Гъбички по тялото: Видове и най-добрите средства за справяне с тях + Екзодерил

Гъбичните инфекции са разпространени в голяма част от природния свят.

При хората гъбични инфекции се появяват, когато нахлуващата гъбична инфекция поема площ от тялото и е твърде голяма, за да се справи с имунната система.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво са Гъбички по тялото?

Инфекцията от гъбички могат да живеят във въздуха, почвата, водата и растенията. Има и някои гъбички, които живеят естествено в човешкото тяло.

Подобно на много микроби, има полезни гъби и вредни гъбички. Когато вредните гъбички нахлуят в тялото, те могат да бъдат трудни за убиване, тъй като те могат да оцелеят в околната среда и да заразят повторно човека, който се опитва да се излекува.

В тази статия ще разгледаме кой има най-голям риск да получи гъбична инфекция и какви са симптомите и възможностите за лечение за някои често срещани видове.

Кой е изложен на риск?

Гъбичните инфекции са често срещани при хората и обикновено не са много сериозни, ако се лекуват бързо и правилно.

Всеки, който има отслабена имунна система, може да е по-вероятно да попадне на гъбична инфекция, както и всеки, който приема антибиотици.

Ранното лечение и диабетът могат да направят човек по-податлив на гъбични инфекции.

Видове гъбички: По ноктите, на ръцете:

Следните състояния са всички обичайни видове гъбични инфекции.

1.) Гъбички по ноктите на краката

Гъбички-по-ноктите-на-краката

Гъбичките по ноктите на краката е често срещано състояние, което започва като бяло или жълто петно под върха на нокътя.. Тъй като гъбичната инфекция се задълбочава, гъбичките на ноктите могат да причинят промяна на цвета на ноктите, да се сгъстят и да се разпаднат в ръба. Тя може да засегне няколко нокти.

Ако Вашето състояние е леко и не ви безпокои, може да не се нуждаете от лечение. Ако гъбичките на ноктите ви са болезнени и са причинили удебелени нокти, стъпки за самоподдържане и лекарства могат да ви помогнат. Но дори и ако лечението е успешно, гъбичките на ноктите често се връщат.

Натъртена гъбичка се нарича също онихомикоза . Когато гъбичките заразяват зоните между пръстите на краката и кожата на краката ви, това се нарича стъпало на спортиста (tinea pedis).

# Причини за гъбички по ноктите:

Гъбичните инфекции на ноктите са причинени от различни гъбични организми (гъбички). Най-честата причина е вид гъбички, наречени дерматофити. Дрождите и плесените също могат да причинят инфекции на ноктите.

Гъбичните инфекции на ноктите могат да се развият при хора на всяка възраст, но това е по-често срещано при възрастни. Докато се развива, нокътят може да стане крехък и сух. Получените пукнатини в ноктите позволяват на гъбичките да влязат. Други фактори – като намалено кръвообращение към краката и отслабена имунна система – също могат да играят роля.

#Лечение на гъбички по ноктите

Гъбичните инфекции на ноктите могат да бъдат трудни за лечение. Говорете с лекаря си, ако стратегиите за самоподдържане и продуктите без рецепта не помагат. Лечението зависи от тежестта на Вашето състояние и вида гъбички, които го причиняват.

 • Перорални противогъбични лекарства. Тези лекарства често са първият избор, тъй като те почистват инфекцията по-бързо, отколкото локалните лекарства. Опциите включват тербинафин (Lamisil) и итраконазол (Sporanox). Тези лекарства помагат на новия нокът да се освободи от инфекцията, бавно да замени заразената част.
 • Перорални противогъбични лекарства за гъбички. Тези лекарства често са първият избор, тъй като те почистват инфекцията по-бързо, отколкото локалните лекарства. Опциите включват тербинафин (Lamisil) и итраконазол (Sporanox). Тези лекарства помагат на новия нокът да се освободи от инфекцията, бавно да замени заразената част.
 • Медицински лак за нокти. Вашият лекар може да предпише противогъбична лака за нокти, наречена циклопирокс (Penlac). Поставя се на заразените нокти и кожата около него веднъж на ден.
 • Медицински крем за нокти. Вашият лекар може да предпише противогъбичен крем, който се натрива в заразените ви нокти след измиване. Тези кремове могат да работят по-добре, ако са и тънки ноктите. Това помага на лекарството да премине през твърдата повърхност на ноктите към основната гъбичка.

