7 страхотни ползи за здравето на черният шоколад

Черният шоколад е пълен с хранителни вещества, които могат да повлияят положително на вашето здраве.

Изработен от семената на какаото, той е един от най-добрите източници на антиоксиданти на планетата.

Проучванията показват, че черният шоколад може да подобри здравето и да намали риска от сърдечни заболявания.

Средният американец консумира около 12 килограма шоколад всяка година и над 75 милиарда щатски долара се изразходват годишно по целия свят за шоколад. Налице е много голямо шоколадово хранене, което се извършва редовно, затова искаме да ви помогнем да направите интелигентен, здравословен избор.

Любителите на шоколада се радват, когато се говори за ползите от антиоксидантите, открити в шоколада, но е важно да разберем, че не целият шоколад е полезен. Потенциалните ползи за здравето на преработения, силно подсладен шоколад са малки, но ползите за здравето от тъмния шоколад са многобройни и доста впечатляващи.

1. Черният шоколад е много хранителен

Ако купувате качествен черният шоколад с високо съдържание на какао, то всъщност е доста питателна храна.

Съдържа прилично количество разтворимо влакно и е натоварено с минерали.

100 грама бар от тъмен шоколад с 70-85% какао съдържа :

  • 11 грама фибри.
  • 67% от RDA за желязо.
  • 58% от RDA за магнезий.
  • 89% от RDA за мед.
  • 98% от RDA за манган.
  • Също така има много калий, фосфор, цинк и селен.

Разбира се, 100 грама (3,5 унции) е доста голяма сума и не е нещо, което трябва да консумирате ежедневно. Всички тези хранителни вещества идват с 600 калории и умерени количества захар.

По тази причина черният шоколад най-добре се консумира с умереност.

Профилът на мастни киселини на какаото и тъмен шоколад е отличен. Мазнините са предимно наситени и мононенаситени, с малки количества полиненаситени мастни киселини.

Също така съдържа стимуланти като кофеин и теобромин, но е малко вероятно да ви държим будни през нощта, тъй като количеството кофеин е много малко в сравнение с кафето.

2. Черният шоколад е мощен източник на антиоксиданти

Чували ли сте някога за мярка, наречена ORAC?

ORAC означава радикален абсорбционен капацитет на кислорода. Това е мярка за антиоксидантната активност на храните.

По принцип изследователите натрупват куп свободни радикали (лоши) срещу проба от храна и виждат колко добре антиоксидантите в храната могат да ги „обезоръжат“.

Биологичното значение на този показател се поставя под въпрос, защото се прави в епруветка и може да няма същия ефект в тялото.

Суровите, необработени какаови зърна са сред най-висококачествените храни, които са тествани.

Черният шоколад е натоварен с органични съединения, които са биологично активни и функционират като антиоксиданти. Те включват, между другото, полифеноли, флаваноли, катехини.

Едно проучване показа, че какаото и натуралният шоколад съдържат повече антиоксидантна активност, полифеноли и флаваноли, отколкото другите плодове, които са тествали, включително боровинки и плодове Акай.

3.Черният шоколад може да подобри кръвния поток и понижаването на кръвното налягане

Флаванолите в черният шоколад могат да стимулират ендотела, лигавицата на артериите, да произвеждат азотен оксид (NO), който е газ .

Една от функциите на NO е да изпращат сигнали към артериите, за да се отпуснат, което намалява устойчивостта към кръвния поток и по този начин намалява кръвното налягане.

Има много контролирани проучвания, които показват, че какаото и черният шоколад могат да подобрят притока на кръв и да понижат кръвното налягане, но ефектите обикновено са леки .

Има обаче и едно проучване при хора с повишено кръвно налягане, което не показва ефект, затова вземете всичко това със зърно от сол.

4. Черният шоколад повишава HDL и предпазва LDL от окисляване

Консумирането на черният шоколад може да подобри няколко важни рискови фактора за сърдечни заболявания.

В контролирано проучване е установено, че какаовият прах значително намалява окисления LDL холестерол при мъжете.

Той също така увеличава HDL и понижава общия LDL при мъже с повишен холестерол .

Окисленият LDL означава, че LDL („лош“ холестерол) реагира със свободните радикали.

Това прави самата частица на LDL реактивна и способна да уврежда други тъкани … като лигавицата на артериите в сърцето ви.

Това прави идеята, че какаото намалява окислените LDL. Той съдържа изобилие от мощни антиоксиданти, които го правят в кръвта и предпазват липопротеините от оксидативни увреждания .

