Високи нива на триглицеридите: Симптоми, причини, тестове и нормален обхват

Триглицериди: Какво значение имат те?

Триглицеридите са важна мярка за здравето на сърцето, но какво трябва да правите, ако триглицеридите ви са твърде високи.

Ако сте наблюдавали нивото на кръвното налягане и холестерола, има още нещо, което може да е необходимо да наблюдавате: вашите триглицериди. Ако имате високо ниво на триглицериди, вид мазнини (липиди) в кръвта, може да увеличите риска от сърдечни заболявания.

Обаче, един правилен начин на живот, който насърчава цялостното здраве, може да помогне да намалите и триглицеридите.

Какво са триглицеридите?

Какво-са-триглицеридите

Триглицеридите са вид мазнини (липиди), открити в кръвта Ви. Когато ядете, тялото ви преобразува калориите, които не е необходимо да се използва веднага в триглицеридите.

Триглицеридите се съхраняват в мастните клетки. По-късно хормоните отделят триглицериди за енергия между храненията. Ако редовно ядете повече калории, отколкото изгаряте, особено „прости“ калории като въглехидрати и мазнини, може да имате високи триглицериди (хипертриглицеридемия).

Какво се смята за нормално?

Един прост кръвен тест може да разкрие дали вашите триглицериди попадат в здравословен диапазон.

  • Нормално ниво – По-малко от 150 милиграма на децилитър (mg / dL) или по-малко от 1,7 милимола на литър (mmol / L)
  • Високи граници от 150 до 199 mg / dL (1,8 до 2,2 mmol / L)
  • Високи – 200 до 499 mg / dL (2.3 до 5.6 mmol / L)
  • Много висока – 500 mg / dL или по-висока (5,7 mmol / L или по-висока)

Вашият лекар обикновено ще проверява за високи триглицериди като част от теста за холестерол (понякога наричан липиден панел или липиден профил).

Каква е разликата между триглицеридите и холестерола?

Триглицериди и холестерол са отделни видове липиди, които циркулират в кръвта ви. Триглицеридите съхраняват неизползваните калории и осигуряват на тялото си енергия и холестеролът се използва за изграждане на клетки и определени хормони. Тъй като триглицеридите и холестеролът не могат да се разтварят в кръвта, те се циркулират в тялото ви с помощта на протеини, които транспортират липидите (липопротеините).

4 лесни начини за намаляване на триглицеридите

намаляване-на-триглицеридите

Около 25% от възрастните в България имат повишени нива на триглицериди в кръвта, които се класифицират като с нива над 200 mg / dL (2,26 mmol / L). Затлъстяването, неконтролируемия диабет, редовното използване на алкохол и диетата с високи калории могат да допринесат за високите нива на триглицеридите в кръвта.

Ето 4 начина за естествено намаляване на кръвните си триглицериди.

1. Отслабвайте

Всеки път, когато ядете повече калории, отколкото ви е необходимо, тялото ви превръща тези калории в триглицериди и ги съхранява в мастните клетки.

Ето защо намаляването на теглото е ефективен начин да намалите нивата на триглицеридите в кръвта.

Всъщност, изследванията показват, че загубата на дори скромно 5-10% от телесното Ви тегло може да намали триглицеридите в кръвта с 40 mg / dL (0.45 mmol / L) (2).

Докато целта е да се поддържа загуба на тегло в дългосрочен план, проучванията са установили, че загубата на тегло може да има трайно въздействие върху нивата на триглицеридите в кръвта, дори и да възстановите част от теглото.

2. Ограничете приема на захар

Добавената захар е голяма част от диетата на много хора.

Докато препоръчва се да консумират не повече от 6-9 чаени лъжици добавена захар на ден, а повечето от нас консумират около 19 лъжици под всякаква форма.

Скритата захар често се крие в сладкиши, безалкохолни напитки и плодов сок.

Допълнителната захар във вашата диета се превръща в триглицериди, което може да доведе до повишаване на нивата на триглицеридите в кръвта, заедно с други рискови фактори за сърдечни заболявания.

Едно 15-годишно проучване показа, че тези, които консумират поне 25% калории от захар, са два пъти по-склонни да умрат от сърдечни заболявания, отколкото тези, които консумират по-малко от 10% калории от захар.

3. Следвайте диета с ниско съдържание на въглехидрати

Подобно на добавената захар, допълнителните въглехидрати във вашата диета се превръщат в триглицериди и се съхраняват в мастните клетки.

Не е изненадващо, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати са свързани с ниски нива на триглицеридите в кръвта.

Едно проучване от 2006 г. разглежда как различните приема на въглехидрати засягат триглицеридите.

Тези, на които е дадена диета с ниско съдържание на въглехидрати, осигуряваща около 26% калории от въглехидрати, са имали по-големи спадове на нивата на триглицеридите в кръвта, отколкото тези, които приемат по-високи въглехидрати, осигуряващи до 54% калории от въглехидратите.

4. Яжте повече фибри

Фибрите се намират в плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Други добри източници на фибри включват ядки, зърнени храни и бобови растения.

Включването на повече фибри във вашата диета може да намали усвояването на мазнините и захарта в тънките черва, което помага да се намали количеството на триглицеридите в кръвта.

В едно проучване, изследователите показаха, че добавката с фибри от оризови трици намалява кръвните триглицериди с 7-8% сред хората с диабет.

Обобщение

Диетата и факторите за начина на живот имат голямо влияние върху кръвните си триглицериди.

Избирайки здравословни, ненаситени мазнини на мястото на транс-мазнините, намалявайки приема на въглехидрати и ако се упражнявате редовно. Това може да помогнете за понижаване на нивата на триглицеридите в кръвта за нула време.

С няколко прости промени в начина на живот, можете да намалите триглицеридите си и да подобрите цялостното си здраве едновременно.

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button