Болки във венците (гингивит и пародонтит): Симптоми и лечение

Пародонтитът, който също така обикновено се нарича възпаление на венците или периодонтална болест, започва с бактериален растеж в устата ви и може да завърши зле – ако не се лекува правилно – със загуба на зъби поради разрушаване на тъканта, която заобикаля зъбите ви.

Какво представляват болки във венците (гингивит)?

Гъбична болест или гингивит е възпаление на тъканите, които заобикалят и поддържат зъбите, и най-често е резултат от лоша хигиена на зъбите. Гингивитът е много често срещано заболяване и може да стане сериозно.

Характеризира се с червени, подути венци, които кървят лесно, когато използвате зъбите. Гингивитът не е едно и също нещо като пародонтита, въпреки че понякога човек може да бъде засегнат и от двете.

Каква е разликата между гингивита и пародонтоза?

Гингивитът (възпаление на венците) обикновено предхожда пародонтит (заболяване на венците). Важно е обаче да знаете, че не цялото количество гингивит прогресира до пародонтит.

В ранния стадий на гингивит, бактериите в плаката се натрупват, причинявайки венците да се възпаляват и лесно да кървят по време на миене на зъби. Въпреки че венците могат да бъдат раздразнени, зъбите все още са твърдо засадени в гнездата им. На този етап не е настъпила необратим проблем или други увреждания на тъканите.

Когато гингивитът остане нелекуван, той може да премине към пародонтит. При човек с пародонтит вътрешният слой на венците и костите се отдръпват от зъбите и образуват джобове. Тези малки пространства между зъбите и венците събират отломки и могат да се заразят. Имунната система на организма се бори с бактериите, тъй като плаката се разпространява и расте.

Токсините или отровите- произведени от бактериите в плаката, както и „добрите“ ензими на тялото, участващи в борбата с инфекциите, започват да разграждат костите и съединителната тъкан, които държат зъбите на място.

С напредването на болестта джобовете се задълбочават и повече тъкани и кости от дъвка се унищожават. Когато това се случи, зъбите вече не са закотвени на място, те се разхлабват и се получава загуба на зъби. Гъбната болест е водеща причина за загуба на зъби при възрастни.

Може ли болките във венците да причини лош дъх?

Лош дъх или халитоза най-често се свързва със състояние на устата като заболяване на венците. Тъй като бактериите, които обикновено присъстват в устата, разграждат плаката и зъбния камък, те отделят химикали със силна миризма. Лошият дъх може да дойде и от плаката, която се натрупва върху езика.

Тъй като плаката и зъбния камък се отстраняват от зъбите и езика с редовно четкане, зъбобол и професионални почиствания на зъбите, халитозата може да бъде елиминирана. Това е най-лесният начин да се премахне лош дъх, но може да отнеме известно време, докато миризмата в устата напълно изчезне. Човек трябва да бъде последователен и упорит с орална хигиена, за да обърне състоянието.

Други причини за лош дъх са сухота в устата, дишането в устата, инфекции в гърлото или белите дробове, сливиците, тютюнопушенето, храносмилателните проблеми и системните заболявания като диабет.

Какво причинява болки във венците?

Най-честите причини за болки във венците
Най-честите причини за болки във венците

Плаката е основната причина за заболяване на венците. Въпреки това, други фактори могат да допринесат за пародонталното заболяване. Те включват:

 • Хормоналните промени, като тези, настъпващи по време на бременност, пубертет, менопауза и месечна менструация, правят венците по-чувствителни, което улеснява развитието на гингивита.
 • Болестите могат да повлияят на състоянието на вашите венци. Това включва заболявания като рак или ХИВ, които пречат на имунната система. Тъй като диабетът засяга способността на организма да използва кръвна захар, пациентите с това заболяване са изложени на по-висок риск от развитие на инфекции, включително пародонтални заболявания и кухини.
 • Медикаментите могат да повлияят на оралното здраве, тъй като някои от тях намаляват потока на слюнката, което има защитен ефект върху зъбите и венците.
 • Някои лекарства, като например антиконвулсантното лекарство Dilantin и анти-ангината лекарство Procardia и Adalat, могат да причинят анормален растеж на тъканите на дъвка.
 • Лошите навици като тютюнопушенето правят по-трудно тъканните тъкани да се ремонтират.
 • Лошите ортопедични хигиенни навици, като нежелателно измиване и зъби, улесняват развитието на гингивита.
 • Семейната история на зъбните заболявания може да бъде фактор, допринасящ за развитието на гингивита.

Какви са симптомите на болки във венците ?

Болката във венците може да прогресира безболезнено, като произвежда няколко очевидни признаци, дори и в късните стадии на заболяването. Въпреки че симптомите на пародонталната болест често са тънки, състоянието не е изцяло без предупредителни признаци. Някои симптоми може да сочат към някаква форма на заболяването. Симптомите на заболяванията на венците включват:

 • Зъби които кървят по време и след миене
 • Червени, подути или нежни венци
 • Устойчив лош дъх или лош вкус в устата
 • Отдръпване на венците
 • Образуване на дълбоки джобове между зъбите и венците
 • Свободни или преместващи се зъби
 • Промени в начина, по който зъбите съвпадат при ухапване надолу или при напасване на частични протези.

Дори и да не забележите никакви симптоми, все още може да имате известна степен на заболяване на венците. При някои хора заболяването на венците може да засегне само определени зъби, като моларите. Само зъболекар или пародонтист може да разпознае и определи прогресията на заболяването на венците.