2.) Гъбички по ноктите на ръцете

гъбички-по-ноктите-на-ръцете

Външните слоеве на кожата са съставени от мъртви кожни клетки, натоварени с протеин, известен като кератин. Това прави външната обвивка здрава и водоустойчива, предпазваща деликатната вътрешна среда на тялото.

Може да прочетете последната ни пълна статия за всички видове гъбички – как се лекуват гъбички

Здравата кожа е в състояние да издържи на повечето микроби и бързо се лекува. Въпреки това, когато кожатa кожата и ноктите са изложение на гибична инфекция те трябва да се лекуват, могат да се заразят от различни видове инфекции. Има още по-голям риск, когато защитните сили на организма не са в състояние бързо да се справят с инфекцията.

#Причини за гъбички по ноктите на ръцете

Има различни видове дерматофити, които могат да причинят гъбична инфекция на ръката. Най-често срещаните имат предразположение към хората (антропофилни гъбички) и включват:

 • Дерматофитна гъбичка, която е най-честата причина за кожни гъбични инфекции при хората.
 • Trichophyton interdigitale
 • Epidermophyton floccosum

Други видове гъбички могат да бъдат предадени на ръцете чрез контакт с животни (зоофилни) или неживи предмети, замърсени с почвата (геофилни):

 • Microsporum canis – от кучета или котки
 • Trichophyton verrucosum – от говеда
 • Microsporum gypseum – от почвата

#Лечение на гъбички по ноктите на ръцете

Противогъбичното лечение може напълно да изкорени гъбичките в рамките на 4 до 6 седмици. Това може да включва използването както на орални, така и на локални противогъбични средства.

 • Топични противогъбични средства (мехлеми и гелове) – тербинафин, клотримазол, циклопирокс, еконазол или бутенафин.
 • Перорални антифунгали (таблетки и капсули) – тербинафин, флуконазол, итраконазол или гризеофулвин.

Основните предразполагащи състояния като дерматит и палмарна хиперхидроза (потни длани) също трябва да се лекуват и ефективно да се управляват. Ръката, която е най-активният придатък, е в постоянен контакт с хора, животни и замърсени предмети, което улеснява договарянето на различни инфекции. Без да се лекува основното състояние, гъбичката на ръката може да се повтори.

3. ) Влагалищни гъбички

Вагиналните гъбични инфекции, известни също като кандидоза, са общо женско заболяване. Здравата вагина има бактерии и някои клетки от дрожди. Но когато балансът на бактериите и дрождите се промени, дрождевите клетки могат да се размножават. Това причинява силен сърбеж, подуване и дразнене.

Лечението на вагинална инфекция с гъбички може да облекчи симптомите в рамките на няколко дни. В по-тежки случаи може да отнеме до две седмици.

Вагиналните гъбични инфекции не се считат за полово предавана инфекция (ППИ). Сексуалният контакт може да го разпространява, но жените, които не са сексуално активни, също могат да ги получат. След като получите инфекция с гъбички, има по-голяма вероятност да получите още една.

#Причини за Влагалищни гъбички

Кандидата е естествено срещащ се микроорганизъм във вагиналната област. Бактерията Lactobacillus запазва растежа си под контрол. Но ако има дисбаланс във вашата система, тези бактерии няма да работят ефективно. Това води до свръхрастеж на дрожди, който причинява симптомите на инфекции на вагинални гъбички.

Няколко фактора могат да причинят гъбична инфекция, включително:

 • антибиотици (намаляват количеството на Lactobacillus или добри бактерии във вагината)
 • бременност
 • неконтролиран диабет
 • слаба имунна система
 • лоши хранителни навици, включително много сладки храни
 • хормонален дисбаланс близо до менструалния цикъл
 • стрес

#Лечение на влагалищни гъбички 

Можете да лекувате вагинални инфекции с натурални лекарства, ако искате да избягвате приемането на лекарства с рецепта. Някои популярни природни средства включват:

 • кокосово масло
 • крем от чаено дърво масло
 • чесън
 • вагинални супозитории на борна киселина
 • обикновено кисело мляко, което се приема перорално или се вкарва във влагалището

Винаги се уверете, че ръцете ви са чисти, преди да използвате кремове или масла в вагината. Хубаво е  да говорите с лекар преди да опитате естествени средства за защита. Някои билки могат да взаимодействат с лекарства, които може да приемате, или да предизвикате нежелани странични ефекти.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button