Продължителност на бъбречна криза: колко продължава?

Вашите бъбреци са двойка органи, разположени към долната част на гърба.

Един бъбрек е от двете страни на гръбнака ви.

Каква продължителност има бъбречната криза?

При медицинска експулсивна терапия повечето малки камъни (по-малко от 5 или 6 mm) обикновено преминават в рамките на няколко дни до няколко седмици.

 При условие, че сте в добро здраве, изхвърлянето без намеса може да отнеме до 3 седмици.

Препоръчително е да отидите до спешното отделение, особено ако изпитвате интензивна, неконтролируема болка.

 Какво причинява бъбречна криза ?

В повечето случаи бъбречната криза се причинява от други здравословни проблеми, които са довели до трайно увреждане на бъбреците малко по малко, с течение на времето.

Когато бъбреците ви са повредени, те може да не работят както трябва. Ако увреждането на бъбреците продължава да се влошава и вашите бъбреци са все по-малко способни да вършат работата си, имате хронично бъбречно заболяване. Бъбречната недостатъчност е последният (най-тежък) стадий на хронично бъбречно заболяване. Ето защо бъбречната недостатъчност се нарича също крайна фаза на бъбречно заболяване.

Диабетът е най-честата причина за ЕКРР. Високото кръвно налягане е втората най-честа причина за ЕКРР. Други проблеми, които могат да доведат до бъбречна недостатъчност включват:

 • Автоимунни заболявания, като лупус и IgA нефропатия
 • Генетични заболявания (заболявания, които се раждат), като поликистозна бъбречна болест
 • Нефротичен синдром
 • Проблеми с уринарния тракт

Понякога бъбреците могат да спрат да работят много внезапно (в рамките на два дни). Този вид бъбречна недостатъчност се нарича остра бъбречна травма или остра бъбречна недостатъчност. Честите причини за остра бъбречна недостатъчност включват:

 • Сърдечен удар
 • Употреба на наркотици и лекарства
 • Не се стича достатъчно кръв към бъбреците
 • Проблеми с уринарния тракт

Този тип бъбречна недостатъчност не винаги е постоянен. Вашият бъбрек може да се върне към нормално или почти нормално лечение и ако нямате други сериозни здравословни проблеми.

Какво представлява Бъбречна криза ?

Те филтрират кръвта ви и отстраняват токсините от тялото ви. Бъбреците ви изпращат токсини до пикочния мехур.

Вашето тяло по-късно отстранява токсините по време на уриниране.

Бъбречна недостатъчност възниква, когато бъбреците ви загубят способността да филтрират отпадъците от кръвта ви достатъчно.

Много фактори могат да повлияят на здравето и функцията на бъбреците, като например:

 • токсична експозиция на замърсители на околната среда или на определени медикаменти
 • определени остри и хронични заболявания
 • тежка дехидратация
 • бъбречна травма

Вашето тяло се претоварва с токсини, ако бъбреците ви не могат да вършат обичайната си работа. Това може да доведе до бъбречна недостатъчност и дори да бъде животозастрашаващо, ако не се лекува.

Симптоми на бъбречна криза

Симптоми-на-бъбречна-криза

Бъбречната криза обикновено се влошава бавно и симптомите може да не се появят, докато бъбреците ви не бъдат сериозно повредени.

В по-късните стадии на Бъбречната криза,  може да забележите симптоми, които са причинени от отпадъци и допълнителни течности, изграждащи се във вашето тяло.

Може да забележите един или повече от следните симптоми, ако бъбреците ви започват да се провалят:

 • Сърбеж
 • Мускулни крампи
 • Гадене и повръщане
 • Подуване на краката и глезените
 • Прекалено много урина или не достатъчно урина
 • Проблеми със съня

Ако бъбреците престанат да работят внезапно (остра бъбречна недостатъчност), може да забележите един или повече от следните симптоми:

Ако имате един или повече от посочените по-горе симптоми, това може да е признак за сериозни бъбречни проблеми. Ако забележите някой от тези симптоми, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар.

