9 симптоми на рак на дебелото черво и 4 начина за лечение

Ракът на дебелото черво се случва, когато се развият туморни израстъци в дебелото черво. Това е третият най-разпространен вид рак в България.

Според клинични проучвания той и третата най-разпространена причина за смърт, свързана с рака.

През 2017 г. се очаква 95,520 нови диагнози да се появят само в Съединените щати (САЩ). Въпреки това, напредъкът в диагностиката и лечението води до постоянно подобрение на оцеляването.

Ракът на дебелото черво и ракът на ректума могат да се появят заедно. Това се нарича колоректален рак.

Ракът на ректума произхожда от ректума, които са последните няколко сантиметра от дебелото черво, най-близо до ануса.

Какво представлява ракът на дебелото черво?

рак_на_дебелото_черво_800x600

Дебелото черво е мястото, където тялото извлича вода и сол от твърди отпадъци. Тогава отпадъците се преместват през ректума и излизат от тялото през ануса.

Ракът на дебелото черво се случва, когато се наблюдава изчерпване на клетъчния растеж в дебелото черво.

Повечето ракове на дебелото черво произхождат от некачествени или доброкачествени тумори, наречени аденоматозни полипи, които се образуват върху вътрешните стени на дебелото черво.

Раковите клетки могат да се разпространят от злокачествени тумори до други части на тялото чрез кръвта и лимфните системи.

Тези ракови клетки могат да растат и да нахлуват в здравата тъкан наблизо и в тялото, в процес, наречен метастази. Резултатът е по-сериозно, по-малко лечимо състояние.

Свързана статияРак: факти, причини, симптоми и изследвания

Симптоми на рак на дебелото черво

Често няма симптоми в най-ранните етапи, но симптомите могат да се развият с напредването на рака.

Това са 9 от най-честите симптоми на рак на дебелото черво :

 • диария или запек
 • промени в консистенцията на изпражненията
 • свободни и тесни изпражнения
 • ректално кървене или кръв в изпражненията
 • коремна болка, спазми, подуване на корема или газа
 • болка по време на движенията на червата
 • слабост и умора
 • необяснима загуба на тегло
 • синдром на раздразнените черва (IBS)
 • желязодефицитна анемия

Ако ракът се разпространи до ново място в тялото, в новата област могат да се появят допълнителни симптоми. 

Черният дроб е най-често засегнат.

Причини и рискови фактори

причини-за-рак-на-дебелото-черво

Обикновено клетките на тялото следват организиран процес на растеж, разделение и смърт. Ракът се случва, когато клетките растат и се разделят неконтролируемо, без да умрат.

Точните причини са неизвестни, но ракът на дебелото черво има няколко потенциални рискови фактора.

Диетите с ниско съдържание на фибри могат да допринесат. Също така, според едно проучване от 2019 г., хората, които консумират прекомерни количества от следните, имат повишен риск:

 • наситени мазнини
 • червено месо
 • алкохол
 • обработено месо

Сега нека разгледаме причните:

1. Полипите

Ракът на дебелото черво обикновено произлиза от преканцерозни полипи, които съществуват в дебелото черво.

Най-често срещаните видове полипи са:

 • Аденоми: Те могат да приличат на нормалната обвивка на дебелото черво, но изглеждат под микроскоп. Те могат да станат ракови.
 • Хиперпластични полипи: Ракът на дебелото черво рядко се развива от хиперпластични полипи, тъй като те обикновено са доброкачествени.

Някои от тези полипи могат да растат в злокачествен рак на дебелото черво с течение на времето, ако не бъдат отстранени по време на ранните стадии на лечение.

Свързана статияКога полипите на дебелото черво стават на рак

2. Гените

Неконтролируем клетъчен растеж може да се случи, ако има генетично увреждане или ако промените в ДНК повлияват клетъчното делене.

Генетичното предразположение може да бъде наследено от членовете на семейството, но повечето ракови заболявания на дебелото черво се срещат при хора без семейна история.

Някои хора се раждат с определени генетични мутации, които ги правят статистически по-склонни да развият рак по-късно в живота си.

Понякога човек ще има тази генетична особеност, но ракът няма да се развие, освен ако не се стигне до фактор на околната среда.

3. Характеристики, навици и диета

Възрастта е важен рисков фактор за рак на дебелото черво. Около 91 процента от тези, които получат диагноза, са на възраст над 50 години.

Ракът на дебелото черво е по-вероятно при хора със заседнал начин на живот, със затлъстяване и тези, които пушат тютюн.

Тъй като дебелото черво е част от храносмилателната система, диетата е важен фактор.

 Диетите, които са с ниско съдържание на фибри и са с високо съдържание на мазнини, калории, червено месо, алкохол и преработени меса, са свързани с по-висок риск от рак на дебелото черво.

