Трамадол: Как точно действа?

Трамадол е лекарство подобно средство за облекчаване на болката.

Какво представлява Трамадол?

Трамадол се използва за лечение на умерена до силна болка.

Формата с удължено освобождаване на трамадол е за денонощно лечение на болка. Тази форма на трамадол не е предназначена за употреба при нужда от болка.

Важна информация

Не трябва да приемате трамадол, ако имате тежки проблеми с дишането, блокиране на стомаха или червата или ако наскоро сте употребявали алкохол, успокоителни средства, транквиланти, наркотици или инхибитори на МАО (изокарбоксазид, линезолид, инжектиране на метиленово синьо, фенелзин, разагилин, селегилин, трансилципромин и други).

Трамадол може да забави или да спре дишането ви и може да бъде навик. Неправилното използване на това лекарство може да причини пристрастяване, прекомерно или смъртоносно, особено при дете или друго лице, употребяващо лекарството без рецепта.

Това лекарство не се използва при деца под 12-годишна възраст. Ultram ER не трябва да се прилага на лица под 18-годишна възраст.

Приемът на трамадол по време на бременност може да причини животозастрашаващи симптоми на абстиненция при новороденото.

Фатални нежелани реакции могат да настъпят, ако използвате трамадол с алкохол или с други лекарства, които причиняват сънливост или забавяне на дишането.

При някои хора, приемащи това лекарство, са имали припадъци (конвулсии). Трамадол може да е по-вероятно да причини припадък, ако имате анамнеза за гърчове или увреждане на главата, метаболитно нарушение или ако приемате някои лекарства като антидепресанти, мускулни релаксатори, наркотици или лекарства за гадене и повръщане.

Трамадолът може да взаимодейства с много други лекарства и да причини опасни странични ефекти или смърт. Уведомете Вашия лекар за всички ваши настоящи лекарства и за всички, които започнете или спрете да използвате.

Не разтрошавайте таблетката трамадол. Това лекарство е предназначено само за орална употреба. Прахът от смачкана таблетка не трябва да се вдишва или разрежда с течност и се инжектира в тялото. Използването на това лекарство при вдишване или инжектиране може да доведе до животозастрашаващи странични ефекти, предозиране или смърт.

Преди да приемете това лекарство

Не трябва да приемате трамадол, ако сте алергични към него или ако имате:

 • тежка астма или проблеми с дишането;
 • запушване на стомаха или червата;
 • ако наскоро сте употребявали алкохол, седативи, транквиланти или наркотични лекарства; или
 • ако сте използвали МАО инхибитор през последните 14 дни (като изокарбоксазид, линезолид,
 • инжектиране на метиленово синьо, фенелзин, разагилин, селегилин или трансилципромин).

Трамадол не трябва да се прилага при деца под 12-годишна възраст. Ultram ER не трябва да се прилага на лица под 18-годишна възраст.

Не давайте трамадол на лица на възраст под 18 години, които наскоро са имали операция за отстраняване на сливиците или аденоидите.

При някои хора, приемащи трамадол, са имали припадъци. Говорете с Вашия лекар за риска от припадъци, който може да е по-висок, ако някога сте имали:

 • увреждане на главата, епилепсия или друго гърчово разстройство;
 • наркотична или алкохолна зависимост;
 • метаболитно разстройство; или
 • ако използвате и някои антибиотици, противогъбични лекарства, медикаменти за сърдечни или кръвно
 • налягане или лекарства за лечение на ХИВ или СПИН.

Ако използвате трамадол докато сте бременна, вашето бебе може да стане зависимо от лекарството. Това може да доведе до животозастрашаващи симптоми на абстиненция в бебето след раждането. Бебетата, родени в зависимост от навик, формиращи лекарства, може да се нуждаят от медицинско лечение в продължение на няколко седмици. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете.

Не кърмете докато приемате трамадол. Това лекарство може да премине в кърмата и да причини сънливост, проблеми с дишането или смърт в кърмещо бебе.