Пет вида бъбречна недостатъчност

Има пет различни вида бъбречна недостатъчност:

Остра пререален бъбречна недостатъчност

Недостатъчният приток на кръв към бъбреците може да доведе до остра пререална бъбречна недостатъчност. Бъбреците не могат да филтрират токсините от кръвта без достатъчно кръвен поток. Този тип бъбречна недостатъчност обикновено може да бъде излекуван, след като вие и вашият лекар определите причината за понижения кръвен поток.

Остра вътрешна бъбречна недостатъчност

Острата вътрешна бъбречна недостатъчност може да бъде причинена от директна травма на бъбреците, като физическо въздействие или злополука. Причините също включват токсично претоварване и исхемия, което е липса на кислород за бъбреците. Следните могат да причинят исхемия:

 • тежко кървене
 • шок
 • запушване на бъбречните кръвоносни съдове
 • гломерулонефрит

Хронична пререална бъбречна недостатъчност

Когато няма достатъчно кръв, преминаващ през бъбреците за продължителен период от време, бъбреците започват да се свиват и губят способността си да функционират.

Хронична вътрешна бъбречна недостатъчност

Това се случва, когато има дългосрочно увреждане на бъбреците поради присъщо бъбречно заболяване. Вътрешното бъбречно заболяване се причинява от пряка травма на бъбреците, като силно кървене или липса на кислород.

Хронична бъбречна недостатъчност след бъбречна недостатъчност

Дългосрочното блокиране на уринарния тракт предотвратява уринирането. Това причинява натиск и евентуално увреждане на бъбреците.

Как се диагностицират бъбречните камъни?

Диагнозата на камъни в бъбреците е подозирана, когато се забелязва типичният модел на симптомите и когато се изключват други възможни причини за болка в корема или в гърба. Което е идеалният тест за диагностициране на камъни в бъбреците е спорен.

Тестовете за изображения обикновено се извършват, за да се потвърди диагнозата. Много пациенти, които отиват в спешното отделение, ще трябва да им се направи снимка. Това може да бъде направено бързо и ще помогне да се изключат други причини за фланга или коремна болка. Обаче, CT сканирането излага пациентите на значителна радиация, а напоследък е доказано, че ултразвукът в комбинация с обикновени рентгенови лъчи е ефективен при диагностицирането на камъни в бъбреците.

При бременни жени или такива, които трябва да избягват облъчване, може да се направи ултразвуков преглед, който да помогне за установяване на диагнозата.

Лечение на бъбречна криза

Вашето лечение ще зависи от това колко тежка е бъбречната Ви болест.

Основните лечения са:

 • промени в начина на живот, за да сте сигурни, че ще останете колкото е възможно по-здрави
  лекарства за контролиране на свързани проблеми като високо кръвно налягане и висок холестерол
 • диализа – лечение за репликиране на някои от бъбречните функции; това може да е необходимо при напреднали CKD
 • бъбречна трансплантация – това също може да е необходимо при напреднали CKD

Също така ще бъдете посъветвани да провеждате редовни проверки, за да следите състоянието си.

Прочетете повече за това как CKD се лекува и живее с CKD. Използването на билки за бъбречна криза, като бяла ружа, глог, бабини зъби и редица други билки са доказали своите ползи.

Предотвратяване на бъбречна криза

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от бъбречна недостатъчност.

Следвайте указанията, когато приемате лекарства без рецепта. Приемането на дози, които са твърде високи (дори при обикновени лекарства като аспирин), може да създаде високи нива на токсин в кратък период от време. Това може да доведе до претоварване на бъбреците.

Винаги, когато е възможно, трябва да ограничите експозицията си на химикали, като домакински почистващи средства, тютюн, пестициди и други токсични продукти.

Много състояния на бъбреците или пикочните пътища водят до бъбречна недостатъчност, когато не се управляват правилно. Следвайте съветите на Вашия лекар, винаги приемайте предписаното лекарство според указанията и поддържайте здравословен начин на живот.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button