редица аюрведични трактати, които са допринесли за развитието на системата.

През Средновековието Аюрведа се разпространява в други части на света, включително в Китай, Япония и Югоизточна Азия.

През 20-ти век Аюрведа започва да се възражда в Индия и да се разпространява в други части на света. Това е довело до засилено научно изследване на Аюрведа и до по-доброто й разбиране от западната наука.

Днес Аюрведа е все по-популярна в световен мащаб. Тя се използва за лечение на различни заболявания и за подобряване на цялостното здраве.

Културна и духовна свързаност на Аюрведа

Аюрведа е тясно свързана с хиндуизма, една от най-старите религии в света. Аюрведичните принципи и практики са в съответствие с хиндуистките вярвания за природата на човека и Вселената.

Хиндуизмът вярва, че човекът е съставен от тяло, ум и дух. Аюрведа също така вярва, че здравето е състояние на баланс между тези три аспекта на човешкото съществуване.

Хиндуизмът вярва, че Вселената е създадена от петте елемента: пространство, въздух, огън, вода и земя. Аюрведа също така вярва, че тези пет елемента са основата на всичко съществуващо.

Хиндуизмът вярва, че човешкото тяло се състои от три основни енергии: Вата, Пита и Капха. Аюрведа също така вярва, че тези три енергии са от решаващо значение за здравето и благосъстоянието.

Ролята на Аюрведа в индийската култура

Аюрведа е от съществено значение за индийската култура. Тя се практикува от хиляди години и е част от индийския начин на живот.

Аюрведа се използва за лечение на различни заболявания, както и за подобряване на цялостното здраве и благосъстояние.

Аюрведа също така се използва за духовни цели. Тя се счита за път към самопознанието и духовното израстване.

Духовни аспекти на Аюрведа

Аюрведа вярва, че здравето е състояние на хармония между тялото, ума и духа. За да се постигне това състояние, е необходимо да се развиват духовните аспекти на човека.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Какви са научните изследвания и доказателства, които подкрепят ефикасността на аюрведичните практики и как се интегрират те в съвременната медицина?

Може да разгледате линкове в тези референции:

 1. Лад В. Аюрведа, Науката за самолечение: Практическо ръководство. 2-ро изд. Ню Делхи: Lotus Press; 1987. [ Google Scholar ] [ Ref list ]
 2. Индийски медицински системи: кратък профилAfr J Tradit Complement Altern Med , 3 ( 2007 ) , стр. 319 – 337 Scopus
 3. С. Герсон -Самостоятелен задочен курс по аюрведична медицинаНационален институт по аюрведична медицина , Ню Йорк ( 2009 г. )Google Наука
 4. К. Джина , Е. Ким , К. Тери , Дж. СинтияПовече, отколкото очаквах: възприеманите ползи от йога практиката сред по-възрастните хора, изложени на риск от сърдечно-съдови заболяванияComplement Ther Med , 21 ( 2013 ) , стр. 14 – 28 Google Наука
 5. Б. ХейнАюрведа: Древното индийско изкуство за естествена медицина и удължаване на живота, вътрешни традицииБеър и Ко , Върмонт ( 1990 ) Google Наука

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button