Какво причинява болки в гърдите?

Болката в Гърдите има различни причини.

Гърдите се развиват поради увеличение на естроген по време на пубертета.

По време на менструалния цикъл, различни хормони предизвикват промени в гръдната тъкан, които могат да доведат до болка или дискомфорт при някои жени.

Какво представлява болката в гърдите?


Докато гърдите обикновено не болят, понякога болка в гърдите е често срещана при някои жени.

Болката в гърдите, наричана още масталгия, е често срещано състояние сред жените. Според медицинския център на Sutter Health California в Калифорния, болката в гърдите засяга 50 до 70 процента от жените. Болката обикновено се категоризира като циклична или нециклична.

Цикличната болка означава, че болката се свързва с вашия менструален цикъл.

Болезнено свързана с менструалния цикъл, има тенденция да намалява по време или след периода.

Нецикличната болка може да има много причини, включително нараняване на гърдата. Понякога нецикличната болка може да дойде от околните мускули или тъкани.

Нецикличната болка е много по-рядка от цикличната болка и нейните причини могат да бъдат по-трудни за идентифициране.

Масталгията може да варира в интензивност от остра болка до леко изтръпване.

Някои жени могат да имат чувствителност към гърдите или гърдата им могат да се чувстват по-пълни от обичайното.

Причини за болка в гърдите


причини-за-болки-в-гърдите

Болката в гърдите може да се дължи на различни фактори. Две от най-честите причини са флуктуациите на хормоните и фиброцистичните гърди.

Хормонни колебания

Женският менструален цикъл причинява флуктуации на хормона в естроген и прогестерон. Тези два хормона могат да причинят гърдите на жената да се чувстват подути, груби и понякога болезнени.

Жените понякога съобщават, че тази болка се влошава,  поради повишената чувствителност към хормони, тъй като жената е на възраст. Понякога жените, които изпитват болка, свързана с менструацията, няма да имат болка след менопаузата.

Ако болката в гърдите се дължи на колебания на хормоните, обикновено ще забележите, че болката се влошава 2-3 дни преди Вашия период. Понякога болката ще продължи по време на Вашия менструален цикъл.

За да определите дали болката в гърдите ви е свързана с менструалния си цикъл, запазете дневника на вашите периоди. След един цикъл или два модела може да стане ясен.

Периодите на развитие, които засягат женския менструален цикъл и най-важните причини за болка в гърдите, включват:

пубертет
бременност
менопауза

Кисти на гърдата

Като жена отлежава, нейните гърди преживяват промени, известни като инволюция. Това е, когато гръдната тъкан е заменена с мазнини.

Страничен ефект от това е развитието на кисти и по-влакнеста тъкан. Те са известни като фиброцистични промени или фиброцистична гръдна тъкан.

Докато фиброцистичните гърди не винаги причиняват болка, те могат. Тези промени не винаги са причина за безпокойство.

Фиброцистките гърди могат да се почувстват грубо и да увеличат нежността. Това обикновено се случва в горната и външната част на гърдите. Бучката може да се увеличи и по време на менструалния цикъл.

Кърмене и болка в гърдите


Кърменето е естествен и хранителен начин за хранене на вашето бебе, но не е без своите клопки и трудности.

Можете да почувствате болка в гърдите докато кърмите по няколко причини. Те включват:

 • Мастит: Маститът е инфекция на вашите млечни канали. Това може да причини тежка и силна болка, както и крекинг, сърбеж, парене или подуване на зърната. Други симптоми включват червени ивици на гърдите, треска и студени тръпки. Вашият лекар ще ги лекува с антибиотици.
 • Наблюдаване: Настъпването на гърдите става, когато гърдите ви станат прекалено пълни. Гърдите ви ще изглеждат разширени и кожата ви ще се почувства стегната и болезнена. Ако не можете бързо да захраните бебето си, можете да опитате да изпомпите или ръчно да изразите млякото си. Можете да направите това, като поставите палеца си върху гърдите и пръстите си под гърдите си. Завъртете бавно пръстите си на гръдната стена и препратете зърната, за да изпразните гърдите си.
 • Неправилно заключване: Ако бебето ви не се заключва по подходящ начин към зърното ви, вероятно ще почувствате болка в гърдите. Сигналите на бебето ви може да не се заключват правилно. Консултант по лактация в болницата, където сте родили здравословен затвор.

Не забравяйте, че кърменето не трябва да боли.

Посъветвайте се с Вашия лекар или се обадете на специалист по кърмене, ако имате затруднения в кърменето.

