Черен пипер: Какви ползи има и Как се приема?

Толкова често използваме сол в ястията си, че черният пипер често е забравен. Но той има много по-добри предимства.

Черните пиперки, по-често наричан черен пипер, драстично подобряват вкуса на вашите ястия – и тяхното здравословно съотношение.

Ползи и лечебни свойства на черен пипер

Сега ще разгледаме, някои от впечатляващите му ползи за здравето.

1. Черен пипер за отслабване

черен пипер за отслабване
Черен пипер за отслабване

Може да не искате да повярвате, но черен пипер е брилянтен, когато става въпрос за извличане на хранителни вещества от храната.

И най-външният слой съдържа фитонутриенти, който помага да се разграждат мастните клетки, а също така увеличава метаболизма.

Ако ядете прен пипер и започнете да се изпотявате, това е пипер, който помага на тялото ви да се отърве от излишната вода и токсините. Но трябва да контролирате консумацията – достатъчен е хлябът с приемането му (една храна).

Проучванията са установили, че пиперинът в черен пипер, самият състав, който ви кара да кихате, също така се бори с образуването на мастни клетки.

Това може да ви тласка малко повече към целите си за отслабване.

Изследването казва, че черният пипер може да предложи алтернатива на лечението на проблеми, свързани с мазнините . ( проучване )

Характерното за черно пипер за инхибиране на образуването на мастни клетки води до верижна реакция, която може да поддържа образуването на мазнини на различни други биологични нива.

Също така, черен пипер е добро допълнение към диета за отслабване – тъй като една чаена лъжичка от този пипер има само около 8 калории.

И вместо този калорийно-тежък италиански дресинг на пилешки гърди или за зеленчуци, просто добавете  черен пипер и изстискайте лимон, за да спестите калории.

2. Подобрява храносмилането

Черният пипер стимулира храносмилателните сокове и ензимите, като по този начин стимулира храносмилането.

Това важи, когато консумирате черен пипер, особено с храна, което може да подобри способността на организма ви да се разпадне и да смила храната.

Изследванията показват, че черният пипер има положителен ефект и върху ензимите в панкреаса, благодарение на общия храносмилателен процес . (проучване)

Черният пипер помага за облекчаване на стомашния газ. Той може също така да облекчи  болка от колики. Замяната на праха от чили с черен пипер може да лекува метеоризъм.

Пиперът е известен също и за облекчаване на язви – но изследването е ограничено.

3. Предотвратява рака

Проучванията показват, че пиперинът в черен пипер упражнява защитна активност срещу множество форми на рак .

Пиперин също така увеличава усвояването на други хранителни вещества като селен, куркумин, бета-каротин и витамини В в червата ви – хранителни вещества, които са жизненоважни за здравето на червата и профилактиката на рака.

Друго канадско проучване също така приписва противоракови свойства на черен пипер на пиперин.

Той намалява стреса на ректума и помага за предотвратяване на рак на дебелото черво. Той показва подобни свойства и в случаите на рак на простатата .

И не само това, че пиперин също е установено, че повишава ефективността на доцетаксел, лекарство за химиотерапия, използвано при рак на простатата.

4. Намалява кръвното налягане

черен пипер сваля кръвното

Това отново е пиперин. Докладите показват, че пиперинът може да понижи кръвното налягане при животни и подобни ефекти могат да се очакват при хора.

Едно словашко проучване заявява, че пероралното приложение на пиперин може да контролира увеличаването на кръвното налягане  .

Поглъщането на пиперина също се оказа ефективно при контролиране на кръвното налягане в още едно изследване.

Интересно е, че пиперинът също така подобрява бионаличността на куркумин, друго важно съединение, установено в куркума.

Свързана статия: Хипертония: Причини, симптоми и лечения

5. Лекува кашлица и температура

Черният пипер е използван за тази цел дори в древната китайска медицина. Пиперът е известно, че стимулира циркулацията и лигавицата.

И когато го комбинирате с мед, ефектът се подобрява – тъй като медът действа като естествен  в подтискащ агент на кашлицата.

Просто смесете една чаена лъжичка прахообразен черен пипер с 2 супени лъжици мед в чаша. Напълнете чашата с вряла вода, покрийте я и я оставете да за около 15 минути.

Направете го три пъти на ден, за да изчистите задръстванията и синусите.

Пиперът може също така да облекчи астматичните симптоми.

Едно проучване, проведено върху пациенти с астма в специализирано лечебно заведение в Тринидад, установи, че даването на пипер на пациентите е подобрило тяхното състояние .

Черният пипер изчиства дихателния тракт и облекчава и други респираторни заболявания като магарешка кашлица.

Свързана статия10 + доказани средства за сваляне на висока температура

6. Борба с инфекциите

Антибактериалните свойства на черен пипер влизат тук.

Според едно южноафриканско проучване пиперинът в черен пипер показва ларвицидни ефекти (насочени към опасни насекоми в ларвите си от живота) и спомага за предотвратяване на инфекции и разпространение на болестта.