4. Улцерозен колит и колоректален рак

Хроничният улцерозен колит причинява възпаление на вътрешната обвивка на дебелото черво.

Ракът на дебелото черво е признато усложнение на хроничния улцерозен колит. Рискът от рак започва да се увеличава след осем до 10 години с колит.

Рискът от развитие на рак на дебелото черво при пациент с улцерозен колит също е свързан с местоположението и степента на неговото заболяване.

Пациентите с по-висок риск от рак са тези с фамилна анамнеза за рак на дебелото черво, дълъг период на улцерозен колит, обширно засягане на дебелото черво с улцерозен колит и такива с свързано с улцерозен колит чернодробно заболяване, склерозиращ холангит.

5. Наследствени генни мутации, които увеличават риска от рак на дебелото черво

Наследствените генни мутации, които увеличават риска от рак на дебелото черво, могат да бъдат преминали през семейства, но тези наследени гени са свързани само с малък процент рак на дебелото черво.

Наследствените генни мутации не правят рака неизбежен, но могат значително да увеличат риска от рак на индивида.

Най-честите форми на наследствени синдроми на рак на дебелото черво са:

 • Наследствен неполипозисен колоректален рак (HNPCC). HNPCC, наричан още синдром на Lynch, увеличава риска от рак на дебелото черво и други видове рак. Хората с HNPCC са склонни да развият рак на дебелото черво преди 50-годишна възраст.
 • Фамилна аденоматозна полипоза (FAP). FAP е рядко разстройство, което ви кара да развиете хиляди полипи в лигавицата на дебелото черво и ректума. Хората с нелекуван FAP имат повишен риск от развитие на рак на дебелото черво преди 40-годишна възраст.

FAP, HNPCC и други, по-рядко наследени синдроми на рак на дебелото черво могат да бъдат открити чрез генетично изследване.

Ако сте загрижени за историята на рак на дебелото черво на вашето семейство, консултирайте се с Вашия лекар дали семейната Ви история предполага, че имате риск от тези състояния.

6. Други прични

Някои състояния и лечения са свързани с повишен риск от рак на дебелото черво.

Те включват:

 • диабет
 • акромегалия, разстройство на растежния хормон
 • радиационна терапия за други видове рак
 • възпалително заболяване на червата, като улцерозен колит или болест на Крон

Диагностика на рак на дебело черво

Лекарят ще извърши пълен физически преглед и ще попита за личната и семейна медицинска история.

Диагнозата обикновено се прави след колоноскопия или бариев клизмат.

1. Колоноскопия

Колоноскопия_рак

Дълга, гъвкава тръба с камера от единия край се вкарва в ректума, за да инспектира вътрешността на дебелото черво.

Пациентът може да се наложи да следва специална диета за 24 до 48 часа преди процедурата. Също се изисква почистване със силни лаксативи, процес, известен като подготовка на червата.

Ако полиповете се открият в дебелото черво, те се отстраняват и изпращат до патолог за биопсия, изследване под микроскоп, което открива ракови или преканцерозни клетки.

Подобна процедура, наречена гъвкава сигмоидоскопия, изследва по-малка част от колоректалната област.

Това включва по-малко подготовка и може да не е необходима пълна колоноскопия, ако полипите не са намерени или ако са разположени в малка площ.

2.Двойно-контрастна бариева клизма

Тази процедура с рентгенови лъчи използва течност, наречена барий, за да осигури по-ясни резултати за изображения, отколкото може да даде стандартен рентгенов лъч.

След това течен разтвор, съдържащ елемента барий, се инжектира в дебелото черво през ректума, последвано от кратко изпомпване на въздух, за да се изглади бариев слой за оптимални резултати.

След това се взема рентгеновото изображение на дебелото черво и ректума. Барият ще изглежда бял на рентгеновите лъчи, а туморите и полипите ще изглеждат като тъмни очертания.

Ако биопсия предполага рак на дебелото черво, лекарят може да нареди рентгеново изследване на гръден кош, ултразвук или томографско изследване на белите дробове, черния дроб и корема, за да се оцени разпространението на рака.

Може да има и кръвен тест за вещество, произведено от някои ракови клетки, наречени карциноембрионичен антиген (CEA).

3. Кръвен тест

Понякога специалистът по здравеопазване може да направи кръвен тест за „туморен маркер“, наречен карциноембрионен антиген (CEA), ако има подозрение за рак. CEA е вещество, произведено от някои клетки от рак на дебелото черво и ректума, както и от някои други видове ракови заболявания.

Понякога се среща при високи нива при пациенти с колоректален рак, особено при разпространение на болестта. Тя може да служи като полезен тест, който трябва да бъде следван, ако се установи, че е повишен преди отстраняването на рака.

