Болка в жлъчния мехур:Облекчаване, симптоми, лечение и диета

Вашият жлъчен мехур е четири инчов, крушовиден орган. Разположено е под черния дроб в горната дясна част на корема.

Какво представлява жлъчката?

Жлъчният мехур съхранява жлъчката, комбинация от течности, мазнини и холестерол.

Жлъчката помага за разграждането на мазнините от храната в червата. Жлъчният мехур доставя сок в тънките черва. Това позволява на мастноразтворимите витамини и хранителни вещества да се абсорбират по-лесно в кръвта.

Какво представлява болката в жлъчния мехур?

жлъчен-мехур

Болката в жлъчния мехур (често е сгрешена погрешно „жлъчен мехур“) е всеобхватен термин, използван за описание на всяка болка, дължаща се на заболяване, свързано с жлъчния мехур. Основните проблеми, свързани с жлъчния мехур, които причиняват болка в жлъчния мехур, са билиарни колики, холецистит, камъни в жлъчката, панкреатит и възходящ холангит.

Симптомите варират и могат да бъдат предизвикани от яденето на определени храни. Болката може да бъде описана като интермитентна, постоянна, коремна, излъчваща на гърба, лека до тежка в зависимост от основната причина.

Кратък преглед на анатомията и функцията на жлъчния мехур може да помогне на читателите да разберат по-добре болката в жлъчния мехур. Жлъчният мехур е свързан с черния дроб чрез канали, които доставят жлъчният сок. Тези жлъчни тръби след това образуват общия чернодробен канал, който се свързва с кистозна тръба от жлъчния мехур, за да образува общия жлъчен канал, който се изпразва в стомашно-чревния тракт (дуоденума).

В допълнение, панкреасният канал обикновено се слива с общия жлъчен канал точно преди да влезе в дванадесетопръстника. Хормоните задействат жлъчния мехур, за да освободят жлъчката, когато мазнините и аминокиселините стигнат до дванадесетопръстника след хранене , което улеснява разграждането на тези храни. Статистиката предполага, че жените могат да имат до два пъти по-голяма честота на жлъчните камъни от мъжете.

Симптоми на проблем с жлъчния мехур

Състоянието на жлъчния мехур има подобни симптоми. Те включват:

Болка: Най-честият симптом на проблем с жлъчния мехур е болка. Тази болка обикновено се появява в средата до горната дясна част на корема. Тя може да бъде лека и интермитентна, или може да бъде доста тежка и честа. В някои случаи болката може да започне да излъчва до други части на тялото, включително гърба и гръдния кош.

Гадене или повръщане: Гаденето и повръщане са общи симптоми на всички видове проблеми с жлъчния мехур. Но само хронична болест на жлъчния мехур може да причини проблеми с храносмилането, като киселинен рефлукс, гас, гадене и повръщане.

Треска или студени тръпки: Непоясната температура може да сигнализира, че имате инфекция. Ако имате инфекция, се нуждаете от лечение, преди да се влоши и да стане опасно. Инфекцията може да стане животозастрашаваща, ако се разпространи в други части на тялото.

Хронична диария: Има повече от четири движения на червата на ден в продължение на най-малко три месеца може да бъде признак на хронично заболяване на жлъчния мехур.

Жълтеница: Хепатит може да е знак за общ блок на жлъчката или камък.

Необичайни изпражнения или урина: По-светлите цветни изпражнения и тъмната урина са възможни признаци на общ жлъчен канал.

Какви са причините за болката в жлъчния мехур?

Както беше посочено по-горе, основните проблеми, свързани с жлъчния мехур, които причиняват болка в жлъчния мехур, са билиарни колики, холецистити, жлъчни камъни, панкреатит и възходящ холангит.

Има две основни причини за болка, които произхождат от жлъчния мехур или включват директно жлъчния мехур. Те се дължат на 1) прекъсване или цялостно блокиране на каналите на жлъчните камъни; или 2) утайка от жлъчката и / или възпаление, които могат да съпровождат дразнене или инфекция на околните тъкани, когато частично или цялостно запушване на канал причинява натиск и исхемия (недостатъчно кръвоснабдяване поради запушване на кръвоносни съдове в района) съседни тъкани.