6.Черният пипер има антиоксидантни ефекти

Черният пипер има превъзходни антиоксидантни ефекти, които допринасят за вашето здраве по много начини . Антиоксидантите се борят със свободните радикали, причиняващи заболяване, и подобряват имунитета.

В друго индийско проучване, плъхове с индуциран оксидативен стрес, когато се прилагат с черен пипер, показват значително подобрение в тяхното състояние .

Друг тест, проведен от Националния институт по хранене в Индия, установи, че черен пипер има най-висока концентрация на антиоксиданти във всички храни, които са анализирали. Пиперът също имаше най-високо съдържание на фенол.

Това високо съдържание на антиоксиданти дава възможност на пипер да предложи различни ползи за здравето, някои от които включват предотвратяване на сериозни заболявания като рак.

На всичкото отгоре, пиперинът в черен пипер увеличава бионаличността на хранителните вещества в многобройни храни и добавки. И това означава, че може да превърне една незначително ефективна терапевтична субстанция в много ефективна – просто чрез подобряване на нейното вътрешноклетъчно време на пребиваване.

Също така, важно е да се отбележи, че колкото по-интензивен е вкусът на черен пипер, толкова по-голямо е съдържанието на пиперин.

7.Лечебни свойства за мозъка

черният пипер помага за мозъкът
Черният пипер помага за мозъкът

Черният пипер има огромни ефекти върху здравето на мозъка. Пиперинът в черния пипер инхибира един ензим, който разгражда серотонина, успокояващия невротрансмитер.

Този ензим също така разгражда функционирането на друг хормон, наречен мелатонин – който регулира цикъла сън / събуждане.

Пиперин има и своето значение при болестта на Паркинсон. Той инхибира друг тип ензим, който нарушава производството на допамин, чувстващия хормон.

Допаминът обикновено е недостатъчен при пациенти с Паркинсон, а поглъщането на черен пипер може да облекчи симптомите. Подобни ефекти могат да бъдат наблюдавани и в случаите на депресия.

8.Подобрява плодовитостта при мъжете

Пиперът играе важна роля в подобряването на мъжката плодовитост. Известно е повишаването на нивата на тестостерон, тъй като е богато на цинк и магнезий – два минерала, критични за мъжките полови хормони.

Той също така увеличава броя на сперматозоидите и тяхната концентрация. Цинкът в пипер също спомага за развитието и движението на сперматозоидите.

Свързана статия :6 натурални лечения на еректилна дисфункция

9.Помощ за отказване от тютюнопушенето

Проучванията показват, че вдишването на пара от черен пипер може да намали симптомите на отнемане на пушенето.

Изискването за цигари също е значително намалено при изпитваните субекти, които са вдишали пара от черен пипер .

10. Помага за лечение на диабет

Благоприятните антиоксиданти в черен пипер могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Те регулират хипергликемията, като по този начин подпомагат лечението на диабета.

А проучване от 2013 г. доказва, че маслото от черен пипер може да потисне двата ензима, които разграждат нишестето в глюкоза и влошават диабетните симптоми. Но поглъщането на черен пипер може да забави усвояването на глюкозата.

Пиперинът може да се използва и като био-подобряващ агент, заедно с метформин (лекарство за диабет) – спомага за намаляване на дозата метформин и дори нежеланите му реакции, като същевременно спомага за облекчаване на симптомите на заболяването.

11. Лекува витилиго

Витилигото е състояние, при което кожата губи своята пигментация в определени области. Когато кожата ви загуби своята естествена пигментация, тя се превръща в бяла.

Има много различни лечения за това кожно заболяване, но по-голямата част от тях включват употребата на сурови химикали. Много пациенти сега се обръщат към черен пипер като лек.

Според изследователи от Лондон, пиперин, открит в черен пипер, осигурява безопасна и естествена алтернатива на химическите лечения.

12. Помага за лечение на пърхот

Ако страдате от проблеми с пърхота, черен пипер е най-доброто лечение за пърхота. Добавете чаена лъжичка смлян пипер в купа извара и го нанесете върху скалпа, оставяйки го за около 30 минути. Измийте с вода. Не използвайте шампоан.

Ако искате, можете да шампоан на следващия ден, тъй като това ще даде на сместа достатъчно време за работа по пърхот.

Не забравяйте да не прекалявате с пипер, тъй като излишъкът от тази съставка ще доведе до изгаряне на скалпа, причинявайки крайно дискомфорт.

Какво трябва да знаем за черния пипер ?

Следващия път, когато слагате черен пипер на гърба на рафта си, помислете два пъти. Черният пипер има повече ползи, отколкото бихте предположили.

Тя принадлежи към семейство Piperaceae и се обработва по различни начини, за да доставя различни видове чушки.

Например, приготвеният и изсушен плод е черен пипер, зеленият пипер е от изсушения и незрели плодове, а бял пипер са семената от узрял плод на растението.

Докато пиперът първоначално принадлежи на Южна Индия, той се отглежда и в други тропически страни. Той играе жизненоважна роля в историята и се счита за важен подправка от незапомнени времена.

