Болест на Рейн (Синдром на Рейно): Лечение, изследвания

Болестта на Рейно засяга някои области на тялото ви – като пръстите и пръстите на краката – като ги кара да се чувстват вцепенени и студени в отговор на студени температури или стрес.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Най-важното за Болест на Рейно

При Болестта на Рейно, по-малки артерии, които доставят кръв на кожата се стесняват, ограничавайки кръвообращението до засегнатите области (вазоспазъм).

Жените имат по-голяма вероятност, отколкото мъжете, да имат болест на Рейно, известен също като феномен или синдром на Рейно или Рейно. Изглежда, че е по-честа при хора, живеещи в по-студен климат.

Лечението на Болестта на Рейно зависи от неговата тежест и от това дали имате други здравословни проблеми.

За повечето хора болестта на Рейно не е увреждаща, но може да повлияе на качеството Ви на живот.

Предотвратяване на Болест на Рейно

За да се предотврати атаките на Рейно трябва да:

Пазете се в студени дни. Когато е студено, е добре да имате предпазни средства, вземете шапка, шал, чорапи и ботуши и два пласта ръкавици или ръкавици.

Носете палто с плътни маншети, за да обиколите ръкавиците или ръкавиците си, за да предотвратите доближаването на студения въздух до ръцете ви.

Загрявайте ръцете си. Носете очила и маска за лице, ако върхът на носа и ушите ви са чувствителни към студ.

Затопляйте колата си. Изчакайте няколко минути, преди да шофирате в студено време.

Вземете предпазни мерки на закрито. Носете чорапи. Когато изнасяте храна от хладилника или фризера, носете ръкавици, ръкавици без ръкави или ръкавици без ръкамери. Някои хора смятат, че е полезно да носят ръкавици и чорапи в леглото през зимата.

Тъй като климатикът може да предизвика атаки, настройте климатика на по-топла температура. Използвайте изолирани чаши за пиене.

Какво е феноменът на Рейно?

Болест-на-Рейно

Феноменът на Рейно (RP) е нарушение, водещо до вазоспазъм, специфична серия от обезцветяване на пръстите и / или пръстите след излагане на промени в температурата (студено или горещо) или емоционални събития.

Повечето хора с ПК имат чувствителност към студ. Коремът на кожата се проявява, защото необичайният спазъм на кръвоносните съдове води до понижен кръвоток към местните тъкани.

Първоначално засегната част  става по-бяла поради намаленото кръвоснабдяване. Тази част  след това става синьо (цианоза) поради продължителна липса на кислород.

И накрая, кръвоносните съдове отново се отварят, причинявайки локално „зачервяване“ явление, което превръща тази част в червено петно.

Тази трифазна последователност на цветовете (бяло до синьо до червено), най-често при излагане на студена температура, е характерно за RP.

Феноменът на Рейно най-често засяга жените, особено през втората, третата или четвъртата десетилетия на живота.

Хората могат да имат феномен на Рейно самостоятелно или като част от други ревматични заболявания.

Феноменът на Рейно при децата е по същество идентичен с феномена на Рейно при възрастните.

Когато се случва сам, той се нарича „болест на Рейно“ или явление на Рейно. Когато то придружава други заболявания, това се нарича второ явление на Рейно.

Фактите на феномена на Рейно

 • Феноменът на Рейно е вид съдова болест, характеризираща се с бледо до синьо до червено последователност от цветни промени на цифрите, най-често след излагане на студ.
 • Феноменът на Рейно се проявява поради спазъм на кръвоносните съдове.
 • Причината за феномена на Рейно е неизвестна, въпреки че е подозирано, че е замесен ненормален контрол на нервите на диаметъра на кръвоносните съдове и нервната чувствителност към студа.
 • Симптомите на феномена на Рейно зависят от тежестта, честотата и продължителността на спазмите на кръвоносните съдове.
 • Няма кръвен тест за диагностициране на феномена на Рейно.
 • Лечението на феномена на Рейно включва защита на цифрите, медикаменти и избягване на емоционални стресове, пушене, студена температура и инструменти, които вибрират ръцете.