Жлъчните камъни обикновено се образуват в жлъчния мехур, но могат да се образуват в някой от каналите. Когато жлъчния мехур се компресира (натиснат от мускулатурата), жлъчката обикновено излиза през каналите в стомашно-чревния тракт;

Въпреки това, ако има калциеви камъни или калциева утайка, може да има частично или цялостно блокиране на каналите с натиск върху околната тъкан, понякога достатъчно, за да предизвика местна исхемия. Другите процеси като травма могат да причинят болка в жлъчния мехур. Инфекцията на жлъчните канали и жлъчния мехур, които обикновено се появяват след запушване на жлъчния камък, също могат да причинят болка.

Потенциални проблеми с жлъчния мехур

проблеми-с-жлъчката
Ето няколко възможни причини за проблем с жлъчката

Всяко заболяване, което засяга жлъчката ви, се счита за заболяване на жлъчния мехур. Следните заболявания са всички заболявания на жлъчния мехур.

1. Възпаление на жлъчния мехур

Възпалението на жлъчния мехур се нарича холецистит. Тя може да бъде остра (краткосрочна) или хронична (дългосрочна). Хроничното възпаление е резултат от няколко остри атаки на холецистит. Възпалението може евентуално да повреди жлъчния мехур, което му причинява загуба на способността му да функционира правилно.

2. Камъни в жлъчката

Камъните в жлъчката са малки, втвърдени отлагания, образуващи се в жлъчния мехур. Тези депозити могат да се развиват и да не се откриват от години. Всъщност много хора имат камъни в жлъчката и не са наясно с тях. Те в крайна сметка причиняват проблеми, включително възпаление, инфекция и болка. Жлъчните камъни обикновено причиняват краткосрочен холецистит.

Жлъчните камъни обикновено са много малки, не повече от няколко милиметра. Но те могат да растат на няколко сантиметра. Някои хора развиват само един жлъчен камък, докато други развиват няколко. Тъй като жлъчните камъни растат по размер, те могат да започнат да блокират каналите, които водят до жлъчния мехур.

Повечето камъни в жлъчката се образуват от холестерол, който се намира в жлъчката на жлъчния мехур. Друг вид жлъчен камък, пигментния камък, се образува от калциевия билирубинат. Калциевият билирубинат е химично вещество, което се получава, когато тялото ви разруши червените кръвни клетки. Този вид камък е по-рядък.

3. Чести жлъчни камъни (холедохолитиаза)

Камъни в жлъчката могат да се появят в общия жлъчен канал. Общият жлъчен канал е канал, който води от жлъчния мехур към тънкото черво. Жлъчката се изхвърля от жлъчния мехур, преминава през малки тръби и се отлага в общия жлъчен канал. След това се въвежда в тънките черва.

В повечето случаи, обикновените камъни в жлъчните канали са действително камъни в жлъчката, които се развиват в жлъчния мехур и след това преминават през жлъчния канал. Този вид камък се нарича вторичен обикновен жлъчен камък или вторичен камък.

Понякога камъните се образуват в самия общ жлъчен канал. Тези камъни се наричат ​​първични обикновени камъни в жлъчните канали или първични камъни. Този рядък вид камък е по-вероятно да причини инфекция, отколкото вторичен камък.

4. Болест на жлъчния мехур без камъни

Камъните в жлъчката не причиняват всички видове проблеми с жлъчния мехур. Може да възникне заболяване на жлъчния мехур без камъни, наричано също заболяване на акация на жлъчния мехур. В този случай може да получите симптоми, обикновено свързани с камъни в жлъчката, без всъщност да имате камъни.

5. Чести инфекция на жлъчните пътища

Може да се развие инфекция, ако се възпрепятства общата жлъчка. Лечението за това състояние е успешно, ако инфекцията се установи рано. Ако не е така, инфекцията може да се разпространи и да стане фатална.

6. Абсцес на жлъчния мехур

Малък процент от хората с жлъчни камъни също могат да развият гной в жлъчния мехур. Това състояние се нарича емпием. Комбинация от бели кръвни клетки, бактерии и мъртва тъкан. Развитието на гной води до тежка коремна болка. Ако състоянието не е диагностицирано и лекувано, то може да стане животозастрашаващо, тъй като инфекцията се разпространява в други части на тялото.