Тъмният шоколад може също да намали инсулиновата резистентност, което е друг често срещан рисков фактор за много заболявания като сърдечни заболявания и диабет .

5. Черният шоколад може да понижи риска от сърдечно-съдово заболяване

Съединенията в черният шоколад изглеждат високо защитни срещу окисляването на LDL.

В дългосрочен план това би довело до много по-малко холестерол, за да се постави в артериите и в дългосрочен план би трябвало да видим по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Оказва се, че имаме няколко дългосрочни наблюдателни проучвания, които показват доста драстично подобрение.

В проучване на 470 възрастни мъже е установено, че какао намалява риска от сърдечно-съдова смърт с огромен 50% за период от 15 години .

Друго изследване разкрива, че яденето на шоколад 2 или повече пъти седмично понижава риска от калциева плака в артериите с 32%. Консумирането на шоколад по-рядко няма ефект (16).

Още едно проучване показа, че шоколадът 5 + пъти седмично понижава риска от сърдечно-съдово заболяване с 57% .

Разбира се, тези три проучвания са така наречените наблюдателни изследвания, които не могат да докажат, че шоколадът е причинил намаляването на риска.

Въпреки това, като имаме биологичен механизъм (понижаване на кръвното налягане и окислен LDL), считам, че е правдоподобно, че редовната консумация на тъмен шоколад всъщност може да намали риска от сърдечни заболявания.

6.Черният шоколадможе да предпази кожата ви от слънцето

Биоактивните съставки в черният шоколад също могат да бъдат чудесни за вашата кожа.

Флавонолите могат да предпазят от увреждане, причинено от слънцето, да подобрят притока на кръв към кожата и да увеличат плътността и хидратацията на кожата .

Минималната доза за еритема (MED) е минималното количество UVB лъчи, необходимо за предизвикване на зачервяване на кожата, 24 часа след експозицията.

В едно проучване с 30 души MED се увеличи повече от два пъти след консумация на фона на тъмночервен шоколад в продължение на 12 седмици.

Ако планирате плажна почивка, помислете за зареждане на черният шоколад през предходните седмици и месеци.

7.Черният шоколад може да подобри мозъчната функция

Добрата новина все още не е свършила. Черният шоколад също може да подобри функцията на мозъка.

Едно проучване на здрави доброволци показа, че 5 дни на консумация на висококалаено какао подобряват притока на кръв към мозъка .

Какаото също може значително да подобри когнитивната функция при възрастните хора с умствени увреждания. Също така подобрява вербалната свобода и няколко рискови фактора за болестта .

Какао съдържа също така стимулиращи вещества като кофеин и теобромин, което може да бъде основна причина какао да подобри мозъчната функция в краткосрочен план .

Какво е Черен шоколад ?

Има няколко вида шоколад, както вероятно вече знаете. Повечето хора разделят шоколада на три категории: бял шоколад, млечен шоколад и черният шоколад. Всъщност FDA няма стандарт за идентичност на тъмния шоколад, но общият консенсус е, че черният шоколад обикновено съдържа между 70% и 99% чиста какао или твърди какао. Някои определят стандарта за тъмния шоколад дори по-нисък с 60 процента или по-малко. Това може да се направи, тъй като в момента няма определен стандарт.

Съдържание

Черният шоколад е направен от какаови зърна, които изобщо не са боб. Те са семената на плода на какаовото дърво Theobroma. За да направите тъмния шоколад, семената се сушат и след това се обработват, за да се получат втвърдените барове.

Вие не бихте помислили, че някой бонбон може да бъде хранителен, но храненето с черният шоколадвсъщност е доста впечатляващо, особено когато става въпрос за фибри, желязо, магнезий, манган и мед. Ползите от тъмния шоколад изобилстват благодарение на цялата тази доброта.

Само една унция от тъмен шоколад съдържа 70% до 85% какаови твърди вещества:

168 калории
12,8 грама въглехидрати
2,2 грама протеин
12 грама мазнини
3.1 грама влакно
0,5 милиграма манган (27% DV)
0,5 милиграм мед (25% DV)
3.3 милиграма желязо (19% DV)
63,8 милиграма магнезий (16% DV)
86,2 милиграма фосфор (9% DV)
200 милиграма калий (6% DV)
0,9 мг цинк (6 процента ДВ)
2 микрограма витамин К (3% DV)
1.9 микрограма селен (3% DV)
20,4 милиграма калций (2% DV

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button