Хипотиреоидизъм: Причини, симптоми и Лечение

Хипотиреоидизмът (недостатъчна активност на щитовидната жлеза) е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно важни хормони.

Жените, особено тези на възраст над 60 години, са по-склонни да имат хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът нарушава нормалното равновесие на химическите реакции в тялото ви.

Рядко предизвиква симптоми в ранните етапи, но с течение на времето нелекуваният хипотиреоидизъм може да причини редица здравословни проблеми като затлъстяване, болки в ставите, безплодие и сърдечни заболявания.

Добрата новина е, че са налице точни тестове за функцията на щитовидната жлеза, за да се диагностицира хипотиреоидизмът и лечението на хипотиреоидизъм със синтетичен тироиден хормон обикновено е проста, безопасна и ефективна, след като вие и Вашият лекар намерите точната доза за Вас.

Какво е Хипотиреоидизъм (дезактивирана щитовидна жлеза) ?

Хипотиреоидизъм-факти
 • Хипотиреоидизмът (недостатъчно активна щитовидна жлеза) се отнася до всяко състояние, при което производството на тиреоиден хормон на човек е под нормалното.
 • Хипертиреоидизмът (свръхактивната щитовидна жлеза) е свръхпроизводство на тиреоидни хормони.
 • Тироидната жлеза е пеперуда с форма на жлеза, а хипофизната жлеза (друга жлеза, разположена в мозъка) я регулира.
 • Симптомите на хипотиреоидизма зависят от дефицита на тиреоиден хормон, но могат да включват:
  • Качване на тегло
  • Повишени нива на холестерола
  • депресия
  • умора
  • Косопад
  • Загуба на паметта
  • Суха, груба кожа
  • запек
  • Оток на краката
  • Намалена концентрация
 • Хипотиреоидизмът е много разпространено заболяване на щитовидната жлеза.
 • Много заболявания могат да причинят свръхактивен тироид Тиреоидитът на Хашимото (автоимунен тироидит) е най-честата причина за свръхактивната щитовидна жлеза в САЩ.
 • Други причини за хипотиреоидизъм включват автоимунни заболявания, отстраняване на щитовидната жлеза и лекарства, отпускани по лекарско предписание. По-рядко, прекалено малко или твърде много йод в храната (дефицит на желязо) и хипофизната болест причиняват хипотиреоидизъм.

Използва се кръвен тест за потвърждаване на диагнозата хипотиреоидизъм.
Някои хора с недостатъчно активна щитовидна жлеза ще се нуждаят от продължително лечение с лекарства.

Какви са видовете хипотиреоидизмът?

Хипотиреоидизмът (свръхактивната щитовидна жлеза) е състояние, при което щитовидната жлеза произвежда необичайно ниско количество тироиден хормон. Много заболявания водят до хипотиреоидизъм, който може директно или индиректно да включва щитовидната жлеза. Тъй като хормона на щитовидната жлеза засяга растежа, развитието и много клетъчни процеси, неадекватният хормон на щитовидната жлеза има широко разпространени последствия за организма.

Какво представлява субклиничният хипотиреоидизъм?

Подклиничният хипотиреоидизъм се отнася до състояние, при което хората нямат симптоми на хипотиреоидизъм и имат нормално количество тироиден хормон в кръвта си. Единствената аномалия е повишеното TSH на кръвната работа на човека.

Това означава, че хипофизната жлеза работи изключително трудно, за да поддържа нормално циркулиращо ниво на хормона на щитовидната жлеза и че щитовидната жлеза изисква допълнително стимулиране от хипофизата, за да се получат адекватни хормони.

Повечето хора със субклиничен хипотиреоидизъм могат да очакват заболяването да прогресира до очевиден хипотиреоидизъм, при който се появяват симптоми и признаци.

Какви са признаците и симптомите на хипотиреоидизъм?

Симптомите на хипотиреоидизма често са леки. Те не са специфични (което означава, че могат да имитират симптомите на много други условия) и често се дължат на остаряването. Хората с лек хипотиреоидизъм може да нямат признаци или симптоми. Симптомите обикновено стават по-очевидни, когато състоянието се влошава и по-голямата част от тези оплаквания са свързани с метаболитно забавяне на тялото. Честите симптоми и признаци включват:

 • умора
 • депресия
 • Скромно повишаване на теглото
 • Студена непоносимост
 • Прекомерна сънливост
 • Суха, груба коса
 • Косопад
 • Менструални смущения
 • Промени в настроението
 • Намалено потене
 • запек
 • Суха кожа
 • Мускулни крампи
 • Повишени нива на холестерола
 • Намалена концентрация

Какви са симптомите на тежкия хипотиреоидизъм?

