Инсулт: 10 симптоми на инсулт и 4 начина за Лечение

Инсулт се случва, когато кръвният поток към част от мозъка ви се прекъсне. Без кислород в кръвта, мозъчните клетки започват да умират в рамките на няколко минути.

Инсултът е „мозъчна атака“. Това може да се случи на всеки по всяко време. Когато това се случи, мозъчните клетки са лишени от кислород и започват да умират.

Когато мозъчните клетки умират по време на инсулт, способностите, контролирани от тази област на мозъка, като например паметта и контрола на мускулите, се губят.

За да предотвратите инсулт, научете за причините и нещата, които могат да повишат шансовете ви да получите такъв.

Какво представлява инсулт?

493x335_какво_е_инсулт

Мозъчният удар, известен също като цереброваскуларна болест или CVA и се получава когато част от мозъка загуби кръвоснабдяването и частта от тялото, така контролът на мозъчните клетки, лишени от кръв, спира да действа. Тази загуба на кръвоснабдяване може да бъде исхемична поради липса на кръвен поток или хеморагична поради кървене в мозъчната тъкан.

Мозъчен инфаркт може да доведат до смърт или трайно увреждане. Има възможности за лечение на исхемични инсулти, но лечението трябва да започне в първите няколко часа след началото на инсулти.

Пациентът, семейството или минувачите трябва да се обадят на 112  и незабавно да уведомяват Бърза помощ, ако има съмнение за инсулт.

Преходна исхемична атака (TIA или мини-инсулт) описва исхемичен инсулт, който е кратък, когато симптомите се размиват спонтанно. Тази ситуация също изисква спешна оценка, за да се опита да минимизира риска от бъдещ инсулт. По дефиниция инсултът би бил класифициран като ТИА, ако всички симптоми се отстранят в рамките на 24 часа.

Видове инстул

Мозъчен инфаркт може да се случи по два основни начина: Нещо блокира потока на кръвта или нещо, което причинява кървене в мозъка.

Исхемичен инсулт. При 8 от 10 инсулти, кръвоносен съд, който взема кръв в мозъка ви, се включва. Това се случва, когато мастните отлагания в артериите се прекъсват и пътуват до мозъка или когато слабият кръвен поток от неправилен сърдечен пулс образува кръвен съсирек.

Исхемичен инсулт се причинява от запушване или блокиране на артерия в мозъка, предотвратяваща доставянето на богата на кислород кръв в мозъчните клетки. Артерията може да бъде блокирана по няколко начина.

Тромботичен инсулт: една артерия може да се стеснява с течение на времето поради натрупване на холестерол, наречено плака. Ако тази плака се разкъсва, на мястото се образува съсирек и предотвратява преминаването на кръвта в мозъчните клетки надолу по течението, които след това са лишени от кислород.

При емболичен инсулт артерията се блокира поради отломки или съсиреци, които се движат от сърцето или друг кръвоносен съд. Емболизъм или емболизъм е съсирек, парче мастен материал или друг предмет, който се движи в кръвта, който се намира в кръвоносен съд, за да причини препятствие.

Хеморагичен инсулт. Това е по-рядко срещано от исхемичен инсулт, но може да бъде по-сериозно. Един кръвоносен съд в мозъка ви  избухва. Неконтролираното високо кръвно налягане и приемането на прекалено много лекарства за разреждане на кръвта могат да доведат до този вид удар.

Някои хора имат това, което се нарича преходна исхемична атака (TIA). Този „мини инсулт“ се дължи на временно блокиране. Това не причинява трайно увреждане на мозъка, но увеличава шансовете ви да получите пълен инсулт.

Когато кръвоносни съдове изтекат и разливат кръвта в мозъчната тъкан, тези мозъчни клетки спират да работят. Кръвоизливът или кръвоизливът често се дължат на лошо контролирано високо кръвно налягане, което отслабва стената на артерията с течение на времето.

Свързана статияХипертония: Причини, симптоми и лечения

Кръвта може също така да изтече от аневризма, вродена слабост или балониране на артериална стена или от AVM (артериовенозна малформация) – вродена аномалия, при която артерия и вена се свързват неправилно.

Кръвта може да образува хематом, който директно уврежда мозъчните клетки и може също така да причини подуване, което оказва допълнителен натиск върху околните мозъчни тъкани.

Симптоми на инсулт

симптоми_на_инсулт

Действието бързо е критично, ако подозирате, че някой може да има удар. Непосредственото лечение на инсулт може да сведе до минимум дългосрочните ефекти на инсулт и може дори да помогне за намаляване на риска от смърт на човек от инсулт.