За да сте сигурни, че трамадол е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако някога сте имали:

 • чернодробно или бъбречно заболяване;
 • стомашно разстройство;
 • психическо заболяване или опит за самоубийство; или
 • ако използвате седатив като валиум (диазепам, алпразолам, лорапапам, Активан, Клонпин, Restoril, Tranxene, Versed, Xanax и други).

Как трябва да приемам трамадол?

Вземете трамадол точно както е предписано. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Трамадол може да забави или да спре дишането ви, особено когато започнете да приемате това лекарство или когато Вашата доза се промени. Никога не приемайте трамадол в по-големи количества или по-дълго от предписаното. Кажете на Вашия лекар, ако лекарството изглежда спре да работи и за облекчаване на болката.

Трамадол може да бъде навик, дори при редовни дози. Никога не споделяйте това лекарство с друго лице, особено с някого, който има анамнеза за злоупотреба с наркотици или пристрастеност. НЕПРАВИЛНОТО ИЗПОЛЗВАНЕ МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ПРИСТРАСТЯВАНЕ, ПРЕКЪСВАНЕ ИЛИ СМЪРТ, особено при дете или друго лице, употребяващо лекарството без рецепта. Продажбата или разпространението на това лекарство е против закона.

Спрете да приемате всички останали лекарства за наркотична болка, които се намират в денонощието, когато започнете да приемате трамадол.

Трамадол може да се приема със или без храна, но го приемайте по същия начин всеки път.

Не разтрошавайте, разчупвайте или не отваряйте таблетки или капсули с удължено освобождаване (ConZip, Ultram ER). Поглъщайте цялото, за да избегнете излагане на потенциално фатална доза.

Никога не смачквайте или не счупвайте таблетката трамадол, за да вдишвате праха или го разбъркайте в течност, за да инжектирате лекарството във вената си. Тази практика може да доведе до смърт.

Ако използвате таблетката с удължено освобождаване, обвивката на таблетката може да премине в изпражненията (движения на червата). Това е нормално и не означава, че не получавате достатъчно лекарство.

Не спирайте внезапно употребата на трамадол или може да имате неприятни симптоми на отнемане. Посъветвайте се с Вашия лекар как безопасно да спрете употребата на това лекарство.

Съхранявайте при стайна температура далеч от влага и топлина.

Проследявайте количеството лекарства, използвани от всяка нова бутилка. Трамадолът е наркотик на злоупотреба и трябва да сте наясно, ако някой използва неправилно или без рецепта лекарството.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Тъй като трамадолът се използва за болка, няма вероятност да пропуснете доза. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата планирана доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Потърсете спешна медицинска помощ. Свръхдоза с трамадол може да бъде фатална, особено при дете или друго лице, използващо лекарството без рецепта. Симптомите на предозиране могат да включват бавно дишане и сърдечен ритъм, тежка сънливост, студена и втвърдяваща се кожа и припадане.

Какво трябва да избягвам докато приемам трамадол?

Не пийте алкохол. Може да възникнат опасни странични ефекти или смърт.

Трамадол може да наруши вашето мислене или реакции. Избягвайте шофиране или работа с машини, докато не разберете как това лекарство ще ви въздейства. Замаяност или тежка сънливост могат да причинят попадане или други злополуки.

Трамадолови нежелани реакции

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция към трамадол: копривна треска; затруднено дишане; подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Подобно на други наркотични лекарства, трамадолът може да забави дишането ви. Смърт може да възникне, ако дишането стане твърде слабо.

Лицето, което се грижи за вас, трябва да потърси спешна медицинска помощ, ако имате бавно дишане с дълги паузи, сини устни или ако сте трудни да се събудите.

Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате:

 • трудно дишане, въздишка, плитко дишане;
 • бавен сърдечен ритъм или слаб пулс;
 • леко усещане, като че можеш да излезеш;
 • гърчове (конвулсии);
 • безплодие, пропуснати менструални периоди;
 • импотентност, сексуални проблеми, загуба на интерес към секса;
 • ниски нива на кортизол – гадене, повръщане, загуба на апетит, замайване, влошаване на умората или слабост; или
 • тежка кожна реакция – треска, възпалено гърло, подуване на лицето или езика, изгаряне в очите, болка в кожата, последвана от червен или лилав кожен обрив, който се разпространява (особено в лицето или горната част на тялото) и предизвиква образуване на мехури и пилинг.