Как зъболекарят диагностицира болки във венците ?

По време на стоматологичен преглед, зъболекарят Ви обикновено проверява тези неща:

 • Кървене на венците, подуване, твърдост и дълбочина на джоба (пространството между венците и зъба, по-големия и по-дълбокия в джоба, толкова по-тежко е заболяването)
 • Движение и чувствителност на зъбите и правилно подравняване на зъбите
 • Вашата челюстна кост, за да откриете разграждането на костите около зъбите

Как се лекува болка във венците?

Целите на лечението на заболяванията на венците са да се насърчи обвързването на здрави венци; намаляване на подуването, дълбочината на джобовете и риска от инфекция; и да спре прогресията на заболяването.

Вариантите на лечение зависят от стадия на заболяването, от начина, по който може да сте реагирали на по-ранните лечения и от общото ви здравословно състояние. Опциите варират от нехирургични терапии, които контролират растежа на бактериите до хирургията, за да възстановят поддържащите тъкани.

Как може да се предотврати болки във венците?

Гингивитът може да бъде обърнат и прогресията на заболяванията на венците може да бъде спряна в почти всички случаи, когато се практикува правилен контрол на плаките. Правилното контролиране на плаката се състои от професионални почиствания най-малко два пъти годишно, както и ежедневно почистване с четка и зъбобол.

Четкането премахва плаката от повърхността на зъбите, която може да бъде достигната; зъбчатият материал премахва частиците от храната и плаката между зъбите и линията на дъвката. Антибактериалните изплаквания на устата могат да намалят бактериите, които причиняват плака и венците, според Американската стоматологична асоциация.

Други промени в начина на живот и здраве, които ще намалят риска, тежестта и скоростта на развитие на заболявания на венците, включват:

 • Спри да пушиш. Използването на тютюн е значителен рисков фактор за развитието на пародонтит. Пушачите са седем пъти по-склонни да получат заболяване на венците от непушачите, а пушенето може да намали шансовете за успех на някои лечения.
 • Намали стреса . Стресът може да затрудни имунната система на организма ви да се бори с инфекцията.
 • Поддържайте добре балансирана диета. Правилното хранене помага на вашата имунна система да се бори с инфекцията. Консумирането на храни с антиоксидантни свойства – например тези, които съдържат витамин Е (растителни масла, ядки, зелени листни зеленчуци) и витамин С (цитрусови плодове, броколи, картофи), могат да помогнат на тялото ви да поправи увредена тъкан.
 • Избягвайте бързото хранене. Тези действия могат да поставят прекомерна сила върху поддържащите тъкани на зъбите и да увеличат скоростта, с която тези тъкани се унищожават.

Има ли домашни средства или естествени лечения ефективни за заболявания на венците?

Съществуват доказателства, които предполагат ефективността на следните безплатни и натурални лечения за заболяване на венците:

 • Зеленият чай има антиоксиданти, които намаляват възпалението в организма.
 • Водородният пероксид помага за унищожаването на бактериите, когато се използва като вода за уста или като гел в обичайно поставена тавичка, но не може да бъде поглъщана.
 • Изплакване със солена вода намалява възпалението и убива бактериите, но ежедневната употреба ще повреди зъбите.
 • Сода за хляб и водата могат да се използват за почистване на зъбите, за да се неутрализират киселините, които могат да причинят заболяване на венците.
 • Отвличането на мазнини (извличане или изплакване) – има малко доказателства, които да докажат, че сусамовото масло или кокосовото масло могат да помогнат за намаляване на бактериите, които причиняват заболяване на венците, но това е популярна практика. Въз основа на всеки отделен случай, хората са забелязали подобрение с това лечение.
 • Освен това, вижте раздела за профилактика на заболяванията на венците и на пастата за зъби.

Дали болестта на венците е свързана с други здравословни проблеми?

Има много опити да се разбере връзката между заболяванията на венците и други системни здравни проблеми като сърдечни заболявания, инсулт и болестта на Алцхаймер. Сравняването на бактериите, които причиняват зъбна плака с бактериите, участващи в сърдечни заболявания, предполага корелация между заболяванията на венците и сърдечните заболявания, но изследователите не са в състояние да установят причинно-следствена връзка.

Тези типове взаимоотношения са трудни за доказване или опровержение, затова е справедливо да се предположи, че целта за живот, свободен от заболяване на венците, ще помогне само за воденето на по-здравословен живот.

Как се контролира възпаление на венците при деца?

Детето трябва да получи грижи от малко за зъбите си , до 12 месеца е добре четката да бъде много нежна. Веднага след като пропуските между зъбите започват да се затварят, важно е да започнете да ги миете с по-здрави четки.

В началото родителите трябва да установят рутинна процедура, за да изгладят зъбите, така че детето да може да свикне с това. Веднага щом детето е в състояние,  да вземе четка, трябва да бъде наблюдавано от родителя, за да се осигури добра цялостна техника и последователност. Детето трябва да получава редовни зъболекарски посещения, започващи от около 2-годишна възраст. Спазването на тези указания ефективно предотвратява и лекува заболяванията на венците при децата.

Често се случва да има повишение на гингивита при пубертета, дължащо се на хормоналните промени, които се появяват в тялото. Подрастващите трябва да се наблюдават за добри навици на хигиена на устната кухина и да се приемат редовно от зъболекаря за лечение на заболявания на венците с професионални почиствания на зъбите.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button