Зачервено гърло при бебета и малки деца

Детето ми изглежда има зачервено гърло. Може ли причината да е инфекция?

Възможно е. Вашето дете може да има болки в гърлото, зачервено гърло, причинени от някои от множество заболявания, като например настинка или грипен вирус. Морбили и варицела могат също да причинят възпалено гърло. Всъщност най-честата причина за възпалено гърло е вирусна инфекция. Ако лекарят диагностицира тонзилит, това означава, че гърлото на детето ви е заразено с вирус или бактерии.

Най-честият бактериален виновник е стрептокок (стрептокок), но това е необичайно при бебета и малки деца. Друга бактериална инфекция, която може да причини възпалено гърло, е магарешка кашлица.

Дразнене във въздуха – вторичен тютюнев дим, котешка или кучешка прах  и прашец , трева и дървета – също могат да дразнят гърлото на детето и да предизвикат подобни на настинка симптоми, известни като алергичен ринит или сенна хрема.

Дори сухата топлина може да затрудни преглъщането на детето ви, ако то е склонно да спи с отворена уста. Ако случаят е такъв, устата му ще изсъхне, когато се събуди, но ще се чувства добре, веднага щом има нещо за пиене.

Има и други причини, поради които детето ви може да има затруднения при преглъщане. Ако той има лезии в устата си от гингивостоматит (който също може да предизвика болки в гърлото) или болест на ръцете, краката и устата, например, това може да го накара да няма енергия.

Причини за зачервено гърло при бебета

Причини за зачервено гърло при бебета

Най-честата причина за възпалено гърло е вирусна инфекция като обикновена настинка, грип или жлезиста треска.

Бактериалните инфекции са много по-рядко срещани. Те причиняват само 15-30% от болезнените гърловини. Тези инфекции включват стрептококови инфекции и ушни инфекции.

Ако сливиците на детето ви са подути и червени, възможно е тонзилитът да причини възпалено гърло. Устните на устата също могат да причинят възпалено гърло.

Медицинското име за възпаление на гърлото или гърлото е фарингит.

 Симптоми на зачервено гърло и настинка

Ако възпаленото гърло на детето Ви, е причинено от обикновена настинка, то вероятно има течащ нос, кашлица и вероятно болки в уши, както и температура, умора и лош апетит.

Ако причината е грип, детето ви може да има болки и умора.

По-вероятно да бъде стрептококова инфекция, ако детето ви е на възраст над три години и ако има подути жлези, подути червени сливици и обрив. Може да има и треска, болки в корема и повръщане. Този вид болки в гърлото може да не са с хрема и кашлица.

Жлезистата треска е сравнително често срещана причина за възпалено гърло при по-големи деца. Ако детето ви има жлезиста треска, вероятно ще има и подути лимфни възли и ще бъде много уморена за дълъг период от време.

Кога да посетите лекар при възпалено гърло при бебета

Трябва да посетите общопрактикуващия лекар, ако детето ви:

  • има проблеми с дишането или преглъщането
  • се спуска повече от обичайното
  • се оплаква от твърда или подута врата
  • има треска без видима причина.

Вижте също ГП-то си, ако не сте сигурни за симптомите на детето, но мислите, че може да има инфекция в гърлото.

Болки в гърлото

Начинът, по който лекувате възпалено гърло зависи от причината за това.

Няма лечение за възпалено гърло, причинено от вирус. Антибиотиците няма да помогнат при вирусни инфекции.

Всичко, което можете да направите за възпалено гърло, причинено от вирусна инфекция, е лечението на симптомите чрез:

  • като дава на вашето дете физиологични капки за нос
  • като давате на детето си парацетамол в препоръчителните дози, за да помогнете за болката
  • за да накарате детето ви да приема често чай, за да й помогне да остане хидратиран.

Ако възпаленото гърло на детето Ви е причинено от стрептококова инфекция, Вашият лекар най-вероятно ще вземе проба от гърлото на детето ви за анализ. Лекарят вероятно ще предпише антибиотици (обикновено пеницилин) за лечение на инфекцията.

Ако децата имат бактериална инфекция, която причинява гной и тя се натрупва в гърлото, може да се наложи да отидат в болница. Това състояние се нуждае от лечение с антибиотици, а децата вероятно също трябва да посетят специалист и да прегледа ухото, носа и гърлото.


Виж още:

Суха кашлица: Симптоми, причини, домашно лечение

Кашлица – най-добрите 15+ домашни лекове и рецепти за лечение

Алергии при деца – Видове, причини, симптоми и лечение

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button