Симптомите са много важни да помогнат бързо да разпознаете предупредителните признаци и симптомите на инсулт. Можете дори да изтеглите приложение FAST от уеб страницата на Американската асоциация за инсулт, за да ви помогне да си спомните тези признаци. ( Страница )

1. Загуба на баланс

Началото на инсулт ще причини екстремни физически смутове, толкова често, че често жертвите имат проблеми с ходенето, губят баланса и координацията си напълно и дори имат проблеми да седнат, без да падат.

Можеш да се препънеш и може да се почувстваш непосредствено невъзможно да постигнеш баланса си, дори да се съсредоточиш единствено върху баланса и координацията си.

Замаяността (обсъдена по-подробно по-нататък в тази статия) е често срещан симптом, който върви заедно с проблемите на равновесието, ходенето и координацията, защото замаяните чувства всъщност понякога могат да бъдат причина.

Докато загубата на равновесие е симптом на инсулт, можете да го почувствате и след инсулт. Може да продължите да се чувствате замаяни и несигурни в способността си да ходите без да се препъвате или падате.

Според асоциацията за инсулт, по-вероятно е да имате проблеми с равновесието, ако ударът засяга лявата страна на тялото ви. Някои оцелели от инсулт могат да усещат само леки проблеми, докато други могат да имат тежка загуба на равновесие, което оказва влияние върху тяхното качество на живот.

2. Слабост

Внезапната загуба на сила в мускулите на лицето, ръката, крака – дори и да е само временна – може да сигнализира за настъпващ инсулт.

Много пациенти се оплакват от изтръпване или мравучкане в лявата ръка или рамо, които се появяват внезапно и постепенно се влошават. Понякога може да настъпи пълна мускулна недостатъчност, при която не можете да вдигнете ръка или да носите тегло на засегнатия крак.

Мускулна слабост може да възникне и след инсулт, ако сте неподвижни за продължителен период от време. Инсулти може да ви накарат да не можете да ходите или да премествате много от мускулите си, което води до мускулна слабост, когато тялото ви не е активно.

Интензивната физиотерапия може да помогне на преживелите инсулт как да контролират по-добре слабите си мускули и да направят някои малки задачи.

Докато някои хора, които са имали инсулт, не възстановяват способността си да се движат по една или двете страни на тялото си, физиотерапията е довела до много оцелели от инсулт, които възвръщат способността си – позволявайки им да ходят и да вършат другия редовен ден- които са направили преди инсулт.

3. Парализа на лицето
парализа-на-лицето-инсулт

Често мозъчен инфаркт предизвиква лицевите мускули, където едната страна на лицето губи подвижност или напълно изтръпва, така че лицето изглежда несиметрично, когато се опитват да говорят или да се усмихват.

Това е общ симптом, който е лесно за другите хора да го забележат. Когато подозирате, че някой има инсулт, трябва да помолите човека да се усмихне. Това е бърз начин да установите дали имат инсулт и ако възникне парализа на лицето, незабавно уведомете Бърза помощ.

Дори ако несиметричната усмивка или трудност на говора не е резултат от удар, това все още е знак, че има нещо сериозно на пациента.

Рехабилитационната терапия играе ключова роля при възстановяването от парализа на лицето. Някои оцелели от инсулт напълно се възстановяват от парализата на лицето във времето, но тя е постоянна за много хора.

Този симптом и често постоянен ефект на инсулт се дължи или на липса на кислород към лицевия нерв в мозъка, или на кървене, което оказва натиск върху нервите и тъканите.

4. Трудно говорене

Трудна или неразвита реч е друг очевиден предупредителен знак. Ако някое лице внезапно има затруднения да говори или да формира интелигентни изречения, то може да означава инсулт. Наблюдателите често го обясняват като гледане на някой безпомощен, опитващ се да говори, или на внезапно объркване на лицето на засегнатото лице.

Лицето, което изпитва инсулт, може да се чувства изключително объркано от невъзможността да говори, да слага думите заедно в изречение или просто да се опитва да се фокусира върху говоренето.

Речта може да бъде значително подобрена през първите няколко месеца след инсулт.

Има комплексни лечения и терапии, които да помогнат на оцелелите от инсулт да възвърнат способността си да говорят добре и нормално.

5. Проблеми със зрението

Онези, които са засегнати от инсулт, често обясняват, че има предходен период, когато имат проблем да видят нещо ясно.

Те могат да получат двойно виждане, замъглено зрение или пълна загуба на зрение. Тези проблеми със зрението могат да бъдат само временни, но наблюдателите могат да изпробват зрителната способност, като попитат жертвата колко пръста виждат. Ако не могат да разберат, обадете се на 112.

