Блефарит: 7 природни лечения за успокояване на възпаления клепач

Блефарит е често срещано нарушение на очите. Редица фактори, които водят до възпаление на клепачите и кожните мигли, могат да го причинят. Изследователите са предположили, че може да се счита за най-„недостатъчно диагностицираната, недостатъчно лекувана и недооценена очна болест по света“.

Блефарит се свързва със здравни проблеми като пърхот, розацея и сухи очи. Ако не се лекува, Блефаритът може да доведе до тежки очни състояния като загуба на зрение, възпаление на роговицата и дори рак на клепачите. Има няколко начина за предотвратяване на блефарит. И ако вече сте разработили състоянието, съществуват естествени средства, които ще помогнат за подобряване на симптомите и адресиране на корена на проблема.

Какво е Блефарит?

Какво представлява блефаритът на окото? Това е често срещано нарушение на очите, което причинява възпаление и подуване на клепача. То може да бъде болезнено, дразнещо и дори сърбящо. А за някои хора блефаритът може да доведе до по-тежки симптоми като замъглено зрение и възпаление на очната тъкан.

Всички ние имаме бактерии на повърхността на кожата си. Но за някои хора бактериите процъфтяват в основата на миглите. Това може да предизвика дразнене, възпаление и други симптоми на блефарит.

Има два вида блефарити :

 • Преден блефарит : Това засяга външната, предната област на клепача, където са прикрепени миглите ви. Бактериите, акарите или пърхотът, които се разпространяват в миглите, могат да причинят предния блефарит.
 • Вътрешен блефарит: Това засяга вътрешния клепач, където капакът влиза в контакт с окото. Последият блефарит обикновено се свързва с дисбаланс на мейбомиална жлеза. Това означава проблем с мъничките маслени жлези, които линизират маржа на клепачите, които докосват, когато очите ви са затворени. Когато жлезите не отделят достатъчно масло, защото са запушени, те могат да се разяждат и да предизвикат дразнене.

Има ли лек за блефарит? Е, това зависи от вида на блефарита. Лошата хигиена обикновено причинява предния блефарит и може да бъде излекувана. Но задният блефарит е нелечимо заболяване. Тя може да се управлява само с лекарства, които регулират мейбомските жлези. Когато блефаритът се превръща в хронично състояние, което е често срещано, то изисква ежедневно внимание и измиване на клепачите. Когато блефаритът не се управлява, той може да доведе до по-сериозни състояния като загуба на зрение, възпаление на роговицата и дори рак на клепачите.

Признаци и симптоми на блефарит

Симптомите на блефарит могат да варират в зависимост от причината, вида и тежестта на заболяването. Най-честите симптоми на блефарит включват :

 • Изгарящо усещане
 • раздиращ
 • раздразнение
 • червени очи
 • замъглено зрение
 • липсващи мигли
 • залепване на клепачите
 • люспи или люспи около основата на миглите
 • твърди корички около миглите
 • възпаление на очната тъкан (особено на роговицата)

Ако развиете един от тези симптоми, това не означава непременно, че имате блефарит. Обаче е добра идея да направите среща с офталмолога за пълен очен преглед, особено ако имате повече от един от тези симптоми.

Има някои здравни усложнения или състояния, които са свързани с блефарит, включително следните:

 • Очи: Стяга, когато жлезите по клепачите ви се запушат и заразят. Това е малко червено буче на клепачите или около окото, което е болезнено и понякога сърбящо. Щит се причинява от остра инфекция на маслените жлези, които се намират в клепачите, така че, за да се отървете от стаята, обикновено трябва да убивате бактериите, които са заразили района.
 • Мигли: Миглите е подобен на очите, защото е причинен и от възпаление на мастните жлези на клепача и причинява червена бучка на клепача. Но халационът обикновено е безболезнен. И тя обикновено е по-голяма от типичния строй, чувствайки се като малък зърно в клепача ви.
 • Проблеми с вените: Когато се оставят нелекувани, блефаритът може да причини неправилно насочени мигли, което означава, че те се развиват необичайно или карат вашите мигли да паднат.
 • Излишно разкъсване: Неравномерните маслени секрети, които са резултат от отломки или люспи, които се натрупват в слъзния филм, могат да доведат до излишно разкъсване.
 • Сухо око: Намалените секрети на маслото, причинени от аномалии с мейбомианските жлези, могат да повлияят на количеството масло в сълзите и да доведат до сухота в очите.
 • Вторична инфекция: Докосването и триенето на заразената област на клепача може да причини вторична инфекция поради разпространението на бактерии. Важно е да избягвате докосването или триенето на очите си, особено ако не сте измили ръцете си наскоро.