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате симптоми на серотонинов синдром, като: възбуда, халюцинации, треска, потене, треперене, бърза сърдечна честота, мускулна скованост, потрепване, загуба на координация, гадене, повръщане или диария.

Сериозни нежелани реакции може да са по-вероятни при по-възрастни хора и при хора с наднормено тегло, недохранени или изтощени.

Дългосрочната употреба на опиоидно лекарство може да повлияе на фертилитета (способност за отглеждане на деца) при мъже или жени. Не е известно дали опиоидните ефекти върху плодовитостта са постоянни.

Общите странични ефекти от трамадол могат да включват:

 • главоболие, замаяност, сънливост, умора;
 • запек, диария, гадене, повръщане, болка в стомаха;
 • чувство на нервност или тревожност; или
 • сърбеж, изпотяване, зачервяване (топлина, зачервяване или усещане за нервност).

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят

Информация за дозиране на трамадол

Обичайна доза за възрастни за болка:

Незабавно освобождаване: 50 до 100 mg перорално на всеки 4 до 6 часа, колкото е необходимо за болка
Максимална доза: 400 mg на ден

Коментари:
-Дозата трябва да бъде индивидуализирана; за пациентите, които не се нуждаят от бързо начало на аналгетичен ефект, поносимостта може да бъде повишена чрез започване на възможно най-ниска доза и титриране нагоре.

Употреба: За лечение на умерена до умерено тежка болка.

Обичайна доза за възрастни за хронична болка:

При пациенти с умерена до умерено тежка хронична болка, които не изискват бързо начало на аналгетичен ефект, поносимостта може да бъде подобрена, като се започне бавно

Незабавно освобождаване (IR):
– начална доза: 25 mg перорално веднъж дневно; титрирайте с 25-милиметрови увеличения на всеки 3 дни, за да достигнете доза от 25 mg четири пъти на ден; след това се увеличава с 50 mg, като се понася на всеки 3 дни, за да достигне доза от 50 mg четири пъти на ден
– Поддържаща доза: След титриране, 50 до 100 mg перорално, колкото е необходимо за болка на всеки 4 до 6 часа
-Максимална доза: 400 mg на ден

Обичайна гериатрична доза за болка:

Възраст: на 75 години или повече: максимална доза: 300 mg на ден

Коментари:
-Репираторната депресия е главният риск при пациенти в старческа възраст, лекувани с опиоиди; бавно титрирайте дозата и внимателно следете за признаци на централна нервна система и депресия на дишането.

Обичайна гериатрична доза за хронична болка:

Възраст: на 75 години или повече: максимална доза: 300 mg на ден

Коментари:
-Репираторната депресия е главният риск при пациенти в старческа възраст, лекувани с опиоиди; бавно титрирайте дозата и внимателно следете за признаци на централна нервна система и депресия на дишането.

Какви други лекарства ще повлияят на трамадола?

Наркотичните (опиоидни) лекарства могат да взаимодействат с много други лекарства и да причинят опасни странични ефекти или смърт. Уверете се, че Вашият лекар знае, ако използвате и:

 • други наркотични лекарства – лекарство за опиоидна болка или медикамент за кашлица с рецепта;
  лекарства, които ви карат да сънувате или да забавите дишането си – хапче за сън, успокоител на
 • мускулите, успокоително, успокоително или антипсихотично лекарство; или
  лекарства, които повлияват нивата на серотонин в тялото ви – лекарство за депресия, болест на
 • Паркинсон, мигренозно главоболие, сериозни инфекции или профилактика на гадене и повръщане.

Този списък не е пълен. Други лекарства могат да взаимодействат с трамадол, включително лекарства без рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Не всички възможни взаимодействия са изброени в това ръководство за лекарства.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button