Девесил: Какво лекува

В статията ще научите за доказаните ползи от употребата на Девесил.

Девесил e  единственият член на рода Levisticum, но това многогодишно растение е изключително ценно в културите по света.

Ползи за здравето от Девесил

Ползите за здравето от ловажа включват:

Противовъзпалително действие

Много от ползите за здравето на Девесил се отнасят до неговата противовъзпалителна и успокояваща природа и същото важи и за успокояване на ефектите от алергени.

Освен това съдържа значителни количества кверцетин, който е естествен инхибитор на хистамините.

Това ще намали алергичния отговор на тялото, премахва сърбящите очи, хрема и други по-сериозни алергични реакции.

Добър за кожата

Успокояващите свойства на Девесил също се простират до кожата. Когато листата се поставят директно върху кожата, тя може да бъде много ефективна за намаляване на симптомите на псориазис и акне, което води до по-гладка, по-добре изглеждаща кожа. Антиоксидантите, които се съдържат в него, също могат да помогнат за предотвратяване на бръчки в някои случаи и да увеличат притока на кръв към повърхността на кожата, като подобрят тонуса и външния вид.

Респираторен бустер

Ако страдате от респираторни заболявания, Девесилът може да действа като отхрачващо средство, за да изчисти излишното гърло и слуз във вашите участъци.

Освен това, евкалиптолът, един от основните успокояващи агенти, открити в него, може да намали дразненето и възпалението в белите дробове, насърчавайки по-бързото излекуване.

Антибактериални ефекти

Проучванията показват, че Девесил има значителен ефект върху различни микроби и чужди агенти, които могат да причинят заболяване в тялото.

Въпреки че изследванията все още са в ход, проучванията установяват положителни взаимовръзки между приемането на Девесил и намаляването на Е. coli, Salmonella и други опасни инфекции.

Храносмилателни процеси

Противовъзпалителният характер на Девесил го прави идеален за успокояващи разстроени стомаси и връщането на стомашно-чревната система.

Тя може да помогне за намаляване на подуване на корема и излишък на газ чрез намаляване на раздразнението в червата и насърчаване на здравословно, нормално движение в дебелото черво.

Менструално облекчение

Когато се приема в началото на менструалния период, Девесил може да действа, за да успокои много от най-тежките странични ефекти на менструацията, включително спазми и подуване на корема.

Съществува и висока плътност на хранителните вещества, която го прави ефективна за поддържане на вашата енергия и настроение високо през по-стресиращата част на месеца.

Артритни облекчение

Естествената противовъзпалителна природа на Девисил го прави идеалното средство за лечение на тези, които страдат от състояния като подагра, артрит и хемороиди.

Ако страдате от болезнено възпаление навсякъде в тялото си, консумирате някои любезни листа или добавете тази билка към следващото ви ястие – може да се изненадате от облекчението!

Здраве на бъбреците

Въпреки че точният механизъм не е напълно разбран, Девисил е свързан с подобряването на здравето на бъбреците.

Той действа като странен тип диуретик, известен като акваретик, който стимулира уринирането, но не води до загуба на електролити. Това е много по-здравословна форма на уриниране, ако се опитвате да детоксикарате тялото си без риск от обезводняване, като по този начин повишавате здравето на бъбреците.

Предупреждение

Има само един последователен доклад за отрицателните реакции от Девисил, и това е доста странно.

Някои хора съобщават за повишена фоточувствителност след редовно консумиране на Девисил.

Поради тази причина препоръчваме само да консумирате умерена сума, ако стане редовна част от вашия билков режим.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button