Много хора, които са преживели проблеми със зрението, след това, особено ако ударът е бил от дясната страна на мозъка. Може да имате слепи петна или фокусиране, защото клетките са унищожени във визуалната кора.

Докато голям брой оцелели от инсулт имат нарушено зрение, медицинските постижения увеличиха шанса да се виждат достатъчно добре, за да правят редовни неща като пазаруване, излизане на разходка или дори шофиране.

Интензивното лечение, включващо преквалификацията на мозъка.

6. Липса на разбиране

Човек, страдащ от инсулт, често ще има затруднения при разбирането на определени твърдения и команди в дните, водещи до действителния инсулт. Това може да се прояви и когато те се опитват да говорят или да водят разговор.

Може да не мислите за объркването или за трудностите при разбирането на нещата – можете да го придадете на умора или стрес – но е важно да знаете, че това е ранен предупредителен знак за инсулт, така че да можете да го разпознаете рано.

Колкото по-рано можете да установите, че имате инсулт, толкова по-добри са шансовете Ви за пълно възстановяване. Колкото по-дълго имате инсулт без лечение, толкова повече щети може да причини на мозъка ви.

Тя може също да увеличи шансовете ви за трайни увреждания, водещи до тежки увреждания. Въпреки че може да изглежда като малък проблем, никога не е лоша идея да се проверява, ако има причина за безпокойство. Уреждането на инсулт или ранното лечение може да ви спаси.

7. Кой са първите симптоми и признаци на инсулт ?

Използвайте бързо, за да запомните и разпознаете следните признаци и симптоми на инсулт:

 • Лицето губи подвижност. Помолете човека да се усмихне и да види дали едната страна е увиснала. Една от страните на лицето може също да е вцепенена и усмивката може да изглежда неравномерна.
 • Слабост на ръцете. Помолете човека да вдигне двете ръце. Има ли слабост или изтръпване от едната страна? Една от раменете, която се движи надолу, е признак на едностранна слабост на рамото.
 • Затруднение при говора. Хората, които имат инсулт, могат да пренебрегнат речта си или да имат проблем да говорят изобщо. Речта може да е неразбираема. Помолете човека да повтори просто изречение и да потърси някаква аномалия на речта.

Други възможни признаци и симптоми на инсулт включват внезапно настъпване на:

 • Слабост или парализа на която и да е част от тялото.
 • Изтръпване или усещане за „игли“ навсякъде в тялото.
 • Противопоставяне (неприятно ходене) или загуба на равновесие и координация
 • Промяна на визията, замъглено зрение или проблеми със зрението в едно или и двете очи
  виене на свят
 • Тежко главоболие, което обикновено не прилича на главоболие в миналото
  объркване
 • Невъзможност за говорене, неразбираема реч или невъзможност за разбиране на речта
 • Загуба на усещане във всяка част на тялото

Време е да се обадите на 112! Ако дадено лице покаже някой от горепосочените симптоми, дори ако симптомите си отиват, обадете се на 112 и незабавно отидете в болница.

Причини за мозъчен инфаркт / инсулт

1. Наднормено тегло и упражнения
причини-за-инсулт-800x450

Вашият шанс за инсулт може да се повиши, ако имате наднормено тегло. Можете да намалите шансовете си, като тренирате всеки ден. Вземете бърза 30-минутна разходка или правете упражнения за укрепване на мускулите като придвижване и работа с тежести. Важно е да премахнете излишните килограми.

Свързана статия90-дневна диета и план за хранене: отслабни здравословно

2. Лекарства

Някои лекарства могат да повишат шансовете Ви за инсулт. Например, лекарствата за разреждане на кръвта, които лекарите предлагат за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци, понякога могат да причинят удар по-вероятно чрез кървене.

Изследванията са свързани с хормонална терапия, използвана за симптоми на менопаузата като горещи вълни, с по-висок риск от удари. И ниско-дозата естроген в противозачатъчните хапчета също могат да накарат коефициентите ви да се покачват.

3. Наследствено предразположение

Мозъчните инфаркти могат да се предават. Вие и вашите близки може да имате тенденция да получите високо кръвно налягане или диабет.

Някои удари могат да бъдат предизвикани от генетично нарушение, което блокира притока на кръв към мозъка.

4. Полът има значение при инсулт

Жените имат малко по-малък риск от инсулт в сравнение с мъжете на същата възраст.

Но жените имат удари в по-късна възраст, което ги прави по-малко вероятно да се възстановят и по-вероятно да умрат в резултат на това.