Въпреки това, не всички пациенти с колоректален рак ще имат повишена CEA, дори ако ракът им се е разпространил.

Освен това, някои пациенти без рак могат да имат повишен кръвен тест за CEA. Около 15% от пушачите, например, ще имат повишени CEA без рак на дебелото черво.

Така че CEA не се използва за диагностициране на колоректален рак, а по-скоро за следване на ефектите от лечението на рак на дебелото черво при хора с известни анамнести за заболяването, защото при някои пациенти количеството на раковата тъкан корелира с нивото на CEA.

Лечение на рак на дебелото черво

Лечението ще зависи от вида и етапа на рака, от възрастта, здравния статус и други характеристики на пациента.

Няма нито едно лечение за рак, но най-често срещаните варианти за рак на дебелото черво са хирургия, химиотерапия и лъчева терапия.

Леченията целят премахване на рака и облекчаване на болезнени симптоми.

1. Операция

операция_рак_на_дебелото_черво

Операцията за премахване на част или на цялото дебело черво се нарича колектомия. Хирургът премахва част от дебелото черво, съдържащо рака и околния район.

Липсващите лимфни възли също обикновено се отстраняват. Здравата част на дебелото черво или ще бъде прикрепена към ректума, или ще бъде прикрепена към стомаха в зависимост от степента на колектомия.

Някои малки локализирани ракови заболявания могат да бъдат отстранени с помощта на ендоскопия.

Лапароскопска хирургия, използваща няколко малки разрези в корема, може да бъде опция за премахване на по-големи полипи.

Паразитната хирургия може да облекчи симптомите при случаи на нелекувани или напреднали ракови заболявания.

Целта е да се облекчи всяко запушване на дебелото черво и да се контролира болка, кървене и други симптоми.

2. Химиотерапия

Химиотерапията прилага химикали, които пречат на процеса на клетъчно делене, като увреждат протеините или ДНК, за да повредят и убият раковите клетки.

Тези лечения са насочени към всякакви бързо разделящи се клетки, включително здрави. Здравите клетки обикновено могат да се възстановят от всякакви химически причинени увреждания, но раковите клетки не могат.

Химиотерапията обикновено се използва за лечение на рак, който се е разпространил, защото лекарствата преминават през цялото тяло. Лечението се извършва в цикли, така че тялото има време да се лекува между дозите.

Честите нежелани реакции включват:

Комбинираните терапии често смесват различни типове химиотерапия или комбинират химиотерапия с други лечения.

3. Радиционно лечение

Радиационното лечение уврежда и убива раковите клетки чрез фокусиране върху тях на високоенергийни гама лъчи.

Радиоактивните гама лъчи се излъчват от метали като радий или от високоенергийни рентгенови лъчи.

Радиотерапията може да се използва като самостоятелно лечение за свиване на тумор или унищожаване на ракови клетки, или заедно с други видове ракови заболявания.

Радиационното лечение често не се използва до по-късен етап. Те могат да се използват, ако ракът на ректума в ранен стадий е проникнал в стената на ректума или е преминал в близките лимфни възли.

Нежеланите реакции могат да включват:

 • леки кожни промени, наподобяващи слънчево изгаряне или слънчев загар
 • гадене
 • повръщане
 • диария
 • умора
 • апетит и загуба на тегло

Повечето нежелани реакции се проявяват няколко седмици след завършване на лечението. ( изследване )

Превенция на рак на дебелото черво

Ако е диагностициран колоректален рак в Етап I, има 92 процента шанс да оцелее поне още 5 години. На етап IV процентът е 11 процента.

По тази причина се препоръчва годишен скрининг за мъже и жени на възраст 50 до 75 години, особено след като симптомите може да не се появят, докато ракът не се развие.

Проучване на Американското дружество по рака предлага колоноскопия за ранно откриване на рак на дебелото черво, тъй като е най-точният метод. Той визуализира цялото дебело черво и позволява на хирурга да премахне полипи по време на процедурата.

Другите скринингови тестове включват:

 • годишни фекални окултни кръвни тестове
 • изпитване на ДНК на изпражненията
 • гъвкава сигмоидоскопия на всеки 5 години
 • CT колонография на всеки 5 години

Тези честотни препоръки зависят от индивидуалния риск от рак на дебелото черво.

Стандартните превантивни мерки включват:

 • поддържане на здравословно тегло
 • упражняване
 • консумирайки много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни
 • намаляване на наситените мазнини и приема на червено месо

На хората се препоръчва също да ограничат консумацията на алкохол и да откажат пушенето.

Каква е прогнозата за пациенти с рак на дебелото черво ?

