14 полезни домашни средства за рак на гърдата

Домашните средства за лечение на рак на гърдата включват чесън, броколи, грозде, житни треви, зелен чай, лигнани, соя, витамин D, калций и добре балансирана храна. Ракът на гърдата се отнася до злокачествения растеж на тъканите на гърдата. Те могат да бъдат категоризирани като дуктални, лобуларни или възпалителни въз основа на мястото на произход. Това може да се дължи на консумацията на алкохолни напитки, радиационната терапия на гърдата, първото дете, родено в напреднала възраст, старостта, приема на прогестерон или естроген, както и редица други неопределени здравни фактори и поведенчески навици.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Какво представлява рака на гърдата?

Ракът на гърдата може да бъде открит чрез няколко ранни симптома, някои от които включват редовно изпускане от зърното. Вътрешни средства за лечение на рак на гърдата са на разположение, не непременно за лечение на рак на гърдата, а за стимулиране на имунната система или убиване на раковите тъкани до известна степен. Все пак, подходящият начин на живот и хранителните навици се препоръчват за подобряване на продължителността на живота и преживяемостта при пациентите с рак на гърдата.

Моля, имайте предвид, че домашните лекарства за рак на гърдата са на разположение не за лечение на болестта напълно, а за намаляване на негативните аспекти до известна степен. Ракът на гърдата, както предполага името, е злокачественият растеж на тъканите в гърдите. Неконтролираното пролиферация на клетките може в крайна сметка да доведе до смъртта на индивида, ако стане метастазирано или ако не се отстрани чрез операция. Гърдите са съставени от няколко лоба и канали. Функциите на лобовете са в производството на мляко, което се пренася през тръбопроводите към зърната. Ракът на гърдата е разделен на 3 вида. Те са дуктални, лобулни или възпалителни. Дукталът произхожда от каналите, а лобът започва в лобовете. Възпалителен рак на гърдата се отнася до тези, при които гърдите се набъбват, топло и червено. От трите, рак на гръдната жлеза е най-честата.

Според Националния онкологичен институт  на САЩ следните рискови фактори са свързани с развитието на рак на гърдата:

-Старост
-Първо раждане при старост
-Семейна история
– Предварително лечение на рак на гърдата с лъчева терапия
– Консумация на алкохолни напитки
-Поемане на прогестерон и естрогенни хормони

Симптомите на рака на гърдата

Ракът на гърдата се характеризира със следните симптоми:

– Потите се в областта на подмишниците или близо до гърдите
– Повишено освобождаване от гърдите
– Промяна в текстурата или морфологията на гърдите, като скалаж, неравност, подуване или намаляване на размера
– Повишена топлина, излъчваща от гърдите
– Болката не се усеща дори при натиск

Неотдавнашно изследване предоставя информация за химикали с „висок приоритет“, които могат да причинят рак на гърдата при жените. Въпреки че все още не се лекуват, ракът на гърдата може да бъде предотвратен с някои предпазни мерки и балансиран начин на живот. Веднъж индуциран, той не може да бъде спрян, но чрез ядене на здравословни храни, предназначена за раково болни, може да се предпази от входящите патогени и да се активира имунната система за борба с раковите клетки. Изследванията, публикувани в списанието на Американския колеж по хранене, изброяват храни, които трябва да се избягват, за да се намали рискът от рак. Допълнителен диетичен режим трябва да се следва, тъй като пациентът претърпява химическа или радиационна терапия, която има тенденция да показва различни странични ефекти като загуба на коса и гадене.

Домашни средства за рак на гърдата

Някои от домашните лекарства за рак на гърдата са обяснени по-подробно по-долу.

Чесън

Известно е, че чесънът има определени антибиотични свойства, които могат да се използват за отстраняване на различни инфекциозни агенти като бактерии, дрожди и гъбички. Според Националния център за допълваща и алтернативна медицина (NCCAM) наличието на алкил серни съединения го прави много добър антираков агент. Това става чрез причиняване на злокачествените клетки да претърпят естествена клетъчна смърт, известна също като апоптоза. Той също играе важна роля при активирането на имунните клетки срещу раковите клетки. Винаги е по-добре да ядете чесън в сурова форма , вместо да го консумирате в готвена форма.

Броколи

Броколите съдържат linamarase ген, който, когато се намира вътре в раковите клетки, може да се разпадне в цианид и ефективно да убие туморните клетки.

Грозде

Гроздето съдържа съединение, наречено проантоцианидини, което намалява производството на естроген в организма. Това води до ефективно лечение на рак на гърдата, както е видно от клиничните проучвания, проведени върху няколко пациенти с рак на гърдата. Изследването показа, че екстрактът от грозде засяга тумори на рак на гърдата, които са чувствителни към хормони. Известно е, че лекарство, наречено доксорубицин, засилва антитуморната си активност чрез консумиране на гроздов сок или екстракт всеки ден като допълнително лечение.

Житняк

Този широко похвален тип здравословна трева е известно, че е от полза за пациентите с рак. Когато се приема под формата на сок или сурово, показва, че намалява растежа на раковите клетки, както е показано от Cancer Center Memorial Sloan-Kettering. Тя има способността да засилва имунната система и отвежда организма ви от токсини и отпадъчни продукти.

Зелен чай

Подгответе билковия зелен чай като кипнете малко количество чаени листа в чаша вода, докато се намали наполовина. Това има противовъзпалителни свойства и е много ефективно срещу образуването на рак на гърдата.

Витамин D

Приемането на витамин D е свързано с по-нисък риск от рак на гърдата. Това може да се открие в мляко, яйца и масло от черен дроб на треска, но не и в сиренето и киселото мляко.

Упражнение

Изследванията показват, че упражняването на един час дневно намалява риска от заразяване с рак на гърдата при жени на всякаква възраст и тегло. Изследванията също така показват, че физическата активност и здравословното хранене могат да спомогнат за намаляване на риска от рак.

Ниска калория диета

Изследванията показват, че нискокалоричната диета може да забави разпространението на рака на гърдата.

Соевият

Това е един от известните хранителни елементи, които се считат за абсолютна необходимост за пациентите с рак на гърдата. Според MD Anderson Cancer Center, той съдържа фитоестрогени и няколко други вещества, които блокират раковите клетки от употребата на естроген. Също така съдържа изофлавони, необходими за предотвратяване на рак в ранните етапи. Може да се приема като кълнове или като варени зеленчуци.

Зехтин

Зехтинът е известен със своите ползи за здравето. Също така намалява риска от рак. Последното изследване показва, че хидрокситирозолът, основен компонент на маслиновото масло, може да помогне за предотвратяване на рак на гърдата при жени в менопауза.

Калций

Важно е да се консумира калций, особено в периода преди менопауза за жените. Доказано е, че намалява риска от рак на гърдата в редица различни проучвания. Храните, богати на калций, са консервираната сьомга, портокалов сок, бадеми и зелени зеленчуци.

Благоприятна диета

Според скорошно проучване приемът на растителни протеини, растителни мазнини, диетични фибри и ядки по време на юношеството може да помогне за намаляване на риска от рак на гърдата. Добре е да имаме краставици, моркови, банани, царевица, спанак, грах и леща за пациенти, страдащи от рак. Те могат да се консумират в супи. Лещите могат също да се консумират като кълнове, тъй като те са богати на протеини.

Вредна диета

Препоръчва се да се намалят говеждото, агнешкото и свинското месо, тъй като те съдържат голямо количество наситени мазнини. Храненето на по-малко от тези видове червено месо ще намали риска от рак на простатата и дебелото черво.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button