Влагалище: определение, анатомия, функция, диаграма и условия

Дефиниция

Когато хората говорят за влагалището, става дума за вулвата, която е външната част на женските гениталии. Вулвата включва:

 • срамни устни
 • вагинално отваряне
 • клитор
 • пикочен канал

Влагалището е мускулен канал, облицован с нерви и лигавични мембрани. Той свързва матката и цервикса с външната част на тялото, което позволява менструация, полов акт и раждане.

Анатомия и функция

Вагинално отваряне

Вагиналното отваряне, наречено също вагинален вестибюл или интроит, е отворът във влагалището. Той се намира между уретрата и ануса. Отворът е там, където менструалната кръв напуска тялото. Използва се и за раждане на бебе и за сексуален контакт.

Вагинална стена

Вагиналната стена е изградена от мускулна тъкан, покрита с мембрана от лигавицата, подобна на тъканта в устата ви. Стената съдържа слоеве от тъкани с много еластични влакна. Повърхността на стената съдържа и руга, която позволява на вагината да се разширява по време на секс или раждане.

Тъканта на вагиналната стена претърпява промени, свързани с хормона, по време на менструалния цикъл. Клетките във външния слой на тъканта съхраняват гликоген. По време на овулацията този слой се отделя. Гликогенът се разгражда от бактериите и помага да се поддържа нивото на рН, което да предпазва вагината от потенциално вредни бактерии и гъбички.

Химен ( Девствена ципа )

Хименът е тънка мембрана, която заобикаля отвора до влагалището. Въпреки че химените могат да варират във форма и размер, повечето са оформени като полумесец. Тази форма позволява на менструалната кръв да напусне влагалището.

Когато извършвате полов акт или вмъква нещо във влагалището, хименът може да се разкъса. Това може да се случи и по време на енергично упражнение.

Някои форми и видове химена могат да повлияят на менструалния поток. Те включват:

 • Непроницаем химен. Непроницаем химен напълно покрива отвора към влагалището, блокирайки менструалния поток. Тя трябва да бъде премахната с лека хирургия.
 • Микроперфоритна химен. Микроперфориращият химен е много тънка мембрана, която почти изцяло покрива вагиналния отвор. Малката хирургия се използва за създаване на по-голямо отваряне.
 • Септън химен. Мембраната на септажа химен включва допълнителна лента от тъкан, която създава два отвора. Лекува се с лека хирургия.

Диаграма на вагина

Разгледайте интерактивната 3-D диаграма по-долу, за да научите повече за влагалището.

Вагинални състояния

Много състояния могат да повлияят на вагината. Ето някои от основните.

Вагинит

Вагинитът е възпаление на влагалището в резултат на инфекция. Това може да доведе до неприятни симптоми, като например:

 • изпразване
 • сърбеж
 • Изгарящо усещане

Има различни видове вагинит, в зависимост от причината. Най-често срещаните типове включват:

 • Бактериална вагиноза (BV). BV е бактериална инфекция, която произтича от свръхрастеж на здрави вагинални бактерии. Това може да се случи, когато нещо промени нивото на рН на вагината, като например душ. BV не е полово предавана инфекция (ППИ), но сексът с нов партньор или няколко партньора може да увеличи риска на някого да го развие. BV може да предизвика бял или сив цвят, но не винаги причинява симптоми.
 • Гъбична инфекция. Инфекция с вагинална мая се случва, когато има надрастване на типа дрожди, наречен Кандида във влагалището. Вагиналните дрождени инфекции са много чести. Симптомите могат да включват сърбеж, възпаление и дебело бяло зачервяване, което има вид на извара. Инфекциите с дрожди обикновено могат да се лекуват с помощта на лекарства без рецепта (OTC).

Вагинизъм

Вагинизмът причинява неволни контракции на вагиналните мускули. Мускулните контракции правят проникването болезнено, ако не и невъзможно. Често започва, когато някой се опитва за първи път да прави сношение.

Няма причина, но често е свързана с полова травма или емоционални фактори. За някои страхът от болезнен секс, дължащ се на вагинизма, може да накара мускулите да се свият още повече, което води до повече болка.

Полово предавани инфекции

ППИ се предават чрез сексуален контакт и могат да повлияят на вагината и да причинят симптоми, вариращи от изписване до генитални брадавици или рани. Някои ППИ не предизвикват никакви симптоми и се срещат само по време на рутинен скрининг. Общите ППИ включват:

Вагинална атрофия

Вагиналната атрофия причинява свиване и тънка, което може да стесни канала и да намали неговата еластичност. Това е по-често по време на менопаузата. По време на менопаузата продукцията на естроген намалява, намалява количеството вагинални течности и пречи на pH на влагалището.

Атрофията може да се случи и по-рано в живота поради други причини за понижаване на естрогена, като кърмене, премахване на яйчниците и някои медикаменти. Тя може да причини вагинална сухота, болезнено сношение и дразнене.

Вагинален пролапс

Вагинален пролапс се случва, когато влагалището се простира или се разширява и изпъква върху други органи. Рядко е, че това включва само влагалището. Тъканта, която поддържа матката, обикновено се разширява, което води до отслабване по време на опъване.

Симптоми на вагинални болести

Симптомите на вагинално състояние могат да варират от леки до тежки и зависят от основната причина.

Следват някои често срещани симптоми:

 • промяна в количеството, цвета или миризмата на вагинално отделяне
 • дразнене във или около влагалището
 • червенина
 • сърбеж
 • кървене по време на или след секс
 • кървене между периодите
 • кървене след менопаузата
 • болезнено сношение

Вагиналните състояния обикновено реагират най-добре на лечението, когато са уловени по-рано, така че не забравяйте да се свържете с лекар, ако забележите някой от тези симптоми.

Съвети за вагинално здраве

Докато няколко състояния могат да повлияят на влагалището, можете да намалите риска от развитие на много от тях.

Изпълнете следните съвети, за да намалите риска:

 • Внимавайте по-време на къпане. Влагалището естествено се пречиства. Това може да разстрои естествения баланс на бактериите и гъбите, което води до инфекция.
 • Избягвайте ароматизирани сапуни и продукти за женска хигиена. Парфюмите в ароматизирани хигиенни продукти, като сапуни, подложки и кърпички, могат да раздразнят кожата и да нарушат баланса на pH на вагината. Вместо това изберете опцията за неактуални продукти.
 • Бъдете сексуално отговорни. Винаги използвайте защита с нови партньори и се уверете, че ще проследявате редовните тестове за STI.
 • Правете упражнения на Кегел. Те спомагат за укрепването на мускулите на тазовото дъно, което може да помогне за намаляване на риска от валагиален пролапс и слабост.
 • Пригответе се за ваксиниране. Говорете с Вашия лекар за ваксинации за предпазване от HPV и хепатит В, които могат да се предават чрез секс.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button