5. Раса

Ударите засягат афро-американците и небесните испанци американци много по-често, отколкото всяка друга група от болестта на сърцето в САЩ, генетично състояние, което може да стеснява артериите и да прекъсва кръвообращението, също е по-честа в тези групи и в хора, чиито семейства идват от Средиземноморието, Близкия Изток или Азия

Причини за Тромботичен инсулт

Запушването на артерия в мозъка чрез съсирек (тромбоза) е най-честата причина за инсулт. Частта от мозъка, която се подава от кръвосъсирването, се лишава от кръв и кислород.

В резултат на отнетата кръв и кислород, клетките на тази част от мозъка умират, а частта от тялото, която контролира, спира да работи. Обикновено холестеролната плака в един от малките кръвоносни съдове на мозъка се разкъсва и започва процеса на съсирване. Причини може да бъдат:

Причини за Емболичен инсулт

Друг вид удар може да възникне, когато кръвен съсирек или парче атеросклеротична плака (холестерол и калций отлагания по стената на вътрешността на сърцето или артерията) се разпада, преминава през кръвта и се намира в артерия в мозъка.

Когато кръвотока спира, мозъчните клетки не получават кислорода и глюкозата, от които се нуждаят да функционират, и се случва инсулт.

Този тип удар е означен като емболичен инсулт. Например, кръвен съсирек може първоначално да се образува в сърдечната камера в резултат на неправилен сърдечен ритъм, като предсърдно мъждене.

Причини за церебрален кръвоизлив

Мозъчен кръвоизлив възниква, когато кръвоносен съд в мозъка се разкъсва и кърви в обкръжаващата мозъчна тъкан.

Мозъчен кръвоизлив (кървене в мозъка) причинява симптоми на инсулт чрез лишаване на кръвта и кислорода от части на мозъка по различни начини. Кръвният поток се губи за някои клетки. Освен това кръвта е много дразнеща и може да причини подуване на мозъчната тъкан (церебрален оток).

Отокът и натрупването на кръв от мозъчен кръвоизлив увеличават налягането в черепа и причиняват по-нататъшни увреждания чрез изстискване на мозъка срещу косния череп. Това допълнително намалява притока на кръв към мозъчната тъкан и нейните клетки.

Причини за субарахноиден кръвоизлив

При субарахноиден кръвоизлив кръвта се натрупва в пространството под арахноидната мембрана, която линизира мозъка.

Кръвта произхожда от абнормен кръвоносен съд, който изтича или се разкъсва. Често това е от аневризма (необичайно издуване на кръвоносните съдове).

Субарахноидните кръвоизливи обикновено причиняват внезапно тежко главоболие, гадене, повръщане, лека нетърпимост и сковано гърло. Ако не се разпознаят и лекуват, могат да настъпят сериозни неврологични последици като кома и мозъчна смърт.

Какво представлява лечението на инсулт?

лечение-на-инсулт

Инсултът е спешен медицински проблем и има способност да да възстановява кръвоснабдяването на мозъка на някои пациенти с мозъчен инсулт, ако те присъстват достатъчно рано за медицинска помощ.

Както при много спешни случаи, първо се обръща внимание са ОАС (циркулация, дихателни пътища и дишане, съгласно новите указания на КРС), за да се увери, че пациентът е изпомпвал кръвта, няма блокиране на дихателните пътища и може да диша и след това има адекватен контрол на кръвното налягане.

1. Лечение на Исхемичен инсулт

За лечение на исхемичен инсулт, лекарите трябва бързо да възстановят притока на кръв към мозъка ви.

Спешно лечение с лекарства. Терапията с лекарства против съсирване трябва да започне в рамките на 3 часа, ако те се въвеждат във вената – и колкото по-рано, толкова по-добре. Бързото лечение не само подобрява шансовете ви за оцеляване, но също така може да намали усложненията. Може да Ви се дадат:

 • Аспирин. Аспиринът е незабавно лечение, което се дава в спешното отделение, за да се намали вероятността от друг инсулт. Аспиринът предотвратява образуването на кръвни съсиреци.
 • Интравенозно инжектиране на тъканен плазминогенен активатор (ТРА). Някои хора могат да се възползват от инжектиране на рекомбинантен тъканен плазминогенен активатор (ТРА), наричан още алтеплаза. Този мощен лекарствен препарат трябва да се приложи в рамките на 4.5 часа след началото на симптомите на инсулт, ако се приложи във вената.

TPA възстановява кръвния поток чрез разтваряне на кръвния съсирек и може да помогне на хората, които са имали удари, да се възстановят по-пълноценно. Вашият лекар ще обмисли някои рискове, като потенциално кървене в мозъка, за да определи дали TPA е подходящ за Вас.

