Конюнктивит: Причини и 7 доказани Лечения

Конюнктивитът, известен също като розово око, е възпаление на конюнктивата.

Конюнктивата е тънката прозрачна тъкан, която лежи върху бялата част на окото и очертава вътрешността на клепача.

Какво причинява Конюнктивит ?

Конюнктивит има редица различни причини, включително:

 • Вируси
 • Бактерии
 • Дразнещи вещества като шампоани, мръсотия, дим и хлорен басейн
 • Алергии, като прах, прашец или специален вид алергия, която засяга носещите контактни лещи

Пинките, причинени от някои бактерии и вируси, могат лесно да се разпространяват от човек на човек, но не са сериозен риск за здравето, ако бъдат диагностицирани незабавно.

Розовите очи при новородени бебета обаче трябва незабавно да бъде съобщено на лекар, тъй като това може да е инфекция, застрашаваща зрението.

Какви са симптомите на Конюнктивит / розови очи ?

Симптомите на Конюнктивит се различават въз основа на причината за възпалението, но могат да включват:

 • Зачервяване на бялото на окото или вътрешния клепач
 • Повишено количество сълзи
 • Плътно жълто разреждане, което корички над миглите, особено след сън
 • Зелено или бяло отделяне от окото
 • Възпалени очи
 • Горещи очи
 • Замъглено зрение
 • Повишена чувствителност към светлина

Посетете Вашия лекар или медицинска сестра, ако имате някой от тези симптоми на розово око.

Вашият очен лекар ще извърши преглед на вашите очи и може да използва памучен тампон за вземане на проба от течност от клепача, който ще бъде анализиран в лаборатория.

Бактериите или вирусите, които може да са причинили конюнктивит, включително тези, които могат да причинят полово предавана болест или STD, могат да бъдат идентифицирани и да бъдат предписани подходящи процедури.

Как се лекува Конюнктивит?

Лечението за розово око зависи от причината.

Бактерии. Пинчевият косъм, причинен от бактерии, включително тези, свързани със STD, се лекува с антибиотици, под формата на капки за очи, мазила или хапчета.

Капки за очи може да се налагат да се поставят във вътрешността на клепача три до четири пъти на ден в продължение на пет до седем дни.

Хапчетата може да се налага да се приемат няколко дни. Инфекцията трябва да се подобри в рамките на една седмица. Вземете или употребявайте лекарствата, както Ви е инструктирал лекарят, дори и симптомите да изчезнат.

⇒ Вируси. Този тип розово око често е резултат от вирусите, които причиняват обикновена настинка. То трае обикновено трае от четири до седем дни. Вирусният конюктивит може да бъде силно заразен. Избягвайте контакт с други хора и измивайте често ръцете си, особено преди да се храните с храната, която докосвате с пръсти, преди да ядете. Ако носите контактни лещи, трябва да изхвърлите контакти, носени докато имате розово око и носите очила.

⇒ Дразнители. За розово око, причинено от дразнещо вещество, използвайте вода за измиване на веществото от окото в продължение на пет минути. Очите ви трябва да започнат да се подобряват в рамките на четири часа. Ако конюнктивитът се причинява от киселинен или алкален материал като белина, веднага изплакнете очите с много вода и незабавно се обадете на Вашия лекар.

⇒ Алергии. Свързаният с алергия конюктивит трябва да се подобри, след като алергията се лекува и алергенът се отстранява. Антихистамините (или перорално, или капки) могат да помогнат междувременно. Вижте вашия лекар, ако имате конюнктивит, свързан с алергия.

Какво мога да направя, за да облекча симптомите на Конюнктивит ?

За облекчаване на симптомите на розово око:

 • Защитете очите си от замърсявания и други дразнещи вещества.
 • Избягвайте употребата на грим.
 • Извадете контактните лещи, ако ги носите.
 • Някои видове капки, може да помогне за облекчаване на сърбеж и изгаряне от дразнещите вещества, причиняващи вашето розово око. Въпреки това, други видове капки за очи могат да раздразнят очите и не трябва да се използват, включително тези, които се използват за лечение на зачервяване на очите. Забележка: Не използвайте една и съща бутилка капки в незаразено око.

Как мога да предотвратя разпространението на розово око?

Ако вие или вашето дете имате розово око:

 • Не докосвайте или разтривайте заразеното око (очи).
 • Измийте често ръцете си със сапун и топла вода, особено преди хранене.
 • Измийте всяко изхвърляне от очите си няколко пъти на ден, като използвате пресен памучен тампон или хартиена кърпа. След това изхвърлете памучната топка или хартиената кърпа и измийте ръцете си със сапун и топла вода.
 • Измийте вашите спално бельо, калъфки за възглавници и кърпи в гореща вода и перилен препарат.
 • Избягвайте да носите грим за очите.

Какви са усложненията на Конюнктивит ?

Обикновено розовото око е самоограничаващо се заболяване, което се отстранява самостоятелно или след приемане на антибиотици.

Въпреки това, някои форми на конюнктивит могат да станат сериозни и да застрашават зрението, защото могат да причинят белези от роговицата. Те включват конюнктивит, причинен от гонорея, хламидии или определени щамове на адено вируса.

Какво е лечението на Конюнктивит ?

Пациентите трябва да бъдат инструктирани да използват студени компреси и лубриканти.

Топичните вазоконстриктори и антихистамините могат да се използват за сериозен сърбеж, но обикновено не са показани, тъй като те са минимално полезни и могат да причинят възобновяване на симптомите, както и локална токсичност и свръхчувствителност. Приложението на лайка е добро решение при розовите очи.

Как мога да се избегне получаването на Конюнктивит ?

Конюнктивитът е силно заразен. Въпреки това поддържането на правилна хигиена, като честото измиване на ръцете, трябва да сведе до минимум предаването.

Избягвайте да докосвате лицето си, тъй като вирусът може да навлезе в очите, носа и устата.

По отношение на алергичния конюнктивит, избягването на алергени и правилното внимание към Вашите контактни лещи може да помогне за намаляване на риска.

Ако някой от вашето домакинство има розово око, не забравяйте да миете ръцете често и щателно.

Избягвайте да споделяте с лицето кърпи, калъфки за възглавници, маскара или очна линия.

По темата прочетни:

Синя Метличина – Шест Научно обосновани Ползи-

🤓 Здpaвe +, има строга Peдaĸциoннa пoлитиĸa , като изпoлзвa caмo виcoĸoĸaчecтвeни изтoчници пpи cъcдaвaнeтo нa cвoитe cтaтии, пoдĸpeпeни c фaĸти.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button