Симптоми на Болест на Рейно

Признаците и симптомите на болестта на Raynaud включват:

 • Студени пръсти 
 • Цветни промени в кожата ви в отговор на студ или стрес
 • Чувство, болезнено усещане или болка при затопляне или облекчаване на стрес
 • По време на атака на Рейно, засегнатите области на кожата обикновено първо стават бели. След това те често стават сини и се чувстват студени и изтръпнали. Тъй като се затопляте и циркулацията се подобрява, засегнатите области може да станат червени, пулсиращи, изтръпващи или подути.

Въпреки че болестта на Рейно най-често засяга пръстите и пръстите на краката, той може да засегне и други части на тялото ви, като носа, устните, ушите и дори зърната.

След затопляне може да отнеме 15 минути за нормално кръвоснабдяване, за да се върнете в района.

Причини за Болест на Рейно

Лекарите не разбират напълно причината за атаките на Рейно, но кръвоносните съдове в ръцете и краката изглежда реагират прекалено на студени температури или стрес.

Кръвоносни съдове в спазъм

При болестта на Рейно, артериите на пръстите и пръстите ви попадат във вазоспазъм, когато са изложени на студ или стрес, стесняване на вашите съдове и временно ограничаване на кръвоснабдяването.

С течение на времето тези малки артерии могат леко да се сгъстят, което допълнително ограничава кръвния поток.

Студената температура най-вероятно ще предизвика атака.

Излагането на студ, като поставянето на ръцете в студена вода, отнемането на нещо от фризера или студеният въздух, е най-вероятният задействащ механизъм.

За някои хора емоционалният стрес може да предизвика епизод.

Първични срещу вторичен феномен на Рейно

Има два основни типа състояния.

 • Първично Рейно. Наричана още като болест на Raynaud, тази най-разпространена форма не е резултат от свързано с това заболяване. То може да бъде толкова леко, че много хора с първични Рейно не търсят лечение. И това може да се реши самостоятелно.
 • Вторично Рейно. Също така наречен феномен на Рейно, тази форма е причинена от основен проблем. Въпреки, че вторичните рентгенови лъчи са по-рядко срещани от основната форма, те са по-сериозни.

Признаците и симптомите на вторичния Raynaud обикновено се появяват около 40-годишна възраст, по-късно, отколкото за първичния Raynaud’s.

Причините за вторичния Рейно включват:

 • Болести на съединителната тъкан. Повечето хора, които имат рядко заболяване, което води до втвърдяване и образуване на белези на кожата (склеродермия), са на Рейно. Други заболявания, които увеличават риска от Raynaud включват лупус, ревматоиден артрит и синдром на Sjogren.
 • Болести на артериите. Те включват натрупване на плаки в кръвоносните съдове, които хранят сърцето (атеросклероза), нарушение, при което кръвоносните съдове на ръцете и краката се възпаляват (болест на Buerger) и вид високо кръвно налягане, което засяга артериите на белите дробове (първична белодробна хипертония).
 • Синдром на карпалния тунел. Това състояние включва натиск върху основен нерв на ръката, предизвикващ скованост и болка в ръката, което може да направи ръката по-чувствителна към студените температури.
 • Повтарящо действие или вибрации. Да пишете, да свирите на пиано или да правите подобни движения за дълъг период от време и да работите с вибриращи инструменти, като ролкови винтоверти, може да доведе до прекалена наранявания.

Рискови фактори

Рисковите фактори за първичния Рейно са:

 • Пол. Повечето жени, отколкото мъжете, са засегнати.
 • Възраст. Въпреки че всеки може да развие заболяването, първичната болест на Raynaud често започва на възраст между 15 и 30 години.
 • Климата. Разстройството също е по-често при хората, които живеят в по-студен климат.
 • Семейна история. Първият роднина – родител, сестра или дете – с това заболяване, изглежда, повишава риска от първична болест на Рейно.

Рисковите фактори за вторичните Рейно включват:

 • Свързани заболявания. Те включват състояния като склеродермия и лупус.
 • Някои професии. Те включват работни места, които причиняват повтаряща се травма, като например работа с инструменти, които вибрират.
 • Излагане на определени вещества. Това включва пушенето, приемането на лекарства, които засягат кръвоносните съдове и са изложени на определени химикали, като винилхлорид.

Какви тестове използват здравните специалисти за диагностициране на феномена на Рейно?

При пациенти с характерна последователност на промени в цвета на кожата на цифрите при излагане на студ, диагностицирането на RP не е трудно.

Понякога някои модели в малките кръвоносни съдове (капиляри), съседни на ноктите на пациенти с ПП могат да се видят с помощта на увеличаващ се инструмент за наблюдение.

