Виктоза – Употреба, Дозировки и Странични ефекти

Какво представлява Виктоза ?

Виктоза (лираглутид) е подобен на хормона, който се среща естествено в организма и помага за контролиране на кръвната захар, нивата на инсулина и храносмилането.

Виктоза се използва заедно с диета и упражнения за подобряване на контрола на кръвната захар при възрастни с диабет тип 2.

Лекарството може също да помогне за намаляване на риска от сериозни сърдечни проблеми, като инфаркт или инсулт при възрастни с диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Обикновено се дава след като други лекарства за диабет са били изпробвани без успех. Виктоза не е за лечение на диабет тип 1.

Важна информация

Марката Saxenda на лираглутид се използва заедно с диета и упражнения, за да помогне на хората да отслабнат, когато имат определени здравословни проблеми. Saxenda не е за лечение на диабет тип 1 или тип

Не трябва да използвате Виктоза, ако имате множествена ендокринна неоплазия тип 2 (тумори в жлезите), лична или фамилна анамнеза за медуларен рак на щитовидната жлеза, инсулинозависим диабет или диабетна кетоацидоза.

При проучвания при животни лираглутидът причинява тумори на щитовидната жлеза или рак на щитовидната жлеза. Не е известно дали тези ефекти ще се появят при хора, които използват редовни дози.

Незабавно се обадете на лекаря си, ако имате признаци на тироиден тумор, като подуване или бучка в шията, проблеми с гълтането, дрезгав глас или задух.

Преди да използвате Виктоза

Не трябва да използвате Виктоза, ако сте алергични към лираглутид или ако имате:

 • множествена ендокринна неоплазия тип 2 (тумори в жлезите);
 • лична или фамилна анамнеза за медуларен тироиден карцином (вид рак на щитовидната жлеза); или
 • диабетна кетоацидоза (потърсете лекаря си за лечение).

За да сте сигурни, че Виктоза е безопасен за Вас, уведомете Вашия лекар, ако имате:

 • проблеми със стомаха, причиняващи бавно храносмилане;
 • бъбречно или чернодробно заболяване;
 • високи триглицериди (вид мазнини в кръвта);
 • сърдечни проблеми;
 • анамнеза за проблеми с панкреаса или жлъчката; или
 • анамнеза за депресия или мисли за самоубийство.

При проучвания при животни Виктоза причинява тумори на тироидната жлеза или рак на щитовидната жлеза. Не е известно дали тези ефекти ще се появят при хора, които използват редовни дози. Посъветвайте се с Вашия лекар за риска.

Не е известно дали Виктоза ще увреди неродено бебе. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете.

Не е известно дали лираглутид преминава в кърмата или ако може да навреди на кърмачето. Не трябва да кърмите, докато използвате това лекарство.

Как да използвам Виктоза?

Не използвайте Saxenda и Виктоза заедно. Тези две марки съдържат една и съща активна съставка, но те не трябва да се използват заедно.

Прочетете цялата информация за пациента, ръководствата за медикаменти и инструкциите, предоставени ви. Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви въпроси.

Виктоза обикновено се дава веднъж на ден. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Вашият лекар може понякога да промени дозата Ви. Не използвайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Виктоза се инжектира под кожата по всяко време на деня, със или без храна. Ще ви покажат как да използвате инжекциите у дома. Не прилагайте самоинжектиране на това лекарство, ако не разбирате как да инжектирате и правилно изхвърляте използваните игли и спринцовки.

Виктоза се предлага в предварително напълнена писалка за инжектиране. Попитайте Вашия фармацевт кой тип игли е най-добре да използвате с писалката.

Виктоза не е одобрен за употреба от лица на възраст под 18 години.

Не използвайте Виктоза, ако е променила цвета си или изглежда мътен, или ако има частици в него. Обадете се на Вашия фармацевт за ново лекарство.

Ниска кръвна захар (хипогликемия) може да се случи на всеки, който има диабет. Симптомите включват главоболие, глад, изпотяване, раздразнителност, световъртеж, гадене, сърдечен ритъм и тревожност. За бързо лечение на ниски нива на кръвната захар, винаги съхранявайте бързо действащ източник на захар с вас, като плодов сок, твърди бонбони, бисквити, стафиди или без диета сода.

Вашият лекар може да Ви предпише набор за инжектиране на глюкагон, който да се използва, ако имате тежка хипогликемия и не можете да ядете или пиете. Уверете се, че вашето семейство и близки приятели знаят как да ви дадат тази инжекция в случай на авария.

