Продължителна Висока температура при възрастни

Високата температурата, е временно увеличение на телесната температура, често поради заболяване.

Ако имате треска е знак, че в тялото Ви се случва нещо необичайно.

За възрастни треската може да е неудобна, но обикновено не е причина за безпокойство, освен ако не достигне 103 F (39,4 С) или по-висока.

За кърмачета и малки деца леко повишена температура може да означава сериозна инфекция, според клинични проучвания

Тревогите обикновено изчезват в рамките на няколко дни.

Редица лекарства без рецепта понижават температурата, но понякога е по-добре да не се лекува.

Треската изглежда играе ключова роля в подпомагането на вашето тяло да се бори с редица инфекции.

Какви предизвика Продължителна Висока температура при възрастни

Треската е резултат от имунния отговор на вашето тяло към чужд нашественик. Тези чуждестранни нашественици включват вируси, бактерии, гъби, лекарства или други токсини.

Тези чуждестранни нашественици се считат за вещества, предизвикващи висока температура (наречени пирогени), които предизвикват имунния отговор на организма.

Продължителнате темпратура, може да е причинена от вътрешна инфекция или прбоблем.

Винаги трябва да се коснултирате с лекар.

Пирогените сигнализират хипоталамуса в мозъка за увеличаване на зададената точка на телесната температура, за да помогне на тялото да се справи с инфекцията.

Треската е често срещан симптом на повечето инфекции като настинка и гастроентерит (наричан още стомашен грип) и по този начин рисков фактор за повишена температура е излагането на инфекциозни агенти.

Според проучвания инфекции, които могат да причинят повишена температура, са тези на ухото, гърлото, белия дроб, пикочния мехур и бъбреците.

При деца, имунизации (като ваксинални снимки) или зъби могат да причинят краткотрайна треска от ниска степен.

Автоимунните заболявания (включително ревматоиден артрит, лупус и възпалителна болест на червата), нежелани лекарствени реакции.

Бързи факти за високата температура

 • Въпреки, че високата температурата може да се счита за телесна температура над нормалната 98,6 F (37 ° С), медицинските лице я приемат за тревожна , когато температурата надвиши 38,0 ° С.
 • Повечето температури са полезни, не причинява проблеми и помага на тялото да се бори с инфекциите. Основната причина за лечение на треска, е да се чувствате по-добре.
 • Високата температура е резултат от имунния отговор на вашето тяло към чужд нашественик. Чуждите нашественици включват вируси, бактерии, гъби, лекарства или други токсини.
 • Деца под 3-месечна възраст с температура от 38 градуса по Целзий (38.0 С) или по-висока трябва да бъдат наблюдавани от здравен специалист. Те може да са много болни и да не показват никакви признаци или симптоми освен треска. Деца под 6-седмична възраст трябва незабавно да се прегледат от лекар.

Препоръчително е да прочетете и нашата подрона статия за Колко време се поддържа температура при грип?

Какво представлява високата температура ?

Дефиницията на висока температура, е повишение на телесната температура или висока телесна температура.

Технически, всяка телесна температура над нормалното орално измерване от 98,6 Fahrenheit (37 C) или нормалната ректална температура от 99 F (37,2 C) се счита за повишена.

Тези стойности обаче са средни, защото тя може да зависи от различни фактори.

Треската не се счита за медицински значима, докато телесната температура не надвишава 100 ° F (38 ° С), което е температурата, която се счита за висока от медицинските специалисти.

Всичко над нормата, но под 100.4 F (38 С) се счита за ниска степен на температура, според Асоциацията на педиатри в САЩ

Треската служи като естествена защита на тялото срещу бактерии и вируси, които не могат да живеят при по-високи температури.

Поради тази причина, ниските температури обикновено не трябва да се лекуват, освен ако не са съпроводени от тревожни симптоми или признаци.

Симптоми на висока температура

Симптоми на висока температура

Имате температура, когато тя надвиши нормалната.

Тази, която е нормално за вас, може да е малко по-високо или по-ниско от средната нормална температура от 37 C.

В зависимост от това, което причинява треската, допълнителни симптоми и симптоми на висока температура могат да включват:

Децата на възраст между 6 месеца и 5 години могат да получат фебрилни гърчове.

Мерене на температура

За да проверите температурата на детето си или вашата, можете да избирате от няколко типа термометри, включително термометри за устната кухина, ректалната, ушната (тимпанична) и челната (артерия).

Въпреки че не е най-точният начин да вземете температура, можете да използвате термометър за устна ампула (аксиларна):

 • Поставете термометъра в мишницата и свийте ръцете си.
 • Изчакайте четири до пет минути. Аксиларната температура е малко по-ниска от оралната температура.
 • Ако се обадите на лекаря си, съобщете действителното число на термометъра и от къде сте взели температурата на тялото.

Температура при деца

Вероятно няма причина за тревога, ако детето ви има треска, но реагира – правейки визуален контакт с вас, отговаряйки на изражението на лицето ви и на гласа ви – пие течности и играе.

