10 ползи от Годжи бери : Лечебни ползи и Вреди

Плодовете на Годжи Бери са били използвани в традиционната китайска медицина в продължение на повече от 2000 години.

Някои легенди съобщават, че с горски плодове са се хранили монаси в Хималаите преди хиляди години и са потопени в гореща вода, за да подпомогнат медитацията и да получат по-голямо здраве, жизненост, дълголетие, енергия и издръжливост.

Ниското съдържание на калории, без мазнини, добър източник на фибри и висока антиоксидантна храна, ползите от Годжи Бери включват способността да ви помогне да се борите с болестта, ефективно да управлявате теглото си и да постигнете по-добро храносмилане.

Обикновено консумираната сурова, сушена или в течна или прахообразна форма, разнообразните горски плодове съдържат широка гама от фитонутриенти, витамини и следи от минерали, които им дават името „супер храна“ от много здравни експерти.

Какви са ползите на Годжи бери?

годжи-бери-за-отслабване

Годжи бери са невероятно здравословна храна, даваща енергия с малко калории. Техният богат, сладък вкус, заедно с високото съдържание на фибри, може да ви помогне да сте сигурни в това, че се храните здравословно.

Обърнете се към тях за лека закуска, за да предотвратите свръхчувствителност при хранене.

Добавете ги във вашето кисело мляко или салата по същия начин, по който бихте използвали стафиди.

Тяхната хранителна стойност като нискокалорична, с ниска захар ги прави идеален заместител на други сушени плодове с по-високо съдържание на захар. Една унция от годжи бери плодове има само 23 калории.

Годжи Бери няма да ви помогне да отслабнете бързо, ако се използва без прилагането на други начини и режим за отслабване .

Вие трябва или да използвате Годжи Бери в комбинация с други диети и тренировки, или да пиете чай с плодове достатъчно дълго.

С редовното използване на плодовете на Годжи Бери процесът на загуба на тегло се постига чрез редица свойства. Преди всичко ще подчертаем следното:

В допълнение, редовното използване на плодове ускорява метаболитните процеси. Този ефект се постига поради наличието в плодовете му на големи количества антиоксиданти.

Те ускоряват разграждането на мастните клетки и осигуряват на тялото  издръжливост и енергия. В тази връзка се препоръчва да се комбинира използването на плодове с редовна физическа активност.

Какви лековите ползи има годжи бери?

Може би сте чували за горски плодове и техните ползи за здравето. Но верни ли тези твърдения? Историята им като лечебно растение има корени в древен Китай.

Много хора използват горски плодове за лечение на очни, чернодробни и бъбречни заболявания.

Също известна, като една от най-полезните храни, тези червени плодове имат сладък, леко кисел вкус и често излизат в изсушена форма, като стафиди.

Ако искате да добавите повече витамини и полезни вещества към вашата диета, прочетете повече за ползите, за да решите дали годжи бери плодове са подходящи за вас.

Приложение

Повишената имунна система и грипната защита могат да вървят ръка за ръка. Витамините в Годжи бери могат да увеличат и поддържат и двете.

Ранното тестване в лабораториите показва, че плодовете от годжи помагат да се повиши ефективността на грипните ваксиниции при възрастни мишки. Това е важно, защото грипната ваксина не винаги осигурява адекватна защита срещу вируса.

Изследването предполага, че плодовете от годжи бери могат да предотвратят последващи инфекции за по-възрастни възрастни. Но не забравяйте,плодовете на Годжи бери не са заместителна защита срещу грип.

Уверете се, че вие и членовете на вашето семейство получавате вашето грипно изстрелване всяка година.

3. Антиоксиданти за очите и кожата

годжи-бери-антиоксиданти

Изследванията сочат високото ниво на антиоксиданти в горските плодове, особено зеаксантин. Това е зеаксантинът, който дава ярки цветове на шафранът.

Антиоксидантите предпазват клетките от разрушаване, когато са изложени на елементи като дим и радиация. Нещо повече, храни със здрави нива на антиоксиданти често са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на нездравословни мазнини.

Същото проучване установи също, че по-възрастните хора, които са яли ежедневно хранителни добавки с Годжи бери плодове в продължение на 90 дни, са имали по-малко хипопигментация и по-малко жълти отлагания в окото.

