Какво е Хемангиом на черен дроб? ( Виж опасен ли е )

Хемангиоми или инфантилни хемангиоми са неракови израстъци на кръвоносни съдове.

Те са най-често срещаните нараствания или тумори при децата.

Те обикновено нарастват за определен период от време и след това изчезват без лечение.

Какво представлява хемангиома?

Те не причиняват проблеми в повечето бебета. Въпреки това, някои хемангиоми могат да се отворят, да кървят или да ядат ulcerate.

Това може да е болезнено. В зависимост от техния размер и местонахождение, те могат да се обезобразяват.

Освен това, те могат да възникнат при други аномалии на централната нервна система или гръбначния стълб.

Растенията могат да се появят и при други вътрешни хемангиоми. Те засягат вътрешните органи като черния дроб, други части на стомашно-чревната система, мозъка или органите на дихателната система.

Хемангиомите, които засягат органите, обикновено не създават проблеми.

Как се развиват хемангиомите?

Хемангиомите, които засягат органите, обикновено не създават проблеми.

Хемангиом На кожата

Хемангиомите на кожата се развиват, когато има ненормално разпространение на кръвоносни съдове в една област на тялото.

Експертите не са сигурни защо кръвоносните съдове се групират заедно, но смятат, че това се дължи на някои протеини, продуцирани в плацентата по време на бременността (когато сте в утробата).

Хемангиомите на кожата могат да се образуват върху най-горния слой на кожата или върху мастния слой отдолу, наречен подкожен слой.

Първоначално, хемангиомът може да изглежда като червено петно върху кожата. Бавно, тя ще започне да излиза нагоре от кожата.

Хемангиом На черния дроб

Хемангиомите на черния дроб се образуват в и на чернодробната повърхност.

Тези хемангиоми се смятат за чувствителни към естроген.

По време на менопаузата, много жени са предписани заместител на естроген, за да се сведат до минимум симптомите, причинени от спада на естествените им нива на естроген.

Този излишен естроген може да стимулира растежа на чернодробните хемангиоми.

По същия начин бременността и понякога оралните контрацептивни хапчета могат да увеличат размера на хемангиомите.

Където се получава хемангиом ?

Освен кожата и черния дроб, хемангиомите могат да растат и в други области на тялото, като например:

 • бъбреци
 • бели дробове
 • дебело черво
 • мозък

Хемангиомите, които растат в мозъчните кухини или други кухини в тялото, се наричат кавернозни хемангиоми.

Признаци и симптоми на хемангиоми

Хемангиомите обикновено не причиняват симптоми по време или след тяхното формиране. Те обаче могат да причинят някои симптоми, ако растат големи или в чувствителна област или ако има множество хемангиоми.

Хемангиомите на кожата обикновено се появяват като малки червени драскотини или подутини. Тъй като те растат, те приличат на розови маркерни знаци. Хемангиомите на кожата понякога се наричат хемоангиоми на ягода поради дълбоко червения им вид. Този тип най-често се среща на врата или лицето.

Във вътрешните органи

Хемангиомите в тялото обикновено остават незабелязани, докато не пораснат или докато се формират множество хемангиоми. Някои симптоми, които показват, че може да имате вътрешен хемангиом, включват:

 • гадене
 • повръщане
 • коремен дискомфорт
 • загуба на апетит
 • необяснима загуба на тегло
 • усещане за пълнота в корема

Как са диагностицира ?

Не се използват специални тестове за диагностициране на кожни хемангиоми. Вашият лекар може да направи визуална диагноза по време на физически преглед.

Хемангиомите на органите обикновено са забелязани по време на тест за изображения, като например ултразвук, ЯМР или СТ сканиране. Обикновено те се откриват като случайна находка.

Възможности за лечение на хемангиоми
Само един малък хемангиом обикновено не изисква лечение. Вероятно ще изчезне сама. Някои случаи обаче изискват лечение, като например кожни хемангиоми, които развиват лезии или рани.

Опциите за лечение включват

Кортикостероидни лекарства: Кортикостероидите могат да се инжектират в хемангиома, за да се намали растежа и да се спре възпалението.

Бета-блокери: Топични бета-блокери, като тимолол гел, могат да се използват няколко пъти на ден от 6 до 12 месеца за малки, повърхностни хемангиоми. Те могат да имат и роля при лечението на по-малки яйчни хемангиоми. Това лекарство обикновено се счита за безопасно.

Лазерно лечение: Лазерното лечение се използва за отстраняване на хемангиома. В някои случаи хирург може да използва лазерно лечение, за да намали зачервяването и да насърчи по-бързо изцеление.

Медицински гел: Медицински гел, наречен бекаплермин (Regranex), често се използва за лечение на язви на повърхността на кожни хемангиоми. Този гел няма ефект върху самия хемангиом. Той се използва и като второ лечение, когато други лечения са се провалили. Тя носи риск от смърт от рак при хора, които я приемат многократно. Говорете с Вашия лекар за рисковете.

Хирургия: Ако хемангиомът е голям или в чувствителна област, като окото, Вашият лекар може да избере да го отстрани хирургично.

За хемангиоми на органите
Хемангиомите в тялото може да се нуждаят от лечение, ако станат твърде големи или причинят болка. Възможностите за лечение на тези хемангиоми включват:

 • хирургично отстраняване на хемангиома
 • хирургическо отстраняване на увредения орган или увредената област
 • затваряне на главната артерия, която доставя кръв на хемангиомите

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button