Обадете се на лекаря на детето си, ако детето ви:

 • Има раздразнителност, повръща повторно, има силно главоболие или стомашни болки или има други симптоми, които причиняват значителен дискомфорт.
 • Има треска, която продължава повече от три дни.
 • Иима лош контакт с вас.
 • Попитайте лекаря на детето си за напътствия при специални обстоятелства, като например дете с проблеми с имунната система или с предшестващо заболяване.

Какво е лечението на висока температура ?

 лечение-на-висока-температура

Обикновено, ако високата температура не причинява дискомфорт, самата треска не трябва да се лекува.

Не е необходимо да събуждате възрастен или дете, за да намалите тази температура, освен ако не сте инструктирани да го направите от лекар.

Следните лекарства за намаляване на температурата могат да се използват в дома:

 • Ацетаминофенът (тиленол и други) може да се използва за понижаване на температурата. Препоръчваната педиатрична доза може да бъде предложена от педиатър на детето. Възрастни без чернодробно заболяване или други здравословни проблеми могат да приемат 1000 mg (две „извънсилни“ таблетки) на всеки шест часа или според указанията на лекар.
 • Ибупрофен (Motrin, Advil) може да се използва и за разрушаване на треска при пациенти на възраст над 6 месеца. Обсъдете най-добрата доза с лекар. За възрастни, обикновено от 400 mg до 600 mg (две до три таблетки от 200 mg) могат да се използват на всеки шест часа като редуциращи средства.
 • Напроксен (Aleve) е друго нестероидно противовъзпалително лекарство (NSAID), което може временно да намали температурата. Дозата за възрастни е две таблетки на всеки 12 часа.

 • Аспирин не трябва да се използва при висока температура при деца или юноши. Употребата на аспирин при деца и юноши по време на вирусно заболяване (особено варицела и грип или грип) е свързана със синдрома на Reye. Синдромът на Reye е опасно заболяване, което причинява продължително повръщане, объркване и дори кома и чернодробна недостатъчност.

Лекарства без рецепта

В случай на висока температура или ниска температура, която причинява дискомфорт, Вашият лекар може да Ви препоръча лекарства без рецепта, като ацетаминофен (Tylenol, други) или ибупрофен (Advil, Motrin IB, други).

Използвайте тези лекарства според инструкциите на етикета или според препоръките на Вашия лекар.

Бъдете внимателни!

Високите дози или дългосрочното приложение на ацетаминофен или ибупрофен може да причини увреждане на черния дроб или бъбреците, а острото предозиране може да бъде фатално.

Ако температурата на детето ви остане висока след прилагане на доза, не давайте повече медикаменти; Потърсете вместо това своя лекар.

Не давайте аспирин на деца, защото това може да предизвика рядко, но потенциално фатално нарушение, известно като синдром на Рей.

Лечение на кърмачета

За бебета, особено тези на възраст под 28 дни, може да се наложи бебето ви да посети лекар.

При бебета тази лека треска може да покаже сериозна инфекция, която изисква интравенозни (IV) лекарства и непрекъснато наблюдение.

Какви са домашните средства за лечение на температура ?

Човек с треска трябва да почива и приема много течности. Слагането на кърпичка с вода или оцет са основно лекарство, което може да помогне да се свали треска.

Никога не потапяйте лице с треска в ледена вода. Това е често срещано погрешно схващане.

Никога не давайте на дете или възрастен с алкохол; алкохолните пари могат да бъдат вдишани, причинявайки много проблеми.

Други вътрешни лекарства за треска включват хидратация. Пийте много вода и течности и избягвайте алкохола или кофеиновите напитки, които могат да допринесат за дехидратацията.

Вентилатор за циркулация на въздух или отворен прозорец може да бъде полезен, както и прилагането на студена влажна кърпа за челото.

Ако се грижите за дете, уверете се, че детето не се чувства прекалено студено.

Възможно ли е да се предотврати висока температура ?

Предотвратяването на треска е възможно само дотолкова, доколкото специфичната причина за треската може да бъде предотвратена. Повечето трески са причинени от инфекция.

Избягването на източниците на инфекция и поддържането на добри хигиенни практики са най-добрият начин за предотвратяване на треска.

Някои начини за предотвратяване на разпространението на инфекция включват следното:

 • Правилна хигиена: Измийте често ръцете си.
 • Избягвайте контакт с болни хора.
 • Уверете се, че имунизациите са актуални.

Колко дълго може да имам висока температура ?

Прогнозата за треска и продължителността й зависи от причината. Повечето случаи на треска са самоограничени и се решават със симптоматично лечение.

Например, треска, свързана с обикновена настинка, обикновено трае само два до три дни.

Ако треската е причинена от грип, повечето симптоми на грип, включително повишена температура, изчезват за около седмица.

В зависимост от причината, могат да се използват антибиотици или други подходящи медикаменти.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Febrile-Seizures-Fact-Sheet merckmanuals.com/home/infections/biology-of-infectious-disease/fever-in-adults https://www.cdc.gov/handwashing/when-how-handwashing.html


По-тема прочетете също:

Какво е нормалната телесна температура?

10 + доказани средства за сваляне на висока температура

Температура при бебе: Кога е нормална и как се лекува висока

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button