Ацерола: богатство на Витамин C – защитник от грип и настинка

 

Витамин С е основен хранителен хранителен елемент, играещ роля в здравето на имунната система. Също така е важно в синтеза на колаген, структурен компонент на костите, кожата и кръвоносните съдове, както и синтеза на мозъчните химикали, участващи в регулирането на настроението. Съдържанието на витамин С е най-високо в по-малко узряло плодове и след прибирането на реколтата процентът на витамин С може да бъде запазен чрез замразяване на растението.

Какво е черешата Ацерола ?

Черешата Ацерола е растение, което е местно в тропическите райони на Западното полукълбо. Обикновено се нарича „черешата на Западна Индия“, „Барбадос череша“ или просто „ацерола“. Смята се, че храстовидното растение е с произход от Южна Мексико и Карибите.

Ацерола се  получава от черешови плодове, но това не е истинска череша. Тези плодове са приятни за дегустация и са били използвани в съвременната и народната медицина. Традиционните употреби включват лечение на чернодробни заболявания, диария, дизентерия, кашлица и настинки.

Напоследък има интерес да се използва заради съдържанието на витамин С на Ацерола като добавка. Има много здравни  ползи за тази добавка, но не всички имат научни изследвания, за да ги подкрепят.

Защо хората приемат Ацерола  ?

Ацерола е най-добре известна, че е изключително богата на витамин С. Поради това тя често се използва, за да помогне или да предотврати настинки или грип. Той се използва и като антиоксидантно хранително вещество. Заедно с витамин С, ацерола може да се приема за повишаване на имунитета.

Подобно на лешника, ацерола череша е стягаща. Това може да бъде полезно за лечение на кожни петна, насърчаване на еластичността на кожата и подпомагане на храносмилането. Може дори да се използва като антимикробно измиване в устата.

Други приложения на Ацерола включват:

 • антидепресант
 • противогъбично
 • атлетична издръжливост
 • диария
 • дизентерия
 • кожата стягаща (крем)

Как да приемате Ацерола ?

Консумирайте плодовете или  от растението Ацерола за здравословните му ползи. Вкусът му обикновено се описва като сладък, ароматен и стягащ. Тя лесно се яде сурова или варени в съдове.

Можете също така да запазите свежите череши, като ги замразите, веднага щом ги вземете.

Плодът най-често се среща под формата на добавка. Това се дължи на това, че плодът се разлага в рамките на пет дни от прибирането на реколтата, като губи голяма част от веществата си. Дори соковете се развалят лесно, освен ако не се добавят консерванти. Все пак, най-добрият начин да се вземе Ацерола  е чрез ядене на плодове. Добавките не трябва да са вашият първи избор.

Формулярите за допълване включват:

 • капсула
 • дъвчене
 • течен екстракт (тинктура)
 • прах

Добавката на прах е доста популярна. Сок от череша от ацерола, това може да се смесва с напитки, глазури, сокове и др.

Няма клинични изследвания за поддържане на безопасна доза ацерола. Безопасно е да се каже, че можете да следвате указанията за добавяне на витамин С, когато приемате Ацерола у дома. Това е така, защото този витамин допринася най-много за хранителното съдържание на Ацерола .

Препоръките могат да варират в зависимост от закупения от Вас допълнителен продукт. Следвайте инструкциите за дозиране на етикета, ако не сте сигурни колко да приемате.

Какви са доказаните ползи от Ацерола?

Ползите за Ацерола за здравето се дължат главно на богатството на витамин С. Колкото повече плодовете узряват, толкова повече витамин С се губи – ацерола узрява много бързо.

В проучване на различни плодове, съдържащи витамин С и техните относителни количества на ацерола надминава всички останали, особено когато се отглеждат органично. Плодът има по-високи количества витамин С, отколкото дори портокали и ягоди. Установено е, че зърната са много важен източник на витамин А.

Витамин С е необходим хранителен и водоразтворим витамин и не се съхранява в организма, така че ежедневно трябва да приемате източник на водоразтворими витамини. Заедно с витамин А, витамин С е известен антиоксидант, който помага да се предотврати увреждането на свободните радикали и някои заболявания. Последните проучвания потвърждават, че Ацерола е богата на антиоксиданти.

От всички изследвания на Ацерола, проучванията, които се фокусират върху витамин С са най-задълбочени. Това потвърждава своето място като природна добавка на витамин С, която може да се използва за поддържане на студ и грип. Що се отнася до другите му ползи за здравето, са необходими повече изследвания.

Ацерола, когато се консумира като храна, съдържа и добри количества от следните хранителни вещества:

 • калций
 • желязо
 • ниацин (витамин В-3)
 • фосфор
 • рибофлавин (витамин В-2)
 • тиамин (витамин В-1)

Има ли Ацерола странични ефекти?

Възможно е да вземете твърде много ацерола . Както при добавката на витамин С, ако приемате твърде много, може да получите храносмилателни смущения. За да избегнете проблеми или дискомфорт, вземете милиграм дози от Ацерола, подобно на това, каквото и да е витамин С добавка. Ако има допълнителни указания за етикета, следвайте ги. Имайте предвид, че добавките не се следят от качеството, чистотата, опаковането или дозировката от Администрацията по храните и лекарствата. Винаги избирайте добавки от реномиран производител.

Не приемайте големи дози от витамин С и постепенно намалявайте количеството, ако вече приемате големи дози. Възвръщането скорбут може да се случи, когато тялото е свикнал с по-голяма доза.

Ако приемате твърде много, може да получите:

 • диария
 • храносмилателни спазми
 • замайване или припадък
 • зачервен външен вид
 • често уриниране
 • главоболие (включително мигрена)
 • гадене
 • повръщане

Тези симптоми обикновено не се нуждаят от медицинска помощ и са относително рядко срещани или редки. Просто намалете дозата си и вероятно ще изчезнат. Свържете се с Вашия лекар, ако имате притеснения.

Много високи количества Ацерола за дълъг период от време могат да причинят камъни в бъбреците. Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако имате болка в долната или долната част на гърба, което може да бъде симптом.

Обобщение

Ацерола се използва като средство за домашно лечение за различни заболявания. Изследванията, които я подкрепят като източник на витамин С и естествена добавка, са силни. Ацерола съдържа и други важни витамини и минерали, и това е значителен източник на антиоксиданти.

Консумирането му като храна или добавка може да ви помогне да задоволите нуждите ви от витамин С. Тя също може да бъде от голяма помощ по време на  грипен сезон.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button