В древна Гърция тя се използва и като валута. В по-късните години тя се превръща в ключова за търговията с подправки в целия свят.

Как помага?  Прочетете и научете за себе си.

Странични ефекти

Летата са горещи, не се трябва да прекалявате с него! Черният пипер може да увеличи телесната топлина и дори да доведе до кървене от носа. Така че, кажете не на черни чушки през горещите летни месеци.

Ако тежите в плюсовете и минусите на консумирането на черен пипер, професионалистите ще спечелят ръце! Единственият начин черен пипер може да ви навреди е, ако консумирате твърде много от него, което е малко вероятно сценарий. Така че, насладете се на любимия си подправка в умереност!

 • Зачервяване на очите
  Ако черният пипер влезе в окото, може да причини зачервяване и изгаряне.
 • Въпроси по време на бременност и кърмене
  Въпреки че е добре да вземете черен пипер в хранителните количества по време на бременност и кърмене, по-високите дози могат да причинят усложнения. При бременни жени по-високи дози черен пипер могат да доведат до спонтанен аборт. По време на кърменето последствията от приема на излишен пипер не са ясно известни. Така че останете в безопасност и намалете консумацията до нормални дози.

Рецепти с черен пипер

Благодарение на тези рецепти може да отслабнете и да получите всички ползи за здравето от черен пипер :

1.Чай от черен пипер за отслабване

чай-от-черен-пипер-за-отслабване

От какво имаш нужда

 • 2 чаши филтрирана вода
 • 1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
 • 1. супена лъжица мед
 • 1 чаена лъжичка лимонов сок
 • 1 чаена лъжичка прясно нарязан джинджифил

Приготвяне: 

 1. Първо, довеждайте водата до кипене.
 2. Добавете всички съставки.
 3. Изключете топлината и я оставете да стръмни около 5 минути.
 4. Начупете в чаша и пийте докато е горещо

2. Соева пържола с  черен пипер

Съставки:

 • 60 грама нарязано масло
 • 1/4 чаша червено вино
 • 2 чаши месо от говеждо месо
 • 2 фино нарязани есхалоти
 • 2 супени лъжици крекиран черен пипер

Приготвяне:

 1. Над средната на тиган, поставена на средна температура, разтопете половината масло, докато се пене.
 2. Добавете есхалотите.
 3. Продължавайте да разбърквате и гответе за около 5 минути, докато есхалото  омекне.
 4. Добавете червеното вино и го загрейте.
 5. Намалете топлината до средата.
 6. Пригответе соса за около 2 до 3 минути или докато почти се изпари.
 7. Добавете запас и пипер. Доведете гочерен пипер лечебни свойства до кипене и намалете топлината до умерено ниско.
 8. Понякога се разбърква, накисва се за около 10 минути. Стойността трябва да бъде намалена до половината и слабо уплътнена.
 9. Разбърква се в останалото масло, докато се топи и сосът леко се сгъсти.
 10. Можете да сервирате соса с пържола.

Хранителна информация

Една унция от този подправка предлага много: 79% от дневната препоръчителна стойност на мангана; 57% от витамин К; 45% от желязото и 30% от фибрите.

Вярно е, че никой никога няма да има толкова много пипер за един ден, но това помага да се изчислят хранителните вещества, които ще получите в една чаена лъжичка: например 6% от мангана, необходими за цял ден.

Черният пипер помага с доставянето на много минерали, като калий, за да се контролира сърдечната честота и кръвното налягане, а калцийът да подсили костите и зъбите ви.

Цинкът, според проучванията, насърчава клетъчния растеж и е анти-оксидант, предпазващ от увреждане на свободните радикали.

Желязото носи кислород от белите дробове до останалата част от тялото ни и помага на мускулите с кислород и съхранение. Що се отнася до магнезий, учените казват, че повече от 300 ензима го използват като кофактор.

Помага за поддържане на кръвоносните съдове гъвкави, изгражда кости и е противовъзпалително. Калий, друг минерал в черен пипер, помага да се подобри способността на стомаха ви да смила храни и стимулира чревното здраве.

Заключение

Как да изберете и съхранявате черен пипер?

Черният пипер е на разположение през цялата година във всички магазини. По-добре е да си купите цели семена от черен пипер, а не черен пипер на прах. Потърсете черен пипер, който е компактен, кръгъл, тежък и здравословен.

Пиперките могат да се съхраняват в продължение на месеци в сух херметически затворен контейнер при стайна температура на сухо и тъмно място. И запазвайте земята черен пипер в хладилника за по-дълъг срок на годност.

Дума на внимание: Пипер може да причини кихане. Пациентите, които са претърпели коремна операция, не трябва да добавят прекалено пипер към диетата си, защото могат да имат дразнещ ефект върху червата.

Черният пипер не трябва да се приема във висока концентрация и ако забележите признаци на алергична реакция, преустановете употребата му и се консултирайте с лекар.

  zdraveplus.com има строга Редакционна политика и разчита на рецензирани научни проучвания, академични изследователски институции и медицински асоциации:

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button