Спешни процедури. Лекарите понякога лекуват исхемични инсулти с процедури, които трябва да се извършат възможно най-скоро, в зависимост от характеристиките на кръвния съсирек:

 • Лекарства, доставяни директно в мозъка. Лекарите могат да вмъкнат дълга, тънка тръба (катетър), за да доставят ТРА директно в района, където се случва инсултът. Времевият прозорец за това лечение е малко по-дълъг от този за интравенозния ТРА, но все още е ограничен.
 • Механично отстраняване на съсиреци. Лекарите могат да използват катетър, за да маневрират малко мозъчно устройство в мозъка ви, за да се разпаднат физически или да вземат и да отстранят съсирека.
2. Лечение на Хеморагичен инсулт

Спешното лечение на хеморагичен инсулт се фокусира върху контролиране на кървенето и намаляване на налягането в мозъка ви. Хирургията може да се извърши и с цел намаляване на бъдещия риск.

Спешни мерки. Ако приемате варфарин (Coumadin) или лекарства против тромбоцити, като клопидогрел (Plavix), за да предотвратите образуването на кръвни съсиреци, може да Ви бъдат дадени лекарства или кръвопреливания, за да се противодейства на ефектите на разредителите на кръвта.

Може да Ви бъдат дадени лекарства за понижаване на налягането в мозъка (вътречерепно налягане), понижаване на кръвното ви налягане, предотвратяване на вазоспазъм или предотвратяване на гърчове.

След като кървенето в мозъка ви спре, лечението обикновено включва поддържаща медицинска помощ, докато тялото ви поглъща кръвта.  Ако зоната на кървене е голяма, Вашият лекар може да извърши операция за отстраняване на кръвта и облекчаване на натиска върху мозъка ви.

Отстраняване на хирургически кръвоносни съдове. Хирургията може да се използва за възстановяване на аномалии на кръвоносните съдове, свързани с хеморагични инсулти. Вашият лекар може да препоръча една от тези процедури след инсулт или ако аневризма или артериовенозна малформация (AVM) или друг вид васкуларни малформации са причинили вашия хеморагичен инсулт:

 • Хирургично подстригване. Хирургът поставя малка скоба в основата на аневризмата, за да спре кръвообращението й. Тази скоба може да запази аневризма от разрушаване или да предотврати повторно кървене на аневризма, който наскоро е кръвоизливен.
 • Навиване (ендоваскуларна емболизация). В тази процедура хирургът вкарва катетър в артерия в слабините и го насочва към мозъка ви, като използва рентгеново изображение.
 • Хирургично отстраняване на AVM. Хирурзите могат да премахнат по-малък AVM, ако се намират в достъпна зона на мозъка ви, за да се избегне рискът от счупване и да се намали рискът от хеморагичен инсулт. Въпреки това, не винаги е възможно да се премахне AVM, ако отстраняването му би довело до прекалено голямо намаляване на мозъчната функция или ако е голямо или се намира дълбоко в мозъка ви.
 • Интракраниален байпас. При някои уникални обстоятелства, хирургичният байпас на вътречерепните кръвоносни съдове може да бъде опция за лечение на лош приток на кръв към област на мозъка или комплексни васкуларни лезии, като например възстановяване на аневризма.

Възстановяване след инсулт и рехабилитация

След спешно лечение грижата за инсулти се фокусира върху това да ви помогнат да възвърнете силата си, да възстановите колкото е възможно повече функцията и да се върнете към независимия живот. Увреждането от инсулт зависи от участъка на мозъка и количеството увредена тъкан.

Ако вашият мозъчен инфаркт е засегнат от дясната страна на мозъка, вашето движение и усещане от лявата страна на тялото ви може да бъдат засегнат. Ако вашият инсулт поврежда мозъчната тъкан от лявата страна на мозъка, движението и усещането ви от дясната страна на тялото ви може да бъдат засегнати. Увреждането на мозъка от лявата страна на мозъка може да предизвика говорни и езикови нарушения.

Освен това, ако сте имали инсулт, може да имате проблеми с дишането, преглъщането, балансирането и зрението.

Възстановяването на инсулт на всеки човек е различно. В зависимост от Вашето състояние екипът ви за лечение може да включва:

 • Доктор, обучен в мозъчни състояния (невролог)
 • Рехабилитационен лекар (физиолог)
 • Медицинска сестра
 • диетолог
 • Физиотерапевт
 • Професионален терапевт
 • Рекреационен терапевт
 • Логопед

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button