Сок от моркови: Какво лекува и Как се приготвя?

Пиенето на сок от моркови може да донесе богатство от ползи и по-концентриран взрив от хранителни вещества, отколкото да яде морковите сами, затова се смята за един от най-добрите зеленчукови сокове за поддържане на оптимално здраве.

Както подсказва името, сокът от моркови е извлечен от моркови, които имат научното име Daucus carota и са един от най-често изядените кореноплодни зеленчуци заедно с лука и картофите. Повече от половината от световното предлагане на моркови идва от Китай, но този зеленчук е на разположение в целия свят и се използва в много различни кулинарни препарати.

Тези зеленчуци са известни с високото си съдържание на бета-каротин, както и витамин К и различни други ключови хранителни вещества, които могат да обяснят тяхната популярност във формата на сок. Въпреки това, за разлика от много други плодови и зеленчукови сокове, добивът на сок от моркови е доста малък, от  които трябва да се получат.

Докато ядете морковите е добро за вашето здраве, пиенето на сок от моркови е много по-добро. Сокът от моркови осигурява повече от 3 пъти препоръчителното количество витамин А, както и значителни количества магнезий, калий, калций, витамин В6 и фосфор. В тази концентрирана форма, сокът от моркови може да осигури огромно количество забележителни ползи с малко странични ефекти.

В статията ще прочетеш научно доказана информация за:

Ползи за здравето на сок от моркови

Някои от най-впечатляващите ползи за здравето от сок от моркови включват способността му да предотвратява рак, да подобрява зрението, да намалява кръвното налягане, стимулира имунната система, ускорява метаболизма, защитава когнитивното здраве, укрепва нервната система и оптимизира храносмилането.

Предотвратява рака

Многото антиоксиданти, които се намират в морковите, се прехвърлят в сока, включително високи нива на бета-каротин. Изследванията показват, че антиоксидантите са в състояние да намалят оксидативния стрес в тялото, да предотвратят мутацията на здравите клетки и да намалят риска от рак. Бета-каротинът е специално свързан с по-нисък риск от рак на простатата.

Намалява кръвното налягане

Със значителни нива на калий (приблизително 15% от дневния Ви прием) този сок е отличен за защита на здравето на сърцето чрез намаляване на кръвното налягане и предотвратяване на опасностите от хипертония. Като вазодилататор, калият спомага за облекчаване на напрежението в кръвоносните съдове и артериите, което защитава сърдечно-съдовото здраве.

Увеличава метаболизма ви

Сокът от моркови е изключително богат на витамини от вида B, особено на витамин В6, тиамин и рибофлавин. Б витамините са от решаващо значение за определени метаболитни дейности в организма, както и нервната функция и функцията на мозъка, като по този начин помага на всички органични системи да функционират правилно.

Подобрява когнитивната функция

Същият оксидативен стрес, отговорен за мутациите и рака, може да увреди мозъчната функция, причинявайки невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и деменцията. Бета-каротинът и другите антиоксиданти, открити в сока от моркови, са в състояние да противодействат на тези ефекти, а проучванията показват, че редовната добавка на сок от моркови може да подобри когнитивната функция.

Подобрява костната минерална плътност

С впечатляващ набор от минерали, особено калий, калций, фосфор и магнезий, този концентриран сок е отличен за предотвратяване на ранното настъпване на остеопороза и повишаване нивата на костната минерална плътност.

Подобрява храносмилането

Уникално нещо за сока от моркови е, че може да стимулира отделянето на жлъчката, което подобрява храносмилателната ефективност и оптимизира усвояването на хранителните вещества. Освен това сокът от моркови е добър източник на диетични фибри, които могат да лекуват симптоми на запек, спазми и подуване, като стимулират перисталтичното движение в червата.

Повишава имунитета

Има забележителни количества витамин С, които се намират в сок от моркови, което ще стимулира производството на бели кръвни клетки от организма, като освен това ще действа като антиоксидант самостоятелно. Другите антиоксидантни вещества, включително витамин Е и витамин А, също могат да помогнат за предпазването на организма от оксидативен стрес и хронично заболяване, което подпомага имунната система.

Успокоява раздразнението на кожата

Сокът от моркови е отдавна известен като помощник за здравето на кожата, благодарение на наличието на бета-каротин и витамин С. Бета-каротинът има някои противовъзпалителни ефекти, които спомагат за намаляване на симптомите на псориазис, екзема и други кожни състояния, докато витамин С имунната тласък може да елиминира всякакви леки инфекции на кожата.

Как да подготвим сок от моркови ?

Правенето на сок от моркови е  по-лесно, отколкото при производството на морково мляко, тъй като изисква само сурови моркови и вода, но с малко повече усилия можете да се насладите на тази изключително хранителна напитка у дома.

Съставки:

3 големи моркови
1/2 чаша вода (филтрирана)
Стъпка 1 – Измийте и нарязайте морковите.

Второ – Добавете нарязания морков и вода към блендера.

Трето – Смесвайте морковите за 60 секунди.

Стъпка 4 – Разтеглете парче тензух или торбичка с мляко върху маслен буркан и бавно изсипете сока.

Пето – Натиснете многократно пулпата в тенджерата или яйцата с мляко, за да извлечете колкото е възможно повече сок.

Стъпка 6 – Сервирайте и се наслаждавайте!

Моркови с мляко

Морковото мляко е много популярна напитка в Индия и в редица други азиатски страни и се състои от сурови моркови, смесени с мляко, кубчета лед и кардамон на прах. Той комбинира много предимства на морковите, както и минералното съдържание на млякото (кондензирано или нормално) и антиоксидантите на кардамона заедно.

Рецепта

Съставки:

  • 3 големи сурови моркови
  • 1 чаша кондензирано мляко
  • 1 чаена лъжичка кардамон на прах
  • 2 чаши вода (филтрирани)

Първо – Добавете морковите и водата в саксия и ги загрейте.

Второ – Оставете морковите да станат нежни (4-5 минути на кипене).

Трето – Добавете морковите и водата към блендер и пюре.

Четвърто – Загрейте млякото в саксия, докато започне да кипи, след това го оставете да се охлади за 1-2 минути.

Пето – Разбъркайте морковото пюре и кардамовия прах в млякото, докато станат напълно смесени.

Шесто – Оставете сместа да се охлади и след това охладете за поне 2 часа.

Седмо – Сервирайте и се наслаждавайте!

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button