7 ползи от Комбуча чай: Лечебни свойства и противопоказния

Комбуча чай е ферментирал чай, който се консумира от хиляди години.

Не само, че имат същите ползи за здравето, колкото и обикновеният чай – но дори и по-глеми, защото съдържа пробиотици.

Комбуча също съдържа антиоксиданти, може да убие вредните бактерии и може да помогне за борбата с няколко заболявания.

✅ Тази статия стъпва на последните научни проучвания за ползите от Комбуча.

Ето първите 8 ползи за здравето на Комбуча, основани на научни доказателства.

Какво е чай Комбуча ?

Комбуча ферментира с помощта на scoby ( Скоби). „SCOBY“ всъщност е съкращение за „симбиотичната култура на бактериите и дрождите„.

Скоби бактериите и маята се хранят с по-голямата част от захарта в чая, превръщайки чая в освежаващо газирана напитка, леко кисела ферментирала (но най-вече безалкохолна) напитка, която е сравнително ниска на калории и захар.

Нещо, което не подозирате: Проучване от 2008 година, доказва, че Комбуча чай е способен да елеминира свободните радикали.

1. Комбуча чай е богат източник на пробиотици

8-Доказани-за-здравето-ползи-от-Комбуча-чай-1296x728

Комбуча се смята, че произхожда от Китай или Япония.

Той се получава чрез добавяне на специфични щамове бактерии, мая и захар към черен или зелен чай, а след това да се оставя да ферментира за една седмица или повече.

По време на този процес, бактериите и дрождите образуват гъби върху повърхността на течността.

🔥 Ето защо Комбуча е известен също като „гъбен чай“.

Процесът на ферментация произвежда оцетна киселина (също в оцета) и няколко други кисели съединения, следи от алкохол и газове, които я правят газирана.

Голямо количество пробиотични бактерии също се произвежда по време на ферментацията.

Пробиотиците осигуряват на червата Ви здрави бактерии.

Тези бактерии могат да подобрят много аспекти на здравето, включително храносмилането, възпалението и дори загуба на тегло.

Поради тази причина добавянето на пробиотици като Комбуча може да подобри здравето ви по много начини.

2. Комбуча може да предложи ползите на зеления чай

Зеленият чай е една от най-здравите напитки на планетата.

На тази тема може да прочете в нашата статия: 6-те най-добри чайове за отслабване и премахване на мазнините

Това е така, защото зеленият чай съдържа много биоактивни съединения, като полифеноли, които функционират като мощни антиоксиданти в организма.

Комбуча, произведена от зелен чай, съдържа много от същите растителни съединения и може да се похвали с едни и същи ползи.

Проучванията показват, че пиенето на зелен чай редовно може да увеличи броя на калориите, които изгаряте, да намалите мазнините в корема, да подобрите нивото на холестерола, да помогнете за контрол на кръвната захар и повече.

Проучванията също показват, че пиещите зелен чай имат намален риск от рак на простатата, гърдите и дебелото черво.

3. Комбуча съдържа антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които се борят със свободните радикали, реактивните молекули, които могат да повредят клетките ви.

Много учени смятат, че антиоксидантите от храни и напитки са по-добри за вашето здраве от антиоксидантните добавки.

Комбуча, особено когато е направен със зелен чай, изглежда има антиоксидантно действие в черния дроб.

Проучвания от 2012 г. установява, че употребата на Комбуча редовно намалява чернодробната токсичност, причинена от токсични химични вещества, в някои случаи с най-малко 70% .

Въпреки че няма човешки проучвания по тази тема, тя изглежда като обещаваща област на изследване за хора с чернодробни заболявания.

4. Комбуча може да убие бактериите

Едно от основните вещества, получени по време на ферментацията на Комбуча е оцетната киселина, която също е богата на оцет.

Подобно на полифенолите в чая, оцетната киселина може да убива много потенциално вредни микроорганизми.

Комбуча, произведена от черен или зелен чай, изглежда има силни антибактериални свойства, особено срещу бактериите, причиняващи инфекция, и Кандида.

Тези антимикробни ефекти потискат растежа на нежелани бактерии и дрожди, но те не засягат полезните, пробиотични бактерии и дрожди, участващи в ферментацията на Комбуча.

5. Комбуча може да намали риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са водеща причина за смъртта в света.

Изследванията на плъхове показват, че комбуча може значително да подобри два маркера на сърдечно-съдови заболявания, „лош“ LDL и „добър“ HDL холестерол само за 30 дни.

Още по-важно е, че чаят (особено зеленият чай) предпазва частиците на LDL холестерола от окисление, което се смята, че допринася за сърдечни заболявания.

Всъщност, пиещите зелен чай имат до 31% по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания, което може да се отрази и на kombucha (28, 29, 30).

6. Комбуча може да помогне за диабет тип 2

Диабетът тип 2 засяга над 300 милиона души по целия свят. Характеризира се с високи нива на кръвната захар и инсулинова резистентност.

Проучване при диабетни плъхове установи, че Комбуча забавя храносмилането на въглехидратите, което намалява нивата на кръвната захар.

Също така подобрява функцията на черния дроб и бъбреците.

Комбуча, произведена от зелен чай, вероятно ще бъде още по-полезна, тъй като самият зелен чай е показал, че намалява нивата на кръвната захар.

Всъщност, проучване на близо 300 000 пациенти показва, че пиещите зелен чай имат 18% по-малък риск от диабет.

Необходими са допълнителни проучвания при хора, за да се изследват ползите от Комбуча за контрола на кръвната захар.

7. Комбуча може да помогне за предпазване от рак

Ракът е една от водещите причини за смърт в света. Тя се характеризира с клетъчна мутация и неконтролиран клетъчен растеж.

В изследванията с епруветки Комбуча спомага за предотвратяването на растежа и разпространението на раковите клетки, поради високата концентрация на чаени полифеноли и антиоксиданти.

Как противораковите свойства на полифенолите в чая не са добре разбрани.

Въпреки това се смята, че полифенолите блокират генната мутация и растежа на раковите клетки, като същевременно насърчават раковата клетъчна смърт.

По тази причина не е изненадващо, че пиещите чай са много по-малко склонни да развиват различни видове рак .

Въпреки това, дали Комбуча има някакви противоракови ефекти при хора, не е потвърдено. Необходими са допълнителни проучвания.

8. Комбуча е здравославен, когато е направен правилно

Комбуча е богат на пробиотици чай с много потенциални ползи за здравето.

Можете да го купите в магазините или да го направите сами у дома. Независимо от това, не забравяйте да го подготвите правилно.

Замърсеният или прекомерно ферментирал комбуча може да причини сериозни здравословни проблеми и дори смърт. Домашната комбуча може да съдържа до 3% алкохол.

По-сигурната опция е да купувате комбуча в магазин или онлайн. Търговските продукти са вкусни и се считат, че нямат алкохол, тъй като те трябва да съдържат по-малко от 0,5% алкохол.

Проверете обаче съставките и се опитайте да избегнете марки, които са с висока добавена захар.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Референции:

Можете ли да пиете чай от комбуча всеки ден?

Пробиотичните храни като комбуча могат и трябва да се консумират ежедневно . 

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button