8 топ ползи от Дафинов лист – за крака, болки в ставите и още

Някои от най-впечатляващите ползи за здравето на дафинови листа включват способността им да детоксикират организма, забавят процеса на стареене.

За какво се ползва билката Дафинов лист ?  

Той често се прилага за ускоряват лечението на раните, предпазват тялото от бактериални инфекции, управляват диабета, подобряват сърдечното здраве, намаляват възпалението.

Бабини илачи го прилагат за облекчават респираторните проблеми, оптимизират храносмилането , и предотвратяване на някои видове рак.

Как се прави чай от дафинов лист ?

Най-добрият начин да се възползвате от ползите ползите от дафинов лист, е да сварите или отварите чай.

Този успокояващ чай от дафинов лист за засилване на имунната функция се прави така:

  • 4-5 сушени дафинови листа
  • 1 пръчка канела (или 1 ч. Л. Смляна канела)
  • 1 литър вода

ПриготвянеДобавете листа и канела към водата и оставете да къкри около 20 минути.

Пречистване и Детокс с Дафинов лист

Токсините, които се натрупват в тялото, възпрепятстват правилното функциониране на органите, което означава, че тялото отслабва и става по-уязвимо към болести.

Как да разберете дали имате нужда от спешен детокс? 

Ако усещате постоянна тежест в главата или забелязвате липса на апетит, имате торбички под очите или се уморявате твърде бързо, най-вероятно ще трябва да детоксикирате тялото си.

Има всякакви билки за приготвяне на почистващи средства, но дафиновият лист е сред най-често използван за пречистване.

За да се пречистите, просто приемайте чая, за който дадохме рецепта по-горе. 

Какво е Дафинов лист ?

Има много различни видове растения, чиито листа са наричани „дафинови листа“, но истинският дафинов лист е научно известен като Laurus nobilis и това е богат на хранителни вещества сорт, който се обсъжда в статията.

Много други листа имат подобен вид и аромат като истински дафинови листа, но не и със същото хранително съдържание.

Това растение е малко дърво, което е от средиземноморския регион. Навсякъде в района присъстваха лаврови дървета, но променящите се климатури намалиха естествения им растеж.

Въпреки това, дафинови листа са част от кулинарната и медицинска култура в продължение на хиляди години, датиращи поне от римско време.

Използването на дафинови листа включва смилане на листата в подправки, за да се вкусят супи и яйца, но листата най-често се добавят в цялата форма като ароматизатор за някои италиански ястия и след това се отстраняват или използват като гарнитура.

Цели листа не се консумират често.

Няма широка гама от кулинарни приложения за дафинови листа, въпреки че екстрактите от дафинови листа имат многобройни медицински цели.

Той също така е популярен елемент в ароматерапията и билковите лечения за различни заболявания на кожата и дихателните пътища.

Ползи за здравето от дафинов лист

С широкия спектър от ползи, които предлагат дафинови листа, е важно да го добавим в граната си и ето защо ще разгледаме ползите.

Подобрете здравето на храносмилането

Листата на Дафиновият лист имат много силен ефект върху стомашно-чревната система, като едновременно стимулират уринирането като диуретик, което намалява токсичността на тялото и стимулира повръщане (като еметик), когато се консумира токсично вещество.

Освен това органичните съединения, намиращи се в дафинови листа, са много ефективни за уреждане на разстроени стомаси, успокояващ синдром на раздразнените черва или дори за намаляване на симптомите на болестта на Celiac.

Някои от по-сложните протеини в нашата модерна диета могат да бъдат трудно смилаеми, но уникалните ензими, открити в дафинови листа, помагат да се улесни ефективното храносмилане и приемането на хранителни вещества.

Лекува дихателните състояния

Когато есенциалното масло от дафинови листа се извлича, то може да бъде смесено в салата и нанесено върху гръдния кош, за да се облекчат различни дихателни състояния.

Това може да бъде постигнато и с навес, направен от листата. Разстилайте го на гърдите и го оставете да остане за една нощ.

Вдишването на парите има подобен ефект като ароматерапията и може да разхлаби храчките и да премахне опасните бактерии, които могат да бъдат хванати в дихателните пътища благодарение на естественото антибактериално качество.

Здраве за косата

Ако искате да подобрите здравето на космените фоликули и да премахнете пърхота, стръмните дафинови листа във водата и след това ги разтривайте на скалпа след шампоан.

Химикалите и летливите съставки в дафинови листа могат да помогнат за премахване на сухата кожа и пърхота

Противовъзпалителна активност

Едно от най-важните предимства на дафинови листа е способността им да намаляват възпалението в тялото.

Листата съдържат уникален фитонутриент, наречен пархенолид, който може бързо да намали възпалението и дразненето, когато се прилага локално върху засегнатите области, като възпалени стави или области, засегнати от артрит.

Този ефект може да се постигне и чрез нормална консумация на подправки от дафинови листа.

Сърдечно здраве

Кафеевата киселина и рутинът са важни органични съединения, открити в листата на дафините, които подобряват здравето на сърцето ни.

Рутин укрепва капилярните стени в сърцето и крайниците на тялото, докато кофеиновата киселина може да помогне да се премахне „лошия“ холестерол от сърдечно-съдовата система.

Предотвратяване на рака

Уникалната комбинация от антиоксиданти и органични съединения в дафинови листа, включително фитонутриенти, катехини, линалол и парфенолид, помага да се предпази тялото от въздействието на свободните радикали.

Свободните радикали могат да накарат здравите клетки да се превърнат в ракови клетки, които са особено умели при предотвратяването.

Намалява тревожността и стреса

Едно от най-известните предимства на дафинови листа е естественото им успокоение.

Линалолът често се свързва с мащерка и босилек, но също така присъства и в дафинови листа и може да помогне да се намали нивото на стресовите хормони в организма, особено когато се използва в ароматерапията.

Излишните хормони на стрес могат да бъдат опасни за дългосрочното здраве, така че дафините могат да ви помогнат да се успокоите и да останете спокойни дори и в най-тревожните си моменти.

Управление на диабета

Дафиновите листа са свързани директно с подобрена функция на рецептора на инсулин и регулирани нива на кръвната захар.

За пациенти с риск от развитие на диабет или за тези, които вече са развили заболяването, редовната консумация на дафинови листа може значително да намали шансовете за диабетични епизоди.

Последна дума за предупреждение

Както беше споменато по-рано, „дафинов лист“ е често използван термин, който се отнася до много различни растения по света; за да се постигнат всички предимства за здравето, изброени по-горе, е важно да откриете истински дафинов лист, извлечен от лавровото дърво.

Други сортове всъщност могат да бъдат токсични, когато се консумират, така че бъдете сигурни, че получавате истинското нещо.

По отношение на алергиите, дафинови листа не са широко известни като алергенни вещества, но се съобщават спорадично контактен дерматит и екзема.

Ако сте алергични към други членове на семейство Lauraceae, вероятно ще бъдете алергични и към дафинови листа.

Ivan Nikolov

Иван Николов е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтовете healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button