Причини и рискови фактори на блефарит

Предният блефарит – който засяга външната страна на клепача близо до миглите – обикновено се причинява от стафилокок бактерии и пърхот на главата или главата на веждите (наречен себореен блефарит). Когато тези бактерии около лицето и клепачите започват да растат и стават прекомерни или клепачите пренебрегват присъствието им, може да се появи инфекция. Бактериалният растеж, свързан с предния блефарит, обикновено се дължи на лоша хигиена. Това позволява на бактериите да живеят и растат в гънките и цепнатините на клепачите. Бактериите причиняват възпаление, зачервяване, изгаряне и ужилване около клепачите.

Понякога, въпреки че това е по-рядко срещано, алергиите или инфекцията с миглите на миглите могат да доведат до предшестващ блефарит. Ако сте алергични към бактериите или химикалите, които се използват върху очите (като тези, които се намират в грима за очи или лосиони), може да се развият симптоми на блефарит. Ароматът на миглите, наречен демодекс, може също да зарази клепачите и миглите на клепачите, причинявайки дразнене и зачервяване. Въпреки че нападението на demodex акари обикновено остава асимптоматично, когато се срещат с висока плътност или засягат хора с имунен дисбаланс, те могат да причинят различни дерматологични състояния, включително блефарит.

Задният блефарит, който засяга влажната вътрешна част на клепача, е причинен от проблеми с мастните жлези (наречени миобиоми) в клепача. Когато жлезите на клепачите неправилно произвеждат масло, това създава благоприятна среда за бактериален растеж и инфекция. Това също влияе върху стабилността на вашите сълзи, защото без мазен слой в сълзи, те бързо се изпаряват и могат да предизвикат сухота в очите. Кожни състояния като очна розацея и пърхот на главата могат също да причинят задния блефарит.

Очната розацея е подтип на розацея, който засяга очите и клепачите. Въпреки че медицински специалисти не знаят точно какво причинява розацея, то изглежда се предизвиква от повишено възпаление и свръх активна имунна система. Въпреки че розацеята се счита за състояние на кожата, тя засяга очите в 58 до 72 процента от случаите. Изследванията показват, че около една трета от пациентите с очна розацея развиват потенциално застрашаващо зрението възпаление на роговицата. Така че ранното лечение е изключително важно.

Конвенционално лечение

Лечението на блефарит зависи от причината за заболяването. Обикновено лечението с блефарит е насочено към предотвратяване на дразнене на повърхностите на очите и контролиране на възпалението.

Изкуствени разтвори на сълзи или смазващи мехлеми понякога се предписват, за да се намали дразненето на очите и клепачите. За лечение на очна розацея, водеща причина за блефарит, обикновено се предписват локални и системни противовъзпалителни средства. Кортикостероидите също се използват за подобряване на симптомите на блефарит, особено когато се комбинират с локални антибиотици. Въпреки че тази комбинация може да доведе до бързо облекчаване на симптомите, дългосрочната употреба може да доведе до някои вредни странични ефекти.

Някои локални антибиотици, които обикновено се предписват, включват еритромицин или бацитрацин маз. Те се прилагат директно върху очите с очни капки или чрез избърсване на мехлема през затвореното клепачче близо до миглите.

Тетрациклинът е антибиотик, който често се използва за борба с бактериална инфекция, която причинява блефарит. Тетрациклин се използва за лечение на бактериални инфекции на кожата и други системи на тялото, като пикочните пътища, гениталиите и дихателната система. Приемът на тетрациклин може да доведе до чести нежелани реакции, включително гадене, повръщане, разстроен стомах, диария и рани или подуване. Това лекарство не трябва да се приема от деца на възраст под 8 години или жени, които са бременни или кърмят.

7 натурални лечения на блефарит

1. Използвайте Топли компреси

Една от целите при лечението на блефарит е да успокои възпаления клепач и да премахне кората, която е натрупала върху клепачите и миглите. Използването на топъл компрес може да помогне за разхлабването на кората и води до притока на кръв към клепача, което спомага за бързото излекуване.

За да направите това, използвайте чиста кърпа и я намокрийте с топла вода. След това го извадете и го поставете върху засегнатото око за 10 до 15 минути. Правете това три пъти дневно, за да насърчите дренажа, да намалите възпалението и да ускорите лечебния процес. Ако само това не премахне сухите люспи, използвайте чиста памучна подложка с вода и нежен шампоан, за да масажирате района и да навлажнете люспите. След това, след като миглите са сухи, внимателно използвайте памучен тампон, за да премахнете люспите. Повторете този режим дневно, докато кората или люспите не се развият.