Други причини


Болката на гърдата може да има и други причини, включително:

 •  Храни: Храните, които могат да допринесат за болка в гърдите. Жените, които ядат нездравословни храни, като тези с високо съдържание на мазнини и рафинирани въглехидрати, също могат да бъдат изложени на по-голям риск от болка в гърдите.
 • ⇒ Извънмармални опасения: Понякога болката в гърдите не е поради гърдите ви, а поради дразнене на гърдите, ръцете или мускулите на гърба. Това е често срещано, ако се занимавате с дейности като гребане, гребане, лопатиране и водни ски.
 • ⇒ Размер на гърдите: Жените с по-големи гърди или гърди, които не са пропорционални на техните рамки, могат да изпитват дискомфорт в гърдите и раменете си.
 • ⇒ Гърди: Ако сте имали операция на гърдите си, болка от белези.
 • ⇒ Приети лекарства: антидепресанти, хормонална терапия, антибиотици и лекарства за сърдечни заболявания. Докато не трябва да спирате приема на тези лекарства, ако имате болка в гърдите, говорете с Вашия лекар, ако има алтернативни възможности.
 • ⇒ Пушенето: Известно е, че тютюнопушенето увеличава нивата на епинефрин в гръдната тъкан Това може да нарани гърдите на жената.

Кога да посетите лекар


Ако болката в гърдите Ви е внезапна и придружена от болка в гръдния кош, мравучкане и изтръпване в крайниците си, потърсете незабавно медицинска помощ. Тези симптоми могат да показват сърдечен удар.

Задайте среща, за да видите вашия лекар, ако болката ви:

 • ви предпазва от ежедневните си дейности
 • продължава повече от две седмици
 • новата бучка, която изглежда да става все по-дебела
 • една област на гърдите си
 • изглежда, че се влошава с времето

При назначаването си можете да очаквате от Вашия лекар да ви попита за симптомите. Въпросите могат да включват:

 • Кога започна болката в гърдите?
 • Какво прави болката в гърдите ви по-лоша?
 • Забелязвате ли, че болката се влошава по време на менструалния цикъл?
 • Как бихте оценили болката? Как се чувства болката?

Вашият лекар вероятно ще извърши физически преглед. Те също така могат да препоръчат образни тестове, като мамография, да визуализират гръдната ви тъкан.

Това може да им позволи да идентифицират кисти в гръдната ви тъкан. Ако имате циститни гърди, Вашият лекар може да направи биопсия.

Това е процедура, при която в кистата се поставя тънка игла, за да се отстрани малка извадка от тъкан за тестване.

Болката в гърдите свързана ли е с рака на гърдата?


Болката на гърдата обикновено не е свързана с рак на гърдата. Ако имате болки в гърдите или фиброцистични гърди, не означава, че имате висок риск от развитие на рак.

Обикновената тъкан обаче може да направи по-трудно да се видят тумори на мамография.

Ако имате болка в гърдите, която е локализирана само в една област и която съответства на цикълат. Примерите за диагностични тестове могат да включват:

 • Мамограма: Лекарите използват този образен тест за откриване на аномалии в гръдната ви тъкан.
 • Ултразвук: Ултразвукът е сканиране, което прониква в гръдната тъкан. Лекарите не могат да го използват, за да идентифицират бучки в гръдната тъкан, без да излагат жена на радиация.
 • Магнитен резонанс (MRI): Магнитен резонанс (MRI) се използва за създаване на детайлни изображения на гръдната тъкан за идентифициране на потенциални ракови заболявания.
 • Биопсия: Биопсията е премахването на гръдната тъкан.

Какво може да помогне за намаляване на болката в гърдите ?


Лечението ще варира в зависимост от това дали болката в гърдите Ви е циклична или нециклична. Преди да се лекувате, Вашият лекар ще прецени възрастта, медицинската история и тежестта на болката.

Лечението за циклична болка може да включва:

 • носещ подкрепящ сутиен 24 часа в денонощието, когато болката е в най-лоша
 • приемане на калциеви добавки
 • като приемате противозачатъчни , което може да ви помогне да направите хормоналните нива по-равномерни
 • като естроген блокери, като тамоксифен
 • приемане на лекарства за облекчаване на болката, включително нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), като ибупрофен или ацетаминофен

Лечението за нециклична болка зависи от причината за болката в гърдите. Щом се идентифицира причината, Вашият лекар ще предпише специфични свързани лечения.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button