Колоректалните видове рак обикновено са бавно растящи ракови заболявания, които отнемат години да се развиват.

Тъй като те растат най-често по стъпка, скрининг може значително да намали вероятността от смърт, свързани с болестта.

Независимо дали става въпрос за виртуална колоноскопия или по-нови техники за скрининг, бъдещето трябва да се съсредоточи преди всичко върху по-добри и по-изчерпателни скринингови програми, които откриват полипи и ранни ракови заболявания, преди да станат животозастрашаващи.

Обществеността също трябва да бъде обучавана за скрининговите програми.

Ако ракът се разпространи в близките тъкани и лимфни възли, 5-годишната преживяемост пада до 71%. Ако се разпространи до отдалечени места в тялото, процентът спада до 14%. ( клинично проучване )

Всеки човек, който живее с рак, има заболяване с уникална биология и генетичен код, а тайната за по-добро лечение включва отключване на този код.

Ракът е много сложен и учените едва сега започват да разкриват тайните си.

Напредъкът е неудобно забавен за онези, които се борят с болестта. С всяка изминала година, обаче, разбирането ни се увеличава и леченията стават по-добри.

Лечение на  рак на дебелото черво в стадий IV

След като колоректален рак се е разпространил далеч от мястото на първичния тумор, той се описва като стадий IV заболяване.

Тези далечни туморни отлагания, отделени от първичния тумор, са преминали през кръвта или лимфната система, образувайки нови тумори в други органи.

В този момент колоректален рак вече не е локален проблем, а вместо това е системен проблем с раковите клетки, видими на сканиране и неоткриваеми, но вероятно се срещат другаде по цялото тяло. В резултат на това в повечето случаи най-доброто лечение е химиотерапията, която е системна терапия.

Химиотерапията при метастазирал колоректален рак е доказала, че удължава живота и подобрява качеството на живот. Ако се справи добре, страничните ефекти на химиотерапията обикновено са далеч по-малко от страничните ефекти на неконтролируемия рак.

Само химиотерапията не може да лекува метастазирал рак на дебелото черво, но може да удвои продължителността на живота и да позволи добро качество на живот по време на лечението.

Възможностите за химиотерапия за лечение на рак на дебелото черво варират в зависимост от други здравословни проблеми, с които лицето се сблъсква.

Различните схеми с много лекарства комбинират агенти с доказана активност при колоректален рак, като 5-флуороурацил (5-FU), който често се прилага с лекарството левковорин (наричано също фолинова киселина) или подобно лекарство, наречено леволевковорин.

Капецитабин (Xeloda) е химиотерапия, дадена под формата на хапчета. Веднъж в тялото, тя се променя на 5-FU, когато стигне до мястото на тумора.

Други лекарства за химиотерапия за колоректален рак са иринотекан (Camptosar), оксалиплатин (Eloxatin) и трифуридин и типирацил (Lonsurf), комбинирано лекарство под формата на хапчета. Химиотерапевтичните схеми често имат акроними за опростяване на тяхната номенклатура (като FOLFOX, FOLFIRI и FLOX).

Обобщение

Ето някои ключови въпроси за рака на дебелото черво.

 • Ракът на дебелото черво засяга дебелото черво и обикновено започва с полипи в стената на червата.
 • Симптомите може да не се появят до по-късен етап, но ако го направят, стомашно-чревните проблеми са общи симптоми.
 • Лечението включва комбинация от химиотерапия, лъчева терапия и хирургия, което вероятно води до колостомия.
 • Здравословният начин на живот с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини диета може да помогне за предотвратяване на рак на дебелото черво и скринингът може да го открие в ранните етапи.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:


  • Colorectal cancer – patient version. (n.d.).
   cancer.gov/types/colorectal
  • Colorectal cancer symptoms. (n.d.).
   cancercenter.com/cancer-types/colorectal-cancer/symptoms
  • Key statistics for colorectal cancer. (2018).
   cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/about/key-statistics.html
  • AskMayoExpert. Colorectal cancer: Screening and management (adult). Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2018.
  • Niederhuber JE, et al., eds. Colorectal cancer. In: Abeloff’s Clinical Oncology. 5th ed. Philadelphia, Pa.: Churchill Livingstone Elsevier; 2014. https://www.clinicalkey.com. Accessed Jan. 30, 2019.
  • Colon cancer treatment (PDQ) — Patient version. National Cancer Institute. https://www.cancer.gov/types/colorectal/patient/colon-treatment-pdq. Accessed. Jan. 30, 2019.
  • Macrae FA. Colorectal cancer: Epidemiology, risk factors and protective factors. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Feb. 5, 2019.
  [/bg_collapse]

Актуализация на статията на 4 Октомври, 2019 !

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button