Неправилните капилярни модели на гвоздеите могат да предполагат възможността за свързано с тях ревматично заболяване.

Няма обаче нито един кръвен тест, който да помогне на лекаря да потвърди диагнозата.

Лекарят може да нареди определени кръвни тестове (например, скорост на утаяване, ревматоиден фактор, антинуклеарни антитела, нива на тиреоидни хормони и протеинови нива), за да изключат свързани ревматични заболявания и нарушения на щитовидната жлеза.

Лекарят може също така да извърши определени маневри с крайниците на пациента, за да изключи прихванати кръвоносни съдове, които могат да предизвикат симптоми, които имитират ПП, като синдром на гръдния изход.

Какви изследвания се правят по феномена на Рейно?

Изследователите съобщават за намиране на съществен генетичен (наследствен) принос както за симптомите на ПП, така и за свързаните с кръвоносните съдове промени на пациентите с феномен на Рейно.

Други изследователи изучават азотния оксид и потенциалната му връзка с феномена на Рейно.

Изследва се гел, който може да насърчи местното производство на азотен оксид. Местният азотен оксид, изглежда, може да отвори кръвоносните съдове и да подобри нарушената циркулация.

За повече информация относно феномена на Raynaud, моля, посетете следния сайт:

Фондацията за артрит (http://www.arthritis.org)

Домашни средства и билки за лечение

Средствата за домашни средства за болестта на Рейно включват:

Гинко билоба

Гинко билоба е един от най-доверените природни средства за много заболявания. Гинко билоба отдавна е известно като вазодилататор и стимулант за кръвоносната система.

Той действа бавно, за да подейства ефективно, просто защото отнема няколко месеца, докато гинко билобата се натрупват във вашата система.

Въпреки това е доказано, че намалява симптомите на болестта на Рейно с приблизително 50% и се използва за други проблеми на кръвообращението за стотици, ако не и за хиляди години.

Допълнение с витамин В-6

Въпреки че всички витамини са важни за организма, витамин В6 играе ключова роля в увеличаването на притока на кръв към повърхността на кожата и регулиране на разширяването на кръвоносните съдове в тялото.

Също известен като ниацин, витамин B-3 може да се увеличи чрез приемане на специфични добавки или чрез увеличаване на консумацията на храни като морски дарове, свинско месо, пиле, черен дроб, гъби портобело, зелен грах и слънчогледови семки, в ниацин.

Джинджифил

Джинджифилът и джинджифиловият чай отдавна са предложени за хора, които се борят с проблеми с кръвообращението.

Също така се счита за „топла“ храна, която осигурява на тялото допълнителна топлина при студени условия.

Ето защо, джинджифиловият и джинджифиловият чай се справят и с двата проблема на болестта на Рейно, както със студ, така и с кръвотечение. Подготовката на джинджифил чай има десетки други здравни ефекти, както добре!

Витамин Е

Витамин Е, известен също като токоферол, е известен като усилващ кожен агент, но също така може да защити целостта на други клетки, особено кръвоносните съдове.

Поради тази причина витамин Е е много важен при естественото лечение на Рейно, за да се гарантира, че кръвоносните съдове се поддържат, така че кръвта и кислородът могат да преминат лесно и ефективно.

Като ядете неща като авокадо, ядки, морски дарове и зелени листни зеленчуци, можете да гарантирате, че нивата на витамин Е са съответно високи и кръвоносните съдове са здрави и функционални!

Цитрусови плодове (витамин С)

По отношение на подсилването на имунната система, нищо не е по-добро от витамин С .

Това е антиоксидант и стимулант на имунната система, както и важно в стотици телесни функции, включително създаването на нови клетки на кожата, защитата на съдовете от увреждане , и създаването на колаген.

Яденето на цитрусови плодове и други витамин С-тежки храни е чудесен начин да се намалят ефектите на болестта на Рейно.

Калиева мощност

Калият е основен минерал, който контролира както течният баланс в организма (заедно с натрий), така и разширението на кръвоносните съдове и артериите.

Тъй като Рейно води до намаляване на кръвта и кислорода до крайниците, храни като банани и други калий-опаковани храни са много важни за предотвратяване на епизодите.

Калият намалява напрежението в цялата сърдечно-съдова система, така че пристъпите на Raynaud имат далеч по-малко забележим ефект.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button