7. Полипиди на жлъчния мехур

Полипите са растеж, който се развива. Тези растежи обикновено са доброкачествени или не-ракови. Малките полипи на жлъчния мехур може да не се нуждаят от отстраняване. В повечето случаи те не представляват никакъв риск за вас или жлъчката ви. Но по-големите полипи може да се наложи да бъдат премахнати хирургично, преди да се развият в рак или да причинят други проблеми.

8. Порцеланови жлъчни мехурчета

Здравият жлъчен мехур има много мускулни стени. С течение на времето, калциевите отлагания могат да укрепят стените на жлъчния мехур, което ги прави твърди. Това състояние се нарича порцелан жлъчен мехур. Хората с това заболяване имат висок риск от развитие на рак на жлъчния мехур.

Как се диагностицира причината за болката в жлъчния мехур?

Историята и физическият изпита помага да се установи предполагаема диагноза. Знакът на Мърфи (болка или временно спиране на дишането при дълбоко дясно подкожно палпиране) се оценява на над 95%, специфичен за остър холецистит.

Няколко лабораторни теста, като чернодробни функционални тестове, липаза, амилаза, пълен кръвен брой (CBC) и абдоминален рентгенов анализ, се правят, за да се определи точният проблем е причината за болката.

Ултразвукът може да открива камъни в жлъчката, а CT сканирането може да очертае структурните промени на органите. Сканирането с HIDA (използва радиоактивен материал) може да измерва изпразването на жлъчния мехур, докато ЕРСР тестът използва ендоскоп за поставяне на боята в каналите на панкреаса, жлъчния мехур и черния дроб.

Понякога се използва магнитно резонансно изображение (ЯМР) за детайлите на структурите на органи (черен дроб, жлъчен мехур и панкреас); могат да се вземат предвид и други тестове. Резултатите от тези тестове помагат да се определи проблемът и да се установи диагнозата.

Какво е лечението на болката в жлъчния мехур?

Ако нямате болка в жлъчния мехур (дори ако имате жлъчни камъни, но никога не сте имали болка), не се нуждаете от лечение. Някои пациенти, които са имали една или две пристъпи, могат да изберат да избегнат лечението. Болката по време на остра атака често се лекува с морфин. Медицинското лечение включва

  • терапия с орална жлъчна сол (<50% ефективна),
  • ursodiol (например Actigall)
  • разтваряне и
  • литотрипсия (ударни вълни).

Окончателното лечение е премахването на жлъчния мехур (и / или образуването на жлъчни камъни) чрез операция. Понастоящем избраният хирургически метод е лапароскопска хирургия, при която жлъчният мехур се отстранява с инструменти, използващи само малки разрези в корема.

Въпреки това, някои пациенти може да се нуждаят от по-широка операция. Обикновено хората се справят добре, след като жлъчният мехур се отстрани, освен ако няма причина, която имитира болката в жлъчния мехур (например, билиарна дискинезия, нарушение на подвижността на сфинктера на Оди).

Жените, които са бременни, се лекуват като жени, които не са бременни, въпреки че бременните жени по-често развиват холестеролен жлъчен камък, отколкото небременните жени. Въпреки че се препоръчва поддържаща грижа при бременни жени, острият холецистит е второто най-често срещано хирургическо извънредно положение при бременност (апендицитът е първият).

Домашни средства за защита

  • Средства за вътрешна защита включват мента, люцерна, ябълков оцет и други; трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате тези средства.
  • Диетичните промени за намаляване на приема на мазнини могат да намалят честотата на билиарните колики, но не е доказано, че разтварят камъни в жлъчката.
  • Кафе и редовно физическо натоварване могат да намалят честотата на жлъчните камъни и свързаната с тях болка в жлъчния мехур.
  • Някои медицински специалисти препоръчват да се намалят млечните продукти и зърнените храни в храната след операцията; хората отново трябва да обсъждат тези промени с лекаря си.

Разбиране на проблемите с жлъчния мехур

Симптомите на проблем с жлъчния мехур могат да дойдат и да изчезнат. Въпреки това, вие сте по-склонни да развиете проблем с жлъчния мехур, ако сте имали някога.

Докато проблемите с жлъчния мехур са рядко смъртоносни, те все още трябва да се лекуват. Можете да предотвратите влошаване на проблемите с жлъчния мехур, ако предприемете действия и се обърнете към лекар.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button