Тъй като хипотиреоидизмът става по-тежък, признаците и симптомите могат да включват подпухналост около очите, забавяне на сърдечната честота, понижаване на телесната температура и сърдечна недостатъчност.

Тежкият хипотиреоидизъм може да доведе до животозастрашаваща кома (михедема кома). При човек с тежък хипотиреоидизъм миексдема кома има тенденция да се задейства от тежко заболяване, хирургия, стрес или травматично нараняване. Миксдемата кома изисква хоспитализация и незабавно лечение с хормони на щитовидната жлеза, давани чрез инжектиране.

Къде се намира щитовидната жлеза? Какво са тиреоидните хормони?

Тироидните хормони се произвеждат от щитовидната жлеза. Тази жлеза се намира в долната част на шията, под ябълката на Адам. Жлезата се затваря около трахеята и има форма, подобна на пеперуда – образувана от две крила (лобове) и прикрепена от средна част (провлак).

Тироидната жлеза използва йод (предимно от храни в диетата като морски дарове, хляб и сол), за да произвежда хормони на щитовидната жлеза.

Двата най-важни тиреоидни хормона са тироксин (тетраодотиронин или Т4) и три-йодотиронин (ТЗ), които представляват съответно 99% и 1% от хормоните на щитовидната жлеза в кръвта. Въпреки това, хормонът с най-голяма биологична активност е ТЗ. Веднъж освободен от щитовидната жлеза в кръвта, голямо количество Т4 се преобразува според нуждите в ТЗ – активния хормон, който засяга метаболизма на клетките.

Какво причинява хипотиреоидизъм?

Хипотиреоидизмът е много често срещано заболяване. Приблизително 3% до 4% от населението на България има някаква форма на хипотиреоидизъм. Този тип разстройство на щитовидната жлеза е по-честа при жените, отколкото при мъжете, и честотата му се увеличава с възрастта.

Примери на общите причини за хипотиреоидизъм при възрастни включват тиреоидит на Хашимото, автоимунна форма на хиперфункция на щитовидната жлеза, лимфоцитен тироидит, които могат да се появят след хипертиреоидизъм (слабо активна щитовидна жлеза), унищожаване на щитовидната от радиоактивен йод или операция, хипофизата или хипоталамуса заболяване, лекарства и тежка йод дефицит.

Тиреоидит на Хашимото

Най-честата причина за хипотиреоидизъм в България е наследствено състояние, наречено тиреоидит на Хашимото. Това състояние носи името на д-р Хакару Хашимото, който за пръв път го е описал през 1912 г. В това състояние щитовидната жлеза обикновено е уголемена (гуша) и има намалена способност да произвежда хормони на щитовидната жлеза.

Хашимото е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма неподходящо атакува щитовидната тъкан. Отчасти това състояние се смята, че има генетична основа. Това означава, че тенденцията към развитие на тиреоидит на Хашимото може да се развие в семейства. Хашимото е 5 до 10 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

Тежък дефицит на йод

В райони на света, където има йоден дефицит в храненето, тежки хипотиреоидизъм се наблюдава при около 5% до 15% от населението. Примери за тези райони са Заир, Еквадор, Индия и Чили. Тежък дефицит на йод се наблюдава в отдалечени планински райони като Андите и Хималаите. Тъй като добавянето на йод към солта и хляба, йодният дефицит е рядък в Съединените щати.

Лимфоцитен тиреоидит след хипертиреоидизъм

Тиреоидит се отнася до възпаление на щитовидната жлеза. Лимфоцитния тиреоидит е състояние, при което възпалението се причинява от определен вид бели кръвни клетки, известни като лимфоцити. Лимфоцитния тиреоидит е особено чести след бременност и може да засегне до 8% от жените, след като доставят бебето си.

В този тип на щитовидната жлеза разстройство обикновено има хипертироидизъм фаза (в която прекомерни количества на хормони на щитовидната жлеза изтече от възпалената жлеза), което е последвано от хипо фаза, която може да продължи до шест месеца. При повечето жени с лимфоцитен тиреоидит щитовидната жлеза в крайна сметка се връща към нормалната си функция, но има вероятност щитовидната жлеза да остане неактивна.