2. Опитайте черен чай

Прилагането на топъл черен чай  върху заразеното око може да служи като естествен блефарит, защото черният чай има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Изследванията показват, че черен чай има фенолни съединения и танини, които имат способността да инхибират растежа на бактериите. (11)

Просто поставете черен чайник във вряща вода, така че да започне да стръсква. След това изчакайте да се охлади, стиснете го, за да извадите водата и да я поставите на затворения клепач. Нека чайникът да почине върху възпаления клепач за около 10 минути и след това да го хвърли в боклука.

3. Използвайте масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има противовъзпалителни, антибактериални и антимикробни ефекти. Тя може да се използва за убиване на демодекс акари, които заразяват клепачите и премахват бактериите от района. Чаено дърво може също така да успокои сухата, лющеща се кожа и да премахне пърхота.   В проучване от 2012 г. се установи, че очистването на клепачите с масло от чаено дърво в продължение на един месец значително намалява броя на разредките на демодекса при пациенти с блефарит.

4. Избягвайте да носите грим за очите и контактни лещи

Използването на грим за очите и контактни лещи прави правилната хигиена на клепачите по-трудна и може да забави лечебния процес. Докато блефаритът се лекува, спрете да носите грим за очите и използвайте очилата си вместо контактните лещи. Всъщност е добра идея да носите нова чифт контактни лещи, след като инфекцията е излекувана, защото старата двойка може да бъде заразена с бактерии.

5. Премахнете пърхота 

Пърхотът на скалпа причинява зачервяване и лющене, които могат да се разпространяват и да причинят мазна лющене на веждите, лицето и дори на страната на носа ви. За да се отървете от пърхота, причиняващ блефарит, можете да използвате естествени средства като кокосово масло, етерични масла, пробиотици и омега-3 мастни киселини.

6. Яжте противовъзпалителни храни

Придържането към диета, съставена от противовъзпалителни храни, ще помогне за подобряване на симптомите на блефарит по естествен начин чрез намаляване на системното възпаление и лечение на състояния, свързани с блефарит, като розацея.

Най-добрите храни за лечение на блефарит включват:

 • Омега-3 храни: Храненето на много храни от омега-3, като сьомга, дива скумрия, семена от чиа, ленени семена и орехи, помага да се намали възпалението и да се засили имунната система, така че да реагира правилно на бактерии и акари.
 • Органични плодове и зеленчуци: Плодовете и зеленчуците съдържат противовъзпалителни съединения и антиоксиданти. Те също така помагат да се стимулира имунната система и да се възстановят здравите клетки на кожата чрез осигуряване на важни витамини на очите като витамини А, С и Е.
 • Здравословни мазнини: Храни като авокадо, ядки, семена, кокосово масло и зехтин намаляват системното възпаление и помагат за излекуване на кожата.

7. Продължавайте да мигате

Може да звучи смешно, че трябва да практикувате мигащи упражнения. Но мигането всъщност намалява с възрастта и когато сте ангажирани със задачи за близко зрение, като например използването на компютъра и телефона си. Мигването помага на мейбомските жлези да отделят масло, което е важно, за да се избегне блокиране или аномалия, която води до симптоми на сухота и блефарит. За тези, които имат заден блефарит, концентрирайте върху мигновено поне 20 пъти, четири пъти на ден, за да увеличите секрецията на масло, което държи очите ви смазани

Как да се предпазим от блефарит ?

За да предотвратите разпространението на бактерии и акари, които могат да причинят блефарит, трябва да държите клепачите чисти и да избегнете потенциални дразнещи или алергенни вещества, които водят до възпаление и дразнене на клепачите. Ето някои основни стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите развитието на блефарит:

Нежно измийте клепачите си с мек, естествен сапун и топла вода. Важно е също да избягвате триене на очите, особено ако ръцете ви не са чисти или не сте ги измили наскоро. Ако прилагате грим за очи или контактни лещи, не забравяйте първо да си миете ръцете.
Използвайте естествени овлажнители и козметични продукти, които са без химикали и по-малко дразнещи за кожата, като моята лавандула и кокосово масло Овлажнител за суха кожа или тази DIY Foundation Makeup recipe.
Лекувайте пърхот пърхота на скалпа, преди да се разпространи в очите и лицето ви.
Подменяйте грима за очите си на всеки шест месеца, особено маскара, защото го прилагате директно върху миглите.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button