Обърнете внимание на:

Също така внимавайте за признаци на висока кръвна захар (хипергликемия) като повишена жажда или уриниране, замъглено зрение, главоболие и уморяемост.

Нивата на кръвната захар могат да бъдат засегнати от стрес, болест, хирургия, упражнения, употреба на алкохол или пропускане на храна. Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да промените схемата на дозата или лекарството.

Използвайте игла за еднократна употреба само веднъж. Следвайте всички държавни или местни закони за изхвърляне на използвани игли и спринцовки. Използвайте контейнер за изхвърляне на остри предмети, който не е пробит, (попитайте фармацевта къде да го вземете и как да го изхвърлите). Съхранявайте този контейнер на място, недостъпно за деца и домашни любимци.

Виктоза е само част от пълната програма за лечение, която може да включва и диета, упражнения, контрол на теглото, редовно тестване на кръвна захар и специални медицински грижи. Следвайте инструкциите на лекаря си много внимателно.

Съхранение на неотворени писалки за инжектиране: Съхранявайте в хладилника. Не замразявайте Victoza и изхвърлете лекарството, ако е замръзнало. Не използвайте неотворена писалка за инжектиране, ако е изтекъл срокът на изтичане на етикета.

Информация за дозиране на Виктоза

Обичайна доза за възрастни на Виктоза за диабет тип 2:

Начална доза: 0,6 mg подкожно веднъж дневно в продължение на 1 седмица; тази доза има за цел да намали стомашно-чревните симптоми и не е ефективна доза за гликемичен контрол.
Поддържаща доза: инжектирайте 1.2 mg подкожно веднъж дневно; ако не е постигнат приемлив гликемичен контрол, може да се увеличи до 1.8 mg подкожно веднъж дневно
Максимална доза: 1,8 mg веднъж дневно

Коментари:
Помислете за намаляване на дозата на инсулиновия секретагог, за да намалите риска от хипогликемия.
– Това лекарство не се препоръчва като терапия от първа линия при пациенти с неадекватен гликемичен контрол при диета и физически упражнения.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Използвайте пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не приемайте 2 дози Виктоза едновременно.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Потърсете спешна медицинска помощ.

Какво трябва да избягвам при употребата на Виктоза?

Никога не споделяйте писалка за инжектиране, касета или спринцовка с друго лице, дори ако иглата е променена. Споделянето на тези устройства може да позволи преминаването на инфекции или заболявания от едно лице на друго.

Странични ефекти на Виктоза

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция към Виктоза : копривна треска; бързо сърцебиене; виене на свят; проблеми с дишането или преглъщането; подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате:

 • проблеми със сърцето;
 • внезапни промени в настроението или поведението, мисли за самоубийство;
 • тежко протичащо гадене, повръщане или диария;
 • признаци на тироиден тумор – подуване или бучка в шията Ви, проблеми с гълтането, дрезгав глас,
 • недостиг на въздух;
 • проблеми с жлъчния мехур – треска, горна болка в стомаха, глинести столове, жълтеница (пожълтяване на кожата или очите ви);
 • симптоми на панкреатит – силна болка в горната част на корема, която се разпространява в гърба,
 • гадене с или без повръщане, бърз сърдечен ритъм;
 •   ниска кръвна захар – екстремна слабост, объркване, треперене, потене, бърз сърдечен ритъм,
 • неприятно говорене, гадене, повръщане, бързо дишане, припадъци и гърчове (конвулсии); или
 • бъбречни проблеми – малко или никакво уриниране; болезнено или трудно уриниране; подуване на
 • краката или глезените; чувство на умора или недостиг на въздух.

Общите странични ефекти на Виктоза могат да включват:

 • гадене (особено когато започнете да използвате Виктоза ), повръщане, болки в стомаха;
 • диария, запек;
 • главоболие, замайване; или
 • чувствам се измореност.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят.

Какви други лекарства ще повлияят на Виктоза?

Виктоза може да забави храносмилането и тялото ви може да отнеме повече време, за да абсорбира лекарствата, които приемате през устата.

Уведомете Вашия лекар за всички ваши настоящи лекарства и за всички, които започнете или спрете да използвате, особено:

 • инсулин; или
 • лекарства за перорално диабетно лечение – глюкотрол, Metaglip, Amaryl, Avandaryl, Duetact, DiaBeta,
 • Micronase, Glucovance и др.

Този списък не е пълен. Други лекарства могат да взаимодействат с лираглутид, включително лекарства без рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Не всички възможни взаимодействия са изброени в това ръководство за лекарства.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button