Хипофизната жлеза или хипоталамното заболяване

Ако по някаква причина хипофизната жлеза или хипоталамусът не са в състояние да сигнализират щитовидната жлеза и да я инструктират да произвежда хормони на щитовидната жлеза, тя може да доведе до понижаване на нивата на Т4 и Т3 в кръвта, дори ако щитовидната жлеза е нормална.

Ако заболяването на хипофизата причини този дефект, състоянието се нарича „вторичен хипотиреоидизъм“. Ако дефектът се дължи на хипоталамусно заболяване, той се нарича „третичен хипотиреоидизъм“.

Зараза на хипофизната жлеза

Може да се получи вреда на хипофизата след мозъчна операция или намаляването на кръвоснабдяването на мозъка. Когато хипофизната жлеза е наранена, хипотиреоидизмът води до ниски нива на TSH в кръвта, тъй като щитовидната жлеза вече не се стимулира от TSH на хипофизата.

Обикновено хипотиреоидизмът от увреждането на хипофизната жлеза възниква заедно с други хормонални недостатъци, тъй като хипофизата регулира други процеси като растеж, възпроизводство и надбъбречна функция.

Какви тестове диагностицират хипотиреоидизма?

 • Хората със симптоми на умора, студена непоносимост, запек и суха, люспеста кожа може да имат хипотиреоидизъм. Кръвният тест може да потвърди диагнозата.
 • „Вторичен“ или „третичен“ хипотиреоидизъм се получава, когато намаляването на тиреоидния хормон се дължи на дефект на хипофизната жлеза или хипоталамуса. Специален тест, известен като TRH тест, може да помогне да се разграничи дали заболяването е причинено от дефект в хипофизата или хипоталамуса. Този тест изисква инжектиране на TRH хормона и се извършва от лекар, който третира състоянието на щитовидната жлеза (ендокринолог или хормон специалист).
 • Кръвният тест потвърждава диагнозата хипотиреоидизъм, но не идентифицира причината.
 • Комбинацията от клиничната история на пациента, скрининга на антитела и тироидното сканиране може да помогне за диагностицирането на проблема с щитовидната жлеза по-ясно.
 • Може да се поръча MRI на мозъка и други тестове, ако се смята, че причината е от хипофизната жлеза или хипоталамусните проблеми.

Кога да посетите лекар ?

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако се чувствате уморени без причина или имате други признаци или симптоми на хипотиреоидизъм, като суха кожа, бледо, пухкаво лице, запек или дрезгав глас.

Ще трябва да посетите и Вашия лекар за периодично тестване на функцията на щитовидната жлеза, ако сте имали предишна операция на щитовидната жлеза; лечение с радиоактивни йодни или антититроидни медикаменти; или лъчева терапия на главата, шията или горната част на гръдния кош. Въпреки това, може да отнеме години или дори десетилетия преди някоя от тези терапии или процедури да доведе до хипотиреоидизъм.

Ако имате висок холестерол в кръвта, говорете с Вашия лекар дали хипотиреоидизъм може да бъде причина. И ако приемате хормонална терапия за хипотиреоидизъм, насрочете последващи посещения толкова често, колкото препоръчва вашият лекар. Първоначално е важно да се уверите, че получавате правилната доза лекарство. И с течение на времето дозата, от която се нуждаете, може да се промени.

Какво е лечението за хипотиреоидизъм?

Хипотиреоидизмът може лесно да бъде лекуван с подмяна на тиреоиден хормон. Предпочитаното лечение за повечето хора с недостатъчна активност на щитовидната жлеза е levothyroxine sodium (Levoxyl, Synthroid). Това е по-стабилна форма на хормон на щитовидната жлеза и изисква еднократно дневно дозиране. Лиотиронин натрий (Cytomel) също може да бъде предписан за лечение на хипотиреоидизъм при определени условия.

С изключение на определени състояния, лечението на хипотиреоидизъм изисква продължителна терапия.

Какво се случва, ако хипотиреоидизмът не се лекува? Какви са усложненията?

Нелекуваният хипотиреоидизъм може да причини усложнения, например разширено сърце (кардиомиопатия), влошаване на конгестивната сърдечна недостатъчност, натрупване на течност около белите дробове (плеврален излив).

Каква е основната причина за хипотиреоидизъм?

Болестта на Хашимото, автоимунно заболяване, е най-честата причина за хипотиреоидизъм. 
При това заболяване имунната ви система атакува щитовидната жлеза. 
Щитовидната жлеза се възпалява и не може да произвежда достатъчно тиреоидни хормони.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button