8 изненадващи ползи от Джоджен: При повръщане и Отслабване

Най-важните ползи за здравето на Джоджен включват способността му да подобрява храносмилането, да стимулира здравето на дихателните пътища, да оптимизира хормоналните нива, да облекчава стреса, да увеличава кръвообращението, да увеличава здравето на сърцето и да защитавa имунната система.

В тази статия ще научите вкусна рецепта за чай от джоджен и най-големите ползи от консумацията му.

Какво е Джоджен?

Джоджен има научното име Mentha spicata. Този вид мента има много ползи за здравето, поради което е получил толкова много внимание през последните години.

Джоджен срещу възпаление и гъбички
Джоджен срещу възпаление и гъбички

Този вид мента всъщност е роден в Европа и Азия, но се е разпространил в останалата част от света през последните векове и сега е натурализиран на пет континента.

Джоджен има широка гама от приложения, включително кулинарни приложения, за да ароматизира коктейли, сосове, спагети, цели ястия или дори гарнитура, в допълнение към хигиеннитни продукти, пастата за зъби, устата, сапуните и скрабът за тяло.

Чай от Джоджен и етеричното му масло са може би най-преките и полезни, освен че директно се дъвчат.

Как да си направим чай от Джоджен ?

За да си направите чай от джоджен ви е нужно количество от 2 чаши вода и 2 лъжички сушен джоджен.

В тенджера кипенете вода. Отстранете от котлона. 

Добавете листата от джоджен и оставете да престои 5 минути. 

Прецедете чая в чаша или друг съд.

Ако поставяте мед, почайте малко да намали температурата на чая.

Ползи за здравето на чай от Джоджен

Лечебните предимства на Джоджен са особено впечатляващи, много от които могат да се ползват под всякаква форма.

Нека да разгледаме по-отблизо ползите за здравето на това мощно билково средство.

Антибактериален капацитет

Естественото антибактериално и антимикробно действие на Джоджен и други органични съединения може да ви помогне да защитите устата и гърлото си от инфекции, включително тези, които могат да увредят здравето на зъбите и венците.

Освен това, лош дъх действително се нарича халитоза, която се причинява от бактериите под венците, така че морковите ви поддържат здрави и миришещи.

Респираторно здраве

Чаят от Джоджен оказва значително влияние върху здравето на вашата дихателна система поради естествените й успокояващи и противовъзпалителни качества.

Тя може да помогне за облекчаване на болки в гърлото и стягане в гръдния кош, облекчаване на задръстванията и раздразнението.

Могъщият аромат на Джоджен може също така да помогне за изчистване на синусите и дори да увеличи умствената яснота, според експерти.

СПИН

Джоджен има редица роли, които може да играе в храносмилателната система, особено като лек тоник за облекчаване на разстроен стомах.

Това е популярно по време на бременността, за да се предотврати сутрешно гадене, гадене и повръщане, но може да се използва и от други, страдащи от такива стомашно-чревни проблеми като излишък от метеоризъм, спазми или подуване на корема.

IBS (Синдром на раздразнените черва) изглежда се увеличава през последните години и често се препоръчва да се третира или управлява по-ефективно състоянието на чай от ментово дърво или дъвчене директно върху листа от мента.

Хормонален баланс

За тези, които страдат от синдром на поликистозните яйчници или някаква друга форма на хормонален дисбаланс, е установено, че Джоджен спомага за управлението или лечението на състоянието.

Мощните органични съединения в морското месо могат да инхибират и стимулират ендокринната система по различни начини, като помагат за оптимизиране на хормоналния баланс и предотвратяване на сложните метаболитни странични ефекти, включително хирзутизъм, чрез намаляване на прекомерното ниво на тестостерон при жените.

Подобрява циркулацията

Съдържанието на желязо в една порция Джоджен е повече от 100% от дневното препоръчително количество, което може да стимулира производството на червени кръвни клетки и хемоглобин.

Това не само предотвратява анемията, но също така увеличава кръвообращението до крайниците на тялото, повишавайки енергийните нива и заздравява раните.

Сърдечно здраве

Високите нива на калий, които се намират в Джоджен, са от решаващо значение за поддържането на здравословно кръвно налягане калият е вазодилататор, което означава, че облекчава стреса на кръвоносните съдове и артериите, като по този начин спомага за предотвратяване на атеросклероза, удари и инфаркти.

Отслабване на стреса

Джоджен, един от най-мощните активни съставки в мента, има успокояващ, почти успокояващ ефект върху тялото, за който се знае, че произвежда спокойно, спокойно състояние.

Ако страдате от хроничен стрес или тревожност, чаша ментов чай може да помогне да облекчите ума си и да елиминирате отрицателните ефекти на хроничните стрес хормони върху системите на тялото.

Хронично заболяване

Другите химически съединения, намерени в Джоджен, включват лимонен, кинеол, пинен, витамин А, витамин С, рибофлавин и тиамин.

Комбинацията от антиоксидантни съединения и вещества, балансиращи метаболизма, прави морковите мощен инструмент за предотвратяване на хронични заболявания, включително рак, много от които са причинени от свободни радикали, които атакуват здрави клетки.

Антиоксидантите неутрализират тези свободни радикали и ги отстраняват от тялото.

Дума на предупреждение

Някои хора са много чувствителни към Джоджен и могат да изпитат алергични реакции, докато докосват или консумират бирата.

Тези реакции обикновено са леки (кожен обрив, дразнене в гърлото, главоболие или замаяност), но все още е най-добре да се избягва тази билка, ако страдате от алергия и да намерите други природни средства за вашите здравословни проблеми.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button