4. Поддържат кръвната захар

Сладките плодове на Годжи Бери може да са вашата нова любима храна, ако имате проблеми с кръвната захар. Плодовете може да помогнат:

 • потенциално понижаване на кръвната захар
 • подобряване на толерантността към захарта
 • облекчаване на инсулиновата резистентност
 • подобрява и възстановява клетките, които помагат за производството на инсулин

Говорете с лекаря си, преди да започнете да добавяте тези плодове към диетата си, особено ако вече имате ниска кръвна захар. Ако започнете да ги приемате редовно, може би по-често да проверявате кръвната си захар.

Свързана статияДиабет: Симптоми, причини и лечения

5. Годжи бери повишава тестостерона

Плодовете  имат дълга история, обвързана със сексуалната плодовитост. Едно проучване при плъхове показва, че годжи бери значително:

 • увеличено количество и движение на сперматозоидите
 • съкратена ерекция, улавяне и реакция на еякулация
 • подобрена сексуална способност
 • подобрено възстановяване на нивата на тестостерон

Изследванията показват, че плодовете от годжи могат да бъдат алтернатива на рецепта за еректилна дисфункция като Виагра.

Годжи бери се препоръчва при преждевременна еякулация.

Свързана статия6 натурални лечения на еректилна дисфункция

6. Насърчава здравето на кожата

Подобно на предимствата, които получавате от яденето на други плодове, годжи бери плодовете се заредени с бета-каротин (пигмент, открит в растения и плодове), което спомага за стимулирането на здрава кожа и дори действа като естествено лечение на рак на кожата.

В изследване върху животни, извършено от Ветеринарния факултет на университета в Сидни, пиенето на 5% сок от годжи бери осигурява антиоксидантна активност, която предлага значителна защита срещу кожни заболявания и липидна пероксидация при UV светлина.

Два известни ендогенни кожни антиоксиданти присъстват в плодовете от годжи, хемо кисетаза-1 и металотионеина, за които е установено, че участват във фотоимунната защита. (проучване )

7. Детоксицира черния дроб

Плодовете на Годжи Бери се смята, че предлагат защита на черния дроб и се използват заедно с традиционните билки като женско биле, Рейши и Джиаогулан за почистване на черния дроб.

Това е една от причините, поради която те обикновено се използват като тонизирана съставка в супите и да правят сладки или пикантни порции за болни хора.

Те се смятат за една от най-добрите съставки за насърчаване на здравето на черния дроб и бъбреците, според TCM, тъй като Годжи бери облагодетелства черния дроб и меридианите на бъбреците, за да възстанови жизнеността, силата и благосъстоянието.

Това ги прави отличен естествен лек за бъбречни камъни, както и добра храна за почистване на кръвта.

8. Подобряване на имунната функция и борбата с рака

Годжи бери са подобни на други плодове – като боровинки и малини – с в това, че доставят високи нива на антиоксиданти витамин С и витамин А. Това са две хранителни вещества ключ към изграждането на имунитет и предотвратяване на често заболявания като настинка, както и по-сериозни хронични заболявания като рак или невродегенеративен спад.

От антиоксидантите, присъстващи сред ползите на плодовете,  са каротеноидите като зеаксантин и прекурсорите на витамин С са най-широко изследвани. Високите нива на тези съединения дават на Годжи репутация за борба с раковите клетки, борба с туморния растеж, намаляване на нивата на възпалителни цитокини и детоксикиране на организма на вредните токсини.

Ползите от Годжи Бери се разпростират и върху други части на тялото благодарение на техните полизахариди и гликоконюгатни съединения, които стимулират уникални биоактивни имуномодулиращи, антитуморни и антиоксидантни активности в мозъка, черния дроб, репродуктивните органи и храносмилателния тракт.

Знаете ли, че бихте могли да помогнете за борба с рака на кожата с храна? Съобщава се, че Годжи бери има свойства против стареене и показва антитуморни действия срещу различни видове клетки на рак на кожата чрез инхибиране на туморния растеж и предизвикване на апоптоза. (проучване )

Странични ефекти при прием на Годжи Бери

годжи-бери-странични-ефекти

Странични ефекти

Както всички сушени плодове, плодовете на Годжи бери съдържат захар в малко количество, така че контролът на порциите е важен – и те не са непременно добър избор за хората с дисбаланс на кръвната захар.

