Ванилия: 12 невероятни ползи за здравето – За кожата и косата

Ванилията е много повече от вкусна съставка в нашите печени продукти; тя също има редица важни предимства за здравето, включително способността му да лекува акне, подобрява растежа на косата, ускорява лечението, намалява възпалението, предотвратява хроничните заболявания, защитава сърцето и много повече.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво е ванилия?

Ванилията е изключително популярна съставка в много различни кухни по света, а аромата на ванилия е несъмнено уникален за повечето хора. Този аромат е получен от орхидеите от вида Vanilla, които дажат плодове, които са оформени като шушулки. Тези шушулки могат да варират в размер от 5-22 см на дължина и се считат за по-високо качество, когато са по-големи.

Тези шушулки обаче трябва да бъдат ръчно подбирани точно в точното време, за да се гарантира, че шушулките на семената са правилно узрели. Събирането на шушулките е процес, изискващ много време, но има световно търсене на ванилия в много различни форми, не само заради употребата му в приготвянето на храна, но и при естествено изцеление.

Екстракт, прах, цели шушулки и ванилова захар са най-често срещаните форми, които ще намерите ванилия, и те могат да бъдат добавени към безброй различни средства и части на тялото.

Не само, че ядете ванилия добре за вашата система, поради богатството на хранителни вещества, уникални органични съединения и антиоксиданти, които съдържа Ванилията, но може да се превърне и в топични препарати.

Тази съставка е и ще остане един от най-доверените средства за естествено изцеление, както и един от най-популярните вкусове за нашето небце. Така или иначе, трябва да разгледате многото предимства на ванилията и да я добавите към седмичния прием.

Ползи за здравето от ванилия

Ванилия-ползи-за-здравето-и-приложение

Предимствата на ванилата включват следното:

Сърдечно здраве

Изследванията на сърдечносъдовото въздействие на ванилия, особено на активната съставка, ванилин, показват, че тя може да намаля значително нивата на холестерола в организма.

Това е много важно за хората с висок риск от сърдечни пристъпи и инсулти, тъй като ниският холестерол може да предотврати атеросклероза, възпаление на артериите и кръвни съсиреци.

Богата на антиоксиданти

Ванилията е богата на антиоксиданти, които могат да помогнат да се предотврати разграждането на клетките и тъканите около тялото и да се стимулира естественото възстановяване на организма.

Освен това, антибактериалният характер на Ванилията означава, че той може да защити имунната ви система и да намали стреса на тялото, което го прави много по-лесно да се възстанови от нараняване или заболяване.

Предотвратяване на рака

Една от най-важните функции на антиоксидантите е да се елиминират свободните радикали в организма, които се създават като естествени странични продукти на клетъчния метаболизъм.

Антиоксидантите, присъстващи в екстракта на лекарството, особено високата концентрация на ванилин, могат да предотвратят отрицателните ефекти на свободните радикали, като рак и хронични заболявания.

Намалете възпалението

В продължение на векове, ванилията в многобройни форми се използва за успокояване на възпалението по цялото тяло. Това е особено ефективно при възпаление на черния дроб, което може да възникне по многобройни причини, особено ако сте тежък пияч.

Ванилин е важна част от благоприятните ефекти на това лекарство и може да помогне за облекчаване на състояния на артрит, подагра и други възпалителни състояния.

Укрепване на косата

Ванилията често се включва в продуктите за хигиена и красота, поради многото си ефекти върху косата и кожата. Ако страдате от чести краища или загуба на коса, нанасянето на етерично масло в масло от някакъв вид носител може да увеличи значително косъма и да предизвика кръвен поток към скалпа, насърчавайки растежа и по-естетично приятната коса.

Предотвратяване на акне

За хората, които редовно се борят с акне, често може да се чувства като загуба на битка. За щастие антибактериалната природа на това полезно цвете го прави силен съюзник в битката срещу пъпки, тъй като може да елиминира основната инфекция и да ускори лечебния процес на кожата. Ванилията може да намали появата на белези от особено при силно акне.

Подпомага здравословното храносмилане

Има няколко начина, по които ванилията е била използвана през цялата история за оптимизиране на храносмилателната функция. Ароматът на тази билка е известно, че успокоява чувство на гадене, докато ванилия билков чай може да успокои възпалението в червата и да предотврати повръщане, диария, спазми и стомаха разстроен.

 Успокоява безпокойството

Въпреки че някои хора остават скептични към ароматерапията, някои от най-добрите естествени лекарства могат да имат ефект само чрез нашия обонятелен смисъл.

Миризмата на ванилия, всъщност, е известно, че въздейства директно върху мозъка и предизвиква спокойствие. Следователно, екстрактът може да бъде едно от най-добрите и най-достъпни лекарства за тревожност и хроничен стрес.

Отслабване

Някои изследвания посочват ванилията като помощ за отслабване, поради свойствата, които потискат апетита. Екстрактът от това растение е известен също така, че помага за понижаване на нивата на холестерола, което прави тялото и метаболизма ви по-ефективни и ефективно подкрепя загуба на тегло цели.

Лекува респираторни заболявания

Когато се борите с кашлица, студена или дихателна инфекция, всякакви аналгетични или противовъзпалителни вещества могат да ви помогнат. Екстрактът от ванилия може да помогне да се успокои гърлото, когато се смеси с топла вода и да осигури анестетичен ефект на гърлото.

Антибактериалните свойства също могат да помогнат за елиминиране на основната инфекция или заболяване, като същевременно облекчат кашлицата и възпаленото гърло.

За кожата

Антибактериалните свойства на ванилията го правят полезно за лечението на акне. Ванилин, чрез антибактериалните му ефекти, помага за почистването на кожата, намалява появата на пъпки и акне.

Насърчава растежа на косата

Ванилията, така и етерични масла помагат за насърчаване на растежа на косата (1). Тези масла могат да се комбинират с етерично масло от ванилия за лечение на горещо масло. За начало разчистете косата си с широкозъбен гребен и я изплакнете обилно с топла вода.

След това, топла ¼ чаша масло от носител, масло от маслини, жожоба, бадемово или кокосово масло при висока температура за около 30 секунди. Добавете 10 капки от етерични масла от лавандула и ванилия и разбъркайте добре.

Хранителна стойност на ванилията

Хранителната стойност на ванилията е това, което го прави благотворен за вашата кожа, коса и здраве по толкова много начини. Екстрактът от ванилия е склад на етерични масла, витамини и минерали, както и прости и сложни захари.

  • Ванилин: Ванилинът е основният химически компонент във ваниловата шушулка. Също така съдържат следи от други съставки като еганол, капронова киселина, феноли, фенолетер, алкохоли, помощни вещества, алифатни и ароматни въглеводороди, лактони, естери и карбонилни съединения.
  • Витамини: Екстрактът от ванилия се състои от малки количества витамини от В-комплекс като ниацин, пантотенова киселина, рибофлавин, витамин В6 и тиамин. Тези витамини подпомагат ензимния синтез, функцията на нервната система и регулирането на метаболизма на тялото.
  • Минерали: Екстрактът от ванилия също съдържа следи от минерали като магнезий, калций, манган, калий, желязо и цинк.

Ванилията не е просто ароматно подправка за ароматизиране на десерти и сладкарски изделия, тъй като има толкова много свързани ползи за здравето. Тази причина е достатъчно силна, за да продължите да се наслаждавате на ванилови сладолед, шоколадови бонбони, кератинки и сладкиши.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button