7 Впечатляващи ползи на чай от Риган

Риганът е кулинарна и лечебна билка от семейство Lamiaceae. Използва се в медицината и готвенето от хиляди години. Той добавя вкус и може да има редица ползи за здравето.

Впечатляващите ползи за здравето на ригана включват способността му да защитава имунната система, да предотврати появата на хронични заболявания.

Той подобрява храносмилането, да детоксикира организма, да укрепва костите, да подобрява здравето на сърцето, да увеличава енергийните нива и дори да предпазва от диабет.

Ползи за здравето от риганът

ползи-за-здравето-риган

Възможните медицински употреби на риган включват лечение на нарушения на дихателните пътища, стомашно-чревни (GI) нарушения, менструални спазми и нарушения на уринарния тракт.

Приложена локално, тя може да помогне за лечение на редица състояния на кожата, като акне и пърхот.

1. Повишава имунитета

Два от най-важните компоненти на ригана са розмариновата киселина и тимолът, които са мощни антиоксидантни съединения, които са тясно свързани с намаляването на оксидативния стрес в организма.

Свободните радикали са разрушителните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да причинят рак и други хронични заболявания.

По този начин добавянето на риган към вашата диета, като се поръсва върху вашата храна, може да подобри имунното ви здраве и да предпази тялото ви от някои от най-опасните и мълчаливи убийци.

2. Антибактериална активност

За имунната система, риганът също има ясни антибактериални свойства, което отново се дължи на наличието на тимол и карвакол.

Една група изследователи откриха, че етеричните масла от Origanum vulgare са ефективни срещу 41 щама на хранителния патоген Listeria monocytogenes.

Друг екип от Индия и Обединеното кралство (Великобритания) съобщи, че етеричното масло от хималайски риган има силни антибактериални свойства, които могат да предпазят от болничната супербушка, MRSA.

Тези важни органични съединения могат да защитят организма срещу широк спектър от бактерии, които могат да засегнат кожата, червата и други части на тялото.

Риганът е също слабо стимулиращ агент, който може да увеличи производството на бели кръвни клетки и да ускори метаболизма, което води до по-бързо възстановяване на често срещаните заболявания.

3. За храносмилането

Риган е пълен с фибри, така че въпреки малкия си размер, той може да окаже голямо влияние върху храносмилателната система.

Фибрите са основен елемент на здравословната храносмилателна система, тъй като могат да увеличат обема на изпражненията.

Също така стимулират перисталтичното движение, което движи храната през храносмилателния тракт и го отделя ефикасно.

Натрупването на свободни радикали е свързано с хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания, според клинично проучване.

Също така, фибрите помагат да се поддържа здравето на червата и увеличава усвояването на хранителните вещества, така че храната, която ядете, действа повече за вас!

4. Подобрява здравето на сърцето

Орегано е естествена форма на омега-3 мастни киселини, благоприятният вид холестерол, който всъщност подобрява здравето на сърцето ви.

Натрупването на свободни радикали е свързано с хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания, според изследвания.

Освен това омега-3 мастни киселини помагат да се ребалансират нивата на холестерола и да се намали възпалението в сърдечно-съдовата система.

По този начин се помага за предотвратяване на атеросклероза, инфаркти и удари!

5. Детоксифицира тялото

Богатата на хранителни вещества риган, с високо съдържание на манган, калций, желязо, витамин К, влакна и широка гама от други органични съставки, го прави идеална билка за детоксикация на тялото.

Изследванията показват, че риганът може да помогне на черния дроб и да ускори процеса на елиминиране на токсините.

6. Подобрява здравето на костите

Тъй като ние остаряваме, костите ни започват да отслабват и да се разпадат, така че да се гарантира, че имаме достатъчно витамини и минерали в нашите ранни години, е важно.

Калцият, желязо и манган са едни от най-важните минерали за здравето на костите и риганът. Има значителни количества от всички, което го прави чудесно за хора, които искат да се предпазят от остеопороза по-късно в живота.

7. Увеличава енергийните нива

Чрез подобряването на функционалността на метаболизма, благодарение на витамините B и уникалния органичен състав, тялото се подмладява и подхранва.

Увеличаването на кръвообращението, което се дължи на наличието на желязо и повишените нива на хемоглобина.

Помага да се окисляват напълно клетките и мускулите на тялото, като по този начин се увеличава енергията и здравината.

Други възможни ползи за здравето

Според пълната база данни за естествените лекарства, риганът може да се използва за следните заболявания и състояния:

Съвети за готвене

Орегано е средиземноморска билка, която върви добре с пици и сосове за тестени изделия.

Други идеи включват:

поръсете месо или пиле с риган за вкус
използвайки я в марината или пълнежа
раздробяване и смесване в хляб тестото
като я прибавяте прясен към салатата

Ето още няколко съвета:

Добавете го към края на процеса на готвене за максимален аромат
⇒ Колкото по-малък си го котлет или мелене, толкова повече вкус ще бъде освободен
⇒ Започнете с малко количество, тъй като твърде много може да направи храната горчива
⇒ Една чаена лъжичка сух риган е еквивалентна на една супена лъжица пресен риган

Налице е суха или свежа в магазините за хранителни стоки или можете да я отглеждате в саксия на перваза или балкон или в градината. Това е многогодишно, което означава, че може да расте през цялата година.

Странични ефекти и предпазни мерки

Въпреки че някои хора, които са алергични към мента и други тревисти трайни насаждения, могат да изпитват някакъв дискомфорт, докато ядат или докосват риган, то не е известно като алергенно вещество.

Също така, симптомите на алергична реакция към риган са много леки. Хвърли малко риган в следващата си хранене и вижте колко е наистина полезно!

Какво е риган?

Риган е популярна билка, която много хора смятат за просто подправка, за да подобри или подобри вкуса на храната си, но всъщност тази многогодишна билка, с научното наименование Origanum vulgare, има съкровище от ползи за здравето, които повечето хора не осъзнават изобщо.

Роден в Югозападна Евразия и Средиземноморието, риганът е ценна част от лечебните и алтернативни медицински лечения в продължение на хиляди години.

Риганът всъщност е тясно свързано с мента, а родът всъщност е в едно и също семейство като Мента.

По тази причина те споделят много подобни органични компоненти и имат много от сходни ползи за здравето.

Листата на риган са най-често използваната част на растението, но ароматът и вкусът на листата са далеч по-големи, когато билката изсъхва, отколкото когато листата са пресни, което е малко необичайно за билка.

Маслото от риган е изключително концентрирана форма на риган и се използва за лечение на редица състояния, но винаги трябва да се разрежда, тъй като е много мощна.

В кулинарни приложения, където се среща най-често, се използва за вкус на всичко – от супи, сосове и къри до месни ястия, пици, макаронени изделия, зеленчуци и дори салати.

Сега, нека да копаем малко по-дълбоко в разнообразните и впечатляващи ползи за здравето на риган.

Бързи факти за риган:

Ето някои ключови въпроси за риган. По-подробно е в основната статия.

  Риганът е средиземноморска билка, която се използвана за готвене и медицински цели, вариращи от лечение на инфекции до отблъскващи насекоми.
  Активните съставки в риган могат един ден да помогнат за лечение на остеопороза, рак и диабет.
  Използвайте го, за да вкусвате сосове и в марината за месо.
  Хората с алергия към мента трябва да се погрижат за консумацията на риган.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Актуализация на статията на 22 Октомври, 2019 Г

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button