Както всички сушени плодове, може да бъде лесно да се прекали с тях!

Хората, които използват разредители на кръвта или приемат диабетични лекарства, могат да имат отрицателна реакция, като ядат много плодове от годжи.

Що се отнася до алергиите, Годжи бери не са обикновен алерген и са подходящи и за деца, но ако имате известна алергия към други плодове, може би трябва да поискате да поговорите първо с Вашия лекар.

Рецепти с Годжи Бери

Годжи Бери имат естествено сладък, но леко проституствен вкус, много подобен на боровинките. Някои хора също смятат, че имат лек „билков“ послевкус, което ги прави особено подходящи за пикантни рецепти, както и за сладки.

Ето някои лесни начини да добавите повече плодовете към вашата храна:

Чай от годжи бери за отслабване
чай-от-годжи-бери

Когато се използват в чай, плодовете на годжи бери имат доказни антиоксидантни свойства, както и помощ при загуба на тегло. Правенето на чай е доста проста задача и предлага освежаваща и вкусна алтернатива на традиционния чай.

Начин на приготвяне

 • Сварете 1 чаша вода и добавете торбичка за чай по ваш избор.
 • Добавете една малка част от годжи бери плодове към чая и го оставете да се вару за 10 минути.
 • Добавете 1 супена лъжица. от джинджифил, ако желаете, за допълнителна полза.
Сурова млечна рецепта за салата
салата-от-годжи-бери
Снимка: draxe.com

Съставки:

 • 10 големи настъргани моркови
 • 1 чаша изсушени горски плодове
 • 4 зелени ябълки, нарязани
 • 1 чаша пекан
 • 3 супени лъжици дижон горчица
 • 1/4 чаша прясно изцеден лимонов сок
 • 1/4 чаша кленов сироп
 • 1 чаена лъжичка лимонов пипер
 • 1 чаена лъжичка морска сол

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки заедно. Сервирайте охладено.

Още рецепти с годжи бери: Лесни рецепти с Годжи Бери 

Хранителна информация

Хранителна информация за количество от 100 гр. Годжи бери

Годжи бери са добър източник на витамини и минерали, включително:

 • витамин Ц
 • Фибри
 • желязо
 • витамин А
 • цинк
 • антиоксиданти

Тези плодове съдържат всичките 8 основни аминокиселини. Единична доза от 4 унции осигурява почти 10% от дневната Ви стойност за протеин. За плодове това е изненадващо количество протеин.

Въглехидратите в годжи бери също са сложни въглехидрати. Това означава, че кръвната Ви захар ще се повиши бавно, като по този начин ще намалите риска от захарна катастрофа след това.

Заключение

супер-храната-годжи-бери

Супер храна ли е Годжи бери ?

Неотдавнашно проучване сравняваше резултатите на участниците, които консумират сок от годжи бери в продължение на 14 дни на тези, които не са го направили. Хората, които пият сок от гайди, съобщават за увеличение на:

 • енергия
 • атлетично представяне
 • качество на съня
 • способност за фокусиране
 • спокойствие
 • общо благосъстояние

Същата група съобщава за значително по-добри резултати са получили за проблеми като умора, стрес и храносмилане. Резултатите обаче също са докладвани и не са отчели други условия.

Някои здравни твърдения също заявяват, че Годжи бери мога за:

Едно популярно китайско проучване също твърди, че плодовете от годжи могат да третират раковите тумори.

Плодовете на годжи бери съдържат химически компонент, наречен бета-ситостерол. Това може да помогне за намаляване на размера на обраслите клетки и води до „клетъчно самоубийство“ в туморните клетки.

Необходими са повече проучвания, за да се потвърдят ползите за здравето на плодовете от годжи. Все пак, винаги, когато имате възможност добавете Годжи бери, заради всичко полезни свойства, които има за здравето.

В заключение, можем да кажем, че Годжи бери е една от най-добрите „супер храни“ и е добре да бъде във вашето меню.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button